Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALETrump și Kim, optimiști în deschiderea celui de-al doilea lor summit

Ziarul de Vrancea
26 feb 2019 1237 vizualizări

În ciuda entuziasmului manifestat de cei doi lideri, analiștii sunt sceptici că întâlnirea programată pe parcursul a două zile va duce la rezultate concrete

Președintele american Donald Trump și dictatorul nord-coreean Kim Jong Un și-au afișat optimismul, ieri, la Hanoi, la începutul celui de-al doilea lor summit, la opt luni de la întâlnirea lor istorică în Singapore, relatează AFP. “Eu cred că va fi un succes”, a tunat Trump, exprimându-și speranța ca acest tête-à-tête, care se concentrează asupra “denuclearizării” Coreei de Nord să fie “echivalent sau mai bun ca primul”. “Sunt sigur că de această dată vor exista rezultate mari care vor fi salutate de toți”, a dat asigurări la rândul său cel mai puternic om de la Phenian, purtând tradiționalul său costum în stil Mao. “Voi face tot ceea ce pot pentru ca să se întâmple acest lucru”, a spus Kim.

Președintele american, care visează să reușească acolo unde predecesorii săi au eșuat, este supus unor presiuni în urma summitului din Singapore, în iunie, care a condus la o declarație în termeni vagi despre “denuclearizarea peninsulei” coreene. Criticii săi de tem că Trump i-ar putea face prea multe concesii dictatorului nord-coreean, pentru a da impresia unui avans semnificativ și a deturna atenția de la ceea ce se petrece la Washington, unde fostul avocat Mochael Cohen se pregătește să depună în Congres o mărturie explozivă. Niciunul dintre cei doi lideri nu a dat indicii precise despre progrese concrete care ar putea să fie anunțate joi, în a doua și ultima zi a acestui summit în capitala vietnameză.

“Prietenul meu Kim”

Cu câteva ore înaintea întâlnirii, Donald Trump i-a promis din nou “prietenului (său) Kim Jong Un” o spectaculoasă dezvoltare economică, în cazul în are Coreea de Nord acceptă, în sfârșit, să renunțe la arsenalul său nuclear. El a insistat îndelung asupra exemplului Vietnamului, o țară comunistă care a îmbrățișat economia de piață și a dat pagina confruntării cu Statele Unite. “Vietnamul se dezvoltă ca puține alte locuri în lume. Coreea de Nord va face la fel - și foarte rapid - dacă ea decide să se denuclearizeze”, a scris pe Twitter președintele american, evocând posibilitatea unui viitor “GENIAL” al acestei țări izolate, în prezent vizată de numeroase sancțiuni internaționale.

În cursul unor întâlniri cu autorități vietnameze, inclusiv cu președintele și șeful Partidului Comunist (unic) Nguyen Phu Trong, Donald Trump a lăudat progresele economice “extraordinare” ale Vietnamului. O serie de contracte, în aviație, au fost semnate cu această ocazie cu întreprinderi americane, în valoare totală de 21 de miliarde de dolari, potrivit Casei Albe.

Donald Trump a fost însoțit la cina cu Kim Jong Un de șeful diplomației americane Mike Pompeo și de șeful său de cabinet Mick Mulvaney. Kim Jong Un a participat alături de Kim Yong Chol, omul său de încredere, care a fost deja la Casa Albă, și Ri Yong Ho, ministrul nord-coreean de Externe.

Cei doi lideri, între care există o diferență de vârstă de 30 de ani, se întâlnesc și joi în vederea unei eventuale semnări a unei declarații comune despre care nu se știe nimic. În defensivă în fața numeroaselor critici cu privire la absența unor rezultate tangibile, miliardarul republican le-a sugerat adversarilor săi democrați să nu îi mai spună ce să facă și să se întrebe mai degrabă “de ce n-au făcut-o ei în cei opt ani ai lui Obama”.

Cei doi lideri, care au trecut în câteva luni de zile de la insulte personale și amenințări apocaliptice la declarații “de dragoste” din partea lui Donald Trump, urmează să meargă mai departe decât în primul lor summit, catalogat drept pură reprezentație teatrală de numeroși analiști.

Coreea de Nord nu a făcut nimic pentru a-și reduce arsenalul de care dispune. Conducătorii serviciilor americane de informații consideră că dictatorul nord-coreean este hotărât să-și păstreze arma nucleară, pe care o consideră cheia supraviețuirii regimului stalinist. Pentru a-și înfrunta detractorii, Trump ar putea să încerce să smulgă un anunț “președintelui Kim” - de exemplu promisiunea distrugerii reactorului de la Yongbyon, principalul complex atomic nord-coreean. Într-un mesaj postat pe Titter, el s-a declarat convins că China și Rusia vor juca un rol “foarte util” în negocierile viitoare, fără să facă alte precizări.

Statele Unite ar putea, la rândul lor, să accepte să facă gesturi simbolice, precum deschiderea unui birou de legătură sau o declarație prin care să se pună în mod oficial capăt Războiului Coreei, care s-a încheiat în 1953 cu un simplu armistițiu.

Însă, indiferent de promisiunile lui Donald Trump, Coreea de Nord este considerată drept țara cel mai puțin atractivă din lume pentru investitori, potrivit cabinetului de evaluare a riscurilor Verisk Maplecroft.

Premierul pakistanez propune Indiei un dialog

Premierul Pakistanului, Imran Khan, a cerut ieri Indiei să înceapă un dialog pentru atenuarea tensiunilor, după două zile în care cele două țări și-au încălcat reciproc teritoriile cu aviația militară. “V-aș mai cere încă o dată să aibă câștig de cauză rațiunea, să ne așezăm și să ne rezolvăm problemele prin dialog”, i s-a adresat Khan omologului său indian, Narendra Modi, printr-un discurs televizat. “Întrebarea mea pentru guvernul Indiei este dacă ne putem permite erori de calcul sau putem începe un război cu genul de arme pe care le avem și noi, și dumneavoastră”, a adăugat el. Atât Pakistanul, cât și India dispun de arme nucleare. Forțele aeriene indiene au trecut miercuri linia de control care delimitează partea din provincia Kashmir administrată de India de cea controlată de Pakistan.

Oferta de dialog a Pakistanului a fost făcută după doborârea a două avioane indiene, doi piloți fiind luați prizonieri. Unul dintre aceștia este spitalizat, potrivit purtătorului de cuvânt al armatei pakistaneze, general-maior Asif Ghafoor. El a declarat că singurul scop al acțiunii a fost să demonstreze drepturile Pakistanului, voința și capacitatea de autoapărare a țării. “Nu dorim să escaladăm, dar suntem gata, dacă vom fi constrânși în această paradigmă”, a avertizat el într-o conferință de presă. Generalul a dezmințit informațiile conform cărora un avion F-16 pakistanez a fost doborât în valea Lam din Kashmirul indian, așa cum susține India.

Raveesh Kumar, purtător de cuvânt oficial al ministerului de externe de la New Delhi, a declarat că aeronava pakistaneză a fost doborâtă de un MiG-21 al forțelor aeriene indiene.

Atât India, cât și Pakistanul și-au închis spațiile aeriene și au suspendat zborurile comerciale. India a revenit asupra măsurii după câteva ore, dar Pakistanul intenționează să mențină interdicția de zbor timp de o zi.

Marți, aviația militară indiană a lovit o țintă din Pakistan. India susține că obiectivul atins era o tabără teroristă din Kashmir și că a fost vorba despre o reacție la atentatul sinucigaș în urma căruia au fost uciși 40 de polițiști paramilitari indieni. A fost prima lovitură aeriană indiană dincolo de linia de demarcație, după războiul din 1971.

Europa cu susul în jos: Vreme deosebit de caldă în nord, nisori în Turcia și Grecia

Record de căldură stabilit în Marea Britanie, primăvară precoce în Franța sau Scandinavia și ninsoare în Turcia și în Grecia - vremea este cu susul în jos în Europa în această lună februarie, un posibil nou semn al dereglărilor climatice, relatează marți AFP. Un record de căldură pentru luna februarie, și chiar pentru o zi de iarnă, a fost stabilit luni în Regatul Unit unde s-au înregistrat 20,6 grade Celsius în Trawsgoed, Țara Galilor. Iar marți “am putea depăși recordul de ieri”, au notat pe Tweeter reprezentanții serviciului britanic de meteorologie în contextul în care limita de 20 grade Celsius nu a fost niciodată depășită în acest sezon. “Nu a mai existat așa ceva niciodată (...) în Țara Galilor, 20,6 grade Celsius este într-adevăr ca vara”, a comentat Etienne Kapikian, meteorolog în cadrul Météo-France. Recorduri lunare au fost înregistrate zilele acestea și în alte zone din Europa de Vest, de exemplu 25 grade Celsius în Ourense, Spania, 21 grade Celsius în Pleyber-Christ, Franța, sau 18,8 grade Celsius în Uccle, Belgia. Temperaturile sunt primăvăratice și în Scandinavia, cu un record pentru luna februarie doborât sâmbătă în Kvikkjokk, Suedia, (9,1 grade Celsius), în apropierea Cercului Polar, sau 17,8 grade Celsius în Linge, Norvegia. În același interval de timp, termometrul nu a indicat mai mult de 5 grade Celsius în Lecce, Italia, sau 3 grade Celsius în Salonic, Grecia, unde a nins weekend-ul trecut, la fel ca în nord-vestul Turciei. Această situație “este asociată circulației atmosferice instalată în acest weekend și care persistă în acest început de săptămână”, a explicat pentru AFP Kapikian descriind frontul de presiune scăzută de deasupra Atlanticului și Europei de Est, ce înconjoară un anticiclon puternic care s-a abătut asupra vestului Europei.

Plastic găsit în vietățile de la cele mai mari adâncimi ale Oceanului Planetar

Fragmente de plastic au fost găsite în vietățile de la cele mai mari adâncimi ale Oceanului Planetar, potrivit unui studiu publicat miercuri, care arată cât de departe a ajuns poluarea făcută de om, scrie AFP.

Peste 300 de milioane de tone de plastic sunt produse anual, iar în oceane plutesc cel puțin cinci triliarde de fragmente de plastic.

Pentru că cercetările la adâncimi mari sunt costisitoare, cele mai multe studii privind poluarea cu plastic au fost făcute la suprafață, demonstrând că peștii, țestoasele și păsările marine sunt contaminate. O echipă de cercetători britanici spune acum că a descoperit cazuri de ingerare a plasticului la creveți mici în șase dintre cele mai adânci gropi din oceane. În Groapa Marianelor, la est de Filipine, care este și cea mai adâncă, 100% dintre animalele studiate au fibre de plastic în aparatul digestiv. „Mă așteptam să găsim ceva, dar asta este uriaș“, a spus Alan Jamieson de la Newcastle University's School of Natural and Environmental Sciences. Împreună cu echipa lui, Jamieson a căutat noi specii în adâncurile oceanelor. Cercetătorii au realizat că, în timpul expedițiilor din urmă cu un deceniu, au acumulat zeci de exemplare ale unei specii de crevete mic care trăiește la adâncimi de 6.000 - 11.000 de metri. Și au hotărât să caute plastic. „Avem informații de la cea mai mare adâncime, așa că dacă vom găsi plastic în acestea, am terminat”, a mai spus Jamieson. Echipa a fost uimită de cât de răspândită s-a dovedit să fie contaminarea cu plastic la adâncimi extreme. De exemplu, Groapa Peru-Chile din sud-estul Pacificului se află la aproximativ 15.000 de kilometri de Groapa Japoniei. Plasticul a fost găsit în amândouă. „Să nu mai pierdem timpul, este peste tot”.

Nu este clar în studiul publicat în Royal Society Open Science dacă particulele au fost ingerate de viețuitoare la adâncimi mai mici, după care acestea au coborât. Însă când echipa a analizat fibrele, majoritatea părând țesături precum nylon, a fost descoperit că legăturile atomilor de plastic au arătat că aveau o vechime de câțiva ani.

Particulele de plastic fie ajung direct în apele mărilor, fie se formează când bucăți mai mari de plastic se descompun în timp.

Odată ce adună bacterii, devin mai grele și se scufundă.

Contaminarea cu plastic fiind atât de răspândită, oamenii de știință au avertizat că este aproape imposibil să se afle ce efect a avut ingerarea de plastic asupra speciilor de la mari adâncimi.

Vaticanul va demara propria anchetă privind cazul cardinalului George Pell

Vaticanul a anunțat ieri că va demara propria investigație privind acuzațiile împotriva cardinalului George Pell, care a fost găsit vinovat de abuzuri sexuale asupra minorilor în Australia. Pell, la un moment dat al treilea cel mai important oficial al Vaticanului și un consilier de încredere al Papei Francisc, își va petrece prima noapte în închisoare după ce și-a retras cererea pentru eliberare pe cauțiune, el așteptându-și acum pedeapsa pentru abuzarea sexuală a unor minori. „După ce Pell a fost găsit vinovat în primă instanță, Congregația pentru Doctrina Credinței va gestiona acum cazul urmând procedurile și în perioada prevăzută de normele canonice”, a declarat Alessandro Gisotti, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, fără să ofere mai multe detalii.

Pell, cel care și-a dat demisia din rolul său de trezorier al Vaticanului, a fost găsit vinovat de relații sexuale cu un copil de sub 16 ani precum și de alte patru capete de acuzare privind acte indecente cu un copil sub vârsta de 16 ani. Infracțiunile au avut loc în decembrie 1996 și la începutul lui 1997 la Catedrala St. Patrick, la câteva luni după ce Pell a fost numit arhiepiscop în Melbourne. Înainte de a se întoarce în Australia pentru a fi judecat, Pell a fost timp de trei ani prefectul secretariatului pentru economie în Vatican, devenind astfel unul dintre cei mai importanți cardinali din lume. El a fost unul dintre cei mai de încredere consilieri ai Papei Francisc și a fost numit special pentru a gestiona finanțele Vaticanului și a opri corupția.

Kremlinul acuza SUA de atacuri cibernetice

Kremlinul a informat ieri că teritoriul Statelor Unite este folosit constant pentru a lansa atacuri cibernetice împotriva Rusiei, însă a precizat că nu poate confirma informațiile din presa americană conform cărora armata americană a întrerupt accesul la internet al unei „ferme de trolli” – persoane plătite de statul rus sau care au legături cu Kremlinul pentru a posta comentarii la articolele politice de pe internet.

Washington Post a informat marți că armata americană a oprit accesul la internet pentru o astfel de „fermă de trolli” acuzată că a încercat să influențeze votanții americani pe 6 noiembrie 2018, ziua alegerilor de la jumătatea mandatului. Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că nu știe cât de adevărate sunt aceste informații. „Dar în general pot spune că teritoriile SUA sunt folosite constant pentru a organiza un număr mare de atacuri cibernetice împotriva mai multor organizații rusești. Aceasta este realitatea în care trăim”, a afirmat Peskov.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.