Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Un comandant Navy SEALs, judecat pentru crime de război

Ziarul de Vrancea
17 iun 2019 2743 vizualizări

Militari din subordinea sa spun că i-au modificat pușca cu lunetă pentru a-i reduce precizia

Procesul lui Edward Gallagher, subofițer în forțele speciale americane și decorat în mai multe rânduri, a început luni în fața unui tribunal militar din San Diego (California), unde va trebui să răspundă la mai multe crime de război, printre care uciderea cu lovituri de cuțit a unui prizonier adolescent, în cadrul misiunilor efectuate în Irak în 2017. Edward Gallagher, 40 de ani, este acuzat de crimă cu premeditare, tentativă de crimă asupra a doi civili cu ajutorul puștii cu lunetă și obstrucționarea justiției. Soldați aflați sub comanda sa în cadrul unei unități a celebrei “Navy SEALs”, trupele de comando de elită ale marinei americane, îngroziți de acțiunile comandantului lor, au dat semnalul de alertă.

Faptele care îi sunt reproșate ar fi fost comise în 2017 la Mosul, în Irak, unde trupele americane acționau alături de forțele irakiene pentru a recuceri cartierele orașelor din mâinile combatanților grupării jihadiste Stat Islamic (SI). Militarul, care riscă închisoarea pe viață dacă este declarat vinovat, neagă toate acuzațiile. Avocații lui afirmă că militarul este victima unui complot al subordonaților săi. Potrivit declarațiilor din cadrul unei audieri preliminare din noiembrie 2018, mai mulți membri au plutonului “Alpha” comandat de Gallagher au fost atât de bulversați de comportamentul său încât i-au alterat pușca de sniper pentru a fi mai puțin precisă și trăgeau focuri de armă pentru a alunga civilii înainte ca șeful lor să deschidă focul asupra acestora. Comandantul s-ar fi lăudat cu numărul de oameni pe care i-a ucis, arată raportul de anchetă citat de New York Times.

Ședință foto lângă un “trofeu” de 15 ani

În mai 2017, forțele irakiene au capturat un combatant al SI rănit, și care părea să aibă circa 15 ani. Potrivit mărturiilor unor membri ai SEALs, în timp ce un medic îi acorda îngrijiri tânărului, Gallagher s-ar fi apropiat fără niciun cuvânt și l-a înjunghiat de mai multe ori în gât și în piept cu un cuțit de vânătoare. Câteva minute mai târziu, Gallagher și ofițerul său comandant a adunat militarii prezenți pentru o ședință foto în apropiere de cadavru, prezentat ca un trofeu. Pentru numeroși americani, însă, acuzatul este un erou de război și un grup de parlamentari a făcut lobby pentru eliberarea sa, campanie preluată de televiziunea Fox News. Președintele Donald Trump s-a declarat el însuși foarte îngrijorat pentru anchetele împotriva lui Edward Gallagher și a altor soldați americani acuzați de crime de război și nu a exclus grațierea lor. Procesul ar urma să dureze două - trei săptămâni.

Topirea gheții, devenită virală online

Climatologul danez Steffen M. Olsen a fotografiat, în urmă cu cinci zile, o misiune de rutină din Golful Inglefield, din nord-vestul Groenlandei, iar în imaginea devenită virală poate fi observat nivelul la care a ajuns topirea gheții. Olsen trebuia să recupereze dispozitivele de măsurare care fuseseră montate în gheață, în misiunea Blue Action, însă când a pornit cu sania trasă de câini a găsit stratul de gheață acoperit de apă. Fotografia făcută a fost publicată pe Twitter de cercetătorul Rasmus Tonboe, colegul lui, și a devenit populară, avertizând asupra vitezei de topire a gheții din zona arctică. Pe 12 iunie 2019, potrivit National Snow & Ice Data Center, gheața de pe aproximativ 712.000 km din suprafața Groenlandei s-a topit, cu 470.000 de km pătrați mai mult față de aceeași dată a anului trecut și cu 600.000 km pătrați față de media dintre anii 1981 și 2010.

Peste 40% din Groenlanda s-a topit doar în acea zi, iar pierderea totală de gheață este de peste 2 miliarde de tone. Este posibil ca anul acesta să fie doborât un record în Groenlanda. Comunitățile de aici se bazează pe gheață pentru transport și vânătoare.

În 2012, a fost înregistrat cel mai crescut nivel de topire a gheții în Groenlanda, când timp de câteva zile, 97% din întregul înveliș de gheață prezenta suprafață topită. Miercurea trecută, temperaturile din Groenlanda au crescut cu 40 de grade peste normal.

„Această apă proaspătă care se varsă în Atlanticul de Nord perturbă modelul de circulație din ocean și nu înțelegem pe deplin consecințele, dar poate provoca furtuni puternice în nord-vestul Europei”, a declarat profesorul Jason Box de la Geological Survey of Denmark and Greenland.

Recent, în numeroase regiuni din lume au avut loc evenimente meteorologice extreme legate de schimbările climatice - valuri de căldură în India, inundații în China și furtuni violente în Europa.

Institutul meteorologic din Danemarca a anunțat luna trecută că sezonul de topire a gheții a început cu aproximativ o lună mai devreme decât era așteptat, pentru a doua oară în ultimele patru decenii. „Mai întâi, trebuie să încetăm să emitem carbon în mod exagerat, apoi trebuie să îl eliminăm din atmosferă și să îl depozităm cumva în oceane, pentru a preveni intensificarea efectului de seră”, a mai spus Box.

Câinii și-au dezvoltat în timp un mușchi care îi ajută să afișeze o privire înduioșătoare

Oamenii de știință cred că au descifrat modul în care câinele reușește să topească inima unui om pentru a-l face să se plieze pe dorințele lui - secretul constă în dezvoltarea unui mușchi de la nivelul sprâncenei, care îl ajută să capete o privire înduioșătoare... tehnică stăpânită și de copii.

Într-un studiu publicat luni în jurnalul științific Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), cercetătorii au descris că au disecat cadavre ale unor câini de companie și lupi sălbatici, specie de care cel mai bun prieten al omului s-a despărțit în urmă cu aproximativ 33.000 de ani.

Cercetătorii au identificat un mușchi bine definit, situat la nivelul sprâncenelor câinilor, care nu a fost observat însă și la lupi.

“Acesta îi ajută să facă ochii mari, ca și copiii”, a declarat Anne Burrows, profesoară la Universitatea Duquesne din Pittsburgh, coautoare a studiului. “Astfel se declanșează un răspuns protector la oameni”, a completat ea.

Deoarece a cunoscut o dezvoltare intensă la câini, dar nu și la lupi, acest lucru “ne indică faptul că acest mușchi și funcția sa sunt rezultatul unei selecții” provocate de oameni, a precizat Anne Burrows.

În altă etapă a studiului, oamenii de știință au filmat interacțiuni de două minute între câini și un om necunoscut lor, apoi între lupi și un om. Doar câinii au reușit să producă mișcări intense ale sprâncenelor în timp ce se uitau la oameni. “Am studiat de asemenea comportamentul câinilor și lupilor, iar când aceștia au fost expuși la prezența umană, timp de două minute, câini au ridicat mai mult partea interioară a sprâncenelor și cu o intensitate mai mare în comparație cu lupii”, a explicat psiholog doctor Juliane Kaminski de la Universitatea din Portsmouth, autoare principală a studiului, citată de Press Association.

“Descoperirea sugerează că, la câini, sprâncenele expresive ar putea fi un rezultat al preferințelor inconștiente ale oamenilor care au influențat selecția în timpul procesului de domesticire. Atunci când câinii execută această mișcare, ea pare să determine o dorință puternică a oamenilor de a avea grijă de ei”, a adăugat Kaminski.

Concluziile cercetării se adaugă multor altor studii similare, dintre care se remarcă unul devenit celebru, realizat de cercetători din Japonia în 2015, care a demonstrat că schimbul de priviri între câini și stăpânii lor conducea la declanșarea reciprocă a oxitocinei, compus supranumit “hormonul iubirii”. Fenomenul a fost observat și în relația dintre mamă și bebelușul ei.

Condamnat la închisoare după ce a distribuit live atacul terorist din Christchurch

Un bărbat din Noua Zeelandă identificat ca fiind Philip Arps a fost condamnat la 21 de luni de închisoare după ce a distribuit o transmisiune în direct a atacului terorist din Christchurch, relatează BBC. Arps a trimis videoclipul la 30 de persoane și unui prieten.

În martie, un bărbat a ucis 51 de persoane în atacuri la două moschei din orașul neozeelandez Christchurch. Arps a pledat vinovat, fiind acuzat că a distribuit materiale inacceptabile online. De asemenea, Arps intenționa să distribuie și un videoclip modificat, care includea o numărătoare a victimelor și o țintă. Judecătorul O”Driscoll a condamnat acțiunile lui Arps, numindu-le „o infracțiune motivată de ură”. El a adăugat că Arps a fost în mod special „nemilos” distribuind videoclipul din nou în zilele de după atac. Arps, un om de afaceri de 44 de ani, a pledat vinovat în aprilie. El a fost de asemenea condamnat în 2016 pentru un comportament ofensator după ce a lăsat un cap de porc la intrarea moscheii Al Noor – una dintre cele vizate de atacurile din martie.

Atacul de pe 15 martie a fost cel mai grav atentat terorist din istoria Noii Zeelande. Atacatorul, australianul Brenton Tarrant, este vizat de 92 de capete de acuzare. El a pledat săptămâna aceasta nevinovat privind toate capetele de acuzare.

O insulă din Norvegia vrea să renunțe la fusul orar

Sommarøy (Insula verii, n.r.), aflată din nordul Norvegiei, este locuită de 300 de persoane care vor să o transforme în prima zonă din lume fără fus orar. Pe această insulă de la nord de Cercul Arctic, soarele nu apune 69 de zile, de pe 18 mai până pe 26 iulie. Noaptea polară durează din noiembrie până în ianuarie, iar în acea perioadă soarele nu este văzut deloc. „Este lumină constant, iar noi acționăm în consecință”, a spus Kjell Ove Hveding, localnic, citat de CNN. „În mijlocul nopții, care ar putea fi ora 02.00, poți vedea copii jucând fotbal, oameni vopsindu-și casele sau cosind iarba de pe peluze, iar adolescenții merg să înoate”. Insularii s-au întâlnit într-o sală din oraș pentru a semna o petiție în vederea modificării statutului insulei, iar în urmă cu câteva zile Hveding s-a întâlnit cu un membru al parlamentului norvegian pentru a-i înmâna petiția și pentru a discuta provocările legale pe care le presupune inițiativa. „Pentru mulți dintre noi, să obținem asta în scris ar însemna să formalizăm ceva ce am practicat timp de generații”, a mai spus el. Locuitorii insulei speră ca prin aceasta să obțină renunțarea la orele tradiționale de deschidere și să poată introduce un program flexibil în școli și la locurile de muncă. Pescuitul și turismul sunt principalele industrii.

Vizitatorii care ajung de pe continent pe insulă o fac pe un pod pe care, spre deosebire de alte locuri din lume, nu sunt agățate lacăte, ci ceasuri. Localnicii și oficialii din turism văd în această modificare un motiv ca numărul vizitatorilor să crească pe insula cunoscută și din filmul britanic „The Wicker Man” (1973).

Un copil a distrus o sculptură de 50.000 de euro

Un copil în vârstă de 3 ani a smuls picioarele unei muște gigant, lucrare a artistei germane Katharina Fritsch, care a fost expusă la târgul de artă modernă și contemporană Art Basel, organizat în perioada 13 - 16 iunie. Această “Muscă” are o valoare de 50.000 de euro, anunță cotidianul german Bild.

O mamă cu cărucior s-a apropiat de unul dintre soclurile din galeria americană Matthew Marks iar fiica sa a vrut să ia musca neagră. Insecta a căzut cu mare zgomot și cele două aripi s-au desprins. Potrivit Bild, opera va putea fi reparată. Autoarea ei, Katharina Fritsch, a stârnit controverse în 2013 când a instalat un cocoș albastru de peste patru metri înălțime în Piața Trafalgar.

Rouhani: Iranul nu va începe un război împotriva nimănui

Președintele iranian Hassan Rouhani a declarat că Iranul „nu va începe un război împotriva niciunei națiuni” după ce SUA au anunțat că trimit încă 1.000 de soldați în Orientul Mijlociu, conform The Guardian. Rouhani a precizat ieri că Iranul nu dorește un conflict. “Iranul nu va declanșa un război împotriva niciunei națiuni. Cei care se înfruntă cu noi sunt niște politicieni cu puțină experiență”, a declarat el într-un discurs televizat. Rouhani a adăugat: „În ciuda eforturilor americanilor din regiune și a dorinței lor de a ne opri legăturile cu lumea, ei nu au avut succes”.

 SUA vor trimite încă 1.000 de militari în Orientul Mijlociu ca răspuns la „comportamentul ostil al forțelor iraniene și al grupărilor intermediare”, a anunțat luni Patrick Shanahan, ministrul interimar al Apărării. Decizia va crește cel mai probabil tensiunile dintre cele două țări. Săptămâna trecută Washingtonul a dat vina pe Iran pentru atacuri asupra a două petroliere, la un an după ce președintele american Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear semnat în 2015 cu Iranul.

Iranul a comunicat luni că va începe în curând să încalce limitele privind rezervele de uraniu îmbogățit din acordul nuclear . Acordul, care a fost intermediat de fostul președinte Barack Obama și care a fost menținut de Iran și celelalte țări semnatare și după retragerea SUA, impune o limită de 300kg de uraniu slab îmbogățit până la 3,67%. Însă Iranul a informat că și-a mărit de patru ori rata de îmbogățire așa că în 10 zile va depăși limita de 300 kg. Luni, Pentagonul a publicat noi imagini despre care a informat că demonstrează că Iranul se află în spatele atacului asupra uneia dintre nave.

Trump: SUA vor începe să expulzeze milioane de imigranți ilegali

Statele Unite ale Americii vor începe săptămâna viitoare procesul de expulzare a milioane de imigranți fără acte în regulă, care au sosit în SUA în mod ilegal, a afirmat președintele Donald Trump într-o postare pe Twitter. “Săptămâna viitoare ICE (Autoritatea federală de Imigrație și Granițe din SUA) va începe să expulzeze milioane de străini ilegali care au intrat în mod fraudulos în Statele Unite”, a indicat președintele american. “Ei vor fi trimiși înapoi la fel de repede precum au sosit”, a adăugat el. Trump a indicat că Guatemala este “pregătită să semneze un acord”, potrivit căruia migranții care intră pe teritoriul său vor fi obligați mai degrabă să solicite statut de refugiat acolo decât în Statele Unite. SUA se confruntă cu un aflux de migranți provenind din Guatemala și din alte țări sărace din America Centrală afectate de violența între bande. Donald Trump a invocat o invazie și a făcut din lupta împotriva imigrației ilegale una din prioritățile administrației sale. Statele Unite au confirmat luni că nu vor mai furniza ajutoare financiare țărilor din America Centrală atât timp cât acestea nu pun în aplicare “acte concrete pentru reducerea numărului de migranți clandestini care sosesc la frontiera americană”.

Administrația americană a suprimat deja în martie ajutorul său pentru “Triunghiul nordic”, compus din Salvador, Guatemala și Honduras, la solicitarea președintelui republican care le-a acuzat că “nu fac nimic pentru a împiedica migranții să vină în SUA”.

ONU: Populația planetei va atinge 11 miliarde de locuitori în 2100

Populația globală ar putea ajunge la 11 miliarde de locuitori în anul 2100, conform proiecției realizate de Organizația Națiunilor Unite, într-un raport dat publicității luni. Estimarea a fost revizuită în jos față de anul 2017, când ONU a prognozat pentru anul 2100 o populație mondială de circa 11,2 miliarde de locuitori. Diferența a rezultat din natalitatea în scădere în tot mai multe țări. Totodată, creșterea speranței de viață și scăderea ratei fertilității duc la îmbătrânirea populației globale, iar numărul locuitorilor este în scădere în din ce în ce mai multe state, arată raportul Departamentului pentru Afaceri Economice și Sociale al ONU. Până în 2050, este prognozat ca numărul locuitorilor planetei să crească la 9,7 miliarde de la 7,7 miliarde în 2019.

Raportul ONU arată că nouă țări - India, Nigeria, Pakistan, Republica Democrată Congo, Etiopia, Tanzania, Indonezia, Egipt și SUA - vor contribui cu peste jumătate din creșterea prognozată până în 2050. Același document observă că, între 2010 și 2020, migrația constituie un factor major în modificările demografice din unele state.

În țări precum Germania, Ungaria, Rusia, Italia și Japonia, numărul imigranților este așteptat să compenseze scăderea demografică determinată de sporul natural negativ, mai indică raportul ONU.

Cel puțin 12 morți, în urma unui cutremur

Cel puțin 12 persoane au murit, iar alte 134 au fost rănite în urma unui puternic cutremur - de magnitudinea 6 - luni, în provincia chineză Sichuan (nord-vest), potrivit unui bilanț anunțat ieri de oficiali locali și presa de stat. Peste 4.000 de persoane au fost mutate în urma cutremurului, care a distrus sau avariat peste 10.000 de locuințe în vasta comună Yibin, cu 5,5 milioane de locuitori. Imagini difuzate de televiziunea națională surprind salvatori scoțând pe targă o victimă din dărâmăturile unei clădiri. Salvatori au venit în zonele afectate, în apropiere de epicentru, situat în afara zonelor urbane de la Yibin, potrivit agenției oficiale chineze de presă China Nouă. Toate victimele au fost înregistrate în districtele Changning și Gongxian, care fac parte din comună, potrivit unor oficiali citați de agenția de stat. În total, peste 100.000 de persoane sunt afectate de seism, potrivit autorităților.

Peste 60 de replici - între care cea mai importantă de magnitudinea 5,1 - au fost înregistrate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.