Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Tornadele din SUA au provocat cel puțin 83 de decese

Ziarul de Vrancea
11 dec 2021 1055 vizualizări

La un depozit al Amazon care s-a prăbușit au murit șase oameni

Cel puțin 83 de persoane au murit din cauza tornadelor care au lovit SUA în ultimele zile, “o tragedie de neimaginat” în opinia președintelui american Joe Biden. Cele 83 de decese s-au înregistrat în cinci state.

În Illinois, au murit cel puțin șase oameni după prăbușirea unui depozit Amazon și nu ar mai fi speranțe să fie găsiți supraviețuitori. “Veștile de la Edwardsville sunt tragice. Avem inimile frânte după pierderea colegilor noștri acolo. Gândurile și rugăciunile noastre se îndreaptă către familiile lor și cei iubiți. Toți cei din Edwardsville să știe că echipa Amazon este hotărâtă să îi susțină și va fi alături de ei în această perioadă grea. Le suntem recunoscători salvatorilor care au muncit neobosiți”, a scris pe Twitter Jeff Bezos.

În Tennessee au decedat patru persoane, în Ankansas două și în Missouri cel puțin una.

Cel mai greu lovit a fost statul Kentucky, în care s-au semnalat cel puțin 70 de decese și așteptările sunt ca bilanțul să crească până la peste 100.

Posturile de televiziune americane au filmat unele dintre tornadele devastatoare. Aproximativ 30 de tornade au lovit SUA vineri seară și sâmbătă dimineața. Una dintre acestea a parcurs peste 400 de kilometri, în contextul în care în medie o tornadă nu ar parcurge mai mult de 6 kilometri.

Assange a suferit un accident vascular cerebral

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a suferit un mini-accident vascular cerebral în data de 27 octombrie, în prima zi a audierilor la apelul de la Înalta Curte, a anunțat logodnica bărbatului, Stella Moris, în social media.

“El are nevoie să fie eliberat. Acum”, a scris Moris. Assagne a suferit un atac ischemic tranzitoriu în închisoarea de maximă securitate Belmarsh, de lângă Londra, în timp ce era audiat prin legătură video de Înalta Curte.

Un atac ischemic tranzitoriu, întreruperea temporară a fluxului sangvin către creier, poate reprezenta un avertisment pentru un accident vascular cerebral. În cazul celor care suferă un astfel de atac, riscul de accident vascular cerebral este foarte mare în perioada imediat următoare.

După incident, lui Assange i s-a făcut un RMN și bărbatul este acum sub tratament pentru prevenirea AVC.

“Julian are probleme și mă tem că acest mini-accident vascular cerebral ar putea fi precursorul unui atac mai grav. Este o problemă care trebuie rezolvată urgent. Uitați-vă ce se întâmplă cu animalele ținute în cușcă la Grădina Zoologică. Viața lor este mai scurtă. Asta i se întâmplă lui Julian. Procesele nesfârșite sunt extrem de stresante”, a declarat Stella Moris, potrivit Daily Mail. Ea a menționat că Assange este ținut perioade îndelungate în celulă și nu are de ajuns aer proaspăt și lumină naturală, dar nici o dietă adecvată și stimulii de care are nevoie.

Vineri, Înalta Curte de la Londra a anulat, în apel, refuzul extrădării către Statele Unite a fondatorului Wikileaks Julian Assange, pe care Washingtonul vrea să-l judece cu privire la cea mai mare divulgare de documente din istoria americană. În hotărârea sa de vineri, Înalta Curte apreciază că Statele Unite au furnizat asigurări cu privire la tratamentul rezervat fondatorului WikiLeaks în cazul unei extrădări, răspunzând astfel îngrijorărilor judecătoarei din prima instanță.

În ianuarie, judecătoarea britancă Vanessa Baraitser a respins cererea americană de extrădare insistând asupra riscului la adresa sănătății mentale a lui Julian Assange. Condițiile încarcerării în Statele Unite ar fi, în opinia sa, prea dificile.

Statele Unite îi repoșează lui Julian Assange faptul că a difuzat, începând dn 2010, peste 700 000 de documente clasificate cu privire la activități militare și diplomatice americane, mai ales în Irak și Afganistan.

Inculpat cu privire la spionaj, Assange riscă până la 175 de ani de închisoare într-un dosar care reprezintă, potrivit susținătorilor săi, un atac extrem de grav la adresa libertății presei. Încarcerat într-o închisoare de înaltă securitate de lângă Londra, Julian Assange a fost arestat de către poliția britanică în aprilie 2019, după ce a stat șapte ani închis în Ambasada Ecuadorului, unde s-a refugiat pe când era eliberat pe cauțiune

COVID-19: La doi ani de la primul caz, bilanțul a ajuns la 267.865.289 de infectări

În urmă cu doi ani, la 11 decembrie 2019, apărea în lume primul caz de infectare cu COVID-19, o vânzătoare din piața de animale din Wuhan.

După tot acest timp, originea virusului rămâne un mister. Analiza primelor cazuri de COVID-19 în Wuhan înclină în mod clar balanța către o origine animală a virusului, susține virusologul Michael Worobey.

În octombrie, Serviciile secrete americane spuneau că e posibil să nu poată vreodată să identifice originea COVID-19, dar au concluzionat că boala nu a fost creată ca armă biologică. Într-o evaluare actualizată a cercetării, Office of the US Director of National Intelligence (ODNI) a spus că transmiterea de la animal la om și un accident de laborator sunt două ipoteze plauzibile legat de felul în care s-a răspândit boala. Nu au existat însă suficiente informații pentru a ajunge la o concluzie definitivă.

Autoritățile chineze au legat primele cazuri de COVID-19 de o piață din Wuhan, făcându-i pe oamenii de știință să considere că virusul a trecut la oameni de la animale.

Anul acesta, în presa americană au apărut și articole care sugerau că există tot mai multe dovezi că virusul a apărut din laboratorul din Wuhan, probabil în urma unui accident.

Până ieri, s-au înregistrat în întreaga lume 267.865.289 de cazuri de infectare cu COVID-19. Dintre cei infectați, au murit 5.285.888.

Pe primul loc în clasamentul țărilor cu cele mai multe cazuri este SUA, cu 49.241.986 de infectări. Locul doi este ocupat de India, cu 34.674.744 de cazuri, iar pe poziția a treia este Brazilia, cu 22.167.781 de cazuri. România a raportat peste 1,79 milioane de cazuri și aproape 58.000 de decese. În cei doi ani de la primul caz, lumea a învățat să trăiască respectând restricții, deși în mai multe țări acestea au fost întâmpinate cu proteste. Sunt disponibile în prezent câteva tipuri de vaccinuri împotriva COVID-19, până acum administrându-se peste 8 miliarde de doze.

Bill Gates: Metaversul va găzdui majoritatea întâlnirilor de serviciu în doi-trei ani

Metaversul, lumea virtuală care este construită de companii mari precum Meta (fosta Facebook) și Microsoft, va găzdui majoritatea întâlnirilor de serviciu în doi-trei ani, anticipează miliardarul Bill Gates în postarea de sfârșit de an făcută pe blogul personal, relatează CNBC.

Gates notează că pandemia de COVID-19 “a revoluționat” deja locul de muncă, mai multe companii ca niciodată oferind flexibilitate angajaților care doresc să lucreze de la distanță. “Aceste schimbări se vor intensifica în anii următori”, scrie Gates, afirmând că munca de la distanță va atrage mai mulți oameni în metavers. „În următorii doi sau trei ani, anticipez că majoritatea întâlnirilor virtuale se vor muta de la grile de imagini ale camerei 2D... la metavers, un spațiu 3D cu avataruri digitale”, scrie Gates în postarea sa pe blog.

Acea vizualizare bidimensională pe grilă pe care o descrie Gates și pe care o aseamănă cu serialul “Hollywood Squares” este ceea ce obținem în prezent cu majoritatea platformelor de videoconferință, cum ar fi Zoom sau Microsoft’s Teams.

În metavers am avea un avatar 3D care ar putea participa la întâlniri într-un spațiu de birou virtual sau altă destinație, unde ar putea interacționa cu avatarurile colegilor săi. “Ideea este că în cele din urmă vă veți folosi avatarul pentru a vă întâlni cu oameni într-un spațiu virtual care reproduce sentimentul de a fi într-o cameră reală cu ei”, scrie Gates.

Dar – ciudat – Gates spune că utilizatorii vor trebui să poarte căști de realitate virtuală și/sau ochelari de protecție pentru a face acest lucru.

Gates, care a demisionat din consiliul de administrație al Microsoft în 2020, adaugă că fosta sa companie lucrează la adăugarea de avataruri 3D și alte elemente prietenoase cu metaversul la software-ul său Teams destinat companiilor.

Și Teams ar putea chiar să aibă acces la metavers acum că Microsoft colaborează cu Mark Zuckerberg și Meta pentru a face rețeaua socială Workplace a acestuia din urmă compatibilă cu Teams. Gates notează însă că va fi nevoie de timp și de disponibilitate din partea utilizatorilor și a angajatorilor lor înainte ca viziunea lui pentru un loc de muncă virtual în metavers să devină realitate.

În primul rând, companiile tehnologice precum Meta și chiar platformele de jocuri precum Roblox și Minecraft al Microsoft, încă dezvoltă lumile virtuale care vor alcătui metaversul.

Gates admite, de asemenea, că “pentru a surprinde cu acuratețe expresiile, limbajul corpului și calitatea vocii, oamenii vor avea nevoie de dispozitive tehnologice scumpe, cum ar fi căști VR și poate chiar mănuși de captare a mișcării. „Mai este ceva de făcut”, dar nu va trece mult până când metaversul va face ca munca la distanță să se simtă mai puțin îndepărtată, spune el.

“Ne apropiem de un prag în care tehnologia începe să reproducă cu adevărat experiența de a fi împreună la birou”, scrie el.

Diferența de temperatură în Rusia, în aceeași zi, de 85,6 grade Celsius

Contrastul de temperatură în Rusia a ajuns la 85,6 grade Celsius miercuri, fiind cea mai mare diferență de temperatură într-o singură țară din 1954 încoace, potrivit datelor Climate Reanalyzer. Temperatura în satul Șatoi din Cecenia a ajuns la 24,5 grade Celsius, în timp ce la 6.000 de kilometri distanță, în Oimiakon, în Iacuția, a scăzut la -61,1 grade Celsius.

“Temperaturile de sub -60 de grade sunt rare și nu au fost observate în afara platoului Groenlandei din emisfera nordică de 10 ani”, a scris meteorologul Scott Duncan pe Twitter.

Anomaliile de temperatură și nivelurile extreme de precipitații devin noul normal pe măsură ce schimbările climatice se accelerează, au avertizat oamenii de știință ONU în raportul IPCC din august. Deoarece Rusia se încălzește de trei ori mai repede decât planeta ca întreg, amploarea extremelor climatice din țară ar putea fi mai vizibilă decât în ​​altă parte.

„În anii 2020 trebuie să acordăm o atenție deosebită valurilor de căldură și secetelor din sudul Rusiei și precipitațiilor mai extreme în alte părți ale țării”, a declarat Alexei Kokorin, șef de cercetare în domeniul climei și energiei la World Wildlife Foundation (WWF).

Diferența obișnuită de temperatură în timpul zilei dintre părțile de nord și de sud ale Rusiei este de 10-15 C, a declarat Evgeniy Tishkovets, specialist de top la centrul meteorologic Phobos. El a adăugat că ceea ce s-a întâmplat pe 8 decembrie a fost o „anomalie extremă” și că numai în părțile europene ale Rusiei diferența a fost de până la 50 C.

În Pskov, un oraș aflat la 500 de kilometri vest de Moscova, temperatura a scăzut la -25,8 C – un minim istoric pentru această dată. Între timp, Volgograd, Astrahan, Soci și alte câteva orașe din sud au înregistrat temperaturi ridicate record. Temperatura de -61,1 C la Oimiakon de miercuri a fost cea mai scăzută temperatură din decembrie din Rusia din 1984 și una dintre cele mai scăzute înregistrate vreodată în țară. Din 2008, temperatura nu a scăzut sub -60 C.

În timp ce contrastul de 85,6 C al Rusiei este mare, recordul din toate timpurile a fost înregistrat în 1954, când contrastul de temperatură în Statele Unite a atins 88 C.

Italia: O dieceză a prezentat scuze după ce episcopul le-ar fi spus mai multor copii că Moș Crăciun nu există

O dieceză romano-catolică din Sicilia le-a prezentat scuze părinților după ce episcopul său i-ar fi spus unui grup de copii că Moș Crăciun nu există, relatează bbc.com. La un eveniment religios de săptămâna trecută, episcopul Antonio Stagliano le-a spus copiilor și că ținuta lui Moș Crăciun a fost aleasă de Coca-Cola pentru publicitate.

Comentariile episcopului i-au înfuriat pe părinți. Într-un mesaj în care se prezentau scuze, Alesasandro Paolino, de la dieceza Noto, a precizat că episcopul a încercat de fapt să sublinieze adevăratul înțeles al Crăciunului.

“În primul rând, în numele episcopului, îmi exprim tristețea pentru această declarație, care i-a dezamăgit pe cei mici, și vreau să precizez că intențiile monseniorului Sagliano au fost cu totul diferite”, a precizat Paolino, adăugând că episcopul a vrut să îi facă pe copii să reflecteze înțelesul Crăciunului. Într-un interviu pentru La Repubblica, episcopul a declarat că nu le-a spus copiilor că Moș Crăciun nu există, însă a fost necesar să se facă o distincție între “ce este real și ce nu este real”. “Un fapt real a ieșit la suprafață, Crăciunul nu le mai aparține creștinilor. Atmosfera de Crăciun, cu lumini și shopping, a luat locul Crăciunului”, a adăugat el.

Noua Zeelandă: Un bărbat s-a vaccinat de zece ori într-o zi

Un neo-zeelandez s-a vaccinat împotriva coronavirusului de zece ori într-o zi în numele altor persoane, informează NZ Herald. Astrid Koornneef, care face parte din grupul care coordonează vaccinarea în Noua Zeelandă, a declarat că Ministerul Sănătății a fost informat în legătură cu această situație și o tratează cu seriozitate. “Suntem foarte îngrijorați”, a precizat oficialul.

Ministerul nu a precizat unde au avut loc vaccinările. Helen Petousis-Harris, specialist în vaccinuri, a declarat că bărbatul care s-a vaccinat de zece ori probabil nu va suferi probleme grave, însă se va simți rău a doua zi, din cauza unei reacții generale imune. Se pare că bărbatul, care ar fi mers la mai multe centre de vaccinare, a fost plătit pentru a fi vaccinat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.