Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Un critic al lui Kovesi, „fan” Trump, va stabili agenda UE

Ziarul de Vrancea
29 iun 2021 1144 vizualizări

Își trolează criticii pe Twitter, poartă un „război cu mass-media” și este acuzat de ingerințe în independența judiciară dar în același timp prim-ministrul naționalist al Sloveniei se pregătește să preia președinția rotativă a Uniunii Europene, scrie Bloomberg.

Un susținător vocal al fostului președinte american Donald Trump, Janez Jansa a adoptat modelul de guvernare creat de aliatul său maghiar, premierul Viktor Orban care s-a confruntat cu Bruxelles-ul cu privire la o sumedenie de subiecte de la acceptarea migranților la respectarea statului de drept și, mai recent, respectarea drepturilor minorității LGBT.

După o scurtă perioadă petrecută în opoziție, Jansa și-a preluat al treilea mandat de premier cu puțin timp înainte ca pandemia de COVID-19 să se răspândească în Europa anul trecut.

Guvernul său s-a confruntat de atunci cu cele mai mari proteste izbucnite în Slovenia, o țară membră a zonei euro cu o populație de 2,1 milioane de locuitori, după 2013.

Deși manifestațiile masive i-au subminat legitimitatea premierului sloven, acesta urmând a fi cel mai probabil mai mult un organizator decât un broker de putere în timpul președinției slovene a UE, Jansa încă are loc de manevră să se confrunte cu statele mai mari ale blocului comunitar în contextul în care acestea se opun călcării în picioare a valorilor europene de către Ungaria și Polonia.

„Stilul controversat al lui Jansa va face probabil alți membri ai Consiliului European mai puțin dispuși să se bazeze pe el pentru a găsi un compromis”, afirmă Jacob Kirkegaard, cercetător la Fondul Marshall.

Supraviețuitor politic

Un marxist înfocat înainte de căderea comunismului și ieșirea Sloveniei din Iugoslavia în 1991, Jansa, în vârstă de 62 de ani, s-a rebranduit într-un cruciat de dreapta într-o carieră care include o condamnare la închisoare în perioada comunistă și o alta anulată de cea mai înaltă instanță a țării sale în deceniul trecut.

Partidul Democrat Sloven pe care îl conduce a câștigat alegerile în 2018 dar a fost blocat de la putere de rivalii săi care se opuneau euroscepticismului și poziției față de migrație a acestuia. Doi ani mai târziu Jansa a preluat conducerea guvernului după ce a atras de partea sa mai multe partide ale coaliției de guvernare în urma demisiei predecesorului său care a sperat că își va întări poziția prin organizarea de alegeri anticipate.

Jansa a supraviețuit de atunci protestelor masive, punerii sub acuzare a 5 dintre miniștrii săi pentru fapte de corupție, greșelilor din gestionarea pandemiei și a trecut cu brio și de două moțiuni de cenzură.

Acesta a intrat între timp în conflict cu agenția publică de presă a Slovaciei, STA, și cu noul Parchet European condus de Laura Codruța Kovesi.

Însă plecările din propria coaliție l-au lăsat cu o minoritate în scădere în parlament și cu acuzații de autoritarism. „Atacurile lui Jansa asupra agenției de presă și a procurorilor europeni sunt o amenințare pentru libertatea presei, statul de drept și democrația noastră”, a declarat Igor Zorcic, președintele parlamentului de la Ljubljana și unul dintre cei care au părăsit barca premierului sloven.

Război cu presa

După ce a preluat puterea Jansa și-a prezentat direcțiile „războiului cu mass-media” într-un eseu în care a emulat „comunicarea directă cu alegătorii” lui Trump prin intermediul Twitter. „Monopolul minciunilor trebuie dat jos”, a scris Jansa, acuzând „manipulări din partea presei ostile”. „Războiul” purtat împotriva mass-media a inclus denunțarea unor jurnaliști drept „prestituate” și tăierea fondurilor unor stații radio și ziare considerate „părtinitoare”.

Guvernul a sistat finanțarea STA în luna ianuarie și a anunțat că fondurile vor fi deblocate doar în anumite condiții ce presupuneau creșterea controlului asupra agenției de presă.

Conflict cu Kovesi

Războiul purtat împotriva presei nu a trecut neobservat în Slovenia. „Discursul public ostil precum și campaniile de defăimare și intimidarea activiștilor din societatea civilă și a celor care exprimă opinii critice afectează libertatea de exprimare și pot avea un efect înspăimântător asupra libertății presei”, a declarat în luna iunie Dunja Mijatovic, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei. Premierul sloven este în conflict cu UE și din cauza faptului că nu a nominalizat procurori pentru Parchetul European înființat pentru a combate fraudele cu fonduri europene și alte infracțiuni financiare legate de bugetul UE.

Mutarea, care ar putea pune piedici investigării faptelor de corupție din Slovenia de către procurorii europeni, a dus la demisia ministrului justiției de la Ljubljana. „Ce fel de mesaj vrei să transmiți când știi că parchetul își începe activitatea de la 1 iunie și tu nu ai nominalizat procurori?”, a afirmat în luna mai procurorul-șef european Laura Codruța Kovesi.

Mulți dintre criticii lui Jansa, printre care se numără zeci de mii de protestatari care au ieșit în mod repetat la manifestații în pofida amenințărilor cu amenzi ridicate, au cerut demisia acestuia și organizarea de alegeri anticipate, mai puțin de o treime din sloveni susținând administrația sa, potrivit sondajelor de opinie.

„Văduva Neagră” milionară care a șocat Japonia, executată prin spânzurare

Japoneza Chisako Kakehi, poreclită „Văduva Neagră”, va fi executată prin spânzurare după ce o instanță a respins apelul formulat de avocații acesteia împotriva pedepsei capitale, relatează The Daily Beast.

Femeia în vârstă de 74 de ani și-a început seria de omoruri în urmă cu aproape un deceniu și jumătate, ucigând trei parteneri ai săi, printre care un bărbat cu care a fost căsătorită mai puțin de o lună în momentul comiterii crimei.

Ea a recunoscut de asemenea că a încercat să ucidă un al patrulea amant dar că a folosit din greșeală o cantitate prea mică de cianură, substanța preferată de aceasta pentru comiterea crimelor.

Kakehi a lăsat un traseu de dovezi în urma sa, printre acestea numărându-se aplicațiile sale de dating în care stipula că orice compatibilități potențiale trebuie să fie în vârstă, fără copii sau cu probleme medicale.

Procurorii au găsit de asemenea la locuința acesteia cărți medicale cu paginile despre otrăvire marcate, urme de cianură și substanțe folosite pentru a masca substanța letală în mâncare și băuturi.

Cele trei crime pentru care a fost condamnată aceasta au avut loc între 2007 și 2013, perioadă în care femeia a strâns o avere considerabilă de 9 milioane de dolari din moșteniri și asigurările de viață ale bărbaților uciși.

Însă Kakehi a pierdut majoritatea banilor în investiții proaste pe bursă, potrivit presei japoneze.

“Incident grav” legat de COVID-19 în Coreea de Nord

Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un a destituit mai mulți oficiali de rang înalt, din cauza unui “incident grav” în lupta împotriva pandemiei COVID-19, potrivit agenției oficiale nord-coreene de presă KCNA. Acești oficiali au “cauzat un incident grav care provoacă o criză uriașă securității națiunii și poporului”, a declarat Kim Jong Un în cadrul Biroului Politic, citat de KCNA, care nu furnizează niciun detaliu în acest sens.

El a convocat o reuniune a Biroului Politic al Partidului Muncitorilor (unic), în care s-au discutat eșecuri ale unor cadre din partid în atribuții, inclusiv eșecul implementării unor măsuri pe termen lung în lupta împotriva epidemiei COVID-19. Mai mulți memebri ai Biroului Politic, dar și alți oficiali din structuri de stat au fost înlocuiți în funcție în cursul reuniunii, potrivit KCNA, care nu precizează dacă aceste schimbări au legătură cu neglijențele evocate de către Kim Jong Un.

Regimul lui Kim Jong Un susține, până în prezent, că boala COVID-19 nu a ajuns pe teritoriul Coreei de Nod, un lucru de care numeroși experți se îndoiesc.

Kim Jong Un a decis, într-o țară cu un sistem sanitar deficient, să închidă în ianuarie 2020 frontierele Coreei de Nord, pentru a împiedica răspândirea noului coronavirus de la vecinul său chinez. Kim Jong Un a recunoscut recent că Nordul de confruntă cu o “situație alimentară tensionată”.

Căldura extremă a luat zeci de vieți în Canada

Zeci de oameni au murit în Canada din cauza unui val de căldură care a adus temperaturi record, relatează BBC. Poliția din British Columbia a intervenit, începând de luni, în cazul a aproximativ 70 de decese subite, în majoritatea cazurilor fiind vorba despre vârstnici. Autoritățile au spus că valul de căldură a fost un factor important.

Marți, Canada a înregistrat, pentru a treia zi consecutiv, cea mai ridicată temperatură din toate timpurile: 49,5C, în Lytton (British Columbia). Înainte de această săptămână, în Canada temperatura nu a trecut vreodată de 45 de grade Celsius.

Autoritățile i-au îndemnat pe oameni să își verifice vecinii, membrii familiei și vârstnicii pe care îi cunosc. „Această vreme poate fi fatală pentru membrii vulnerabili ai comunității”, a spus un reprezentant la poliției canadiene din Vancouver.

În orașul Lytton, a fost „insuportabil” pentru oameni să își părăsească locuințele, potrivit unor localnici.

„Suntem a doua cea mai rece țară din lume și unde ninge cel mai mult”, a spus David Phillips, climatolog la Environment Canada. „Deseori avem valuri de frig și viscole, dar nu vorbim des despre căldură ca aceasta. Dubai este mai răcoros decât ce trăim acum”, a subliniat el.

Valul de căldură s-a simțit și în nordul SUA. În orașele Portland și Seattle, temperaturile au ajuns la un nivel record de când au început măsurătorile, în anii 1940. Portland a înregistrat 46,1C și Seattle, 42,2C.

Experții spun că schimbarea climei este așteptat să crească frecvența fenomenelor meteorologice extreme. În ultimii 130 de ani, de când au început măsurătorile la nivel global, temperatura medie la suprafața pământului a crescut cu aproximativ 1 grad Celsius. Cea mai mare creștere a fost înregistrată în ultimele patru decenii.

Rusia: Record de decese cauzate de COVID pentru a doua zi consecutiv

Rusia a înregistrat ieri un record de decese zilnice cauzate de COVID-19 pentru a doua zi consecutiv, țara fiind puternic afectată de varianta Delta a virusului, pe fondul unei campanii de vaccinare care avansează lent. Potrivit bilanțului guvernului, 669 de persoane au murit din cauza COVID-19 în ultimele 24 de ore, depășind recordul de 652 de decese stabilit cu o zi înainte.

Cele mai afectate orașe sunt capitala, Moscova, și Sankt Petersburg, al doilea oraș ca mărime al țării și gazda unor meciuri de fotbal din cadrul Euro 2020, care au înregistrat 117 și, respectiv, 111 decese.

În ansamblu, Rusia a recenzat 21.042 de cazuri noi în ultimele 24 de ore la un total de peste 5,5 milioane de la începutul pandemiei.

Numărul total de decese recenzat de guvern este de 135.214, însă agenția de statistici Rosstat, care operează cu o definiție mai largă a deceselor asociate COVID-19, contabilizase 270.000 de morți la sfârșitul lunii aprilie.

Aceste cifre fac din Rusia țara europeană cu cele mai multe decese cauzate de COVID-19, în timp ce campania de vaccinare lansată în luna decembrie avansează foarte lent pe fondul neîncrederii populației în pofida măsurilor din ce în ce mai stricte luate de autorități.

Moscova a reintrodus în ultimele săptămâni măsuri restrictive precum întoarcerea la telemunca obligatorie pentru o parte din angajați, vaccinarea obligatorie a angajaților din sectorul serviciilor sau crearea unui permis sanitar pentru a merge la restaurant.

O persoană nevaccinată prezintă un risc de 12 ori mai mare să transmită COVID decât o persoană vacinată

O persoană nevaccnată împotriva COVID-19 prezintă un risc de 12 ori mai mare să transmită SARS-CoV-2 decât o persoană vaccinată, arată un studiu al Institutului francez Pasteur.

Persoanele vaccinate împotriva COVID-19 prezintă un risc mai mic de a se îmbolnăvi grav de COVID-19, însă date cu privire la riscul contaminării persoanelor vaccinate cu una sau două doze de vaccin sunt rare.

Primele rezultate ale studiului francez au fost publicate luni, într-un mesaj

Potrivit scenariului, persoanele nevaccinate reprezintă 75% din cazurile de COVID-19, în contextul în care ele constituie doar 37% din populația franceză. Cercetătorii încurajează vaccinarea adolescenților și tinerilor.

În acest scenariu, 46% dintre contaminări au loc în rândul tinerilor, în pofida faptului că sunt mai puțini sensibili față de noul coronavirus decât adulții și că reprezintă doar 22% din populație. Cauza acestor contaminări este faptul că campania franceză de vaccinare a adolescenților cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani este mai puțin avansată, potrivit studiului.

Putin declară că rușii și ucrainienii „sunt un singur popor”

Aflat la cea de-a 18-a conferință anuală cu publicul, președintele rus Vladimir Putin a vorbit despre tensiunile dintre Ucraina și Rusia, subliniind că ucrainenii și rușii sunt un singur popor, conform The Moscow Times.

„Nu cred că poporul ucrainean este neprietenos. Cred că, în general, ucrainenii și rușii sunt un singur popor”, a spus Putin, precizând, însă, că „actuala conducere a Ucrainei este în mod clar neprietenoasă cu Rusia”.

„Unii oameni sunt trimiși în închisoare, unii sunt puși sub arest la domiciliu, iar alții sunt uciși în stradă”, a declarat președintele rus, într-o posibilă referire la deputatul ucrainean Viktor Medvedchuk, apropiatul de regimul de la Kremlin, care este în prezent arestat la domiciliu în Ucraina pe baza acuzațiilor de trădare. „Nu aș dori să exclud o întâlnire cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar trebuie să ne dăm seama dacă avem ceva de discutat”, a completat Putin răspunsul la întrebarea referitoare la relația dintre Rusia și Ucraina.

Scoția: 1.991 de cazuri de coronavirus cu legătură cu Euro-2020

Aproape 2.000 de scoțieni testați pozitiv cu coronavirus în perioada 11-18 iunie au asistat cel puțin la un eveniment legat de Campionatul European de fotbal, a anunțat Public Health Scotland.

Potrivit unui raport al Public Health Scotland, 1.991 de persoane care au un test covid cu rezultat pozitiv au fost identificate ca fiind prezente la unul sau mai multe evenimente Euro-2020 în perioada în care puteau transmite virusul.

Dintre cei 1.991, 1.470 de oameni au vârste de 20 până la 39 de ani. Din fiecare zece cazuri, nouă sunt bărbați.

1.294 de persoane au fost prezente la evenimente la Londra, dintre acestea 397 chiar asistând la meciul Scoției cu Anglia, din 18 iunie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.