Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Un rapel cu Moderna sau Pfizer, indicat în cazul persoanelor vaccinate cu Johnson & Johnson

Ziarul de Vrancea
13 oct 2021 1296 vizualizări

Nivelurile de anticorpi ale persoanelor vaccinate cu o primă doză de Moderna au fost de fiecare dată mai mari comparativ cu persoanele vaccinate cu o primă doză de Pfizer, mai arată studiul

O doză de rapel cu un vaccin diferit, pe bază de ARN mesager, a dat rezultate mai bune în cazul persoanelor care au fost imunizate cu vaccinul anti-COVID-19 de la Johnson & Johnson, conform rezultatelor preliminare ale unui studiu american publicat miercuri. Studiul, finanțat de Institutele Naționale de Sănătate (NIH), a fost extrem de așteptat în Statele Unite, deoarece examinează posibilitatea de a “amesteca” vaccinurile - adică utilizarea unui vaccin diferit pentru doza de rapel decât serul inițial - ceea ce nu este autorizat momentan în SUA.

Studiul a fost realizat în rândul a 458 de adulți vaccinați cu unul dintre cele trei vaccinuri autorizate în Statele Unite (Pfizer, Moderna și Johnson & Johnson), timp de cel puțin 12 săptămâni. Cele trei grupuri au fost fiecare împărțite în trei grupuri noi, pentru a primi unul dintre cele trei vaccinuri disponibile ca doză de rapel. Prin urmare, cele nouă grupuri au fost formate din aproximativ 50 de persoane fiecare.

Cercetătorii au analizat apoi nivelurile de anticorpi după 15 zile de la injectarea dozei de rapel. La persoanele vaccinate cu serul Johnson & Johnson, nivelurile de anticorpi au crescut de patru ori după o doză de rapel cu același vaccin, de 35 de ori după un rapel cu Pfizer și de 76 de ori după un rapel cu Moderna.

Nivelurile de anticorpi ale persoanelor vaccinate cu o primă doză de Moderna au fost de fiecare dată mai mari comparativ cu persoanele vaccinate cu o primă doză de Pfizer sau Johnson & Johnson, și aceasta “indiferent de vaccinul administrat pentru doza de rapel”, notează studiul.

În plus, “nu a fost identificată nicio problemă de siguranță” după administrarea rapelurilor, se mai arată în studiu.

Studiul are însă câteva limitări. În primul rând, doza de rapel administrată cu Moderna a fost de 100 micrograme, dublu față de ceea ce compania prevede de fapt pentru doza sa de rapel.

În plus, numărul participanților este redus, iar răspunsul imun ar putea evolua în timp, dincolo de cele 15 zile observate în cadrul studiului.

“Este important să nu ne lăsăm duși de val de aceste rezultate”, a avertizat pe Twitter Peter Hotez, profesor la Baylor College of Medicine. Rezultatele studiilor privind o a doua doză de rapel cu Johnson & Johnson efectuate chiar de companie pe o perioadă mai lungă au fost “impresionante”, a reamintit el.

Infectări în creștere în Irlanda, una din cele mai vaccinate țări din lume

Irlanda a pus sub semnul întrebării ieri ridicarea de săptămâna viitoare a aproape tuturor restricțiilor anticoronavirus, din cauza unei creșteri a numărului infectărilor, ministrul de finanțe Paschal Donohoe afirmând că revenirea tuturor angajaților la lucru cu prezență fizică este improbabilă.

Irlanda - notează Reuters - are una din cele mai ridicate rate de vaccinare anticoronavirus din lume, 92% dintre adulți fiind vaccinați cu “schema completă”, dar se confruntă în același timp cu una din cele mai ridicate rate de infectare cu COVID-19 din Europa, cu circa 400 de cazuri la 100.000 de oameni, în ultimele 14 zile.

În condițiile intensificării spitalizărilor din cauza coronavirusului, deși deocamdată mult sub vârfurile înregistrate și anul acesta și anul trecut, miniștrii irlandezi urmează să discute despre o eventuală creștere a necesităților unităților de terapie intensivă, în perspectiva unui sezon de iarnă aglomerat.

Guvernul irlandez, care a impus unul din cele mai dure lockdown-uri din Europa, intenționa să permită redeschiderea din 22 octombrie a cluburilor de noapte pentru prima dată după 20 de luni și funcționarea altor localuri la capacitate integrală, precum și să se renunțe la cerința prezentării certificatului de vaccinare în baruri și restaurante. “Este posibil ca unele din restricțiile care urmau să fie ridicate să nu poată fi ridicate, firește că este posibil. Ne așteptam ca cifrele (de infectare) să crească, problema este dacă vor crește la un nivel care să impună o reevaluare”, a declarat ministrul de externe Simon Coveney.

Întrebat dacă va avea loc o revenire majoră a angajaților la lucru de săptămâna viitoare, după redeschiderea treptată a birourilor în septembrie, ministrul de finanțe irlandez a afirmat că aceasta este “ceva mai puțin probabilă”. Sectoarele care ar putea fi afectate de aceste evoluții au reacționat cu consternare.

“Avem programate o serie întreagă de evenimente, am început să lucrăm la asta de șase săptămâni, ne-am reangajat tot personalul... Acum suntem devastați”, a declarat pentru postul public RTE Ian Redmond, proprietarul unui club din Dublin. “Vrem certitudini. Să ni se spună dacă putem deschide sau nu. Să lase asta până în ultimul moment nu este corect”, a subliniat acesta.

Un copil de doi ani și-a ucis mama cu un glonț în cap

Un copil în vârstă de doi ani și-a ucis mama, care asista la o reuniune pe Zoom, prin împușcare cu un glonț în cap, iar tatăl copilului a fost arestat, în Florida, sub acuzația că și-a lăsat arma la îndemâna copilului.

Veondre Avery, în vârstă de 22 de ani, acuzat de omor prin neglijență și de faptul să nu și-a depozitat în în mod securizat arma de foc, a fost plasat în detenție, au anunțat poliția și un procuror. Cu arma sa - pe care a pus-o încărcată și fără siguranța trasă într-un rucsac Paw Patrol, o serie televizată pentru copii - a ucis-o copilul pe Shamaya Lynn acasă, la 11 august, cu un singur glonț, în timp ce tânăra, în vârstă de 21 de ani, se afla într-o reuniune pe Zoom.

“Una dintre fete a leșinat, sângera. Camera sa este pornită, bebelușul plânge în fundul camerei”, a declarat una dintre colegele lui Shamaya Lynn operatorului de servicii de securitate, potrivit unei înregistrări a apelului telefonic, făcută publică de către poliție.

Veondre Avery, care nu era prezent în timpul acestui accident, a contactat, la rândul său, securitatea, la întoarcerea acasă, rugându-i pe agenți “să se grăbească”.

Agenți de poliție trimiși la fața locului au descoperit atunci că Veondre Avery încerca să-și reanime soția. Însă moartea a fost pronunțată la scurt timp după aceea de către ambulanțieri.

Acest tip de dramă este obișnuită în Statele Unite. La sfârșitul lui septembrie, un băiat în vârstă de doi ani a murit, în Texas, după ce s-a împușcat cu o armă de foc încărcată pe care a găsit-o în rucsacul unei rude.

“În fiecare an, în Statele Unite, sute de copii au acces la arme încărcate și nesecurizate” și trag involuntar cu ele, potrivit unui raport recent. Potrivit acestui bilanț, aceste “tiruri neintenționate” ale unor minori au ucis 879 de persoane începând din 2015 și 114 de la 1 ianuarie.

SUA amenință Iranul cu opțiunea militară

Statele Unite ale lui Joe Biden amenință Iranul cu opțiunea militară în cazul unui eșec al diplomației vizând impiedicarea Teheranului de a se dota cu arma atomică, un ecou clar, pentru prima oară, al unor amenințări ale Israelului. Washingtonul schimbă, astfel, tonul înaintea unei vizite cruciale la Teheran a negociatorului Uniunii Europene (UE), în contextul în care nerăbdarea americanilor și europenilor crește.

Washingtonul consideră că “o soluție diplomatică este cea maibună cale” de evitare a transformării Republice islamice într-o putere nucleară, a subliniat miercuri, la Washington, secretarul de Stat american Antony Blinken.

Însă el a catalogat drept puțin “încurajatoare” semnalele Teheranului, care nu a stabilit încă odată a reluării negocierilor vizând salvarea Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, oprite în iunie. “Trebuie să fie doi pentru a dialoga, iar noi nu am constatat, în acest stadiu, că Iranul face ceva în acest sens”, a deplâns secretarul de Stat american, apreciind din nou că “fereastra tirului” se închide rapid.

Fostul președinte republican Donald Trump a scos Statele Unite, în mai 2018, din acordul nuclear dintre Iran și marile puteri și a reimpus și multiplicat sancțiuni americane ridicate prin acord. Teheranul s-a retras, ca măsură de retorsiune, din prevederi ale acordului menite să-i împiedice programul nuclear să ajungă la producerea bombei atomice.

Președintele democrat Joe Biden s-a declarat pregătit să revină în acord, cu condiția ca Iranul să revină, în paralel, în cadrul acordului.

Moscova începe războiul mediatic cu Maia Sandu

SUA și Uniunea Europeana exercită o interferență fără precedent în afacerile interne ale Republicii Moldova, interzicându-i în mod explicit președintei Maia Sandu să vorbească despre dorința de a avea relații normale cu Rusia, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov, în deschiderea reuniunii șefilor serviciilor de securitate și de informații din cadrul CSI (Comunitatea Statelor Independente). “Noi pledăm pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, o țara istoric apropiată nouă. Respectăm rezultatele alegerilor parlamentare din iulie. O preocupare profundă suscită însă caracterul fără precedent al amestecului Washingtonului și Bruxelles-ului în procesele politice interne din republică, mergând până acolo încât președintei acestei țări i se interzice în mod explicit până să și vorbească despre dorința de a avea relații normale cu Federația Rusă”, a afirmat Lavrov, adăugând că speră că “Chișinăul va putea acționa independent, fără sugestii din afară”.

În 2020, Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale din Republica Moldova și a obținut organizarea de alegeri parlamentare anticipate în iulie 2021, care au fost câștigate de formațiunea sa, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), amintește agenția rusă de presă.

“Dacă vom conveni cu partea rusă o vizită, eu voi merge la Moscova. Avem suficiente și serioase subiecte de discutat cu Rusia; atât pe partea socială, ce ține de domeniul asigurării cu pensii, cât și pe partea economică, ce ține de comerț, să desghețăm exportul; să discutăm problema transnistreană”, afirmase Maia Sandu în ianuarie.

Noul guvern al Norvegiei, format în majoritate din femei

Noul premier norvegian, laburistul Jonas Gahr Store, și-a prezentat joi echipa, formată în majoritate din femei și din care fac parte doi supraviețuitori ai masacrului de pe insula Utoya. Noua coaliție își preia atribuțiile în timp ce Norvegia este îndoliată de o tragedie: miercuri, un bărbat înarmat cu un arc cu săgeți a ucis cinci persoane și a rănit șase, în Kongsberg, oraș din sud-estul Norvegiei. Potrivit poliției, suspectul, care a fost arestat, este un danez de 37 de ani, convertit la islam și suspectat în trecut de radicalizare.

Din totalul celor 19 portofolii ministeriale, femeile vor ocupa 10, inclusiv cel al Afacerilor Externe, care îi va reveni lui Anniken Huitfeldt, precum și al Energiei și al Justiției. Nu este prima dată când 53% dintre posturi sunt atribuite în Norvegia femeilor. O astfel de situație s-a mai înregistrat în două reprize în timpul lui Jens Stoltenberg, predecesorul lui Store, între 2005 și 2013, devenit între timp secretarul general al NATO.

O altă particularitate a noul guvern norvegian este aceea că el numără în rândurile sale două persoane care se aflau pe insula Utoya atunci când extremistul de dreapta Anders Behrind Breivik a deschis focul asupra unei tabere de vară a Tineretului Laburist, ucigând 69 de persoane, pe 22 iulie 2011. Cele două persoane sunt Tonje Brenna, 33 de ani, care va conduce Ministerul Educației și Cercetării, și Jan Christian Vestre, 35 de ani, care va prelua Ministerul Comerțului și Industriei. “Acum, când acești tineri responsabili politici talentați duc cu ei acest trecut, am sentimentul că vom face încă un pas important și sunt foarte mândru pentru aceasta”, a spus Store.

Minoritar în parlament, noul guvern, care a câștigat alegerile legislative din 13 septembrie, reunește Partidul Laburist și Partidul de Centru.

Atacurile din 22 iulie 2011 s-au soldat în total cu 77 de morți, alte opt persoane fiind ucise într-un atac comis de Breivik în aceeași zi și care a vizat sediul guvernului din Oslo.

Raport: Peste 800 de milioane de oameni suferă de foame

Peste 800 de milioane de oameni la nivel mondial suferă de foame, a atenționat organizația nonguvernamentală germană Welthunderhilfe.

“Am deviat puternic de la obiectivul Zero Foamete până în 2030, în condițiile în care foamea face din nou ravagii”, a declarat secretarul general al organizației, Mathias Mogge, pentru agenția de presă germană RND.

În prezent, 811 milioane de oameni suferă de foame în întreaga lume, dintre care 41 de milioane riscând să moară de foame, a spus el. “Actualul Index Global al Foamei arată că 47 de țări nu vor reuși nici măcar să ajungă la un nivel mai scăzut al foamei până în 2030”, potrivit lui Mogge.

Conflictele violente s-au înmulțit în ultimul an, a subliniat Mathias Mogge. “Acolo unde este război, recoltele, câmpurile și infrastructura sunt distruse, iar oamenii fug din satele lor”, a spus el. Într-un interviu pentru Augsburger Allgemeine, ministrul german al dezvoltării, Gerd Mueller, a constatat la rândul său consecințele pandemiei, conflictelor armate și schimbărilor climatice. “Milioane de oameni s-au trezit în stradă, fără loc de muncă, canalele de aprovizionare au fost întrerupte, prețurile la mâncare cresc”, a spus ministrul german. Toate acestea au făcut ca 130 de milioane să ajungă din nou săraci și să sufere de foame, a deplâns el.

Norvegia: Cinci morți într-un atac cu arcul, posibilă pistă teroristă

Poliția norvegiană a arestat un danez de 37 de ani, suspectat a fi autorul unui atac cu arc și săgeți care a făcut cinci morți și doi răniți miercuri la Kongsberg, în sud-estul Norvegiei, anchetatorii neexcluzând până în prezent o motivație teroristă.

Mai devreme, un responsabil al poliției locale, Oyvind Aas, făcuse cunoscut într-un briefing de presă că au murit cinci persoane și alte două au fost rănite. Cei doi răniți au fost spitalizați în unități de terapie intensivă, dar nu există niciun indiciu că viața lor este în pericol. Unul dintre ei este un polițist aflat în timpul liber care se afla într-un supermarket, unul din multiplele locuri unde s-a produs atacul. “Potrivit informațiilor de care dispunem în prezent, există o singură persoană implicată în aceste acte”, a adăugat polițistul. Niciun alt suspect nu este deci căutat.

Mobilul atacului este deocamdată nedeterminat. Potrivit canalului TV2, în general bine informat, presupusul autor al atacului este convertit la islam și cu antecedente medicale - ceea ce autoritățile au refuzat să confirme. “Având în vedere desfășurarea faptelor, este firesc să evaluăm dacă este vorba despre un atac terorist”, a indicat Oyvind Aas.

O femeie, Hansine, care a asistat la o parte a atacului, a declarat pentru TV2 că a auzit gălăgie și a văzut o femeie care se ascundea, precum și “un individ în colțul străzii cu săgeți într-o tolbă pe umăr și cu un arc în mână”.

“Apoi, am văzut oameni alergând pentru viața lor. Printre care o femeie cu un copil de mână”, a povestit ea.

Patruzeci și șase de morți în Taiwan, într-un incendiu la un bloc cu 13 etaje

Patruzeci și șase de persoane au murit, iar alte zeci au fost rănite într-un incendiu care a izbucnit ieri într-un imobil, în orașul Kaohsiung, în sudul Taiwanului, unul dintre cele mai sângeroase incendii într-un imobil locuit din ultimii 20 de ani în lume. “Incendiul s-a soldat cu 41 de răniți și 46 de morți”, au anunțat într-un comunicat pompierii din Kaohsiung.

Incendiul a izbucnit într-un bloc cu întrebuințare mixtă de 13 etaje, joi dimineața, și a devastat mai multe etaje înainte ca pompierii să-l controleze. Majoritatea victimelor se aflau între al șaptelea și al 11-lea etaj, în care se aflau apartamente rezidențiale, potrivit pompierilor.

La primele cinci etaje - destinate unui uz comercial - nu se afla nimeni.

Locuitori au declarat că au auzit bubuituri puternice la etajele inferioare - unde a izbucnit incendiul.

Un agent de poliție din Kaohsiung a declarat AFP că imobilul este vechide 40 de ani și era locuit în principal de oameni săraci. Autoritățle nu au exclus posibilitatea unui incendiu criminal, a declarat polițistul.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.