Internațional

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Februarie 2024, a 9-a lună consecutivă care depășește recordul de căldură

Ziarul de Vrancea
6 mar 2024 1341 vizualizări

În ultimele 12 luni, lumea a înregistrat o temperatură cu 1,56°C mai mare decât clima medie a secolului al XIX-lea

Februarie 2024 a fost cea mai caldă lună înregistrată vreodată la nivel mondial, alăturându-se astfel unei serii de nouă recorduri lunare consecutive, cu temperaturi mult peste normal în Europa, a anunțat joi Copernicus.

Temperaturile oceanelor, care au fost peste recorduri de aproape un an, au o contribuție majoră la această serie extraordinară. A fost atins un nou record absolut pentru toate lunile combinate, cu 21,06°C înregistrate în februarie la suprafața mărilor (cu excepția zonelor apropiate de poli), potrivit buletinului lunar al observatorului european.

Ultimele trei luni au fost cele mai călduroase înregistrate la nivel mondial, luna februarie devenind unul dintre cele nouă recorduri lunare consecutive, determinate de emisiile continue de gaze cu efect de seră și de fenomenul climatic El Nino, potrivit Copernicus.

În ultimul său buletin lunar, publicat joi, observatorul european a publicat o nouă serie de cifre șocante: cu o temperatură medie a aerului de 13,54°C, luna trecută a fost cu 1,77°C peste temperatura medie a lunii februarie din perioada 1850-1900. De asemenea, aceasta este cu 0,12°C mai mare decât precedentul record pentru un februarie, care datează din 2016.

Timp de patru zile, între 8 și 11 februarie, temperaturile au depășit chiar și cu 2°C nivelurile preindustriale - ceea ce nu înseamnă însă că a fost atinsă limita superioară a Acordului de la Paris, calculată ca medie pe mai multe decenii.

În ultimele 12 luni, lumea a înregistrat o temperatură cu 1,56°C mai mare decât clima medie a secolului al XIX-lea, un nou record.

Iarna din emisfera nordică (decembrie-februarie) este, prin urmare, cea mai caldă din lume, după cele mai calde trei luni de toamnă și vară.

Vreme remarcabil de caldă a fost înregistrată în întreaga lume, din America de Nord până în Vietnam, inclusiv în Maroc și în cea mai mare parte a Americii de Sud. Dar Europa s-a remarcat. Bătrânul Continent a fost excepțional de cald în această iarnă, cu temperaturi cu 3,30°C peste normalul perioadei 1991-2020, iar situația a fost și mai anormală în Europa Centrală și de Est.

Temperatura medie a oceanelor, care acoperă 70% din suprafața Pământului, a atins un nou maxim istoric, pentru toate lunile la un loc, cu 21,06°C înregistrate în februarie la suprafața mărilor (excluzând zonele din apropierea polilor).

Această încălzire reprezintă o amenințare directă pentru viața marină și poate reduce capacitatea de absorbție a emisiilor de gaze cu efect de seră în mări, rezervoare de carbon care absorb 90% din excesul de energie provenit din activitatea umană.

Rusia: Un jurnalist, condamnat la șapte ani de închisoare pentru că a criticat asaltul asupra Ucrainei

Un jurnalist și blogger rus, Roman Ivanov, a fost condamnat miercuri la șapte ani de închisoare pentru că a postat pe rețelele de socializare mesaje care criticau asaltul asupra Ucrainei, într-un nou exemplu de represiune în Rusia.

Tribunalul din Korolev, un orășel aflat la șase kilometri nord-est de Moscova, l-a găsit pe Ivanov, în vârstă de 51 de ani, vinovat de "răspândirea de informații false" despre armata rusă în trei mesaje publicate pe rețeaua de socializare rusă VKontakte și pe Telegram.

Unul dintre mesaje se referea la evenimentele din orașul ucrainean Butcha, unde cadavrele unor civili uciși au fost descoperite în aprilie 2022, Kievul acuzând armata rusă de masacre, ceea ce Moscova a negat întotdeauna.

Imediat după anunțarea verdictului, susținătorii săi de pe coridoarele tribunalului au scandat: "Roma (prescurtare de la Roman), suntem cu tine. Nu ești singur", potrivit unui jurnalist AFP aflat la fața locului.

Mama sa, Alla Ivanova, intervievată de presă, s-a grăbit să denunțe o acuzație "fabricată" de la zero. "El se lupta pentru oameni, îi ajuta", a spus ea. "A fost un pretext pentru a scăpa de Roman", a denunțat soția sa, Maria Nekrassova, în vârstă de 36 de ani, anunțând că "bineînțeles, vom face apel". "Într-o zi, se va face dreptate", a declarat Natalia Ivanova, sora lui Ivanov.

Unul dintre cunoscuții jurnalistului, Anton Kuzmenko, în vârstă de 54 de ani, a subliniat că acesta a fost "judecat de aceiași oameni cărora li s-a opus în activitatea sa jurnalistică". "Acest lucru atestă nedreptatea", a afirmat el.

În timpul procesului său, Roman Ivanov, care a fost arestat în aprilie 2023, a pledat nevinovat, afirmând că procesul său face parte dintr-o "represiune" împotriva vocilor critice la adresa Kremlinului.

"Vreau să le cer iertare tuturor ucrainenilor care au suferit în țara noastră", le-a mai spus el judecătorilor. El a adăugat: "Jurnalismul nu mai există în Rusia". Lucrând anterior ca jurnalist sportiv la un canal de televiziune de stat, în 2019 el își înființase propriul canal de YouTube, "Korolev Onest", pe care denunța corupția din primăria locală, fraudele electorale și problemele de mediu.

Din cauza poziției sale, el fusese concediat de la postul de televiziune de stat în 2021. În ultimele luni, el a lucrat pentru un ziar online independent, RusNews, iar una dintre jurnaliștii acestuia, Maria Ponomarenko, a fost de asemenea condamnată la șase ani de închisoare în 2023 pentru că a postat pe Instagram un mesaj în care critica asaltul rusesc asupra Ucrainei.

Cel puțin 19 jurnaliști se aflau în spatele gratiilor în Rusia la 1 decembrie 2022, când Comitetul de Protecție a Jurnaliștilor (CPJ) a efectuat cel mai recent recensământ al închisorilor.

Studiu: Persoanele care mănâncă un mic dejun bogat în carbohidrați rafinați sunt considerate mai puțin atractive

Dacă vreți să arătați cât mai bine dimineața, poate că ar merita să schimbați produsele de patiserie ultraprocesate și sucul de fructe cu pâine prăjită integrală și ceai fără zahăr, scrie The Guardian, preluat de g4media.ro.

Cercetătorii din Franța au descoperit că persoanele care au luat un mic dejun bogat în carbohidrați rafinați au fost considerate mai puțin atrăgătoare decât cele care și-au început ziua cu carbohidrați nerafinate mai sănătoase.

Oamenii de știință de la Universitatea din Montpellier cred că schimbarea subtilă a atractivității faciale poate fi determinată de schimbările de zahăr din sânge și de insulină care pot afecta aspectul pielii și pot avea efecte pe termen lung asupra hormonilor sexuali.

„Este surprinzător să ne gândim, dar alegerile noastre alimentare pot avea efecte rapide asupra aspectului nostru”, a declarat dr. Claire Berticat, biolog evoluționist și primul autor al studiului. „Aceste schimbări fiziologice ar putea modifica subtil trăsăturile faciale, având un impact asupra modului în care ceilalți percep atractivitatea.”

Cercetătorii au recrutat 52 de bărbați și 52 de femei cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani și i-au repartizat în mod aleatoriu să ia un mic dejun de 500 de calorii bogat în carbohidrați rafinați sau nerafinați.

Micul dejun cu carbohidrați rafinați a inclus o baghetă franțuzească făcută din făină măcinată industrial, gem, suc de mere sau de portocale și ceai sau cafea cu zahăr la dispoziție. Masa cu carbohidrați nerafinate era formată din pâine integrală, cu unt și brânză, o portocală sau un măr și ceai sau cafea fără zahăr.

Oamenii de știință au măsurat nivelul de zahăr din sânge al voluntarilor înainte și după ce au mâncat și apoi au făcut fotografii cu capul participanților în condiții de iluminare controlată. Fotografiile au fost apoi transmise unor grupuri de evaluatori pentru a estima cât de bătrâni, cât de masculini sau feminini și cât de atractivi arătau indivizii.

Scriind în Plos One, cercetătorii susțin că consumul de carbohidrați rafinați la micul dejun a scăzut atractivitatea facială pentru bărbați și femei, deși efectele pe termen lung ale consumului de astfel de alimente, desprinse din chestionarele completate de voluntari, au fost mai complicate.

„Efectul variază în funcție de sex și de tipul de masă, subliniind relația complexă dintre alimentație și atractivitate”, a declarat Berticat. „Constatările noastre servesc drept o reamintire convingătoare a impactului de anvergură al alegerilor alimentare nu numai asupra sănătății, ci și asupra trăsăturilor care au o importanță socială deosebită, cum ar fi atractivitatea facială.”

Carbohidrații rafinați pot produce vârfuri de zahăr în sânge, pe care organismul le contracarează prin eliberarea de insulină. Acest răspuns poate duce la scăderea prea mare a nivelului de zahăr, o afecțiune numită hipoglicemie, și poate afecta fluxul sanguin și aspectul pielii. În cadrul studiului, doar micul dejun cu carbohidrați rafinați a produs hipoglicemie.

David Perrett, profesor de psihologie la Universitatea St Andrews, care a studiat indicii faciale pentru sănătate, a declarat că nu ar trebui să fie o surpriză faptul că dieta afectează atractivitatea. Fructele și legumele îmbunătățesc atractivitatea prin creșterea pigmenților vegetali numiți carotenoizi în piele, a spus el, în timp ce dietele bogate în zahăr ar putea îmbătrâni pielea.

Armuriera de la filmul "Rust", găsită vinovată de omor prin imprudență

Armuriera de la filmul western "Rust", produs de Alec Baldwin, pe platoul de filmare unde a fost împușcată mortal directoarea de imagine, a fost găsită miercuri vinovată de omor prin imprudență de un tribunal american.

Hannah Gutierrez-Reed, care se ocupa de armament la producția cu buget foarte restrâns, a fost acuzată de neglijență repetată de către procurori. Ea riscă o pedeapsă de până la 18 luni de închisoare, scrie AFP.

Sentința ei va fi stabilită abia luna viitoare.

Filmările pentru "Rust" au devenit tragice în octombrie 2021 la o fermă din New Mexico (sud-vestul SUA). Alec Baldwin a îndreptat o armă care trebuia să conțină doar gloanțe oarbe, dar un glonț real a ucis-o pe directoarea de imagine Halyna Hutchins și l-a rănit pe regizorul Joel Souza.

Timp de două săptămâni, procuratura a încercat să explice cum a putut ajunge acest glonț mortal - unul dintre numeroasele elemente de muniție reală colectate de investigatori - pe platou, sfidând regulile de siguranță comune din întrega industrie cinematografică. În timpul audierilor, juraților le-au fost prezentate imagini cu Alec Baldwin manevrând arme într-un mod periculos, îndreptându-le spre alți membri ai echipei, fără ca armuriera să intervină.

"Acesta nu este un caz în care a făcut o greșeală punând din eroare un glonț real în armă", a declarat procurorul Kari Morrissey în pledoaria finală de miercuri. "Acest caz se referă la eșecuri de siguranță constante și nesfârșite care au dus la moartea unei ființe umane și aproape au ucis o alta", a adăugat ea.

Potrivit procurorului, armuriera a fost din nou neglijentă în dimineața tragediei: ea nu a fost prezentă când Alec Baldwin își pregătea sceneta și a lăsat nesupravegheate cele aproximativ 20 de arme folosite de producție.

Ea a lăsat arma în biserica în care a avut loc tragedia, "contrar tuturor reglementărilor privind activitatea armurierilor pe platou", a insistat procurorul. "După cum v-au spus numeroși martori, ea lăsa mereu armele nesupravegheate. Nu a fost nimic neobișnuit în ziua de 21 octombrie". Morrissey a acuzat-o pe Gutierrez-Reed că a adus muniție reală pe platou și că nu a efectuat controlul necesar pentru a se asigura că muniția introdusă în armă era sigură: gloanțele albe produc un zăngănit ușor de identificat atunci când arma este scuturată.

Alec Baldwin, star și producător al filmului, este, de asemenea, acuzat de omor prin imprudență. Procesul său este așteptat să aibă loc în luna iulie.

Iulia Navalnaia și Olena Zelenska au declinat invitațiile la discursul lui Biden

Atât Iulia Navalnaia, văduva opozantului rus Aleksei Navalnîi, cât și Olena Zelenskaia, soția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, au declinat invitațiile de a asista la discursul președintelui american Joe Biden de joi în Congres, a indicat Casa Albă.

Iulia Navalnaia și Olena Zelenska fuseseră invitate ca oaspete la discursul anual despre Starea Uniunii, a spus purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, răspunzând unei întrebări.

“Dna Navalnaia a fost, într-adevăr, invitată personal de președinte. Ea nu a putut asista. V-aș invita să i vă adresați pentru a explica de ce, dar da, a fost invitată”, a spus purtătoarea de cuvânt.

Biroul Olenei Zelenskaia a indicat mai devreme pentru Politico că soția președintelui ucrainean nu poate asista din cauza unor suprapuneri de programare.

Cu toate acestea, cotidianul The Washington Post a citat persoane la curent cu decizia Kievului care au afirmat că prezența potențială a Iuliei Navalnaia le-ar fi provocat disconfort ucrainenilor date fiind declarațiile defunctului său soț cu privire la Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014, ca aparținând Rusiei.

Același cotidian a scris că, potrivit purtătorului de cuvânt al Iuliei Navalnaia, aceasta nu poate asista la discursul lui Biden din cauza stării de oboseală.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.