Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Ucraina intră în a patra lună de război

Ziarul de Vrancea
23 mai 2022 1212 vizualizări

Regiunea Lugansk este aproape în întregime invadată de ruși

Războiul din Ucraina a intrat marți în a patra lună, în timp ce trupe ruse își concentrează ofensiva asupra ultimului buzunar al rezistenței în regiunea ucraneană Lugansk, în Donbas (est), relatează AFP.

După ce a îndepărtat forțele ruse de cele mai mari două orașe din Ucraina - Kievul, la sfârșitul lui martie, și Harkovul, la începutul lui aprilie -, ucrainenii recunosc de câteva zile “dificultăți” în Donbas, o regiune alcătuită din oblasturile Lugansk și Donețk.

“Următoarele săptămâni de război vor fi dificile”, a avertizat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în alocuțiunea sa zlnică televizată. “Ocupanții ruși depun eforturi să arate că nu abandonează zone ocuptae în regiunea Harkov (nord-est), că nu vor preda regiunea Herson (sud), teritorii ocupate în regiunea Zaporijjea (sud-est) și Donbas (est). Ei avansează undeva. Își consolidează pozițiile altundeva”, denunța el. Situația este “extrem de dificilă” în Donbas. Rușii încearcă “să elimine tot ceea ce este viu”, acuză Zelenski.

Moscova își concentrează puterea de foc în regiunea Lugansk și încearcă să încercuiască orașele Severdonețk și Lîsîceansk. Ministerul ucrainean al Apărării semnalează confruntări armate violente în apropiere de localitățile Popasna și Bahmut, ceea ce indică o strategie de încercuire.

Șoigu: Rusia își încetinește ofensiva din Ucraina în mod deliberat

Rusia își încetinește ofensiva în Ucraina în mod deliberat, pentru a permite evacuarea civililor, a afirmat marți ministrul apărării rus Serghei Șoigu. “Sunt declarate încetări ale focului și sunt create coridoare umanitare pentru a scoate oamenii din așezările încercuite. Desigur, asta încetinește ritmul ofensivei, dar acest lucru este făcut în mod deliberat pentru a evita victime în rândul populației civile”, a declarat Serghei Șoigu. Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat marți că forțele ruse au lovit un depozit de arme situat în regiunea separatistă Donețk, din estul Ucrainei.

În depozit erau stocate proiectile pentru obuziere M777 produse în Statele Unite. Agenția de presă britanică nu a putut verifica din surse independente aceste informații.

La trei luni de la începerea agresiunii militare în țara vecină, forțele ruse încearcă să-și apere pozițiile de la nord de Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, pregătind o nouă ofensivă împotriva orașului Sloviansk, situat mai la sud.

Potrivit unor surse ucrainene, operațiunile ruse din zona orașelor Severodonețk și Bahmut au eșuat.

SUA: Numărul nașterilor a crescut în 2021, pentru prima dată în șapte ani

Numărul nașterilor a crescut în 2021 în Statele Unite, pentru prima dată în șapte ani, potrivit datelor provizorii publicate marți de autoritățile sanitare americane.  Anul trecut au fost înregistrate 3.659.289 de nașteri în SUA, cu aproximativ 1% mai mult decât în 2020, a raportat Centrul Național de Statistică în Sănătate (NCHS). Din 2014, numărul nașterilor a continuat să scadă, în medie cu 2% pe an, și chiar cu 4% în 2020.

Declinul din 2020 a fost cu siguranță accentuat de pandemia de COVID-19, potrivit autorităților americane, chiar dacă a urmat o tendință de bază.

S-ar putea astfel ca acele cupluri care și-au amânat temporar planurile de a avea un copil în 2020 să fi alimentat creșterea înregistrată în 2021.

Rata fertilității în 2021 a fost de 1,66 copii per femeie, din nou în creștere cu 1% față de anul precedent - care a stabilit un minim istoric.

În pofida acestei creșteri ușoare, rata fertilității rămâne cu mult sub rata necesară pentru reînnoirea unei generații (2,1 copii pe femeie), sub care Statele Unite au scăzut în 1971.

Putin, criticat de un prieten: „Amândoi suntem criminali, dar eu nu omor copii și bătrâni”

Președintele filipinez Rodrigo Duterte l-a criticat dur pe omologul său rus Vladimir Putin, pe care în trecut l-a numit „prieten”, din cauza uciderii de civili nevinovați în Ucraina, relatează The Associated Press.

Duterte, care a spus despre Putin că îi este atât prieten cât și un idol, a criticat pentru prima dată invazia rusească în Ucraina marți în timpul unei ședințe de guvern în care a dat vina pe război pentru creșterea prețurilor la carburanți care a afectat numeroase țări, inclusiv Filipine. Deși a subliniat că afirmațiile sale nu reprezintă o condamnare a președintelui rus, Duterte a declarat că nu este de acord cu etichetarea de către Putin a războiului din Ucraina drept o „operațiune militară specială”, afirmând că, dimpotrivă, este un război pe scară largă împotriva unei „națiuni suverane”. „Mulți oameni spun că Putin și eu suntem amândoi criminali. Le-am spus de mult timp filipinezilor că eu chiar omor. Dar eu omor infractori, nu ucid copii și bătrâni”, a afirmat el în timpul ședinței cabinetului său care a fost difuzată de televiziunile filipineze. „Suntem în două lumi diferite”, a subliniat Duterte cu referire la omologul său rus.

Duterte, care va părăsi funcția pe 30 iunie după un mandat turbulent de 6 ani, a prezidat asupra unui război violent împotriva traficului de droguri în urma căruia peste 6.000 de suspecți au fost omorâți.

Decesele cauzate de penuria globală de alimente, mai multe decât cele provocate de război?

Decesele cauzate de penuria globală de cereale și alimente pe fondul războiului din Ucraina “ar putea fi chiar mai numeroase decât viețile pierdute în mod direct în război”, a declarat ministrul britanic al Transportului, Grant Shapps.

Ministrul britanic al Transportului a afirmat că este “foarte îngrijorat” cu privire la această problemă și s-a întâlnit săptămâna trecută cu omologul său ucrainean, Oleksandr Kubrakov, în Germania, pentru a discuta despre cum ar putea fi folosită infrastructura astfel încât cerealele să părăsească Ucraina. “Sunt preocupat în mod deosebit de situația din Ucraina. Am văzut această invazie barbară a lui Putin”, a subliniat el într-uninterviu pentru Sky News marți.

Oficialul britanic a mai precizat că îngrijorarea sa principală provine din viețile pierdute în Ucraina, dar a menționat că mai multe decese ar putea fi provocate în alte state din cauza penuriei de cereale și alimente, “care ar putea fi chiar mai numeroase (n.r. decese) decât viețile pierdute în mod direct în război”. El a adăugat că trebuie găsite soluții în vederea facilitării exportului cerealelor din Ucraina. Deși nu a putut intra în detalii în privința întâlnirii sale cu Kubrakov, Shapps a menționat că “există o mulțime de modalități potențiale diferite de a scoate cereale și alte bunuri din țară și de a introduce, de asemenea, mărfuri în țară”.

El a spus că există “o mulțime de complexități” în ceea ce privește exportul cerealelor din Ucraina, inclusiv minele din apele din apropierea orașului Odesa.

Comisia Europeană denunță “noi deteriorări” ale statului de drept în Ungaria

Comisia europeană (CE) denunță faptul că situația statului de drept continuă să se deterioreze în Ungaria, și își exprimă îngrijorarea față de lipsa independenței autorității de reglementare a presei și de folosirea programului-spion Pegasus de către autoritățile ungare.

Ministrul ungar al Afacerilor Europene Judit Varga a fost audiată de către omologii săi din UE într-o reuniune, în cadrul unei proceduri declanșare împotriva Ungariei în 2018 de către Parlamentul European (PE) cu privire la “riscul clar al încălcării grave a valorilor europene”. Aceasta este a patra audiere de acest fel. “În numele CE, noi nu vedem progrese ci, din contră, există noi deteriorări”, a denunțat comisarul european însărcinat cu Justiția Didier Reynders, care a participat la discuție.

El a citat legea ungară care interzice evocarea în prezența minorilor a “schimbării de sex și homosexualității” și a denunțat caracterul discriminator față de comunitatea lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor și transsexualilor (LGBT). CE este îngrijorată, de asemenea, de “problema independneței autorității de reglementare a presei”, ai cărei “toți membrii” au fost numiți de către Paritdul Fidesz (la putere) și care a refuzat să prelungească licența de difuzare a postului de radio independent Klubradio.

În privința alegerilor legislative din aprilie, care au condus la o nouă victorie a liderului naționalist Viktor Orban, aflat la putere de 12 ani, Didier Reynders a anunțat concluzii preliminare ale OSCE care pun în discuție “părtinirea presei sau finanțarea opacă a campaniilor”. El a evocat, de asemenea, “probleme în domeniul independenței justiției și folosirii unui program-spion, ca Pegasus, de către autoritățile ungare”.

NYT dezvăluie “răscumpărarea” independenței plătită de către Haiti Franței

Cotidianul american The New York Times (NYT) dezvăluie, într-o serie de articole, istoria tragică a independenței Haiti și datoria astronomică pe care această țară a plătit-o Franței în secolul al XIX-lea, un subiect puțin explotat de către clasa politică haitiană.

Ziarul american dezvăluie - după ce a analizat luni de zile arhive - că aceste plăți, efectuate începând din 1825, de către prima Republică de culoare din Istorie - în vederea indemnizării foștilor coloniști sclavagiști - “au costat pierderi în dezvoltarea economică a Haiti timp de două secole în valoare de 21 până la 115 miliarde de dolari, adică de până la opt ori Produsul Intern Brut (PIB) al țării în 2020”.

Aceste dezvăluiri sunt amplu partajate pe rețele de socializare, însă o tăcere completă domină atât în rândul autorităților de la Port-au-Prince, cât și opoziției haitiene.

“Politicienii haitieni au supărătoarea tendință de a nu funcționa decât în prezent”, declara luni AFP istoricul haitian Pierre Buteau.

Dezinteresul liderilor haitieni față de adoptarea acestei cauze se poate explica, de asemenea, prin intervenționismul Occidentului în trecutul recent al acestei țări din Caraibe.

Finlanda și Suedia trimit delegații la Ankara

Finlanda și Suedia vor trimite miercuri delegații la Ankara cu scopul de a convinge Turcia să aprobe cererile celor două națiuni nordice de aderare la alianța militară NATO, a declarat ministrul finlandez de Externe, Pekka Haavisto. “Trimitem delegațiile noastre să viziteze Ankara, de fapt atât Suedia, cât și Finlanda (n.r. le vor trimite) Acest lucru se va întâmpla mâine (n.r. miercuri), așa că dialogul continuă”, a afirmat ministrul finlandez de Externe, Pekka Haavisto, în timpul unei discuții la Davos.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a declarat “hotărât” să se opună cererilor de aderare la NATO ale Finlandei și Suediei.

Turcia a acuzat Suedia și Finlanda că adăpostesc persoane care ar avea legături cu grupuri pe care Ankara le consideră teroriste, inclusiv gruparea militantă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și adepții lui Fethullah Gulen, pe care Ankara îl acuză că a orchestrat o tentativă de lovitură de stat în 2016.

Fostul ministrul afgan al Finanțelor,  șofer de taxi în Statele Unite

Fostul ministrul afgan al Finanțelor, Khalid Payenda, a fost nevoit să părăsească Afganistanul și să se angajeze ca șofer de taxi în Statele Unite ale Americii, după ce talibanii au ajuns la putere.

El a trecut de la a-și reprezenta țara la forumurile economice globale la a conduce o firmă de transport de tipul “ride-share” (transport în care clienții călătoresc într-un vehicul privat condus de proprietar, prin intermediul unei aplicații) în SUA pentru a-și câștiga existența. De asemenea, Khalid Payenda este consultant și ține prelegeri despre Afganistan pentru studenții din orașul în care locuiește în prezent.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.