Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Tragedie în Indonezia: Sute de vieți luate de un cutremur, urmat de tsunami

Ziarul de Vrancea
30 sep 2018 1238 vizualizări

Peste 800 de persoane au murit în urma catastrofei nature care s-a abătut vineri asupra insulei Sulawesi n bilanțul ar putea crește, zeci de clădiri fiind transformate în mormane de moloz

Bilanțul seismului urmat de un tsunami care a afectat Insula indoneziană Sulawesi a crescut la 832 de morți, a anunțat ieri agenția de gestionarea catastrofelor, precizând că acesta ar putea crește în continuare. Un bilanț anterior anunța 420 de morți. ”Este foarte dur”, declară pentru AFP Risa Kusuma, o mamă în vârstă de 35 de ani, care-și leagănă băiețelul, cu febră, într-un centru pentru refugiați în orașul Palu. ”Ambulanța aduce noi corpuri în fiecare minut”, ”nu e multă apă, iar magazinele sunt jefuite peste tot”.Cele mai multe victime s-au înregistrat la Palu, o aglomerație de 350.000 de locuitori situată pe coasta de vest a Sulawesi. Autoritățile și ONG-urile sunt îngrijorate însă de situația în regiunea Donggala, situată mai la nord, care rămâne foarte incertă. Spitalele, dintre care unele au fost avariate, întâmpină dificultăți în a face față afluxului victimelor. Iar numeroși răniți sunt îngrijiți în aer liber.Vicepreședintele indonezian Jusuf Kalla a declarat că se teme ca bilanțul să nu atingă ”una sau mai multe mii”, bazându-se pe precedentele catastrofe.

Supraviețuitori scoși de sub dărâmături

Echipe de salvatori purtând combinezoane portocalii căutau în dărâmăturile unui hotel, care ar fi găzduit până la 150 de persoane, și ale unui centru comercial care s-au surpat. ”Am reușit să scoatem o femeie în viață din hotelul Roa-Roa în noaptea trecută”, adeclarat pentru AFP Muhammad Syaugi, șeful serviciilor de salvare. ”Și am auzit inclusiv oameni care strigau după ajutor”. Agenția este de asemenea îngrijorată de soarta câtorva sute de persoane care lucrau la pregătirea unui festival pe o plajă, la Palu, vineri seara, cu puțin înainte de tsunami. Președintele indonezian Joko Widodo, așteptat la fața locului, a anunțat că armata era în curs de mobilizare pentru a ajuta în căutarea de supraviețuitori. Avioane încărcate cu material și hrană au aterizat peaeroportul din Palu, unde câteva piste sunt inutilizabile. La Palu se puteau vedea epave de vehicule, clădiri transformate în mormane de moloz, arbori scoși din rădăcină și linii electrice doborâte, care arată violența undelor seismice șI a valului de 1,5 metri care s-a abătut asupra orașului.

Îngroziți de replici, numeroși locuitori din Palu au dormit în adăposturi improvizate din bambus sau pe terenuri de fotbal. Populația locală se confrunta cu urgențe de bază ale supraviețuirii - găsirea de hrană și adăpost. Mulți așteptau răbdători la cozi lungi pentru a primi apă potabilă sau tăiței instant.De o magnitudine de 7,5, cutremurul care a avut loc pe Sulawesi vineri, imediat înainte de ora 11.00 GMT (14.00, ora României), a fost mai puternic decât seria de cutremure care a afectat Indonezia în august și s-a soldat cu peste 500 de morți și aproximativ 1.500 de răniți pe Insula Lombok, care se învecinează cu Bali. Un val s-a declanșat la puțin timp după aceea pe coasta de lângă Palau.Indonezia, un arhipelag de 17.000 de insule și insulițe s-a format prin convergența a trei mari plăci tectonice - indo-pacifică, australiană și eurasiatică - și se află pe Cercul de Foc al Pacificului, o zonă cu o activitate seismică puternică.

Pe 26 decembrie 2004, Indonezia a fost lovită de o serie de seisme devastatoare, între care unul cu magnitudinea de 9,1, pe Insula Sumatra. Acest cutremur a creat un tsunami care a ucis 220.000 de persoane în regiune, dintre care 168.000 în Indonezia.

FBI își extinde ancheta cu privire la candidatul lui Trump la Curtea Supremă

Christine Blasey Ford și Brett Kavanaugh au fost audiați separat, joi, în Comisia judiciară a Senatului, însărcinată să analizeze candidatura înainte de confirmarea magistratului, care ar putea ancora Curtea Supremă pe eșicherul drept timp de decenii. Considerând mărturia lui Christine Blasey Ford “puternică”, iar răspunsul lui Kavanaugh “convingător”, cei 11 aleși republicani din cadrul Comisiei, majoritari față de democrați - zece, au avizat vineri nominalizarea judecătorului.Însă, în fața scandalului provocat de acuzațiile doctorului Ford și riscului de a-și aliena o parte a electoratului feminin înaintea alegerilor parlamentare de la jumătate de mandat, pe 6 noiembrie, Donald Trump a dispus vineri o anchetă FBI suplimentară, înaintea votului de confirmare în ședință plenară, în Senat. Președintele american și republicanii se opuneau anterior unei anchete FBI, solicitată de către democrați și universita

AfD depășește pentru prima oară într-un sondaj, SPD

Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta, antimigrație) a depșit pentru prima oară Partidul Social Democrat (SPD, centru-stânga, la putere), într-un sondaj publicat ieri.

Potrivit acestui sondaj, realizat de Emnid pentru ediția de duminică a tablodului Bild, AfD este creditat cu 17% din intențiile de vot, iar SPD cu 16%. Cei 1.902 de respondenți au fost întrebați, în perioada 20-26 septembrie, cu care partid ar vota în alegeri, dacă ar avea loc duminică.Uniunea Creștin Democrată (CDU, centru-drepta, la putere) a cancelarului Angela Merkel și aliata sa bavareză (Uniunea Creștin Socială (CSU, dreapta, la putere) au obținut de asemenea un scor prost, de 27% împreună - cel mai prost rezultat pe care l-au obținut de când face sondaje Enmid. CDU, CSU și SPD fac parte din actualul Guvern ar obține împreună 43% în alegeri, porivit acestui sondaj. În ultimele alegeri, cele trei formațiuni au obținut împreună 53,4% din voturile exprimate.Potrivit altui sondaj, realizat tot de Emnid, 48% dintre persoanele chestionate au declarat că nu o mai consideră pe Angela Merkel cea mai bună persoană în funcția de cancelar. Alți 46% dintre respondenți sunt de părere că ea nu ar trebui să își ducă până la final actualul mandat, care ar urma să se încheie în 2021. De asemenea, 41% dintre respondenți doresc să se organizeze noi alegeri.În urma alegerilor de anul trecut nu a existat un învingător clar, iar actuala coaliție aflată la guvernare a avut nevoie de luni de zile de negocieri pentru a se forma, după ce CDU a încercat să formeze un guvern împreună cu CSU, FDP (liberali) și Verzi.

Trump spune că el și Kim s-au ”îndrăgostit”

Președintele american Donald Trump a dat asigurări că Kim Jong Un și cu el s-au ”îndrăgostit”, salutând ”magnificele scrisori” pe care i le-a scris omologul său nord-coreean, relatează AFP. Adesându-se unor susținători, la un miting electoral la Wheeling, în Virginia occidentală, Trump a crescut cu un nivel ”căldura” relațiilor sale cu liderul nord-coreean, pe care vrea să-l convingă să abandoneze arma nucleară.”Și pe urmă ne-am îndrăgostit - în fine, nu concret. Ok? Mi-a scris scrisori frumoase, scrisori magnifice. Ne-am îndrăgostit”, le-a spus șeful statului american susținătorilor săi.Lunea trecută, în marja Adunării Generale a ONU, la New York, Trump a lăudat calitățile lui Kim Jong Un, pe care îl amenința cu doar un an mai înainte că-i va ”distruge complet țara”. ”Președintele Kim a fost cu adevărat foarte deschis și, sincer, a fost formidabil”, a declarat  locatarul Casei Albe. Cei doi lideri s-au întâlnit prima oară în iunie, la Singapore, iar un al doilea summit este avut de-acum în vedere.Donald Trump a mai declarat miercuri că a primit ”o scrisoare extraordinară” de la liderul nord-coreean, afișându-și optimismul cu privire la rezultatul negocierilor în curs. Unii analiști arată însă cu degetul lipsa unor progrese concrete privind ”denuclearizarea” peninsulei coreene.

Numere de telefon ale unor miniștri britanici dezvăluite din cauza unei falii informatice

curitatea unei aplicații mobile a Partidului Conservator britanic a dezvăluit temporar, sâmbătă, datele personale ale miniștrilor și deputaților conservatori, inclusivnumărul de telefon mobil al fostului șef al diplomației Boris Johnson, relatează AFP. Un purtător de cuvânt al Partidului Conservator a dat asigurări că problema a fost ”rezolvată” între timp și că aplicația funcționa ”în deplină securitate”.Potrivit presei britanice, mai mulți miniștri, inclusiv de prim-plan, au primit diverse apeluri în urma divulgării acestei probleme de securitate, cu o zi înaintea deschiderii Congresului anual al Partidului Conservator, duminică, la Birmingham, în centrul Angliei. Dawn Foster, o jurnalistă de la cotidianul The Guardian, a fost una dintre primele care a descoperit falia. Ea a explicat, pe Twitter, că era de ajuns, pentru a ajunge la datele personale ale unui membru de partid, să te conectezi folosind adresa de e-mail pe care acesta a folosit-o pentru a se înscrie la acest Congres. Nicio parolă nu era necesară.Aplicația ”mi-a permis să mă conectez ca fiind Boris Johnson și mi-a dat în mod direct toate detaliile folosite la înscrierea sa”, a spus ea.Fotografia de profil a ministrului Mediului Michael Gove a fost înlocuită cu cea a magnatului de presă Rupert Murdoch, angajatorul acestuia pe când era jurmalist, potrivit Press Association (PA). Agenția depresă britanică precizează că aplicația a fost concepută de societatea australiană Crowd Comms. Autoritatea britanică de reglementare a datelor personale - ICO - a anunțat că a deschis o anchetă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.