Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Un general rus îi cere lui Putin să demisioneze

Ziarul de Vrancea
6 feb 2022 1339 vizualizări

El îl acuză pe președinte că încearcă să provoace un război cu Ucraina n Rusia se va transforma „într-o țară paria pe arena internațională” în cazul unei agresiuni, mai spune generalul în rezervă

Generalul rus în rezervă Leonid Ivașov, fost responsabil cu cooperarea externă in Ministerul Apărării (1996-2001), în prezent șeful unei asociații a ofițerilor din întreaga Rusie, îi cere președintelui Vladimir Putin să se preocupe de problemele reale ale Rusiei ori să-și dea demisia și “să renunțe la politica criminală de provocare a unui război” în Ucraina, într-un apel adresat public șefului statului și poporului rus. “Încercările de a face pe cineva prin ultimatumuri și amenințări cu recurgerea la forță să iubească Federația Rusă și conducerea rusă sunt lipsite de sens și extrem de periculoase”, se menționează în apelul postat pe site-ul organizației de ofițeri încă din 31 ianuarie, dar care a intrat în atenția mass-media abia duminică, 6 februarie.

Eventuala utilizare a forței militare de către Moscova împotriva Kievului va pune sub semnul întrebării însăși existența Rusiei ca stat, va învrăjbi pentru totdeauna popoarele celor două țări și va duce la moartea a zeci de mii de oameni, se menționează în text, care afirmă că acutizarea tensiunilor legate de Ucraina “are un caracter artificial și meschin pentru unele forțe”, inclusiv din Federația Rusă.

În acest caz, Rusia se va confrunta cu “sancțiuni extrem de severe” și se va transforma “într-o țară paria pe arena internațională”, se subliniază în apelul semnat de Leonid Ivașov, considerat de unii analiști apropiat de unele cercuri din cadrul Statului Major al armatei ruse.

„La limita încheierii istoriei sale”

Înainte, declară generalul în rezervă în apelul intitulat “În ajunul războiului”, “Rusia (URSS) a fost forțată să ducă războaie (juste)”, “când nu exista o altă opțiune”. La ora actuală, țara se află - în opinia sa - “la limita încheierii istoriei sale”. Liderul “Adunării ofițerilor din întreaga Rusie” consideră că există amenințări la adresa Federației Ruse, dar că acestea nu sunt critice. Principala amenințare pentru Rusia este de ordin intern, afirmă Leonid Ivașov, care s-a exprimat în repetate rânduri de pe poziții ultraconservatoare (național-patriotice), notează DW. Evocând nerecunoașterea anexării Crimeii de către comunitatea internațională, generalul (r.) apreciază că politica externă a Rusiei este falimentară, iar cea internă lipsită de atractivitate.

“Toate domeniile vitale, inclusiv demografia, sunt în degradare continuă”, se explică în continuare în text. Cauzele sunt, potrivit autorului apelului, “incapacitatea completă și lipsa de profesionalism a sistemului de putere și de administrație”, precum și “pasivitatea și dezorganizarea societății”.

“În opinia noastră, conducerea țării, realizând că nu este capabilă să scoată țara din criza sistemică (...) a decis să intensifice linia politică spre distrugerea definitivă a statalității ruse și exterminarea populației indigene a țării. Iar războiul este mijlocul care va rezolva această problemă”, se afirmă în apel, citat de numeroase media ucrainene.

În numele ofițerilor ruși, generalul (r.) Leonid Ivașov îi cere lui Putin să renunțe la “politica criminală de provocare a unui război” și să-și dea demisia, conform publicației ucrainene Gordon.ua, care arată că în text se regăsesc și afirmații de genul “genocid împotriva rușilor comis de Kiev”, un mesaj utilizat frecvent de propaganda rusă.

“Adunarea ofițerilor din întreaga Rusie” se poziționează ca o “platformă independentă față de funcționarii guvernamentali și actuala conducere a Federației Ruse”, reunind ofițeri activi și în rezervă din cadrul armatei, forțelor de ordine și instituțiilor militarizate.

Coreea de Nord a furat criptomonede de până la două miliarde de dolari

Coreea de Nord a furat criptomonede de peste 50 de milioane de dolari prin atacuri cibernetice pentru a finanța programul de rachete nuclear al regimului comunist de la Phenian, se arată într-un raport al Organizației Națiunilor Unite (ONU). Între începutul anului 2020 și jumătatea anului 2021, atacatorii cibernetici au furat mai mult de 50 de milioane de dolari din active digitale, au descoperit anchetatorii.

Astfel de atacuri sunt o „sursă importantă de venituri” pentru programul nuclear și de rachete balistice al Phenianului, au spus aceștia. Rezultatele au fost transmise vineri comisiei de sancțiuni a ONU. Atacurile nord-coreene au țintit cel puțin trei burse de schimb de criptomonede din America de Nord, Europa și Asia.

Raportul face referire, de asemenea, la un studiu publicat luna trecută de firma de securitate Chainalysis, care sugera că atacurile cibernetice nord-coreene ar fi putut aduce până la 400 de milioane de dolari în active digitale anul trecut. Și în 2019, ONU a raportat că statul nord-coreean a acumulat aproximativ 2 miliarde de dolari pentru programele sale de arme de distrugere în masă prin utilizarea unor atacuri cibernetice sofisticate.

Coreei de Nord i s-a interzis de către Consiliul de Securitate al ONU să efectueze teste nucleare și să lanseze rachete balistice.

Cu toate acestea, raportul ONU spune că, în ciuda sancțiunilor dure, Coreea de Nord a reușit să-și continue dezvoltarea infrastructurii nucleare și de rachete balistice.

De asemenea, a continuat să caute materiale, tehnologie și know-how în străinătate, inclusiv prin mijloace cibernetice și cercetare științifică comună.

Anchetatorii au spus că a existat o „accelerare” a testării rachetelor de către regimul comunist nord-coreean.

Studenții români, mai aproape de credințele religioase decât de teoria evoluției

Studenții români se poziționează spre finalul unui clasament european în ceea ce privește cunoștințele legate de teoria evoluției și acceptarea ei și spre fruntea clasamentului în asocierea cu credințele religioase, arată un studiu citat de revista Sinteza.

Un grup internațional de cercetători din Europa, a analizat rezultatele unui sondaj efectuat pe 9200 de studenți de anul I din 26 de țări europene, printre care și România. Articolul a fost publicat în acest an, în jurnalul internațional de prestigiu Evolution: Education and Outreach. Aceștia au evaluat gradul de acceptare al teoriei evoluției vieții în raport cu mai mulți factori, printre care cunoștințele teoretice legate de evoluționism și credințele religioase.

O concluzie generală la care s-a ajuns a fost că studenții din anul I acceptă teoria evoluției dar au lipsuri substanțiale în ceea ce înseamnă înțelegerea proceselor și cunoștințele legate de evoluție. În rândul țărilor europene, România se află pe locul 22 din 26, în ceea ce privește acceptarea teoriei evoluției. Între Serbia și Slovacia. Cel mai mare grad de acceptare a fost înregistrat în Finlanda și cel mai mic în Bosnia și Herțegovina.

În general, studenții care au un grad scăzut de acceptare al teoriei evoluției, au un grad scăzut de cunoștințe legate de biologia evoluționistă și se asociază într-un grad ridicat cu o credință religioasă. România este tot pe locul 22 din 26 în ceea ce privește gradul de cunoștințe în materie de evoluționism, între Grecia și Slovacia. Pe primul loc, cu cele mai bune cunoștințe sunt studenții din Finlanda iar pe ultimul loc Letonia.

Analizele au arătat că studenții foarte religioși acceptă evoluționismul cu o rată semnificativ mai scăzută decât cei nereligioși. În rândul asocierii cu o credință religioasă, România este pe locul 6, între Slovacia și Croația. Cel mai înalt scor a fost evaluat la studenții din Bosnia și Herțegovina și cel mai scăzut la Olanda, apropiat de cel din Finlanda și Suedia.

Lukașenko susține că Putin i-a promis să-l facă colonel al armatei ruse

Președintele autoritarist al Belarusului Aleksandr Lukașenko spune într-un interviu că omologul său rus Vladimir Putin i-a promis gradul de colonel în armata rusă și afirmă că liderul rus va deveni, la rândul său, general.

“Putin este colonel și mi-a promis să mă facă colonel. Nu a făcut-o încă”, declară Lukașenko în acest interviu acordat unui jurnalist pro-Kremlin, Vladimir Soloviov. “Mi-a promis, să o facă!”, îi spune el râzând acestui prezentator, într-o înregistrare video difuzată duminică pe un cont de Telegram al președinției belaruse.

Jurnalistul, care râde în hohote, încearcă să pună la îndoială adevărul spuselor lui Luakeșnko, care insistă și subliniază că Putin i-a promis să-l facă colonel în “armata rusă” sau “armata sovietică”, adăugând că președintele rus, un fost colonel KGB, “va fi general”.

Aleksandr Lukașenko, al cărui regim este apărat cu ghearele de Kremlin, în pofida faptului că Minskul reprimă fără menajamente o contestare, începând din 2020, este un obișnuit al unor declarații insolite. El nu explică absolut deloc în ce context i-a promis liderul de la Kremlin grade militare.

Jurnalistul rus remarcă faptul că este dificil ca șeful unui stat independent să fie colonel în armata altei țări, însă Lukașenko îi răspunde “asta e treaba mea, nu a ta”.

Bruce Willis are propria categorie la premiile Zmeura de Aur

Bruce Willis este în cursă anul acesta pentru Razzie Awards (Zmeura de Aur) 2022, cu opt filme. Aceste distincții parodiază Oscarurile, premiind cele mai proaste filme ale anului, scrie AFP. Organizatorii acestor trofee satirice au creat deci o categorie dedicată actorului, intitulată „Cele mai proaste interpretări ale lui Bruce Willis într-un film în 2021”.În aceste opere, în general cu un buget mic și difuzate doar online, starul din franciza „Die Hard” are roluri de șerif blazat, polițist, general în retragere sau fost agent CIA. Niciunul dintre aceste filme, în care Bruce Willis apare adesea pentru scurt timp, dar cărora le face promovare, nu a înregistrat 20% din părerile pozitive pe site-ul Rotten Tomatoes care adună scorurile filmelor din diferite surse. Rară performanță, trei dintre aceste filme („American Siege”, „Apex” și „Out of Death”) afișează un scor de 0% din partea criticilor.

Filmul care a primit cele mai multe nominalizări este comedia muzicală dedicată prințesei Diana și difuzată de Netflix. Filmul este în cursă la nouă categorii, între care pentru „cel mai prost lungmetraj”. Comedia muzicală a avut pe Broadway doar 33 de reprezentații. Jared Leto s-a remarcat de asemenea pentru Zmeura de Aur cu interpretarea exuberantă și accentul său italian din „House of Gucci”. El este selecționat la categoria „cel mai nepotrivit cuplu pe ecran” pentru că „a purtat o mască din latex de 8 kilograme, haine de tocilar și accent ridicol”.

Al-Qaida nu știa că liderul Statul Islamic trăia în Idleb

Gruparea Hayat Tahrir al-Sham (HTS), fosta aripă siriană a Al-Qaida, care domină regiunea siriană Idelib (nord-vest), susține că nu știa că liderul grupări rivale Statul Islamic (SI) Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi trăia în această zonă, înainte să fie eliminat într-un raid american.

Liderul SI a fost eliminat joi de către Forțele speciale americane, într-un imobil în care locuia, la Atme, în provincia Idleb, ultimul mare bastion jihadist și rebel din Siria. “Noi nu eram la curent cu o asemenea operațiune înainte ca aceasta să aibă loc”, a anunțat într-un comunicat, duminică seara, HTS, precizând că nu cunoaștea “identitatea locuitorilor locului (vizat)”. “Condamnăm această operațiune”, afirmă gruparea, care amenință că va continua “să se bată împotriva viciilor și crimelor” SI. Potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), HTS efectuează ocazional operațiuni împotriva unor celule afiliate SI în nord-vestul Siriei, din care aproape jumătate se află sub controlul acestora. HTS a luptat în ultmele luni împotriva unor juhaiști înarmați afiliați SI, în zona rurală din sud, dar și în sud-vestul Idlebului, potrivit SOHR, care dispune de o vastă rețea de surse în această țară devastată de război. HTS deține controlul, în afară de o parte a provinciei Idleb, asupra unor porțiuni din provinciile vecine Hama, Apel și Latakia.În această regiune, între ultimele “buzunare” care nu se află sub controlul Damascului, se află de asemenea grupări rebele și alte formațiuni jihadiste afiliate HTS.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.