Internațional

SUA vor să privatizeze Stația Spațială Internațională

Ziarul de Vrancea
11 feb 2018 540 vizualizări

Ar putea deveni Stația Spațială Internațională o întreprindere comercială condusă de industria privată? Aceasta este dorința Casei Albe, care speră să pună capăt finanțării pentru programul foarte costisitor în câțiva ani, relatează Washington Post în ediția sa online.

Planul american, scrie ziarul, implică privatizarea ISS, stația spațială condusă de NASA și dezvoltată în comun cu agenția spațială rusă. ISS le-a permis unor echipe internaționale - în special în colaborare cu agențiile spațiale canadiană, europeană și japoneză - să facă cercetare științifică într-un mediu de gravitație redusă. "Decizia de a pune capăt sprijinului federal pentru ISS în 2025 nu implică faptul că platforma va fi scoasă de pe orbită", menționează un document intern al NASA obținut de Washington Post. "Este posibil ca industria să poată continua să opereze anumite elemente sau capabilități ale ISS în cadrul unei viitoare platforme comerciale", se mai menționează în textul citat. "NASA își va extinde parteneriatele internaționale și comerciale în viitorii șapte ani pentru a asigura în continuare accesul și prezența oamenilor pe orbita joasă a Pământului", notează documentul.

O notă de buget care va fi emisă luni de administrația Trump va cere ca 150 de milioane de dolari să se cheltuiască pentru ISS în anul fiscal 2019 și mai mult în anii următori "pentru a permite dezvoltarea și maturizarea unor entități comerciale și capabilități care vor asigura că succesorii comerciali ai ISS sunt operaționali când este nevoie de ei".

Pentru a asigura o tranziție lină, Casa Albă va cere sectorului privat să asigure analize de piață și planuri de dezvoltare, relatează Washington Post. Planul ar urma să provoace o opoziție rigidă, notează Washington Post. SUA au cheltuit deja circa 100 de miliarde de dolari pentru lansarea, operarea și susținerea stației spațiale.

Începând cu administrația lui George W. Bush (2001-2009), NASA a subcontractat anumite operațiuni de sprijin pentru ISS, printre care și zborurile de aprovizionare efectuate acum de SpaceX și Orbital ATK, un trend care s-a dezvoltat în timpul președinției Obama.

Nu este clar, totuși, cum ar putea profita companiile private de preluarea stației orbitale care ar avea peste un sfert de secol la momentul eventualei privatizări, notează publicația. Prima secțiune din ISS a fost lansată în 1998.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.