Internațional

Studiu: Banii nu aduc fericirea, ci emoții pozitive diferite

Ziarul de Vrancea
20 dec 2017 865 vizualizări

Bogații și săracii experimentează emoțiile plăcute în mod diferit, arată un studiu recent

Contrar proverbului potrivit căruia banii nu aduc fericirea, oamenii înstăriți au parte de experiențe pozitive de pe urma statutului lor, în special atunci când își concentrează atenția asupra propriei persoane, ceea ce îi face însă mai predispuși către narcisism și egoism, sugerează un studiu recent, citat luni de The Independent. Pe de altă parte, persoanele cu venituri reduse își găsesc fericirea în lumea din jurul lor, prin sentimente de iubire și compasiune.

Studiul, publicat de Asociația Americă de Psihologie în jurnalul ''Emotion'', a fost realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din California care a analizat, pe un grup format din 1.519 persoane din Statele Unite - 752 de bărbați și 767 de femei - impactul venitului asupra modului în care oamenii resimt fericirea.

Însă în loc să măsoare nivelul de fericire, cercetarea a comparat starea financiară a participanților cu frecvența cu care trăiau șapte emoții pozitive - amuzamentul, venerația, compasiunea, mulțumirea, entuziasmul, dragostea și mândria. Oamenii de știință au descoperit că persoanele aflate la limita superioară a spectrului socio-economic aveau o tendință mai mare de a experimenta emoții concentrate pe propria persoană, cu precădere mândria și mulțumirea.

Spre deosebire de aceștia, indivizii cu venituri mici aveau o predispoziție către emoții pozitive axate pe alte persoane, în special spre compasiune și dragoste.

De asemenea, subiecții cu mai puține posibilități financiare manifestau o tendință mai mare de a trăi sentimente de venerație față de lumea din jurul lor și de a vedea frumusețea din aceasta. Între cele două categorii nu s-a observat nicio diferență în ceea ce privește nivelul de entuziasm resimțit raportat la venit. În ultimele decenii, cercetările s-au concentrat pe efectele negative ale sărăciei, însă acest studiu recent sugerează că în timp ce persoanele bogate tind să trăiască sentimente pozitive de pe urma propriilor realizări și a statului personal, pentru cei cu venituri scăzute, fericirea vine din locuri mai profunde.

''Indivizii cu venituri scăzute au conceput o modalitate de a face față (situației), de a găsi un sens, bucurie și fericire în vieților lor în ciuda circumstanțelor relativ mai puțin favorabile'', a declarat autorul principal al studiului, Paul Piff, de la Universitatea din California. ''Bogăția nu garantează fericirea unei persoane, însă poate influența predispoziția sa către experimentarea unor forme diferite ale acesteia - spre exemplu, a te bucura de propria persoană în comparație cu a te bucura de prieteni și de relații'', a adăugat acesta.  

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.