Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Trump, acuzat de un republican: “Corupție istorică, fără precedent”

Ziarul de Vrancea
10 iul 2020 1378 vizualizări

Președintele SUA i-a comutat pedeapsa cu închisoarea fostului său consilier Roger Stone, condamnat în cadrul anchetei privind ingerința rusă în campanie prezidențială din 2016

Senatorul republican Mitt Romney, unul dintre foarte puținii membri ai partidului prezidențial care îl critică deschis pe Donald Trump, a denunțat dur sâmbătă decizia liderului de la Casa Albă de a-i comuta pedeapsa cu închisoarea a prietenului său Roger Stone. “Corupție istorică, fără precedent: un președinte american comută pedeapsa cu închisoarea a unei persoane condamnate de un juriu pentru că a mințit cu scopul de a-l proteja pe același președinte”, a scris pe Twitter Mitt Romney, fost candidat republican la alegerile prezidențiale din 2012.

Roger Stone a fost declarat vinovat în noiembrie pentru că a mințit Congresul și pentru corupere de martor în cadrul anchetei privind posibile legături între echipa de campanie a lui Trump și Rusia.

Consilier politic al lui Trump cu intermitențe de peste 20 de ani, Stone, cunoscut pentru stilul său extravagant, a fost condamnat la 40 de luni de închisoare. El urma să își înceapă executarea pedepsei în această săptămână.

Mitt Romney, singurul membru al Partidului Republican care a votat în februarie în favoarea destituirii lui Donald Trump în cadrul anchetei privind Rusia, este primul reprezentant al formațiunii prezidențiale care se exprimă public împotriva deciziei liderului de la Casa Albă.

Democrații s-au declarat scandalizați încă de vineri, imediat după anunț. “Decizia lui Donald Trump de a-i comuta pedeapsa consilierului său de campanie Roger Stone este un act de corupție stupefiant”, a declarat vineri șefa democraților din Congresul american, Nancy Pelosi. “Congresul va lua măsuri pentru a împiedica acest gen de delicte scandaloase”, a adăugat ea într-un comunicat.

“Avem nevoie să legiferăm pentru a garanta că niciun președinte nu poate grația sau nu poate comuta pedeapsa unui individ implicat într-o campanie de disimulare pentru a-l proteja pe același președinte de investigații penale”, a mai spus Nancy Pelosi.

Trump: Infractori sunt cei din cealaltă parte, inclusiv Biden și Obama

Președintele american Donald Trump a notat, sâmbătă, pe Facebook, că fostul său consilier Roger Stone, pe care l-a grațiat, a fost ținta unei “vânători de vrăjitoare” ilegală și că adevărații infractori sunt cei din “cealaltă parte”, inclusiv Joe Biden și Barack Obama.

“Roger Stone a fost ținta unei Vânători de Vrăjitoare ilegală, care nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată. Infractori sunt cei din cealaltă parte, inclusiv Biden și Obama, care mi-au spionat campania – și au fost prinși”, este mesajul lui Trump.

Președintele SUA a purtat pentru prima dată mască în public

Președintele SUA Donald Trump a purtat sâmbătă, pentru prima dată de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, mască de protecție în public, anunță BBC. Președintele american a purtat mască pentru prima dată în timpul unei vizite la Spitalul Militar Walter Reed, unde s-a întâlnit cu militari răniți și cu personalul medical. “Nu am fost niciodată împotriva purtării măștii, dar chiar cred că există un loc și un moment pentru asta”, a declarat Trump înaintea vizitei.

Anterior, el a declarat că nu va purta mască, ironizându-l pe rivalul său democrat Joe Biden, care purta. Sâmbătă, însă, Donald Trump a declarat: “Cred că atunci când ești într-un spital, în special în această situație, unde discuți cu o muțime de militari și oameni care în unele cazuri abia au părăsit masa de operație, cred că este un lucru grozav să porți mască”. “Sunt total în favoarea purtării măștii”, a declarat președintele SUA în urmă cu o săptămână, la Fox News.

Cu toate acestea, când Centrul American pentru Controlul Bolilor a început în aprilie să recomade oamenilor să poarte mască în public pentru a pentru a opri răspândirea virusului, Trump le-a declarat reporterilor că nu va urma această recomandare, notează BBC.

El a spus că nu se vede purtând mască în timp ce întâmpină președinți, prim-miniștri, dictatori, regi, regine. Unele relatări de presă au sugerat că în mod repetat consilierii i-au cerut președintelui Trump să poarte mască în public.

Medicamentul “minune” împotriva Covid-19, produs de maghiari?

O echipă de cercetători maghiari lucrează la un medicament „minune”, care ar putea ajuta atât la prevenirea, cât și la combaterea infectării cu SARS-CoV-2. Medicamentul, realizat pe baza unor proteine, vizează să inhibe capacitatea de infectare a noului coronavirus, dar și să-l neutralizeze. Medicamentul s-ar putea dovedi astfel mult mai eficient decât orice altă substanță testată până acum în Ungaria în lupta cu COVID-19.

Cercetătorii s-au gândit, încă de la început, la o substanță activă care poate, în același timp, să neutralizeze virusul, dar și să ofere o protecție preventivă, adică să fie adecvată și pentru o imunizare pasivă. În acest scop, a fost dezvoltat un preparat bicomponent, pe bază de proteine, care poate fi privit ca o „capcană” moleculară, întrucât se atașează la spicula glicoproteică S („coroana”) prin care virusul aderă la celule și care astfel nu mai are capacitatea să facă acest lucru, relatează Mediafax. În următoarele luni, substanța activă va fi testată pe animale, a spus Imre Kacskovics, decanul Facultății de Științele Naturii din cadrul Universității Eötvös Loránd din Budapesta, într-un interviu acordat site-ului Növekedés.hu, citat de MTI.

În paralel, au fost demarate pregătirile pentru autorizarea europeană, respectiv pentru procedura necesară efectuării studiilor clinice.

În opinia sa, studiile clinice vor putea începe cel mai devreme la sfârșitul anului 2021 sau începutul anului 2022. Substanța activă va putea fi administrată pe cale intravenoasă sau subcutanată, sub formă de injecție, a explicat decanul. Odată introdusă în fluxul sanguin, pătrunde în țesutul pulmonar și ajunge în alveolele pulmonare, adică exact în zona vizată de obicei de noul coronavirus, împiedicând astfel virusul să infecteze celulele.

Papa, “foarte îndurerat” de decizia de tranformare Hagia Sofia în moschee

Papa Francisc s-a declarat duminică îndurerat de decizia Turciei de a transforma muzeul Hagia Sofia din Istanbul în moschee, relatează Reuters. “Gândurile mele se îndreaptă spre Istanbul. Mă gândesc la Sfânta Sofia și sunt foarte îndurerat”, a rostit suveranul pontif în timpul discursului săptămânal de binecuvântare din Piața Sf. Petru din Roma. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat că primele rugăciuni vor avea loc la Hagia Sofia la data de 24 iulie, după ce monumentul antic a fost declarat moschee în urma unei decizii care i-a revocat statutul de muzeu. Consiliul Mondial al Bisericilor i-a solicitat lui Erdogan să revină asupra deciziei, pe care patriarhul Bartolomeu din Istanbul, liderul spiritual al creștinilor ortodocși din întreaga lume, a numit-o dezamăgitoare. Erdogan a declarat că Hagia Sofia, cu o vechime de aproape 1.500 de ani, fostă catedrală creștină, va rămâne deschisă musulmanilor, creștinilor și străinilor.

El a adăugat că Turcia și-a exercitat dreptul de suveranitate transformând-o în moschee și va interpreta criticile aduse acestei mișcări drept un atac la independența țării. Grecia a condamnat decizia, “cu cea mai mare fermitate”, după cum a declarat vineri seara premierul grec Kyriakos Mitsotakis. Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a anunțat că statutul Hagiei Sofia va fi revăzut de Comitetul Patrimoniului Mondial, adăugând că decizia Turciei ridică semne de întrebare cu privire la impactul asupra valorii universale a acesteia ca sit de o importanță ce transcende granițele și generațiile. Sfânta Sofia, componentă a sitului intitulat “Zonele istorice din Istanbul”, este înscrisă pe Lista patrimoniului mondial al umanității în calitate de muzeu.

SUA s-au declarat vineri “dezamăgite” de schimbarea statutului de muzeu al fostei catedrale creștine Sfânta Sofia din Istanbul în cel de moschee, cerând autorităților turce să garanteze accesul egal pentru toți vizitatorii. “Suntem dezamăgiți de decizia guvernului turc de a schimba statutul Sfintei Sofia”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomației americane, Morgan Ortagus.

Cea mai înaltă instanță administrativă din Turcia a deschis vineri calea spre transformarea fostei catedrale creștine Sfânta Sofia din Istanbul în moschee, revocând actualul său statut de muzeu.

Șofer de autobuz, ucis de pasagerii cărora le-a cerut să poarte mască

Șoferul de autobuz, în vârstă de aproximativ 55 de ani, aflat în moarte cerebrală după ce a fost atacat de mai multe persoane pe care nu a vrut să le lase să urce fără bilete și măști de protecție, a murit, scrie The Guardian.

Atacul a avut loc la începutul lunii iulie, într-o stație de autobuz din orașul Bayonne (sud-vestul Franței). Șoferul a refuzat să permită unui grup să urce în autobuz fără bilete și măști și a suferit răni grave la cap după ce a fost lovit cu pumnii. A fost transportat la spital, însă medicii l-au declarat în moarte cerebrală. “Am decis să-l deconectăm de la aparate, iar medicii ne-au liniștit că este cea mai potrivită decizie în această situație”, a declarat fiica victimei.

Familia șoferului a organizat miercuri un marș în memoria sa, plecând de la stația de autobuz unde a avut loc asaltul, la care au participat mii de oameni. În urma acestui incident, șoferii de autobuz din oraș vor fi însoțiți pe traseu de agenți de securitate pentru a preveni, pe viitor, astfel de incidente.

Tânăr, mort după ce s-a infectat la o „petrecere Covid”

​​Un tânăr de 30 de ani s-a infectat cu coronavirus după ce a participat la „o petrecere COVID” și, uterior, a murit în spital din cauza complicațiilor bolii, potrivit abcnews. „Cred că am făcut o greșeală. Am crezut că este o farsă, dar nu este”, acestea ar fi fost ultimele cuvinte ale tânărului care a decedat într-un spital di San Antonio. Reprezentanta unității medicale, dr. Jane Appleby, a declarat că pacientul le-a spus asistenților despre petrecerea la care a participat și care ar fi fost organizată de o persoană diagnosticată cu COVID-19.

„Ideea e că oamenii se întâlnesc pentru a vedea dacă virusul este real și dacă cineva se infectează”, a adăugat ea, precizând că a făcut public povestea tânărului de 30 de ani nu pentru a speria oamenii, ci pentru a-i face să înțeleagă că virusul poate infecta pe oricine.

Aviața Civilă Iraniană: Eroare de reglaj al radarului, la originea tragediei din ianuarie

O “eroare umană” constând în reglajul greșit al unui radar militar este “elementul cheie” aflat la originea tragediei din ianuarie, când un avion Boeing aparținând unei companii ucrainene a fost doborât în apropiere de Teheran, se arată într-un raport al Aviației Civile Iraniene (CAO). “A existat o problemă cauzată de o eroare umană legată de procedurile de reglare a radarului, care a cauzat o eroare de 107 grade în sistem”, se arată în raport. Această eroare a dus la probleme în lanț, apărând alte erori în minutele dinaintea doborârii avionului. În ciuda informațiilor eronate disponibile pe operatorul radarului cu privire la traiectoria avionului, acesta ar fi putut fi identificat ca un avion de linie, dar a fost identificat greșit, se menționează în raport. În raport se mai arată că prima rachetă a fost lansată către avion de operatorul unui sistem de apărare, fără să fi primit răspuns de la centrul de coordonare. A doua rachetă a fost lansată 30 de secunde mai târziu, ținându-se cont de “continuitatea traiectoriei țintei detectate”. Raportul CAO este unul factual, nu este raportul final cu privire la ceea ce s-a întâmplat în ianuarie.

Avionul Boeing 737-800 aparținând companiei ucrainene Ukraine International Airlines (UIA) a fost doborât, la 8 ianuarie, în apropiere de Teheran, de două rachete lansate de către forțele iraniene,. După mai multe zile de dezmințiri oficiale ale tezei potrivit căreia a fost trasă o rachetă asupra zborului PS752, forțele iraniene și-au recunoscut vina, evocând o “eroare umană”. Au murit 176 de oameni.

Un client a lăsat un bacșiș de 1.000 de dolari, în semn de mulțumire pentru că a lucrat în timpul pandemiei

Personalul unui restaurant din New Jersey, care se luptă pe fondul pandemiei de coronavirus, a fost extrem de emoționat după ce un client fidel a lăsat un bacșiș de 1.000 de dolari, potrivit CNN.

Arnold Teixeira, proprietar al The Starving Artist din Ocean Grove, a declarat pentru CNN că persoana este client fidel din 2001 și nu a dorit să-și dezvăluie identitatea. “Clientul și familia sa au mâncat și au plecat fără să spună un cuvânt”, a spus Teixeira. “Când ospătarul care i-a servit a văzut nota de plată, a început să plângă. Apoi, un alt angajat a început să plângă. Apoi, nici eu nu m-am putut abține să nu plâng. A fost extrem de emoționant din cauză că a fost o perioadă foarte dificilă pentru noi”.

Clientul a luat micul dejun săptămâna trecut la The Starving Artist, care a aniversat 21 de ani, când a lăsat un bacșiș consistent și un bilet emoționant. “Mulțumesc mult pentru că ați lucrat în aceste vremuri”, a scris acesta. “Suntem recunoscători pentru mâncare voastră delicioasă, zâmbetele calde și atmosfera minunată... Să știți că vă apreciem foarte mult pe toți. Nu ar fi o vară bună fără Starving Artist”, a scris clientul. În finalul mesajului, clientul a transmis ca cei 1.000 de dolari să fie împărțiți personalului. Teixeira i-a oferit celor șapte angajați, fără a se include.

Patronul restaurantului, preferat de localnicii din Ocean Grove, a spus că nu era sigur că poate menține afacerea deschisă după pandemie, după ce a fost forțat să închidă restaurantul în martie. “Lucrurile au început să meargă prost. Am ajuns într-un punct în care eram pregătit să nu mai deschid vreodată. Nu facem nici măcar 50% din ceea ce adunam de obicei la mijlocul sezonului estival”, a spus Teixeira.

“Dar acest bacșiș ne-a readus speranța în umanitate. Ne-a făcut să ne simțim atât de bine în legătură cu ceea ce facem, eforturile noastre au fost observate”, a mai spus patronul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.