Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: NASA lansează un telescop care să caute planete pe care ar putea exista viață

Ziarul de Vrancea
15 apr 2018 937 vizualizări

Misiunea acestui telescop va fi de a cerceta peste 200.000 de stele dincolo de sistemul nostru solar, în căutarea de exoplanete

NASA a lansat ieri noul său telescop spațial care să găsească noi planete de mărime terestră, poate chiar cu viață, scrie Le Figaro. Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) urma să fie propulsat în spațiu la ora 18.32 (22.32 GMT) de o rachetă Falcon 9 de la Cap Canaveral, în Florida. În următorii doi ani, misiunea acestui telescop va fi de a cerceta peste 200.000 de stele dincolo de sistemul nostru solar, în căutarea de exoplanete.  Precum Kepler, primul telescop de acest fel lansat în 2009, satelitul folosește metoda de tranzit, detectând planete atunci când trec prin fața stelei pe care o orbitează și a cărei lumină se estompează pe moment. Acest lucru permite aflarea de date despre mărime, masă și orbită. Potrivit NASA, TESS va putea descoperi astfel 20.000 de exoplanete, din care 50 de mărimea Pământului și aproape 500 care vor fi de două ori mai mari decât planeta noastră.  "Vom putea descoperi planete pe orbita stelelor, pe care le vom vedea cu ochiul liber", a declarat presei duminică Elisa Quintana, cercetător al programului TESS. "În anii viitori, vom putea probabil să arătăm o stea știind că are o planetă".  "Oamenii s-au întrebat întotdeauna dacă suntem singuri în Univers și până acum 25 de ani singurele planete pe care le cunoștem erau cele opt din sistemul nostru solar", a afirmat Hertz înainte de lansarea TESS. "Însă după ce am găsit mii de planete pe orbita altor stele, ne gândim că toate stelele din galaxia noastră trebuie să aibă propria familie de planete", a mai spus el.

Misiunea Kepler a permis deja descoperirea a 2.300 de noi exoplanete confirmate de alți sateliți.

Telescopul spațial James Webb, care îi urmează lui Hubble și a cărui lansare este prevăzută în 2020, ar putea detecta viață.  "TESS este o punte între ceea ce am aflat deja despre exoplanete și ce vom afla în viitor", a precizat Jeff Volosin, director al proiectului de la Centrul Goddard de zboruri spațiale ale NASA. "Cu speranța că vom putea într-o zi, în următoarele decenii, să identificăm posibilitatea existenței vieții în afara sistemului nostru solar".

Muntenegru: Candidatul pro-UE a câștigat alegerile prezidențiale

Candidatul pro-Uniunea Europeană, Milo Dukanovic, a câștigat alegerile prezidențiale din Muntenegru, în cadrul unui scrutin văzut drept un test pentru deschiderea țării față de Europa, scrie Politico.Dukanovic a câștigat 53,8% dintre voturi, conform Centrului pentru Monitorizare și Cercetare CeMI. Principalul său contracandidat, Mladen Bojanic, un om de afaceri care a fost susținut de mai multe partide, printre care și grupări pro-ruse, a câștigat 33,5% dintre voturi.Funcția de președinte este una în mare parte formală, dar Dukanovic a susținut puternic atitudinea pro-europeană a țării în mandatele sale anterioare ca prim-ministru și președinte.Dukanovic a ajutat Muntenegru să adere la NATO în 2017 și a promis că va încheia cu succes discuțiile cu Bruxelles pentru a adera și la Uniunea Europeană. În vârstă de 56 de ani, el a mai fost de șase ori prim-ministru și o dată președinte, începând cu 1991, conducând în același timp Partidul Democrat al Socialiștilor din Muntenegru.

Revoltă într-un penitenciar de înaltă securitate din SUA: 7 morți

Șapte deținuți au murit și alți 17 sunt răniți în urma unei revolte care a avut loc într-o închisoare de înaltă securitate din Carolina de Sud, au anunțat luni serviciile administrației penitenciarelor din acest stat din sud-estul SUA. Revolta a izbucnit duminică seara în închisoarea Lee Correctional Institution din Bishopville, potrivit sursei citate. Revolta a fost înăbușită luni dimineața, la ora 2.55.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.