Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Top: Harvard și Stanford, cele mai bune universități din lume

Ziarul de Vrancea
16 aug 2017 607 vizualizări

ETH Zurich din Elveția rămâne universitatea cel mai bine clasată din Europa, pe locul 19

Harvard este cea mai bună universitate din lume, potrivit topului de anul acesta realizat de universitatea Jiaotong din Shanghai, unul din clasamentele academice cele mai recunoscute la nivel mondial și care plasează universitatea Stanford pe locul al doilea. Prestigiosul centru de învățâmânt american ocupă primul loc în Topul Academic 2017 al Universităților Mondiale (ARWU), un clasament realizat din 2003 și care evaluează primele 500 de universități cele mai bune din lume și elaborat de facultatea de comunicații Jiaotong. Universitatea americană Stanford ocupă ca mai mereu locul doi pe listă, în timp ce Cambridge obține locul trei, depășind Massachusetts Institute of Technology (MIT) și Berkeley, clasate anul acesta pe locul patru și respectiv cinci. În topul primelor 500 de universități din lume, 48 sunt din SUA, 57 din China, iar 38 din Marea Britanie.

Clasamentul are în vedere parametri precum calitatea sau numărul de publicații în reviste internaționale prestigioase. Sunt luate de asemenea în calcul numărul de premii Nobel atribuite foștilor elevi sau cercetătorilor, numărul de medalii Fields (echivalentul Nobelului în Matematici) precum și numărul de articole publicate în revistele Nature și Science.

La actuala ediție, Universitatea Washington din Saint Louis (SUA) a intrat în top 20, pentru prima dată, în timp ce ETH Zurich din Elveția rămâne universitatea cel mai bine clasată din Europa, ocupând locul 19. Este urmată pe Bătrânul Continent de Universitatea din Copenhaga (locul 30), din Danemarca, și de Universitatea Pierre și Marie Curie (locul 40), din Franța. Universitatea din Tokyo (24) ocupă cel mai bun loc pentru o universitate din Asia, în timp ce Universitatea din Melbourne (39) se clasează cel mai bine printre centrele de învățâmânt superior din Oceania.

Trump salută o decizie ”înțeleaptă” a lui Kim Jong-un

Președintele Statelor Unite Donald Trump a salutat ieri decizia ”înțeleaptă și bine gândită” a liderului nord-coreean Kim Jong-un, care a anunțat că-și amână planul de a trage rachete în apropierea Insulei Guam, un teritoriu american la Pacific. ”Kim Jong-un din Coreea de Nord a luat o decizie foarte înțeleaptă și foarte bine gândită”, a scris Trump pe Twitter. Șeful statului american se află la New York pentru o perioadă de câteva zile. ”Alternativa ar fi fost totodată catastrofală și inacceptabilă”, a adăugat el.

Un copil de un an, printre persoanele decedate în Madeira

O franțuzoiacă și o unguroaică, dar și un copil de numai un an, se numără printre persoanele decedate în urma căderii unui copac în timpul unei ceremonii religioase de pe insula portugheză Madeira, au anunțat autoritățile. În total, 13 persoane au murit, iar 49 au fost rănite, dintre care șapte grav. Printre răniți se află și trei francezi – un bărbat și doi copii. Ei sunt internați cu fracturi multiple. Drama a avut loc marți la prânz, când un stejar vechi de 200 de ani s-a prăbușit peste o mulțime de credincioși care aprindeau lumânări în apropiere de o fântână construită în fața unei imagini a Fecioarei Maria. Această fântână, aflat în Grădina Botanică, la cinci kilometri de centrul Fuunchalului, este înconjurată de mai mulți arbori seculari și atrage numeroși locuitori ai Madeirei. Parchetul a deschis o anchetă în urma tragediei. Primarul Funchalului, Paulo Cafofo, a anunțat că arborele “nu era înregistrat ca prezentând un risc de cădere și nu era ținut de nici un cablu”.

Fostul ministru rus al Economiei acuză FSB că i-a înscenat totul

Fostul ministru rus al Economiei, Aleksei Uliukaiev, judecat la Moscova pentru corupție, a acuzat ieri serviciul secret rus FSB și pe directorul gigantului petrolier Rosneft că i-au înscenat totul, pentru a-l îndepărta de pe scena politică. În vârstă de 61 de ani, fostul ministru este suspectat că a încercat să sustragă două milioane de dolari de la compania Rosneft, într-un scandal care a trimis o undă de șoc în mediile liberale. El riscă până la 15 ani de închisoare. În prima zi de dezbateri a procesului care a început săptămâna trecută, oficialul cu cel mai înalt rang arestat pentru corupție de la sosirea lui Vladimir Putin la Kremlin, în 2000, a denunțat “absurditatea” acuzației, “lipsa dovezilor” și o “acuzație fabricată ce se bazează numai pe declarațiile lui (Igor – n.r.) Secin”, un apropiat al președintelui și director al Rosneft. El a revenit asupra arestării sale, apreciind că trimiterea genții cu bani ar fost “planificată în avans de agenții FSB” și că el a mers la Rosneft numai pentru că directorul companiei i-a cerut acest lucru. “Secin m-a sunat personal. El m-a convins să merg la Rosneft”, a spus Uliukaiev. Astfel - susține fostul oficial care a slăbit 14 kilograme de la arestarea sa - a fost vorba de o “provocare organizată de sus, plecând de la un denunț mincinos” al lui Igor Secin. Deși înalții funcționari sunt demiși adesea pentru scandaluri de corupție, aceasta a fost prima arestare a unui ministru în exercițiu de la căderea URSS. Vladimir Putin l-a demis imediat și l-a înlocuit, după o perioadă de interimat, cu un economist în vârstă de 35 de ani din Ministerul de Finanțe, Maksim Oreșkin.

Enormitatea faptelor care îi sunt reproșate lui Uliukaiev, dar și actorii implicați – un fost ministru technocrat fără prea multă carismă și o companie semi-publică foarte puternică – a provocat o surpriză în rândul aripii liberale ruse, de care era apropiat fostul ministru. Înainte de alegerile prezidențiale din 2018, unii analiști au văzut în această arestare un nou episod în lupta dintre clanurile din jurul lui Vladimir Putin.

Bilanțul alunecării de teren din Sierra Leone a depășit 400 de morți

Echipele de salvare au recuperat aproape 400 de cadavre în urma unei alunecări de teren la periferia capitalei Sierra Leone, Freetown, iar morgile întâmpină dificultăți în a găsi spațiu pentru morți. Șeful medicilor legiști din țară se așteaptă ca bilanțul victimelor să depășească 500, în condițiile în care sute de oameni sunt dați dispăruți în continuare. Zeci de case au fost îngropate când versantul unui munte s-a prăbușit luni dimineață peste localitatea Regent – unul dintre cele mai grave dezastre naturale înregistrate în ultimii ani în Africa. Președintele Ernest Bai Koroma le-a cerut locuitorilor din Regent și din alte zone inundate din jurul Freetown să evacueze imediat, pentru ca personalul militar și echipele de salvare să poată continua căutarea eventualelor supraviețuitori prinși încă sub dărâmături.

Tweetul publicat de Obama după violențele de la Charlottesville, cel mai popular din istorie

Fostul președinte american Barack Obama a publicat pe Twitter o fotografie cu el și trei copii de rase diferite și un citat in Nelson Mandela, în replică la violențele de la Charlottesville, Virginia, din weekend, iar mesajul a devenit cel mai aprobat tweet din istorie, cu 2,8 milioane de “like-uri”, relatează CNBC. “Nimeni nu se naște urând o altă persoană din cauza culorii pielii, a originii sau a religiei sale. Oamenii trebuie să învețe să urască și, dacă pot să învețe să urască, pot fi învățați să iubească. Pentru că iubirea vine mai natural pentru inima umană decât opusul său”, a scris Obama pe Twitter, citându-l pe Mandela. Anterior, tweetul cel mai popular era al Arianei Grande, care le-a spus fanilor ei că este “zdrobită” după atentatul de la concertul său de la Manchester, soldat cu 22 de morți, inclusiv copii. Mesajul a strâns 2,7 milioane de “like-uri”. Al treilea tweet ca popularitate este selfie-ul de la Oscaruri al lui Ellen DeGeneres.

Un loc de muncă nesatisfăcător, mai nociv decât șomajul

O slujbă care lasă de dorit poate fi mai nocivă pentru sănătate decât a nu avea niciun loc de muncă, conform unui studiu publicat marți. Cercetarea recentă, efectuată de o echipă de oameni de știință de la Universitatea Manchester din Marea Britanie a descoperit că persoanele angajate în posturi prost plătite sau cu un nivel foarte ridicat de stres pot suferi mai mult decât cele care nu ocupă niciun loc de muncă. Scopul studiului, publicat în ''International Journal of Epidemiology'', a fost acela de a analiza modul în care schimbarea serviciului poate afecta sănătatea și nivelul de stres. Oamenii de știință au comparat starea de sănătate a persoanelor care au rămas șomere cu a celor care au făcut tranziția către un loc de muncă având o calitate mai scăzută. În cadrul studiului au fost monitorizați peste o mie de participanți cu vârste cuprinse între 35 și 75 de ani, șomeri în perioada 2009-2010. Starea lor de sănătate și nivelurile de stres cronic — indicate de hormonii de stres și alți biomarkeri asociați acestuia — au fost analizate timp de mai mulți ani. Adulții care au făcut tranziția către un loc de muncă cu o calitate mai scăzută au manifestat ''cele mai ridicate niveluri de stres cronic în comparație cu cei care au rămas șomeri'', potrivit unei purtătoare de cuvânt a universității, precum și un grad mai mare de risc de a suferi o varietate de probleme de sănătate. Cercetarea a demonstrat că efectuarea oricărei activități profesionale (indiferent dacă era vorba despre o slujbă de calitate ridicată sau scăzută) nu a fost asociată cu o îmbunătățire a stării de sănătate fizică, în comparație cu persoanele șomere. De asemenea, ''ocuparea unui loc de muncă de calitate ridicată a fost asociată cu o îmbunătățire a sănătății mentale în comparație cu șomajul, însă nu au fost observate diferențe în ceea ce privește sănătatea mentală între cei care au făcut tranziția către locuri de muncă de calitate scăzută și cea a celor care au rămas șomeri'', după cum se arată în studiu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.