Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Venezuela: Atac asupra Parlamentului

Ziarul de Vrancea
6 iul 2017 526 vizualizări

Cel puțin patru parlamentari au fost răniți după ce protestatari pro-Maduro au luat cu asalt Adunarea Națională

Cel puțin patru parlamentari au fost răniți miercuri, după ce un grup de protestatari guvernamentali au luat cu asalt Adunarea Națională, care este controlată de liderii opoziției din Venezuela. Protestatarii pro-Maduro și-au forțat intrarea în legislativ în timpul unei ședințe speciale pentru Ziua Independenței. Liderii opoziției au susținut că până la 12 persoane au fost rănite, inclusiv patru parlamentari ai Adunării Naționale. De asemenea, parlamentarul Americo de Grazia a fost grav rănit, iar medicii l-au internat cu mai multe coaste rupte într-un spital din Caracas. Mai multe femei au fost atacate în zona toaletelor, iar atacatorii le-au furat telefoanele, potrivit jurnaliștilor de la El Nacional. ”Cineva nu poate uita că această intensificare a acțiunilor violente a fost ordonată de Nicolas Maduro. Amintiți-vă de declarația de război împotriva noastră, a poporului venezuelean”, a declarat liderul opoziției de la Caracas, Henrique Capriles.

Președintele Maduro a amenințat luna trecută că va recurge la un conflict armat pentru a-și apăra guvernarea socialistă, dar protestele antiguvernamentale au continuat oricum în Venezuela. De asemenea, președintele a condamnat violențele din legislativ și a dezmințit că a fost complice la atacul lansat de protestatarii pro-Maduro asupra Adunării Naționale. ”Aceste violențe... reprezintă un asalt la adresa principiilor democratice prețuite de bărbații și femeile care au luptat în urmă cu 206 ani pentru independența Venezuelei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a departamentului de Stat, Heather Nauert.

Americanii sunt pregătiți să recurgă la forță împotriva Phenianului

Ambasadoarea Statelor Unite pe lângă Națiunile Unite, Nikki Haley, a declarat miercuri noaptea că americanii sunt pregătiți să recurgă la forță, dacă aceasta este necesară pentru a pune capăt programului nuclear și de rachete balistice dezvoltat de către regimul de la Phenian. Ea a menționat că americanii preferă o acțiune diplomatică globală împotriva regimului nord-coreean, care a provocat puterile lumii, după ce a testat la începutul săptămânii o rachetă balistică ce ar putea să lovească Alaska.

Ambasadoarea Haly a declarat că acțiunile regimului nord-coreean ”închid repede orice posibilitate pentru o soluție diplomatică”, iar americanii sunt pregătiți să-și apere țara, precum și aliații din regiune, în special Coreea de Sud și Japonia. ”Una dintre capacitățile noastre este reprezentată de forța militară. Ne vom folosi de această forță dacă trebuie, dar preferăm să nu fim nevoiți să mergem în această direcție”, a completat ambasadoarea Statelor Unite. De asemenea, ea a cerut Chinei să facă mai multe pentru a ține în frâu acțiunile regimului de la Phenian. Șeful Pentagonului, James Mattis, a subliniat ”angajamentul ferm” al americanilor pentru apărarea Japoniei și pentru extinderea ”forței de descurajare cu o întreagă gamă de capabilități din SUA”.

Regimul nord-coreean a lansat marți dimineață cu succes o rachetă balistică intercontinentală, despre care analiștii cred că are puterea de a lovi Alaska și Hawaii. De asemenea, nord-coreenii amenință că respectiva rachetă ar putea să transporte o focoasă nucleară.

Președintele Donald Trump a anunțat ieri, într-o conferință de presă comună cu omologul său polonez Andrzej Duda, la Varșovia, că se gândește la ”niște lucruri foarte dure” ca răspuns față de testarea acestei rachete.

O fotografia sugerează că Amelia Earhart ar fi murit într-o închisoare japoneză

O fotografie descoperită recent sugerează că pilotul american Amelia Earhart ar fi murit într-o închisoare japoneză, și nu într-un accident aviatic în Oceanul Pacific. Dacă acest lucru este adevărat, ar rezolva unul dintre cele mai mari mistere din istoria aviației.

În luna noiembrie a anului trecut, un studiu al International Group for Historic Aircraft Recovery (TIGHAR) arăta că Amelia Earhart, prima femeie care a zburat peste Atlantic, a murit la finalul anilor 1930 ca naufragiat, nu în urma prăbușirii avionului. Earhart a dispărut în 1937, în Pacific, în timpul încercării de a înconjura Pământul, și acest fapt a fost subiectul a numeroase speculații de-a lungul anilor. O fotografie datând din anii 1930, făcută în Insulele Marshall, ocupate de japonezi la acea vreme, a surprins mai multe persoane aflate în port, iar una dintre ele ar putea fi Amelia Earhart. În partea stângă a fotografiei s-ar fi aflat Fred Noonan, navigatorul care a însoțit-o în ultimul zbor, iar în dreapta, mai departe, o parte din avionul lor. Imaginea alb-negru a fost găsită în depozitele US National Archives. Fotografia a fost publicată de NBC înaintea difuzării unui documentar, weekendul acesta. Concluzia trasată de NBC, pornind de la fotografia din Insulele Marshall, este că Earhart a fost capturată de japonezi și că a murit ca prizonier de război.

O substanță din drogul "ecstasy" ar putea vindeca alcoolismul

O echipă de medici din Marea Britanie va începe primul studiu din lume privind efectele MDMA împotriva dependenței de alcool. Scopul cercetării este acela de a observa dacă prin administrarea unor doze mici de MDMA, substanță întâlnită de obicei sub formă de tablete sau capsule numite "ecstasy", se poate trata dependența de alcool într-un mod mai eficient în comparație cu tratamentele actuale. Pe lângă MDMA, subiecții testați vor fi supuși unui tratament bazat pe psihoterapie. "Știm că MDMA funcționează foarte bine pentru persoanele care au suferit traume și contribuie la dezvoltarea empatiei", a declarat Ben Sessa, psihiatru și om de știință în cadrul Imperial College London.  El este un susținător al testării MDMA pentru tratarea dependenței și a traumelor. Însă, din cauza statutului ilegal a substanței și a faimei sale de drog popular la petreceri, experimentele legale în cadrul testelor clinice sunt un lucru dificil. "În prezent, MDMA este interzis și nu poate fi prescris în mod legal ca metodă de tratament (pentru tulburări de stres post-traumatic — TSPT) nici aici în Marea Britanie, nici în altă parte a lumii. Însă aceasta este o situație pe care intenționăm să o schimbăm", a menționat el.

Trialul clinic al lui Sessa va fi primul care va testa efectul MDMA asupra dependenței de alcool. În Statele Unite, substanța a fost aprobată în noiembrie 2016 pentru un trial la scară mare în vederea monitorizării efectelor sale asupra TSPT. Conform rezultatelor publicate în aprilie, 67% dintre pacienții cu TSPT incluși în acest studiu nu au mai prezentat simptomele afecțiunii.

UE și Japonia au ajuns la un “acord de principiu” privind un tratat comercial

Uniunea Europeană și Japonia au ajuns la o înțelegere politică privind un amplu acord de liber-schimb, a anunțat ieri președintele Consiliului European, Donald Tusk. "Am reușit. Am încheiat discuțiile politice și comerciale UE-Japonia. UE este tot mai mult angajată la nivel global. Europa globală!", a scris Tusk pe Twitter. El a confirmat acordul de principiu după întâlnirea pe care a avut-o la Bruxelles, alături de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu premierul japonez Shinzo Abe. Înțelegerea, care va duce la crearea celui mai amplu acord comercial bilateral al UE de până acum, va acoperi o piață de 368 de milioane de persoane — aproximativ 28% din economia globală.

Acest “acord de principiu” înseamnă că cele două părți au convenit asupra mai multor elemente majore ale tratatului comercial, rămânând deschise doar câteva chestiuni. Textul juridic al acordului urmează să fie redactat.

Franța ar putea interzice vânzările de mașini pe benzină și motorină până în 2040

Franța intenționează să interzică vânzările de autoturisme pe benzină și motorină până în 2040, a anunțat ieri ministrul Mediului Nicolas Hulot. “Anunțăm sfârșitul livrărilor de mașini pe benzină și motorină până în 2040", a afirmat Hulot, cunoscut activist ecologist. Acesta a dat exemplul producătorului suedez de automobile Volvo care, miercuri, a anunțat că toate modelele sale lansate din 2019 vor fi electrice sau hibride. Obiectivul Guvernului este "evident dificil", dar Hulot a declarat că este "conștient că producătorii auto au mijloacele necesare pentru a susține și concretiza această promisiune, care, la fel ca întreaga agendă privind climatul, este parte din programul de sănătate publică". Oficialul francez a anunțat că proprietarii de vehicule vor primi stimulente pentru a înlocui mașinile pe motoare diesel fabricate înainte de 1997 și cele pe benzină fabricate înainte de 2021 cu automobile care poluează mai puțin.

Hulot a informat că Franța va opri producerea de energie din termocentrale pe bază de cărbune până în 2022. În prezent, 5% din centrale sunt pe bază de cărbune. De asemenea, autoritățile vor să reducă proporția energiei nucleare de la 75% în prezent, la 50% până în 2025.

Franța rămâne a treia mare piață auto din Uniunea Europeană, în urma Germaniei și Marii Britanii, dar înaintea Italiei și Spaniei. Cei mai mari producători auto din Franța sunt Renault și PSA Peugeot Citroen. Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piața auto europeană.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.