Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Talibanii afgani îl sprijină pe Trump la scrutinul prezidențial

Ziarul de Vrancea
11 oct 2020 1545 vizualizări

Foștii asociați ai Al Qaida s-au declarat îngrijorați de starea de sănătate a președintelui american după ce acesta a fost infectat cu coronavirus

Președintele american Donald Trump a primit o susținere neașteptată în cursa pentru Casa Albă din partea talibanilor din Afganistan, a relatat postul CBS News. “Sperăm că va câștiga alegerile și va pune capăt prezenței armatei americane în Afganistan”, a declarat în acest weekend într-un interviu telefonic pentru CBS News purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid. Militanții talibani și-au exprimat totodată îngrijorarea cu privire la lupta lui Trump cu COVID-19, boala provocată de noul coronavirus. “Când am aflat că Trump a fost testat pozitiv la COVID-19, ne-am îngrijorat pentru starea lui de sănătate, dar pare să se simtă mai bine”, a declarat un alt lider important taliban pentru CBS News al cărui nume nu este precizat. Purtătorul de cuvânt al campaniei președintelui american, Tim Murtaugh, a declarat sâmbătă că echipa de campanie respinge susținerea talibanilor. “Talibanii ar trebui să știe că președintele va proteja întotdeauna interesele americane prin orice mijloace”, a declarat Murtaugh la CBS News. Cu mai puțin de o lună înaintea alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie, Trump a declarat în această săptămână că trupele americane s-ar putea retrage complet din Afganistan până la sfârșitul anului. Liderul de la Casa Albă a făcut din reducerea prezenței trupelor americane peste hotare un subiect central de campanie, criticând “războaiele nesfârșite” ale SUA. La jumătatea lunii septembrie, Trump a afirmat că scopul său este să reducă prezența trupelor americane în Afganistan la 4.000 de militari. În februarie, SUA au semnat un acord de pace cu talibanii pentru a pune capăt celui mai lung război din istoria SUA, notează dpa, declanșat după atacurile teroriste din SUA din 11 septembrie 2001, comise de Al Qaida. Conform acordului, toate trupele internaționale ar urma să părăsească Afganistanul în termen de 14 luni în schimbul unor garanții de securitate din partea talibanilor.

Medic: Președintele nu mai reprezintă un risc de transmitere a Covid-19

Sean Conley, medicul lui Donald Trump, a spus sâmbătă că președintele american nu mai este considerat un risc privind transmiterea noului coronavirus și că nu mai este nevoie să se auto-izoleze. Donald Trump a fost diagnosticat cu Covid-19 în urmă cu mai puțin de două săptămâni. „Acum, la zece zile de la apariția simptomelor, fără febră de mai bine de 24 de ore și toate simptomele îmbunătățile, gama de teste avansate a dezvăluit că nu mai există dovadă de replicare activă a virusului. Voi continua să îl monitorizez clinic pe măsură ce revine la programul activ”, a transmis Conley. El a adăugat că Trump a demonstrat „încărcătură virală în scădere”. Încărcătura virală face referire la cantitatea de virus prezentă în orice mostră luată de la pacient, fie sânge fie, în cazul Covid-19, secreții. Sean Conley nu a precizat dacă președintele a făcut recent un test Covid-19 și nu a spus ce tratament - sau dacă - urmează Trump în prezent. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, oamenii care au avut o formă moderată sau severă de Covid-19 pot rămâne infecțioși până la 20 de zile după ce au fost testați pozitiv și ar trebui să se izoleze în acest timp. Donald Trump este așteptat să revină în campanie luni, când are programat un miting în Florida. Marți ar trebui să ajungă în Pennsylvania, iar miercuri, în Iowa. Sâmbătă, Trump a susținut, la Casa Albă, primul eveniment public de la diagnosticare și internare. În fața a sute de invitați, el a anunțat că se simte bine și că națiunea va învinge „acest teribil virus chinez”.

Coronavirus: India a depășit pragul de 7 milioane de persoane infectate

Numărul cazurilor de persoane infectate cu noul coronavirus a depășit duminică în India pragul de 7 milioane, o cifră care se apropie de cea raportată de Statele Unite, cea mai afectată țară din lume de pandemia de COVID-19, informează AFP. Datele raportate de Ministerul indian al Sănătății confirmă aproape 75.000 de noi cazuri duminică, fapt care ridică numărul total al persoanelor infectate în India la 7,05 milioane. Astfel, India ocupă locul al doilea în clasamentul celor mai afectate țări din lume după Statele Unite, care au confirmat 7,7 milioane de cazuri. Experții afirmă însă că cifrele reale din India ar putea fi mult mai mari, întrucât rata de depistare din această țară cu o populație de 1,3 miliarde de locuitori - în care se află cele mai populate orașe de pe planeta noastră - este mult mai scăzută decât în multe alte țări. Această ipoteză este confirmată de o serie de studii ce vizează prezența anticorpilor în organism, care dovedesc o infectare anterioară cu SARS-CoV-2. Acele studii au relevat că rata de infectare în cadrul populației indiene ar putea fi mai mare decât cea calculată pe baza datelor oficial înregistrate. Numărul deceselor a ajuns duminică în India la 108.334, fiind mai mic decât cel raportat în Statele Unite, care au înregistrat 214.305 de decese asociate maladiei COVID-19, și decât cel din Brazilia (150.198), care are cu 2 milioane de cazuri mai puține decât India. Printre factorii care pot să explice aceste cifre se află relativa tinerețe a populației indiene, o posibilă imunitate dobândită grație altor maladii și mai puține declarații de confirmare a cazurilor de COVID-19. Creșterea numărului de infectări s-a produs în India într-o perioadă în care guvernul continuă să ridice măsurile de restricție pentru a stimula economia națională, puternic afectată după izolarea strictă a populației impusă în luna martie. Joi, cinematografele indiene urmează să se redeschidă - dar vor funcționa la jumătate din capacitate -, iar experții din domeniul medical se tem că apropiatul sezon al sărbătorilor locale, în timpul cărora se reunesc mulțimi uriașe de oameni cu ocazia unor ceremonii publice, va agrava situația sanitară din țară.

Statuie a lui Christofor Columb din Ciudad de Mexico, înlăturată de autorități

O statuie a lui Christofor Columb din Ciudad de Mexico a fost înlăturată de autorități, sâmbătă, după ce mai multe grupuri de activiști au amenințat că o vor demola luni, când țările vorbitoare de limbă spaniolă marchează sosirea lui în America, în 1492. Potrivit AFP, statuia lui Clumb a fost demontată de pe soclu la decizia instituțiilor culturale, după cum a transmis Ministerul mexican al Culturii. Autoritățile au spus că statuia a fost înlăturată la cererea guvernului Ciudad de Mexico pentru a fi evaluată starea ei și, eventual, restaurată. Odată cu aceasta, alte patru statui ale unor călugări franciscani au fost demontate cu scopul de a fi restaurate. Grupuri de activiști au îndemnat la protest. Evenimentul „Îl vom da jos” este programat pentru luni, 12 octombrie, dată la care este marcată sosirea lui Columb în America. Glorieta de Cristóbal Colón, care a fost avariată în 1992, a fost primul monument instalat pe bulevardul Reforma, în 1877. Statuia a fost donată orașului de omul de afaceri mexican Antonio Escandón. Primarul Ciudad de Mexico, Claudia Sheinbaum, a lăsat să se înțeleagă că, după restaurare, monumentul ar putea să nu fie amplasat în același loc. „Poate că ar fi bine să ne gândim la ce reprezintă Columb, mai ales privind anul viitor”, a spus ea la o conferință. Mexicul va marca în 2021 bicentenarul independenței, 500 de ani de la sosirea conchistadorului Hernán Cortés și 700 de ani de la fondarea México-Tenochtitlán (astăzi, Ciudad de Mexico). În ultimele luni, activiști din Statele Unite au demolat și devastat statui care îl reprezintă pe Cristofor Columb, susținând că simbolizează genocidul și exploatarea amer-indienilor.

Președintele Belarusului s-a întâlnit cu opozații încarcerați într-o închisoare

Președintele Belarusului, Aleksandr Lușakenko, a vizitat, sâmbătă, o închisoare din Minsk pentru a discuta cu opozanții încarcerați, a anunțat agenția Belta. Într-o fotografie postată pe Telegram, Lukașenko apare la o masă alături de mai multe persoane îmbrăcate casual. Printre cei prezenți se numără și politicianul din opoziție Viktor Babariko, reținut în iulie împreună cu fiul său. Toate persoanele de la masă au în față cartonașe cu numele lor. Singura femeie de la masă este avocata Lilia Vlasova, membru al consiliului de coordonare al opoziției, care a fost reținută în august. Lukașenko ar fi vorbit la întâlnirea cu opozanții despre schimbările pe care le-a propus pentru constițuție. “Constituția nu poate fi scrisă în stradă”, a afirmat el. De la alegerile din 9 august, aproape în fiecare săptămână în Belarus au avut loc manifestații masive anti-Lukașenko. Peste 13.000 de persoane au fost reținute, dar unele au fost eliberate până acum.

Telescopul spațial Hubble a captat vârtejuri formate de stele recent născute

Telescopul spațial Hubble al NASA și al Agenției Spațiale Europene a difuzat vineri o imagine a galaxiei NGC 1365 (Marea Galaxie Spirală Barată), aflată la 60 de milioane de ani lumină, unde sute de stele se formează din particule de praf și gaz. Localizate în constelația Fornax, vârtejurile colorate în albastru și portocaliu arată locul în care s-au format stele și zone unde urmează să ia naștere noi aștri. În marginile imaginii, pot fi observate regiuni enorme în care se formează stele în NGC 1365. Zonele colorate în albastru deschis indică prezența a sute de stele-bebeluși, care au luat naștere din fuziunea gazului cu pulberile. Această imagine a fost surprinsă de Hubble în timpul unei prospecțiuni făcute împreună cu telescopul ALMA din Chile. Studiul, intitulat „PHANGS”, îi va ajuta pe cercetători să înțeleagă cum influențează diversitatea mediilor galaxiei observate în universul apropiat formarea stelelor și a grupurilor de stele.

Greta Thunberg îi îndeamnă pe americani să îl voteze pe Joe Biden

Greta Thunberg, adolescenta suedeză cunoscută la nivel internațional pentru activismul ei pentru mediu, a făcut un apel, sâmbătă, către americani, să îl voteze pe candidatul democrat Joe Biden la alegerile prezidențiale de luna viitoare. “Nu mă implic niciodată în politica de partid. Însă alegerile care urmează în SUA sunt dincolo de asta. Din perspectiva climatului, este foarte departe de a fi de ajuns și mulți dintre voi bineînțeles că ați susținut alți candidați. Dar... știți” la naiba! Organizați-vă și convingeți-i pe toți să îl voteze pe Biden”, a scris Thunberg pe Twitter. Alegerile prezidențiale din SUA vor avea loc la 3 noiembrie, scrutin la care se vor înfrunta președintele republican în exercițiu Donald Trump și fostul vicepreședinte democrat Joe Biden.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.