Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: NASA:Cea mai nouă insulă a lumii oferă indicii despre cum at fi aparut forme de viață pe planeta Marte

Ziarul de Vrancea
13 dec 2017 698 vizualizări

Cea mai nouă insulă a lumii, formată în timpul unei erupții vulcanice în urmă cu trei ani în Oceanul Pacific, ar putea oferi indicii despre cum ar fi apărut forme de viață pe planeta Marte, a anunțat NASA, informează AFP.com.

Insula Hunga Tonga Hunga Ha'apai a apărut la aproximativ 65 de kilometri la nord de Nuku'alofa, capitala statului Tonga, la sfârșitul anului 2014 – începutul anului 2015. Inițial, oamenii de știință s-au așteptat ca această insulă să dispară în câteva luni. Însă, potrivit NASA, insula s-a dovedit mai rezistentă decât era așteptat, probabil pentru că în timpul erupției vulcanice, prin amestecul apei calde cu cenușa s-a format o substanță asemănătoare betonului, cunoscută drept „tuf”. Insula, care inițial a măsurat un kilometru lățime, doi kilometri lungime și aproximativ 100 de metri înălțime, ar putea rezista într-o perioadă de 6 până la 30 de ani. Jim Garvin, cercetător la Goddard Space Flight Center al NASA, a spus că planeta Marte a avut multe insule vulcanice similare care ar fi fost înconjurate de apă în momentul formării lor. Potrivit lui Garvin, în asemenea locuri ar putea exista dovezi pentru ipoteza că a existat viață pe Marte. „Condițiile de pe aceste insule ar fi putut crea mediul necesar pentru dezvoltarea vieții microbiene”, a spus el. Studiile efectuate de NASA pe această insulă au fost prezentate în această săptămână, la o întâlnire a American Geophysical Union din New Orleans.

Luni, Donald Trump l-a autorizat pe administratorul NASA Robert M. Lightfoot să „conducă un program inovativ de explorare pentru a trimite astronauți americani înapoi pe Lună și, eventual, pe Marte”.

Erdogan: Trump are o ”mentalitate sionistă”

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat ieri pe omologul său american Donald Trump că are o ”mentalitate sionistă”, după ce a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului, relatează AFP. ”Adevărata proprietară a acestor pământuri este Palestina. Trump vrea ca Israelul să fie. Este produsul evanghelismului și unei mentalități sioniste”, a denunțat Erdogan la finalul unui summit al Organizației Cooperării Islamice (OCI) la Istanbul.

”Destinul Ierusalimului nu poate să fie lăsat pe mâna unei țări care se adapă cu sânge, își extinde frontierele omorând sălbatic copii, civili și femei”, a adăugat el. În opinia sa, ”nu se mai pune problema” ca Statele Unite să fie mediatoare în procesul de pace israeliano-palestinian. OCI a îndemnat, la finalul summitului întreaga lume să recunoască Ierusalimul de Est drept capitală a Palestinei. ”Noi proclamăm Ierusalimul de Est capitala statului Palestina și îndemnăm celelalte țări să recunoască statul Palestina și Ierusalimul de Est drept capitala sa ocupată”, au declarat membrii OCI în comunicatul lor final. Cele mai multe țări musulmano-arabe recunosc deja Ierusalimul de Est drept capitala statului pe care și-l doresc palaestinienii.

Măsura americană anunțată pe 6 decembrie a provocat manifestații în mai multe țări în Orientul Mijlociu și violențe în teritoriile palestiniene și la Ierusalim.

Patru palestinieni au fost uciși, iar alte sute au fost răniți începând de joi. Însă, în pofida fermității oratorice a participanților, nicio măsură concretă nu a fost anunțată de această organizație musulmană, ai cărei principali membri sunt de altfel aliați apropiați ai Statelor Unite. Lumea musulmană este profund divizată, iar mai multe țări, ca Arabia Saudită, încearcă să cultive relații bune cu administrația Trump, pe fondul ostilității lor comune față de Iran.

Americanii, dispuși la negocieri cu Phenianul

SUA sunt gata să ia loc la masa negocierilor cu Phenianul "fără condiții prealabile", a declarat marți șeful diplomației americane, Rex Tillerson.

"Nu este realist să spunem 'vom discuta cu voi doar dacă veți veni la masa negocierilor gata să abandonați programul vostru' nuclear", a spus Tillerson în cadrul unei conferințe de presă la Washington. Până acum, SUA afirmau că orice negociere nu poate viza decât denuclearizarea Peninsulei Coreea. "Ei au investit mult prea mult în aceasta", a estimat șeful diplomației americane cu privire la dezvoltarea rachetelor intercontinentale și a armelor nucleare de către regimul de la Phenian. "Am spus, la nivel diplomatic, că suntem gata să discutăm imediat ce Coreea de Nord va dori să discute. Suntem gata să avem o primă reuniune fără condiții prealabile", a spus Rex Tillerson. Cu toate acestea, șeful diplomației a subliniat, la fel ca înainte, că discuțiile nu pot interveni decât "într-o perioadă de calm". "Va fi dificil să vorbim dacă în mijlocul discuțiilor noastre veți decide să testați o altă rachetă", a declarat el, amintind de numeroasele teste balistice și nucleare nord-coreene din ultimele luni. "Să ne întâlnim, să vorbim despre vreme dacă doriți, sau să discutăm pentru a ști dacă este nevoie de o masă pătrată sau rotundă pentru a vă face plăcere. Dar cel puțin să ne vedem față în față și apoi vom putea începe să elaborăm o foaie de parcurs pentru ceea ce dorim", a detaliat secretarul de stat american.

Președinte palestinian: Decizia SUA privind Ierusalimul este "o crimă gravă”

Președintele palestinian, Mahmoud Abbas, spune că decizia lui Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului este o "crimă gravă” și o încălcare flagrantă a legii internaționale, informează Reuters. "Ierusalimul este și va fi întotdeauna capitala Palestinei”, a spuspreședintele palestinian la o întâlnire a liderilor țărilor musulmane, desfășurată în Turcia. Abbas a adăugat că SUA a cedat Ierusalimul ca și cum ar fi un oraș american. "Trece peste toate liniile roșii”, a avertizat Abbas. De asemenea, el a precizat că este inacceptabil ca Statele Unite să aibă un rol în procesul de pace din Orientul Mijlociu pentru că favorizează evident cauza Israelului.

Un ministru reacționează violent după o declarație a ambasadorului canadian

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ilan Laufer, consideră că ambasadorul Canadei în România, Kevin Hamilton, și-a depășit atribuțiile, "a dezinformat" și a instigat la "o ruptură în societatea românească" atunci când a afirmat că este îngrijorat de pachetul legilor justiției care se dezbate în Parlament. "Sunt, și eu, la rândul meu, 'îngrijorat' de modul și felul în care vă depășiți atribuțiile pentru care ați fost acreditat să reprezentați țara dumneavoastră, Canada, pe teritoriul României. Prin declarația și comportamentul dumneavoastră, vă implicați în politica internă a României, ceea ce va este strict interzis prin Convenția de la Viena, Constituția României și legea 269/2003 care le interzice membrilor corpului diplomatic și consular să participe la greve, precum și la mitinguri, demonstrații, procesiuni sau orice alte întruniri cu caracter politic, ceea ce este, evident, în afara statutului dumneavoastră de diplomat", i-a transmis ministrul Laufer ambasadorului Canadei, într-un mesaj publicat, ieri, pe Facebook. Ilan Laufer a afirmat că diplomatul canadian se pune "într-o lumină proastă". "Nu doar că vă puneți într-o lumină proastă, dar și dezinformați. Prin urmare, instigați la o ruptură în societatea românească. Atâta vreme cât nu spuneți cu subiect și predicat care paragraf sau literă din aceste legi vă îngrijorează", a adăugat Laufer. Potrivit ministrului, cei care au contribuit la evoluția României în ultimii 27 de ani sunt cetățenii României, iar Parlamentul va decide forma finală a legilor justiției.

"În România există toate instrumentele democratice necesare pentru o dezbatere amplă pe marginea legilor justiției, iar forumul suprem care va decide forma finală nu sunt nici protestatarii pro sau contra acestor legi, nici ONG-urile, nici ambasadele străine, ci doar Parlamentul ales în mod legitim și constituțional!", a mai arătat Laufer.

Ambasadorul Canadei în România, Kevin Hamilton, s-a arătat, la Iași, îngrijorat de reforma în justiție, apreciind că multe părți din pachetul de legi care se dezbate în Parlament par a inversa procesul reformă din acest domeniu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.