Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Un atac „fără precedent” deschide „o nouă eră în Orientul Mijlociu”

Ziarul de Vrancea
13 apr 2024 667 vizualizări

Așa descriu experții și presa internațională atacul lansat în weekend de Iran împotriva Israelului n există un risc real de escaladare a conflictului

 

Iranul a lansat sâmbătă noaptea un atac major asupra Israelului, lansând peste 300 sute de drone, rachete de croazieră și rachete balistice. Vecinii Israelului au anunțat fiecare că și-au închis spațiul aerian pe timpul nopții. Teheranul a invocat autoapărarea în fața repetatelor agresiuni militare ale Israelului, mai ales după atacul aerian asupra sediilor diplomatice iraniene din capitala siriană, Damasc.

Armata israeliană a spus că aproape toate dronele și rachetele au fost doborâte. Postul israelian Channel 12 a spus că unele dintre acestea au fost doborâte peste Siria sau Iordania încă dinainte să ajungă peste Israel. O bază aeriană din sudul Israelului a fost lovită de rachete, dar daunele au fost minore, a declarat armata israeliană, care a publicat și un clip video prin care susține că baza este operațională. Imaginile nu au fost verificate independent.

După ora locală 02.00, numeroase interceptări și lansări ale sistemului israelian Iron Dome au putut fi înregistrate video pe cerul de deasupra Ierusalimului și a unor localități din estul țării. În același timp, pe rețele sociale au apărut mai multe clipuri video cu lovituri de rachete ce lovesc zone din interiorul Israelului.

„Atacul și-a îndeplinit toate obiectivele”

Acest atac direct din partea Iranului împotriva Israelului este fără precedent, scrie presa internațională. Atacul vine după ce Israelul a luat decizia secretă de a ucide doi generali iranieni în interiorul consulatului iranian din Damasc, în Siria, în urmă cu 15 zile. Iranul a declarat atunci că răspunsul său va fi "calibrat".

Iranul a avertizat însă ieri că va răspunde cu mai multă forţă dacă Israelul ripostează pentru atacurile din acest weekend.  ”Republica Islamică Iran nu va ezita să îşi exercite dreptul intrinsec la auto-apărare când este nevoie”, a afirmat ambasadorul Iranului şi reprezentantul permanent la ONU, Amir Saeid Iravani, într-o declaraţie. ”În cazul în care regimul israelian va mai comite vreo agresiune militară, răspunsul Iranului va fi cu siguranţă şi în mod hotărâtor mai puternic  şi mai hotărât”, a adăugat ambasadorul Iravani. Invocând auto-apărarea în faţa repetatelor agresiuni militare ale Israelului, Iravani a afirmat că atacurile au fost o ripostă în mod special pentru atacul israelian din 1 aprilie împotriva a ceea ce Iranul a numit centrul său diplomatic de la Damasc. Iranul susţine că atacul a încălcat dreptul internaţional şi a dus la moartea a şapte consilieri militari iranieni, inclusiv comandanţi cu rol cheie din Corpul Gărzilor Revoluţionare iraniene.

Israelul a desfăşurat numeroase atacuri asupra unor ţinte din Siria sprijinite de Iran, deseori vizând livrări de arme care ar fi destinate Hezbollah, un importat reprezentant al Iranului în Liban. Israelul nu şi-a asumat responsabilitatea pentru atacul de la 1 aprilie care a distrus clădirea consulatului iranian din capitala Damasc, inclusiv pe Mohammed Reza Zahedi, un comandant de top al Gărzilor Revoluţionare. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare ale Israelului a declarat pentru CNN că informaţiile lor arată că acea clădire nu era un consulat, ci ”o clădire militară a forţelor Quds, deghizată în clădire civilă”.

Şeful forţelor armate iraniene a afirmat ieri că atacul întreprins în timpul nopţii împotriva Israelului "şi-a atins toate obiectivele", precizând totodată că niciun centru urban sau economic nu a fost vizat de dronele şi rachetele iraniene.

El a afirmat că cele două ţinte principale au fost "centrul de informaţii care le-a furnizat sioniştilor informaţiile necesare" pentru atacul ce a distrus la 1 aprilie consulatul iranian de la Damasc, precum şi "baza aeriană de la Novatim, de unde au decolat avioanele F-35" care au bombardat consulatul. "Aceste două centre au fost puternic avariate şi scoase din funcţiune", a dat el asigurări.

"Nu avem nicio intenţie de a ne continua această operaţiune, însă dacă regimul sionist întreprinde o acţiune împotriva Republicii Islamice Iran, fie pe teritoriul nostru sau în centrele care ne aparţin în Siria sau în altă parte, următoarea noastră operaţiune va fi mult mai importanta decât aceasta", a atenţionat acest militar iranian de rang înalt.

Generalul Bagheri a anunţat de asemenea că autorităţile iraniene "au trimis un mesaj SUA, avertizând că dacă vor coopera cu Israelul pentru eventualele lor acţiuni viitoare, bazele lor nu vor mai fi sigure". SUA deţin mai multe baze militare în regiune. Acest mesaj a fost transmis prin ambasada Elveţiei, care reprezintă interesele americane în Iran, în absenţa unor relaţii diplomatice între cele două ţări.

Un „răspuns semnificativ”?

Teheranul a semnalat că problema este „încheiată”, dar acest lucru depinde acum de decizia Israelului și de felul în care cabinetul lui Benjamin Netanyahu va alege să răspundă, scriu presa israeliană și cea internațională.

Riscul unui război direct cu potențial devastator între Israel și Iran ar putea deveni ceva mai clar în următoarele zile.

Duminică dimineață, după ce a anunțat că Israelul a doborât aproape toate dronele și rachetele lansate din Iran, Netanyahu a asigurat că țara sa va câștiga războiul, sugerând posibilitatea unei noi escaladări. Această perspectivă a devenit mai clară atunci când postul de televiziune israelian Channel 12 a citat un oficial israelian neidentificat care a declarat că va exista un „răspuns semnificativ” la atacul iranian, scrie Reuters.

Sâmbătă noapte, Netanyahu și Joe Biden au vorbit la telefon pentru 25 de minute, timp în care, potrivit unor relatări din presa israeliană, președintele american a îndemnat la reținere. Biden a emis o declarație la câteva minute după convorbire, în care nu a făcut referire la acest lucru, precizând doar că, cu ajutorul SUA, „aproape toate dronele și rachetele care se apropiau” de Israel au fost doborâte. Liderul de la Casa Albă a mai asigurat Israelul de sprijinul ferm al SUA.

Președintele Joe Biden și-a exprimat însă în privat îngrijorarea că premierul israelian încearcă să atragă SUA într-un conflict mai amplu, au declarat mai multe surse pentru televiziunea americană NBC News. Atât Biden, cât și iranienii sunt conștienți de faptul că Netanyahu ar dori, în mod ideal, să distrugă instalațiile nucleare iraniene, pe care le consideră de mult timp o amenințare existențială pentru Israel - și că momentul ar putea fi potrivit pentru așa ceva, scrie The Guardian.

Casa Albă crede deocamdată că israelienii nu vor un război mai amplu sau un război direct cu Iranul, dar oficialii americani nu pot fi siguri, a declarat un înalt oficial al administrației pentru NBC.

„Pe marginea unui război regional”

Atacul iranian a adus „regiunea pe marginea unui război regional mai amplu pe care aproape nimeni nu pare să și-l dorească de fapt”, a avertizat Jonathan Panikoff, director al Inițiativei Scowcroft pentru Securitate în Orientul Mijlociu a Consiliului Atlantic, citat de Financial Times. Ce a făcut primul atac direct al Iranului asupra Israelului a fost să „spulbere limita conflictului anterior” în războiul lor de lungă durată, a spus el. „Este clar este că acesta este începutul unei noi ere, una în care Iranul este dispus să răspundă direct la atacurile israeliene și, făcând acest lucru, să riște represalii împotriva teritoriului iranian”, a precizat expertul.

O singură doză dintr-o nouă clasă de antibiotice a eliminat infecţiile rezistente din sânge

Rezistenţa la antimicrobiene (RAM) reprezintă una dintre cele mai importante ameninţări la adresa sănătăţii publice şi a asistenţei medicale moderne. Acum, oamenii de ştiinţă au descoperit o modalitate complet nouă de a anihila infecţiile bacteriene rezistente la medicamente.

Infecţiile rezistente la antibiotice au ucis peste 1,2 milioane de oameni în 2019 şi au devenit una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. O nouă clasă de antibiotice a fost identificată recent de cercetătorii suedezi de la Universitatea Uppsala şi, deşi a fost testată doar pe şoareci, echipa speră că dezvoltarea ulterioară a medicamentului poate „aduce o contribuţie importantă la lupta continuă împotriva rezistenţei la antibiotice”. Medicamentul unic, la fel ca multe alte antibiotice aflate în prezent în curs de dezvoltare, vizează membrana dublă care înconjoară bacteriile gram-negative, cum ar fi Escherichia coli, care poate provoca infecţii intestinale şi sanguine, şi Klebsiella pneumoniae, care poate provoca infecţii pulmonare, ale vezicii urinare şi ale sângelui.

Spre deosebire de bacteriile gram-pozitive, pentru care au fost create numeroase familii de medicamente, această a doua barieră formidabilă care înconjoară celulele bacteriene gram-negative face ca antibioticele să aibă mai greu efect.

Membrana exterioară dură este înglobată cu lipopolizaharide, care conferă celulei integritate, îi permit să interacţioneze cu alte suprafeţe şi permit ieşirea toxinelor şi intrarea substanţelor nutritive. De ani de zile, oamenii de ştiinţă au fac experimente pe membranele lipidice, deoarece acestea sunt esenţiale pentru funcţionarea bacteriilor gram-negative.

Cercetătorii din Suedia sunt primii care au vizat o enzimă, numită LpxH, care ajută la sintetizarea altor componente esenţiale ale membranei externe, numite lipopolizaharide. Întrucât aproximativ 70% dintre bacteriile gram-negative utilizează această enzimă, ea ar putea constitui o ţintă potrivită pentru numeroase infecţii.

Şoarecii injectaţi cu E. coli sau K. pneumoniae rezistent la medicamente au primit o serie de compuşi o oră mai târziu, concepuţi pentru a inhiba LpxH a bacteriei. Rezultatele au demonstrat că a fost posibilă tratarea infecţiilor din sânge în doar patru ore cu o singură doză. „În timpul desfăşurării acestui model de infecţie, bacteriile s-au răspândit în fluxul sanguin al şoarecilor”, explică aceştia. „Capacitatea acestor compuşi de a reduce puternic numărul de bacterii recuperate din sânge în doar o singură doză de tratament evidenţiază potenţialul lor de a trata cele mai ameninţătoare infecţii cu agenţi patogeni gram-negativi șmultirezistenţi la medicamenteț”.

Aceasta este o descoperire cheie, având în vedere că ambele bacterii sunt din ce în ce mai rezistente la puţinele antibiotice disponibile care acţionează împotriva lor. În 2019, decesul cauzat de infecţiile rezistente la antibiotice a fost a treia cauză de deces la nivel mondial. Până în 2050, se aşteaptă zece milioane de decese pe an.

Pe măsură ce bacteriile se adaptează la antibiotice, există o nevoie acută de noi clase de medicamente pentru a salva vieţi. În prezent, jumătate dintre antibioticele disponibile pe piaţă sunt pur şi simplu variaţii ale unor medicamente care au fost identificate în urmă cu aproape un secol.

În 2017, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat o listă a celor mai periculoşi agenţi patogeni rezistenţi la medicamente, iar bacteriile gram-negative care sunt rezistente la cele mai eficiente clase de antibiotice cu spectru larg de acţiune sunt în fruntea listei.

Printre acestea se numără E. coli şi K. pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa , care provoacă, de asemenea, pneumonie, şi Acinetobacter baumannii, care provoacă infecţii ale sângelui, plămânilor şi urinei.

„În timp ce rezultatele actuale sunt foarte promiţătoare”, concluzionează cercetătorii de la Uppsala, „vor fi necesare eforturi suplimentare considerabile înainte ca compuşii din această clasă să fie pregătiţi pentru studii clinice”.

Atacatorul cu cuţitul de la Sydney avea probleme de sănătate mintală

Bărbatul care a înjunghiat mortal şase persoane la Sydney a avut probleme de sănătate mintală în trecut şi nu există indicii că ideologia ar fi fost un motiv al atacului dintr-unul dintre cele mai aglomerate centre comerciale din oraş, a anunţat, duminică, Poliţia. Atacatorul, identificat de Poliţie ca Joel Cauchi, era cunoscut de poliţişti în statul învecinat Queensland, iar oamenii legii au discutat cu familia sa după atacul de sâmbătă, a declarat comisarul adjunct al Poliţiei din New South Wales, Anthony Cooke. Martorii au descris cum Cauchi, îmbrăcat în pantaloni scurţi şi o bluză cu liga naţională de rugby din Australia, a fugit prin mallul Westfield Bondi Junction cu un cuţit, atacând oameni la întâmplare.

Unii clienţi şi angajaţi ai mallului din estul oraşului Sydney au încercat să îl oprească şi oamenii s-au adăpostit în magazinele închise. ”Am văzut filmări cu australieni obişnuiţi punându-se în calea pericolului pentru a-şi ajuta concetăţenii. Acel curaj este extraordinar”, a declarat, duminică, premierul Anthony Albanese. ”Este cel mai bun lucru la australieni în mijlocul acestei tragedii”, a arătat el.

Atacatorul în vârstă de 40 de ani a înjunghiat mortal şase persoane şi a rănit cel puţin 12 până a fost împuşcat mortal de inspectorul Amy Scott, care l-a înfruntat singură, în timpul atacului. ”A fost o scenă îngrozitoare”, a spus Cooke. ”Până acum, nu avem nimic, nu am primit nicio informaţie, nu am găsit nicio probă sau nu am obţinut niciun indiciu care să sugereze că atacul a fost determinat de o motivaţie anume, ideologie sau altceva”, a arătat el.

Cinci dintre cele şase persoane ucise sunt femei, iar bărbatul era un agent de securitate al centrului comercial, a arătat Poliţia.

Printre cei duşi la spital cu răni produse prin înjunghiere se află şi un copil de nouă luni, care este în stare gravă, dar stabilă. Mama bebeluşului, Ashlee Good, a murit la spital în urma rănilor, a anunţat familia sa.

Germania va trimite Kievului un sistem de apărare antiaeriană Patriot suplimentar

Germania va furniza Ucrainei un sistem suplimentar de apărare antiaeriană Patriot şi rachete de apărare antiaeriană de fabricaţie americană într-un "moment critic" al războiului, în timp ce Kievul se străduieşte să-şi apere sistemul energetic de intense bombardamente ruseşti, a anunţat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

La mai bine de doi ani de la invazia sa la scară largă, Rusia a organizat în ultimele săptămâni trei atacuri aeriene masive asupra centralelor şi substaţiilor electrice ucrainene, determinând Kievul să lanseze apeluri disperate pentru furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană de înaltă performanţă. "Îi sunt recunoscător cancelarului pentru decizia de a furniza încă un sistem Patriot Ucrainei, precum şi rachete pentru sistemele de apărare antiaeriană existente", a declarat Zelenski după ce a vorbit la telefon cu cancelarul german Olaf Scholz. El a descris conversaţia lor ca fiind "importantă, productivă" şi a spus: "Fac apel la toţi ceilalţi lideri ai statelor partenere să urmeze acest exemplu".

Germania va preda imediat sistemul Patriot şi acesta se va adăuga sistemelor de apărare aeriană care au fost deja livrate şi planificate, a precizat Ministerul Apărării într-o postare pe X. Un rezumat al guvernului german din 10 aprilie cu privire la transferurile de arme şi echipamente militare către Ucraina includea două sisteme Patriot pe o listă de echipamente de apărare aeriană deja livrate, ceea ce face ca acesta să fie al treilea din partea Germaniei.

Zelenski a declarat săptămâna trecută că Ucraina are nevoie de 25 de sisteme de apărare antiaeriană Patriot fabricate în SUA pentru a acoperi ţara de atacurile ruseşti.

O bandă a pus la cale o fraudă cu canabis medicinal. Escrocii au obţinut 686 milioane de dolari

Forţe de poliţie sub coordonarea Spaniei au dezmembrat o bandă care a pus la cale o escrocherie cu plante de canabis pentru uz medicinal, obţinând în mod fraudulos 645 de milioane de euro (686,41 milioane de dolari) şi făcând victime în 35 de ţări. Escrocii au pus la punct un sistem de marketing şi au participat la târguri internaţionale de canabis pentru a convinge victimele să investească în acest sistem, a precizat poliţia naţională spaniolă, care a condus operaţiunea cu ajutorul Europol şi al forţelor de poliţie din alte cinci ţări.

Nouă suspecţi, al căror nume nu a fost dezvăluit, au fost reţinuţi la 11 aprilie, fiind suspectaţi de fraudă în Spania, Marea Britanie, Germania, Letonia, Polonia, Italia şi Republica Dominicană. "Modelul de afaceri oferit de această organizaţie consta în utilizarea capitalului transferat de investitori care voiau să contribuie la dezvoltarea de parteneriate în vederea finanţării cultivării de plante de canabis", a declarat Silvia Garrido, purtătoarea de cuvânt a poliţiei spaniole. "Prin acest sistem, ei promiteau victimelor profituri cuprinse între 70% şi 168% pe an, în funcţie de specia de canabis în care investeau", a explicat Garrido.

Agenţia Naţională britanică de Combatere a Criminalităţii (NCA), care a luat parte la operaţiune, a declarat că 180.000 de persoane au investit fonduri în "JuicyFields", pe care a numit-o "o schemă de fraudă de tip Ponzi, notorie şi elaborată". De asemenea, NCA a precizat că un bărbat în vârstă de 42 de ani a compărut la 11 aprilie în faţa unui tribunal din Londra pentru începerea procedurilor de extrădare. Maşini de lux, petreceri la hotel şi videoclipuri muzicale au fost folosite într-o campanie publicitară pentru a promova schema frauduloasă, a declarat poliţia, iar victimele au fost duse la plantaţii legale de canabis care au fost implicate în înşelătorie.

Poliţia a blocat conturi bancare în care erau 58.600 de euro, precum şi 116.300 de euro în criptomonede, iar 106.000 de euro au fost recuperaţi în numerar. În plus, au fost confiscate proprietăţi în valoare de 2,6 miliarde de euro.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.