Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Trump îi amenință pe aliații din G7 cu noi taxe vamale

Ziarul de Vrancea
10 iun 2018 1053 vizualizări

El a avut un schimb dur de replici cu premierul canadian

Președintele american Donald Trump s-a răzgândit în acest weekend contra aliaților din Europa și Canada, pe care i-a amenințat cu taxe vamale mari, după summitul G7 care s-a încheiat în fiasco, scrie AFP.Sâmbătă, Donald Trump și-a retras brusc sprijinul în comunicatul final al summitului care a durat două zile la Malbaie (Québec, în estul Canadei), în ciuda compromisului privind comerțul. Președintele american și delegația sa au aprobat totuși acest document în 28 de puncte negociat de "Grupul celor șapte" (Statele Unite, Canada, Regatul Unit, Franța, Germania, Italia, Japonia).  Prim-ministrul Canadei, țară lovită ca și Europa și restul lumii de noile taxe vamale impuse de americani pentru oțel și aluminiu, a spus că aceste taxe sunt "o insultă". Ca și Uniunea Europeană, el a confirmat represalii în iulie.  "Canadienii sunt politicoși și rezonabili, dar nu ne vom lăsa îmbrânciți", a declarat prim-ministrul.Câteva ore mai târziu, deranjat de aceste cuvinte, Trump a scris pe Twitter, din Air Force one, că a ordonat reprezentanților săi să retragă sigiliul american din comunicatul final.

El l-a numit totodată pe Justin Trudeau o persoană "necinstită și slabă"... după ce a spus înainte că relațiile bilaterale nu au fost niciodată mai bune în istoria celor două țări. În plus, Donald Trump a reînnoit amenințarea asupra tarifelor pentru mașinile europene și străine importate de Statele Unite.  Liderii G7 au părăsit Malbaie după ce Donald Trump a decis să rupă acordul de la finalul summitului.Printre alte subiecte de discordie s-a aflat și respingerea de către G7 a propunerii lui Trump de a reintegra în "club" Rusia, exclusă în 2014 din cauza anexării peninsulei Crimeea, cerând Moscovei să înceteze "să submineze sistemele democratice".

Studiu: Delfinii utilizează ''nume'' individuale pentru a se adresa semenilor

Exemplarele masculine de delfin cu bot gros au ''nume'' individuale și sunt singurele ființe, în afara omului, care utilizează sunete specifice pentru a se adresa semenilor, conform unui studiu realizat în Australia, citat vineri de agenția DPA. Delfinii cu bot gros de sex masculin folosesc ''nume'' - sau indicative de apel individuale alcătuite din sunete precum chițăituri sau fluierături - pentru a-și recunoaște prietenii sau rivalii din rețeaua lor socială, a concluzionat cercetătoarea Stephanie King de la Universitatea Australia de Vest în urma unui studiu efectuat pe o populație de delfini din golful Shark Bay, aflat la 831 kilometri nord de orașul Perth. King a explicat că perechile și grupurile mici de delfini neînrudiți emit aceste sunete pentru a colabora în echipă în încercarea de a ghida femelele singure către anumite oportunități de împerechere, dar și pentru a fura femelele din grupurile rivale de masculi. ''Acești delfini nu vin pe lume cu un fluierat specific. În schimb, fiecare delfin dezvoltă un astfel de fluierat specific în primele luni de viață, (sunet) care este diferit din punct de vedere structural de cele ale semenilor lor'', a declarat King într-un articol publicat vineri pe site-ul The Conversation. ''Aceste fluierături specifice sunt într-un fel comparabile cu numele oamenilor. Delfinii le utilizează pentru a se prezenta și chiar îi copiază pe alții ca modalitate de adresare unor anumiți indivizi. Acest lucru le permite delfinilor de sex masculin să își recunoască prietenii și rivalii din rețeaua lor socială. S-a demonstrat că delfinii cu bot gros își amintesc fluierăturile specifice ale altor indivizi chiar și după 20 de ani de la separare'', a notat King.

 

HBO a comandat primul episod al unei noi serii derivate din saga "Game of Thrones"

HBO a comandat primul episod al unei noi serii derivate din saga fantastică de succes "Game of Thrones", potrivit unui comunicat al postului, notează AFP. Intriga acestui spin-off se va desfășura cu mii de ani înainte de evenimentele din "Game of Thrones".Scenariul proiectului a fost încredințat scriitorului George R.R. Martin, autorul romanelor "Game of Thrones", și scenaristei britanice Jane Goldman. Acest episod-pilot nu va fi totuși difuzat înainte de cel de-al optulea și ultimul sezon din serial, așteptat în 2019.Potrivit revistei de specialitate Variety, George R.R. Martin ar fi avertizat că actorii actuali din serial nu vor apărea în noul proiect.

Kim Jong Un a sosit în Singapore pentru summit-ul cu Trump

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a sosit, ieri, în Singapore, pentru summit-ul cu președintele american Donald Trump, a anunțat ministrul singaporez de Externe, Vivian Balakrishnan. “L-am întâmpinat pe președintele Kim Jong Un, care tocmai ce a sosit în Singapore”, a scris ministrul pe Twitter.Summit-ul Donald Trump – Kim Jong Un va avea loc, marți, pe Insula Sentosa.

Serviciul de mesagerie instant Yahoo Messenger va fi închis la 17 iulie

Yahoo va suspenda definitiv serviciul său de mesagerie instant Yahoo Messenger la 17 iulie, informează duminică APP. Persoanele care vor dori să utilizeze vechiul serviciu de mesagerie instant vor fi redirecționate către noua aplicație de mesagerie Squirrel, notează The Next Web. Oath, subsidiara Verizon care operează Yahoo, a anunțat vineri că va închide Yahoo Messenger începând de luna viitoare. "În prezent nu există un produs disponibil care să înlocuiască Yahoo Messenger. Experimentăm constant noi servicii și aplicații, una dintre acestea fiind o aplicație de mesagerie de grup pe bază de invitație numită Yahoo Squirrel (în prezent în versiune beta)", se arată într-un comunicat al companiei. Yahoo a lansat prima versiune Messenger sub numele Yahoo Pager în martie 1998, pe vremea în care Snapchat, Instagram și Facebook Messenger nu existau. Sute de milioane de utilizatori de internet au folosit de atunci acest serviciu, pe o piață pe care Yahoo Messenger a concurat cu alte aplicații similare precum ICQ, AIM a AOL sau Microsoft Messenger, precizează International Business Times. Oath a menționat că Yahoo Mail și alte servicii ale companiei vor fi în continuare active.

Kremlin: Viena, considerată locul pentru un posibil summit Putin-Trump

Viena este considerat unul dintre orașele în care ar putea avea loc un posibil summit între Vladimir Putin și omologul său american Donald Trump, a precizat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Putin s-a declarat ieri pregătit pentru o întâlnire cu omologul american în următoarea perioadă. Trump a spus în martie că el și Putin se vor întâlni în curând, dar de atunci relațiile dintre Washington și Moscova s-au deteriorat în continuare în contextul conflictului din Siria și al otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal în Marea Britanie.

Porche va lansa primul model exclusiv electric

Producătorul de mașini sport Porsche AG - o subsidiară a Volkswagen - a anunțat că primul său model exclusiv electric se va numit Taycan, iar anul viitor intenționează să lanseze producția de serie a vehiculului care va concura cu Model T de la Tesla, transmit MarketWatch și Reuters. Numele, anunțat vineri de directorul general Oliver Blume la cea de-a 70-a aniversare a Porsche, înseamnă "mânz plin de viață" și reflectă celebrul logo al Porsche cu un cal negru care se cabrează. Modelul electric sport cu patru locuri, cunoscut până acum sub numele Mission E, va ieși de pe liniile de asamblare în 2019. Va putea ajunge în 3,5 secunde la 100 de km/oră iar autonomia modelului va fi de 500 de kilometri. Prețul modelului nu a fost dat publicității. Porsche a investit un miliard de euro în modernizarea principalei sale fabrici - Zuffenhausen (Stuttgart) - unde va produce primul model exclusiv electric. Porsche a anunțat că intenționează să-și dubleze până în 2022 investițiile în vehicule electrice și hibride la peste șase miliarde de euro, în condițiile în care firma mamă Volkswagen caută să depășească scandalul emisiilor (Dieselgate) și să profite de cerea pentru vehicule prietenoase cu mediul. Porsche, un contributor important la profitul grupului Volkswagen, vrea ca până în 2025 vehiculele pe baterii să reprezinte un sfert din vânzările sale.

Franța ar putea interzice utilizarea telefoanelor mobile în școli sau licee

Franța ar putea fi prima țară din lume care să interzică complet folosirea telefoanelor mobile. Proiectul de lege a trecut deja de deputați și urmează să fie dezbătut de senatori, care au ultimul cuvânt. AFP scrie că acest proiect de lege este o promisiune de campanie a președintelui Emmanuel Macron. Proiectul a fost caracterizat însă drept „cosmetizare” de către politicienii din opoziție. Ministrul Educației, Jean Michel Blanquer, a explicat că deschiderea față de tehnologie nu trebuie să reprezinte o acceptare a tuturor utilizărilor acesteia, dând exemplu hărțuirea, accesare unor materiale cu conținut pornografic sau dependența de mobile. Folosirea telefoanelor mobile în Franța este interzisă deja în timpul orelor, însă noua lege propune interzicerea lor și în timpul pauzelor. Excepție vor face doar smartphone-urile folosite în scop pedagogic sau cele pentru copiii cu dizabilități. 86% dintre adolescenții francezi cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani dețin un telefon inteligent.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.