Internațional

Șeful român al unei companii aerospațiale, anchetat pentru fraudă

Ziarul de Vrancea
14 nov 2017 630 vizualizări

Bărbatul a plecat din țară acuzând corupția din cercetarea româneasccă

CEO-ul român al unei companii din New Mexico, Dumitru Popescu, care a ajuns în centrul atenției în Statele Unite după ce a dezvoltat un vehicul electronic zburător, a fost arestat sub acuzații de fraudă și deturnare de fonduri, relatează The Associated Press, preluată de News.ro.

Potrivit postului local KVIA-TV din El Paso, Dumitru Popescu a fost arestat săptămâna trecută la Jonesboro, în Georgia, iar apoi a fost extrădat în New Mexico. El este CEO-ul ARCA Space Corporation, o companie cu sediul în Las Cruces, care dezvoltă lansatoare spațiale comerciale. Popescu, care deține un pașaport românesc, este vizat de cinci capete de acuzare de deturnare de fonduri, 13 capete de acuzare de fraudă și un capăt de acuzare de fals. Potrivit unei plângeri depuse la Tribunalul Districtual din comitatul Dona Ana, Popescu a mințit Anova Technologies, cu sediul la Chicago, pentru a obține aproximativ 20.000 de dolari.

ARCA Space nu a răspuns imediat unui e-mail trimis de agenție, precizează AP. ARCA Space Corporation este o companie aerospațială care construiește rachete spațiale și aeronave cu sau fără pilot, în vederea explorării spațiului. A fost înființată ca Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică, un ONG în România, de către Dumitru Popescu și alți câțiva pasionați de rachete și aeronautică.

De atunci ARCA a lansat două rachete stratosferice, patru baloane mari stratosferice inclusiv un grup de baloane și a câștigat două contracte guvernamentale, unul cu Guvernul României și altul cu Agenția Spațială Europeană. ARCA dezvoltă în prezent un avion suborbital cu motor rachetă, o familie de rachete suborbitale și orbitale și un avion fără pilot stratosferic. În 2014, ARCA a anunțat că și-a transferat centrul de operațiuni în Las Cruces, New Mexico, Statele Unite ale Americii, acuzând corupția din instituțiile de cercetare din România. Tot atunci compania a transmis că în România activitățile legate de software și dezvoltarea motoarelor rachetă vor continua. ARCA Space Corporation colaborează cu centrele NASA Kennedy, Ames, Wallops, Marshall, Stennis si Johnson în cadrul Cooperative Opportunity Program, care are ca scop pregătirea primului zbor al rachetei ce va avea loc în 2018 de la Wallops Flight Facility, Virginia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.