Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE:Scandal diplomatic între americani și britanici

Ziarul de Vrancea
4 iul 2019 2089 vizualizări

Donald Trump este „incompetent” și administrația sa este „disfuncțională”, ar fi scris ambasadorul Marii Britanii în SUA într-o notă diplomatică n ministerul britanic de Externe nu a negat informațiile

Ambasadorul Marii Britanii în SUA, Kim Darroch, l-a descris pe președintele american Donald Trump ca fiind „incompetent” și pe administrația sa ca fiind „disfuncțională”, conform unor memorii diplomatice obținute de Mail on Sunday, relatează The Guardian. Darroch ar fi spus despre președinția lui Trump că ar putea „să se prăbușească” și „să se încheie în rușine” în notele secrete trimise în Marea Britanie și obținute de Mail on Sunday. „Nu credem că această administrație va deveni mai normală, mai puțin disfuncțională, mai puțin imprevizibilă, mai puțin stângace din punct de vedere diplomatic și inaptă”, ar fi scris Darroch. Conform Mail on Sunday, Darroch l-a descris pe Trump ca fiind „nesigur” și „incompetent”.

Scandalurile de la Casa Albă „sunt în mare parte adevărate”

Darroch a avertizat că în ciuda vizitei lui Trump în Marea Britanie de luna trecută, Marea Britanie ar putea „să nu rămână favorita lunii” pentru că „aici încă este America Pe Primul Loc”, făcând referire la un slogan de campanie al lui Trump. Darroch ar fi scris că „haosul și certurile” de la Casa Albă, relatate de presă, „sunt în mare parte adevărate”. Darroch este unul dintre cei mai experimentați diplomați britanici și se află la Washington din ianuarie 2016, înainte ca Trump să devină președinte.

Într-un memoriu de pe 22 iunie, Darroch a criticat strategia lui Trump privind Iranul numind-o „incoerentă și haotică”. De asemenea, Darroch nu consideră că este adevărată afirmația lui Trump conform cărora ordonase inițial atacuri asupra Iranului pentru ca apoi să se răzgândească. „Cel mai probabil nu a fost niciodată de acord și a fost îngrijorat de cum ar arăta faptul că își încalcă promisiunea de campanie”, a afirmat el. Ministerul britanic de Externe nu a negat informațiile. „Poporul britanic se așteaptă ca ambasadorii noștri să furnizeze o analiză onestă a politicilor din țara în care se află. Viziunea ambasadorilor nu reprezintă viziunea miniștrilor sau a guvernului”, a declarat o purtătoare de cuvânt, adăugând: „Îi plătim să fie sinceri”.

O echipă de cercetători a reușit eliminarea virusului HIV la șoareci infectați

O echipă de cercetători din Statele Unite a reușit să elimine pe termen lung virusul HIV, cel care declanșează SIDA, la un număr de șoareci infectați folosind mai multe tehnici combinate, o realizare care rămâne însă foarte departe de o posibilă aplicare pe pacienți umani, potrivit unui studiu publicat în revista Nature.

Autorii studiului (Prasanta K. Dash, Rafal Kaminski și Ramona Bella), care activează în cadrul Universității din Nebraska și la Temple University din Philadelphia, au combinat două tehnologii avansate pentru a încerca eradicarea virusului la șoarecii de laborator. Scopul cercetătorilor este de a lupta împotriva reapariției infecției cu HIV, întrucât în terapiile actuale, care folosesc medicamente antiretrovirale, virusul rămâne în organism în formă latentă și se reactivează dacă tratamentul este întrerupt, ceea ce face necesar urmarea acestuia pe toată perioada vieții. Cercetătorii au recurs într-o primă fază la o formă de tratament antiretroviral cu eliberare lentă și cu acțiune prelungită, procedură cunoscută sub denumirea LASER ART (long-action slow-effective release antiviral therapy), iar în a doua etapă, la tehnica CRISPR de editare genetică. Tratamentul LASER ART a fost administrat timp de mai multe săptămâni într-o mod personalizat pentru a încerca reducerea la minimum a multiplicării virusului în părți ale organismului considerate drept ''rezervoare'' pentru HIV, adică țesuturi unde în mod normal rămâne latent cum ar fi măduva spinării sau splina. Apoi, pentru a extrage ultimele urme de HIV, cercetătorii au utilizat CRISPR-Cas9, un instrument de editare genetică (supranumit ''foarfeca genetică'') care permite excizarea și înlocuirea părților nedorite ale genomului.

Această combinație a permis eliminarea virusului la mai mult de o treime dintre șoarecii care au primit acest dublu tratament, potrivit concluziilor publicate de cei trei cercetători. Perspectiva unei eventuale aplicări la pacienții umani este încă foarte îndepărtată. "Este un prim pas important către un drum mult prea lung pentru eradicarea virusului", au conchis autorii.

Cancerul de vezică urinară, distrus cu un virus responsabil de răceală

O tulpină a virusului responsabil de răceală poate infecta și distruge celulele cancerului vezicii urinare, sugerează rezultatele unui studiu restrâns efectuat în Marea Britanie. Toate semnele de boală prezente la unul dintre pacienții testați au dispărut, iar în cazul altor paisprezece bolnavi au fost observate indicii potrivit cărora celulele canceroase au fost distruse. O echipă de cercetători de la Universitatea din Surrey a declarat că acest virus poate "revoluționa tratamentul" pentru cancer și poate reduce totodată riscul de recidivă. O organizație caritabilă specializată în cancerul de vezică urinară a notat că rezultatele vor fi "foarte interesante'' în cazul în care studii mai ample vor confirma aceste concluzii. Cancerul de vezică urinară invaziv non-muscular este a zecea cea mai des întâlnită formă de cancer în Marea Britanie, cu circa 10.000 de noi cazuri diagnosticate în fiecare an. Tratamentele actuale pentru acest tip de cancer sunt invazive sau pot provoca efecte secundare grave, toxice, notează BBC. Totodată, după încheierea tratamentului este necesară monitorizarea constantă, costisitoare, pentru evaluarea riscului de recidivă. În cadrul studiului, unui număr de cincisprezece pacienți diagnosticați cu această afecțiune li s-a administrat virusul coxsackie (CVA21) printr-un cateter, cu o săptămână înainte de intervenția chirurgicală de îndepărtare a tumorii. Mostrele de țesut au fost analizate după operație și au fost descoperite dovezi potrivit cărora virusul atacase și distrusese celulele canceroase din vezica urinară.

''Virusul pătrunde în celulele canceroase și le omoară declanșând producția unei proteine cu rol imunitar - ceea ce semnalează altor celule imunitare să vină și să se alăture petrecerii'', a declarat conducătorul studiului, profesor Hardev Pandha de la Universitatea din Surrey și Royal Surrey County Hospital. Profesor Pandha a precizat că același virus a fost testat și în cazul cancerului de piele, însă a fost pentru prima dată când a fost studiat în cadrul unor teste clinice pe pacienți diagnosticați cu cancer de vezică urinară. ''Reducerea poverii tumorii și creșterea morții celulelor canceroase au fost observate la toți pacienții, iar în cazul unuia dintre ei toate semnele afecțiunii au dispărut în doar o săptămână de tratament, ceea ce a demonstrat posibila sa eficacitate'', a declarat el adăugând că ''nu au fost observate efecte secundare semnificative la niciunul dintre pacienți".

Iranul anunță o nouă încălcare a acordului nuclear

Iranul a anunțat că urma să depășească, ieri, limita privind uraniul îmbogățit, încălcând astfel acordul nuclear din 2015 semnat cu puterile mondiale, informează BBC. Ministrul adjunct de Externe iranian, Abbas Araqchi, a anunțat că Iranul încă dorește să salveze acordul nuclear însă consideră că țările europene nu și-au respectat angajamentele. SUA s-au retras definitiv din acord în 2018 și au reimpus sancțiuni Iranului. Anunțul Iranului reprezintă cea mai recentă încălcare a acordului. În mai, Iranul și-a intensificat producția de uraniu îmbogățit, care poate fi folosit pentru a crea combustibil pentru reactoare dar și pentru arme nucleare.

Vorbind la o conferință de presă, Araqchi a precizat că Iranul va începe îmbogățirea uraniului peste limita de 3,67% în câteva ore, pentru a avea astfel combustibil pentru centrala electrică Bushehr.

Anterior, oficialii au informat că se va ajunge la o concentrație de 5%. Pentru armele nucleare, este nevoie de o concentrație de cel puțin 90%. Araqchi a declarat că Iranul va continua să își limiteze respectarea acordului la fiecare 60 de zile dacă țările semnatare – China, Franța, Germania, Rusia și Marea Britanie – nu vor face nimic pentru a proteja Iranul de sancțiunile SUA.

Record de temperatură: În Alaska s-au înregistrat 32 de grade Celsius

Valul de căldură care a cuprins Alaska continuă, iar în Anchorage, cel mai mare oraș din stat, temperaturile au ajuns la 32 de grade Celsius, depășind recordul pentru regiune, conform CNN. La ora locală 17:00, pe 4 iulie, au fost înregistrate 32 de grade Celsius pentru prima oară în istoria statului Alaska, depășind recordul precedent de la aeroportul din Anchoragae, de 29 de grade Celsius pe 14 iunie 1969. „Depășirea unui record cu o diferență așa mare este ceva foarte rar întâlnit”, a afirmat meteorologul Bill Karins de la NBC News. Cel puțin încă trei orașe din Alaska au depășit temperaturile record, a precizat el. Kenai și King Salmon din Alaska au atins noi recorduri, înregistrând temperaturi de 31 de grade. Valul de căldură este așteptat să continue și săptămânile viitoare.

Divorț: Soția lui Jeff Bezos a primit 38,3 miliarde de dolari

Divorțul fondatorului Amazon Jeff Bezos de soția sa MacKenzie Bezos, cu care a fost căsătorit timp de 25 de ani, a fost finalizat vineri, de către un judecător din Seattle, creând condițiile ca aceasta să primească acțiuni Amazon în valoare de 38,3 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg. În luna aprilie, Amazon, cel mai mare retailer online din lume, a anunțat într-un document depus la autoritatea de reglementare a sectorului financiar din SUA că 4% din acțiunile companiei, respectiv 19,7 milioane de acțiuni, vor fi înregistrate pe numele MacKenzie Bezos, după aprobarea divorțului în instanță.

Cuplul și-a anunțat intenția de a divorța în ianuarie, provocând o anumită îngrijorare că Jeff Bezos va rămâne cu drepturi de vot mai mici la Amazon, sau că el sau MacKenzie și-ar putea lichida pozițiile.

Jeff Bezos va păstra o participație de 12% la Amazon, în valoare de 114,8 miliarde de dolari, și va rămâne cel mai bogat om din lume. MacKenzie Bezos a declarat că îi va oferi acestuia drepturile de vot ale acțiunilor sale. În luna mai, MacKenzie a anunțat că va dona jumătate din averea sa pentru caritate, alăturându-se campaniei “Giving Pledge”, lasată în 2010 de miliardarul Warren Buffett și co-fondatorul Microsoft, Bill Gates.

Guvernul american cere confiscarea a peste 12 miliarde de dolari de la El Chapo

Guvernul american a cerut vineri seară confiscarea a circa 12,6 miliarde de dolari din bunurile traficantului de droguri mexican Joaquin Guzman “El Chapo’, care ar corespunde unei estimări a veniturilor cartelului său atunci când îl conducea, relatează AFP.

Într-un document înregistrat vineri la tribunalul din Brooklyn, New York, procurorul federal Richard Donoghue subliniază că este "în drept să confiște orice bun care constituie sau este derivat din delicte ale acuzatului legate de droguri". Guvernul SUA a calculat, în baza diverselor prețuri ale drogurilor invocate de martori, că cartelul condus timp de 25 de ani de El Chapo a adunat, pe puțin, în această perioadă, circa 11,8 miliarde de dolari din vânzările de cocaină, 846 de milioane de dolari din marihuana și 11 milioane din heroină. Acești bani au fost spălați și utilizați pentru a plăti în special asociați și angajați ai cartelului, furnizori, echipamente de comunicație, și a cumpăra avioane și submarine despre care s-a spus în timpul procesului că au fost utilizate de cartel, subliniază procurorul.

Însă guvernul "este în drept să ceară o compensație egală cu valoarea bunurilor implicate în delictul de spălare de bani", adaugă el.

Procurorul nu pare să se preocupe în acest stadiu să afle dacă El Chapo poate rambursa astfel de sume. "Guvernul nu are nevoie să dovedească că acuzatul poate plăti", scrie el, ci trebuie doar să dovedească "că suma poate face obiectul unei confiscări". În timpul procesului, un fost asociat al lui El Chapo a povestit că acesta trăia în lux în anii '90. El avea atunci "patru avioane, case pe toate plajele, ferme în toate statele Mexicului" și o reședință în stațiunea balneară Acapulco, a declarat fostul colaborator al lui El Chapo, Miguel Angel Martinez. Nu se știe însă ce se mai află în proprietatea sa de la extrădarea în SUA în ianuarie 2017 și ce a transferat familiei sau prietenilor.

Această solicitare a guvernului american intervine în contextul în care se apropie audierea sa de pe 17 iulie, la finalul căreia lui El Chapo, în vârstă de 62 de ani, ar urma să i se stabilească pedeapsa. El ar urma, cu excepția unei surprize, să fie condamnat la închisoare pe viață.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.