Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Tânăra democrație din Myanmar, curmată brusc, în câteva ore

Ziarul de Vrancea
31 ian 2021 1425 vizualizări

Armata a reușit într-un timp foarte scurt să neutralizeze guvernul civil aflat la putere

Myanmarul a fost ieri teatrul unei lovituri de stat fără vărsare de sânge, relatează AFP. “Este extrem de tulburător”, “nu vreau un puci militar”, se putea auzi pe străzile din Yangon, capitala economică a țării, cu peste cinci milioane de locuitori. Totul a avut loc în câteva ore. Imediat după ora locală 3.00 (duminică, 22.30, ora României), observatorii au constatat perturbări în telecomunicații și în acesul la Internet. Trezit, un parlamentar membru al Partidului Liga Națională pentru Democrație (LND), mișcarea lui Aung San Suu Kyi, care locuieșyte în capitală, la Naypyidaw, încearca să afle ce se întâmplă. “Membri ai familiei mele au ieșit pentru a încerca să se informeze, însă forțe de securitate le-au spus să se întoarcă acasă, pentru că se află militari în afara clădirilor” în care locuiesc parlamentari, povestește deputatul sub protecția anonimatului, de frica unor represalii.

Câteva ore mai târziu, militari au trecut la un val de rețineri - inclusiv a conducătoarei de facto a Guvernului civil, Aung San Suu Kyi, și a președintelui birman Win Myint. Armata au blocat axele din jurul Naypyidaw cu trupe armate și vehicule blindate, în timp ce sunt survolate de elicoptere.

La Yangon, militari din cadrul Tatmadaw - numele oficial al armatei birmane – au preluat controlul asupra Primăriei și au blocat accesul pe aeroportul imternațional.

Apoi militarii au anunțat - la postul lor de televiziune - starea de urgență pe o perioadă de un an de zile și și-au plasat generalii în principalele posturi - punând astfel capăt, în mod brutal, unei tranziții democratice de zece ani.

Motivul acestei lovituri de stat avansat de către militari - a treia de la proclamarea independenței țării, în 1948 - sunt fraude electorale “enorme”, în opinia lor, în alegerile legislative din noiembrie, în care LND, care se află la putere din 2015, a obținut o victorie zdrobitoare.

“Mother Suu”

Aung San Suu Kyi, care și-a petrecut 15 ani din existență în arest la domiciliu în țara sa, a îndemnat populația, într-un mesaj în care a prezentat puciul, “să nu accepte” preluarea puterii de către militari. “Mother Suu” este foarte criticată în străinătate din cauza modului în care a gestionat criza musulmanilor rohingya, însă este adulată în țară. Mai mulți birmani cu care AFP a stat de vorbă și-au exprimat dezamăgirea. “Abia așteptam un viitor mai bun”, declară un bărbat în vârstă de 64 de ani care stă la coadă pentru a obține hrană, în contextul în care țara este lovită în plin de pandemia COVID-19 - peste 140.000 de contaminări și 3.000 de morți.

Însă nu toți sunt la fel de dezamăgiți. Mai multe camioane au traversat în mare viteză străzile Yangonului - susținători ai armatei - care agitau steaguri și cântau imnuri naționaliste.

Militarii au promis să organizeze noi alegeri “libere și echitabile”, după ridicarea stăriide urgență, peste un an. Însă birmanii sunt pesimiști.

“Mă tem că o să fie mai mult”, declară realizatorul Lamin Oo, în vârstă de 35 de ani. “Pentru moment, totul este clam în cartierul meu din Yangon, însă trebuie să ne pregătim pentru ceea ce este mai rău”. În 1988, aproximativ 3.000 de civili au fost uciși de către militari, într-o reprimare sângeroasă a unor manifestații împoriva puterii de atunci.

Peste 5.000 de arestări, un record în istoria modernă a Rusiei

Parchetul rus a cerut ieri o încarcerare de durată a lui Navalnîi

Poliția rusă a procedat la peste 5.000 de arestări și a blocat centrul mai multor orașe - inclusiv al Moscovei - în timpul unor noi manifestații, în weekend, care au cerut eliberarea opozantului Aleksei Navalnîi.

Secretarul de Stat american Antony Blinken a respins “tactici brutale” ale poliției împotriva unor “manifestanți pașnici”. Diplomația rusă, a denunțat, în ceea ce o privește, un “ameste grosolan” al Statelor Unite în “afacerile interne” ruse. Șeful diplomației europene Josep Borrell a “deplâns arestări masive” și o “folosire disproporționată a forței” împotriva manifestanților și jurnaliștilor. “Oamenii trebuie să aibă posibilitatea să-și exercite dreptul de a manifesta, fără frica reprimării”, a denunțat el pe Twitter.

Potrivit organizației nonguvernamentale (ONG) OVD-Info, specializată în monitorizarea manifestațiilor, cel puțin 5.289 de persoane au fost arestate în 88 de orașe, dar în principal la Moscova (1.712) și Sankt Petersburg (1.164). Este vorba despre un număr-record “în istoria Rusiei moderne”, subliniază OVD-Info. Soția lui Aleksei Navalnîi, Iulia, a fost arestată de poliție și a fost eliberată câteva ore mai târziu.

Parchetul rus s-a pronunțat ieri în favoarea unei încarcerări de durată - cerută de serviciile penticenciare ruse (FSIN) - a lui Aleksei Navalnîi, cu o zi înaintea unei audieri în care opozantul politic rus riscă între doi și trei ani de închisoare. Parchetul consideră “legală și justificată” cererea serviciilor penitenciare ruse, care cere o anulare a suspendării unei pedepse a principalului opozant al Kremlinului cu privire la încălcarea controlul judiciar într-un caz din 2014.

Opozantul, în vârstă de 44 de ani, este vizat de multiple proceduri judiciare.

El urmează să compară vineri cu privire la “defăimarea” unui veteran.

El este vizat, de asemenea, într-o anchetă cu privire la escrocherie, o infracțiune pasibilă de zece ani de închisoare. În paralel, mulți dintre aliații și colaboratorii săi au fost plasați în arest la domiciliu, au fost încarcerați sau vizați în proceduri în justiție, în ultimele săptămâni.

Foști oficiali demisionează din Partidul Republican, numindu-l „cult al lui Trump”

n “Partidul Republican pe care îl știam nu mai există”, spune un fost subsecretar pentru problemele terorismului

Zeci de oficiali din administrația fostului președinte american George W. Bush, inclusiv de la cele mai înalte niveluri, demisionează din Partidul Republican din SUA, deoarece mulți dintre aleșii formațiunii refuză să se delimiteze de fostul președinte Donald Trump. Demisionarii afirmă că speraseră, după înfrângerea lui Trump în alegerile prezidențiale de anul trecut, că liderii republicani se vor îndepărta de acesta în urma afirmațiilor sale nedovedite despre fraude electorale și a ocupării de către protestatari a Capitoliului din Washington, sediul Congresului Statelor Unite. Deoarece majoritatea parlamentarilor republicani au rămas alături de Trump, foștii oficiali spun că nu mai recunosc partidul în care au activat. “Partidul Republican pe care îl știam nu mai există. L-aș numi un cult al lui Trump”, a arătat Jimmy Gurule, fost subsecretar pentru problemele terorismului și informațiilor financiare al Trezoreriei SUA în timpul președinției Bush.

Kristopher Purcell, care a lucrat șase ani în biroul de comunicare al Casei Albe în aceeași perioadă, susține că aproximativ 60-70 de foști membri ai administrației au decis să plece din partid sau își rup legăturile cu acesta. “Numărul crește pe zi ce trece”, a spus el. “Dacă va fi în continuare partidul lui Trump, mulți dintre noi nu ne vom întoarce”, a declarat Rosario Marin, fost șef al Trezoreriei. “Dacă Senatul nu îl condamnă și nu scapă de cancerul Trump, mulți dintre noi nu vor mai vota pentru lideri republicani”, a arătat el.

Senatul urmează să îl judece pe Trump pentru instigare la protestul soldat cu victime din 6 ianuarie, conform actului de acuzare formulat de Camera Reprezentanților. Reprezentanții lui Trump nu au răspuns solicitării Reuters de a comenta. Bush, care a arătat clar în mandatului lui Trump că “s-a retras din politică”, nu a comentat nici el printr-un reprezentant contactat de aceeași agenție.

Musk: O maimuță cu un cip în creier joacă jocuri video

Elon Musk spune că Neuralink, compania sa cunoscută pentru testele cu implanturi cerebrale, a pus un cip în craniul unei maimuțe, l-a conectat la creier cu cabluri minuscule, iar maimuța joacă jocuri video “cu mintea”. “Nu este deloc o maimuță nefericită”, a spus Musk într-un interviu la Clubhouse, o aplicație de social media care câștigă popularitate.

Ideea la care lucrează Neuralink (care s-a înființat în 2017 și are 200 de cercetători) este că în caz de leziuni ale măduvei spinării, un implant poate fi pus în dreptul leziunii și poate să facă să se miște membrul paralizat, ocolind circuitele de transmisie neurologică ce au fost distruse. Musk a mers și mai departe și a spus că, în viitor, aceste cip-uri ar putea ajunge să redea capacitatea de mișcare pentru orice membru paralizat al corpului.

Acum mai bine de patru ani Elon Musk promitea că va dezvolta prin compania Neuralink un implant discret și nedureros care va permite creierului uman să comunice cu computerele, totul fiind parte a unui proiect super-ambițios care ar permite acestor implanturi să ajute la vindecarea unor boli precum paralizia. Musk a prezentat în septembrie 2020 primele implanturi cerebrale, puse însă pe creierul unor porci.

Acum, Musk spune că unei maimuțe i-a fost implantat un cip în craniu și oamenii de la Neuralink au conectat acel cip la creier, cu ajutorul unor cabluri minuscule. “Nu pare deloc o maimuță nefericită. Nici nu-ți poți da seama unde am pus implantul, doar că i-a fost ras părul în zona aceea și are o creastă de păr”, spune Musk care a mai spus că ar fi interesant dacă maimuțele ar putea să joace cu mintea o variantă a cunoscutului joc Pong.

Proiectul lui Musk este privit cu scepticism de mulți experți din domeniul neuroștiințelor și oamenii se întreabă dacă Neuralink chiar poate realiza inovații atât de uimitoare în domeniul implanturilor. Un profesor citat de BBC spunea că un obstacol important în calea tehnologiei ține de uluitoarea complexitate a creierului uman. După ce Neuralink va avea înregistrările neuronale, compania va trebui să le și decodeze, iar acolo se va vedea și cât de multe lucruri nu înțelegem despre creierul uman și despre cum funcționează el, indiferent de cât de multe înregistrări ale activității neuronale avem.

Studiu: Muzica ar contribui la recuperarea mai rapidă a pacienților după operație

Operația pe cord poate fi un eveniment stresant, însă oamenii de știință au identificat o modalitate prin care ar putea reduce anxietatea și durerea postoperatorie a pacienților, fără efecte secundare. O echipă de cercetători din Olanda a constatat că simpla ascultare a muzicii în perioada de timp în care este efectuată intervenția chirurgicală poate contribui la recuperarea pacienților. În noua cercetare, publicată la sfârșitul lunii ianuarie în jurnalul științific Open Heart, echipa olandeză a analizat date de la 16 studii cu privire la efectul muzicii asupra îngrijirii postoperatorii. Studiile au inclus aproape o mie de pacienți, iar aproximativ 90% dintre proceduri au implicat grefe de bypass coronarian și/sau înlocuirea unei valve cardiace.

În general, muzica utilizată a fost relaxantă, fără ritmuri sau percuții intense, au menționat cercetătorii. Alegerea muzicii a variat - uneori a provenit din listele cu melodii ale pacienților, alteori din cele preselectate sau alese de medicii acestora. În locul muzicii, persoanele din grupurile de control din cadrul studiilor au fost expuse la o varietate de alte opțiuni, cum ar fi odihna programată, exercițiile de respirație sau folosirea de căști fără muzică.

Cercetătorii au folosit apoi sisteme de evaluare validate pentru a măsura nivelurile de anxietate și de durere resimțite de pacienți.

Analiza datelor a demonstrat că ascultarea muzicii reduce semnificativ anxietatea și durerea pacienților după o intervenție chirurgicală cardiacă majoră. Mai multe zile în care pacienții au ascultat muzică au redus, de asemenea, anxietatea până la opt zile după operație, potrivit studiului.

Cercetătorii au subliniat că, deși terapia prin muzică pare să ușureze disconfortul resimțit, ea nu a avut un impact semnificativ în ceea ce privește utilizarea analgezicelor opioide de către pacienți, durata de spitalizare a acestora, timpul de administrare a ventilației mecanice, tensiunea arterială, ritmul cardiac sau rata de respirație.

Cu toate acestea, spre deosebire de medicamente, muzica “nu este însoțită nici riscuri, nici efecte secundare cunoscute... (astfel că) profesioniștii din domeniul sanitar ar trebui să ia în considerare expunerea la muzică în perioada operației a pacienților supuși unei intervenții chirurgicale cardiace”, au indicat cercetătorii într-un comunicat.

Franța: Șansele de evitare a unui nou lockdown național sunt slabe

Șansele de evitare a unui al treilea lockdown în Franța sunt slabe, dar guvernul va face tot ce poate pentru a evita o asemenea măsură, a afirmat ieri purtătorul de cuvânt al executivului francez Gabriel Attal.

În opinia lui Eric Caumes, expert în boli infecțioase la spitalul Pitie-Salpetriere din Paris, președintele Emmanuel Macron și-a asumat un mare risc săptămâna trecută, atunci când nu a optat pentru un nou lockdown la nivel național. Caumes a explicat că situația epidemiei de COVID-19 din Paris rămâne îngrijorătoare.

Ministrul de finanțe francez Bruno Le Maire a declarat pentru RTL că interdicția de circulație pe timpul nopții începe să dea rezultate în eforturile de încetinire a răspândirii COVID-19. Această măsură costă economia franceză aproximativ 6 miliarde euro pe lună, suma care ar putea ajunge la 15 miliarde de euro în cazul unui lockdown total.

Franța a decis vineri să nu impună un nou lockdown național. În schimb, guvernul a dispus controale frontaliere mai stricte și a intensificat acțiunile poliției împotriva celor care încalcă interdicția de circulație între orele 18:00 și 06:00 pentru a limita răspândirea noului coronavirus.

O înregistrare video arată polițiști maltratând o fetiță de culoare de 9 ani

O înregistrare video în care polițiști încătușează și “tratează” cu gaz lacrimogen o fetiță de culoare, în vârstă de nouă ani, din orașul Rochester (statul New York) a provocat un nou val de indignare în SUA față de metodele forțelor de ordine. Potrivit comandantului adjunct al poliției din oraș, Andre Anderson, fetița - a cărei identitate nu a fost dezvăluită - trecea printr-o criză de sănătate mintală și ar fi amenințat să se sinucidă și să-și omoare mama. Polițiștii chemați vineri la fața locului au reacționat punându-i cătușe, după care au încercat să o urce cu forța într-o mașină și au folosit gaz lacrimogen, în timp ce copila opunea rezistență, potrivit înregistrărilor realizate de camerele pe care le aveau asupra lor agenții și care au fost publicate duminică de poliția din Rochester. Polițiștii au afirmat că au fost “obligați” să recurgă la cătușe și gaz pentru a asigura securitatea fetiței.

Primărița de culoare din Rochester, Lovely Warren, a condamnat folosirea forței asupra unui copil și a promis că se va face o anchetă internă în legătură cu practicile forțelor de ordine. “Am un copil de 10 de ani, este un copil, un bebeluș. Ca mamă, un astfel de video nu este ceva ce aș vrea să văd”, a spus ea duminică într-o conferință de presă. Este a doua oară într-un an când polițiștii din Rochester intră în vizorul criticilor în legătură cu violențe împotriva unor afro-americani, după decesul, în martie 2020, al lui Daniel Prude, care a intrat în comă și apoi a murit după ce a fost imobilizat de polițiști. Polițiștii i-au pus pe cap o așa-zisă “glugă anti-scuipat” (spit-hood), pentru că tânărul scuipase în direcția lor, afirmând că are coronavirus. Moartea lui Prude, care la fel ca fetița de vineri trecea printr-o criză de sănătate mintală în momentul arestării, a declanșat o anchetă și importante manifestații.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.