Internațional

NATO, despre exercițiile Rusiei: ”O pregătire serioasă pentru un mare război”

Ziarul de Vrancea
16 sep 2017 689 vizualizări

Oficial, la manevrele militare de la granița NATO participă în jur de 12.000 de militari, dar oficialii Alianței cred că numărul “inamicilor” ar fi în realitatea de circa 100.000

Generalul ceh Petr Pavel, șeful Comitetului Militar al NATO, consideră că există motive de îngrijorare față de manevrele militare la scară largă Zapad-2017 pe care le desfășoară în prezent Rusia și Belarusul, care pot fi considerate ”o pregătire serioasă în vederea unui mare război”, relatează The Associated Press. NATO încearcă să-și restabilească comunicațiile la nivel militar cu Moscova, cu scopul de a evita orice ”consecințe neintenționate ale unor eventuale incidente în timpul exercițiului”, a declarat sâmbătă, generalul Petr Pavel. Șefii Apărării din statele membre ale Alianței Nord-Atlantice s-au reunit în cadrul Conferinței lor Militare anuale la Tirana, capitala Albaniei, pentru a discuta despre lupta împotriva terorismului, situația în Balcanii de Vest și noua strategie a Statelor Unite în Afganistan.

Jocurile de război  Zapad, care în acest an au loc în mare parte în Belarus, continuă până la 20 septembrie, iar oficial la ele iau parte 5.500 de militari ruși și 7.200 de militari belaruși. În pofida asigurărilor Moscovei că ”NATO nu este considerată un inamic” și că ”exercițiul nu vizează NATO”, Pavel apreciază că rușii nu au fost transparenți în legătură cu datele despre manevre.

Teama de erori umane

Generalul NATO estimează că la aceste exerciții iau de fapt parte 70.000 până la 100.000 de militari, și nu doar aproximativ 12.700, cum a anunțat Rusia. ”Ceea ce vedem cu toții este o pregătire serioasă în vederea unui mare război”, a declarat Pavel. ”Dacă ne uităm doar la exercițiul prezentat de Rusia, ar trebui să nu fim îngrijorați. Însă dacă ne uităm la imaginea de ansamblu, trebuie să fim îngrijorați, pentru că Rusia nu este transparentă”, a adăugat el.

În urmă cu două săptămâni Pavel s-a întâlnit personal cu șeful Statului Major rus, generalul Valeri Gherasimov. ”Avem o concentrate puternică de trupe în țările baltice. Avem o concentrare puternică de trupe la Marea Neagră, iar eventualitatea unui incident poate fi mare din cauza erorilor umane, din cauza defectării tehnologiei”, a declarat Pavel. ”Este necesar să ne asigurăm că un asemenea incident nu va escalada într-un conflict”, a subliniat el.

Kim Jong-un vrea ”un echilibru de forțe” cu SUA

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a afirmat sâmbătă că se apropie de deținerea armei nucleare, iar obiectivul Phenianului este ”un echilibru de forțe” cu Statele Unite, o nouă provocare după ce ONU a condamnat ”ferm” ultimul tir de rachetă nord-coreean. ”Scopul final este să facem așa încât liderii americani nici măcar să nu îndrăznească să se mai gândească la o opțiune militară împotriva Republicii Populare Democratice Coreea”, a insistat numărul unu nord-coreean, citat de agenția oficială KCNA, părând să ignore comunicatul Consiliului de Securitate al ONU de vineri după-amiaza.

Reacționând față de un tir de rachetă cu rază de acțiune ”intermediară” al Phenianului deasupra Japoniei, vineri dimineața, Consiliul s-a reunit de urgență vineri după-amiaza, la New York, cu ușile închise. Comunicatul final denunță clar ”acte scandaloase” și ”extrem de provocatoare” ale Coreei de Nord, căreia îi cere să le ”oprească imediat”.

În cursul Adunării Generale a ONU, care începe în această săptămână la New York, președintele american Donald Trump urmează să discute joi, despre Coreea de Nord, cu aliații săi sud-coreean și japonez. Însă, fără să aștepte, Trump a avertizat din nou Coreea de Nord, vineri, dând asigurări că Statele Unite dispun de opțiuni militare ”puternice” cu care să răspundă ”disprețului” Phenianului ”la adresa vecinilor săi și comunității internaționale”.

Peste 700 de primari catalani sfidează statul spaniol

n totuși, societatea catalană este foarte împărțită pe tema problemei independenței, potrivit sondajelor

Peste 700 dintre cei 948 de primari catalani și-au exprimat sâmbătă la Barcelona - unde au strigat ”Noi vom vota!” și ”Independență!” - hotărârea de a organiza un referendum pe tema autodeterminării regiunii lor, în pofida faptului că riscă să fie puși sub urmărire penală. Guvernul spaniol s-a angajat să împiedice acest referendum, declarat anticonstituțional de către justiție. Însă peste două treimi dintre primarii catalani s-au angajat deja să-și deschidă localurile municipale votului, convocat pe 1 octombrie de către Executivul care dorește independența acestei regiuni situate în nord-estul Spaniei. Agitându-și solemn bastonul de primar, edilii, adunați la sediul Guvernului regional, au cântat imnul catalan, "Els segadors", în timp ce o mulțime de manifestanți ”înarmată” cu steaguri separatiste, le strigau de afară ”Suntem cu voi”.

Parchetul General al Spaniei le-a ordonat miercuri procurorilor Cataloniei să-i citeze să compară pe primarii pregătiți să coopereze ”la organizarea scrutinului ilegal”, cu scopul de a-i inculpa. Dacă nu răspund citației, ei pot să fie arestați. Șeful Guvernului regional Carles Puigdemont, care i-a primit, a răspuns ”amenințărilor” șefului Guvernului spaniol Mariano Rajoy: ”nu subestimați forța poporului Cataloniei”. Rajoy le-a transmis vineri separatiștilor: ”nu subestimați forța democrației spaniole. Statul de drept funcționează”.

”Noi nu suntem infractori”, au declarat numeroși aleși, inclusiv Josep Sole, în vârstă de 74 de ani, primarul satului La Maso, cu 300 de locuitori, membru al Asociației municipalităților care susțin independența. El a declarat că ”doarme perfect liniștit”, în pofida riscului inculpării.

Separatiștii sunt majoritari în Parlamentul regional din 2015, însă societatea catalană este foarte împărțită pe tema problemei independenței, potrivit sondajelor. În alegerile regionale din 2015, susținătorii independenței au obținut 47,6% din sufragii, iar tabăra care susține rămânerea în Spania 51,28%. În schimb, o majoritate a catalanilor dorește să se poată exprima printr-un referendum.

Primarul de stânga al Barcelonei - un oraș cu 1,6 milioane de locuitori în care susținătorii independenței sunt minoritari - și-a exprimat sâmbătă ”solidaritatea” față de primarii pro-referendum, primindu-i la primărie. Ada Colau se abține să se implice în mod direct în organizarea votului, însă a anunțat săptămâna aceasta că locuitorii Barcelonei vor putea să voteze pe 1 octombrie, fără să explice cum.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.