Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: SUA blochează participarea Turciei la programul avioanelor F-35

Ziarul de Vrancea
17 iul 2019 2230 vizualizări

Statele Unite au exclus Turcia din programul avioanelor invizibile pe radar de tip F-35, din cauza deciziei sale de a achiziționa sisteme ruse de apărare antiaeriană de tip S-400 - o măsură de sancționare denunțată drept “nedreaptă” de către Ankara, relatează AFP.

“F-35 nu poate coexista cu o platformă rusă de colectare de informații care va fi folosită pentru a străpunge capacitățile sale de vârf”, a subliniat într-un comunicat Casa Albă. Statele Unite au făcut “numeroase” propuneri cu privire la vânzarea sistemului american de rachetă de tip Patriot Turciei, a dat asigurări o purtătoare de cuvânt a președinției, Stephanie Grisham. Însă Ankara a preferat oferta rusă, în pofida unor îngrijorări exprimate de Washington, iar livrarea primelor piese ale rachetelor de tip S-400 a început vineri, ceea ce face “imposibilă” rămânerea sa în programul F-35, potrivit lui Grisham.

Ankara a criticat imediat o decizie “nedreaptă”, “unilaterală”, care “nu respectă spiritul Alianței” Nord-Atlantice. Ea “nici nu are la bază motive legitime”, a apreciat într-un comunicat Ministerul turc de Externe. “Invităm Statele Unite să retragă această eroare, care va pregăti calea unor pagube ireparabile în relațiile noastre strategice”, a adăugat aceeași sursă.

Turcia este un stat-cheie în NATO, iar opțiunea sa de a se echipa cu rachete ruse va avea “un impact negativ” asupra “interoperabilității” sale cu ceilalți membri ai Alianței, a apreciat Grisham. Un oficial de rang înalt de la NATO și-a exprimat recent, sub acoperirea anonimatului, “îngrijorarea” cu privire la acest subiect.

“Strategice”

Cu toate acestea, Washingtonul “va continua să coopereze” cu Ankara, a adăugat purtătoarea de cuvânt. “Statele Unite acordă în continuare o valoare mare relației sale strategice cu Turcia”, care “nu se limitează doar la F-35”. Potrivit unui oficial de rang înalt de la Departamentul Apărării, David Trachtenberg, Statele Unite “vor continua să participe la exerciții” militare cu Turcia, și anume cele prevăzute în Georgia, Germania și Ucraina. Președintele american Donald Trump a insistat, cu o zi înainte, asupra “bunelor relații” cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan și s-a abținut să critice achiziționarea rachetelor ruse. “Ei se află într-o situație foarte complicată”, aprecia el. Congresul american a exercitat însă presiuni, în mai multe rânduri, asupra Executivului să impună sancțiuni oficialilor turci implicați în acordul cu Moscova. Achiziționarea rachetelor ruse se înscrie într-o “încălzire” a relațiilor între Rusia și Turcia. Washington are grijă să păstreze acest aliat-cheie în Alianța Nord-Atlantică, însă se teme că operațiunile ruse de formare a militarilor turci în vederea utilizării S-400 ar putea să pătrundă secretele tehnologice ale avionului de tip F-35, o adevărată bijuterie tehnologică, menit să scape celor mai sensibile radare.

Locuri de muncă amenințate

Pentagonul a dat ultimatum Ankarei până la 31 iulie să renunțe la rachetele ruse, altfel urmând să fie exclusă din programul F-35, la care Turcia participă de la lansarea acestuia și în cadrul căruia urmează să achiziționeze 100 de exemplare. În mod concret, această excludere ar urma să antreneze expulzarea piloților turci care se antrenează în prezent în Statele Unite pe F-35 și anularea livrării a patru avioane deja achiziționate de către Turcia, dar care se află în continuare pe teritoriul american. De asemenea, personalul turc din cadrul consorțiului internațional care fabrică avionul de tip F-35 urmează să fie înlocuit, iar subcontracte atribuite unor întreprinderi turce să fie anulate. Acestea furnizează în prezent 937 de piese de F-35, dintre care 400 pe care le produc numai ele.

“Turcia va pierde cu siguranță, și este regretabil, locuri de muncă și oportunități economice din cauza deciziei sale”, a declarat Ellen Lord, adjuncta secretarului Apărării însărcinată cu achizițiile, într-o conferință de presă organizată după anunțul Casei Albe. Turcia, împotmolită în recesiune și o inflație galopantă ar fi putut, potrivit unor estimări, să obțină nouă miliarde de dolari prin participarea sa în program. Constructorul aeronautic american Lockheed Martin urmează, de asemenea, să aibă de suferit, a amintit marți Donald Trump. Turcia nu mai poate să cumpere “100 de avioane, Lockheed nu este tocmai mulțumit, înseamnă multe locuri de muncă”, a subliniat el.

SUA: Mulțimea a scandat „trimiteți-o înapoi!” la un miting al lui Trump, cu referire la membra democrată a Congresului Ilhan Omar

Participanții la un miting al lui Donald Trump au scandat miercuri, încurajați de președinte, „Trimiteți-o înapoi!” cu referire la Ilhan Omar, o membră democrată a Congresului care a ajuns în SUA acum aproape 30 de ani la vârsta de opt ani ca refugiată din Somalia.

Trump s-a folosit de mitingul său de campanie pentru alegerile din 2020 din Greenville, Carolina de Nord, pentru a o ataca pe Omar și alte trei membre democrate ale Congresului – Alexandria Ocasio-Cortez din New York, Ayanna Pressley din Massachusetts și Rashida Tlaib din Michigan – pe care le-a numit „extremiste pline de ură”.

Cele patru femei, care se autointitulează „Brigada”, au fost ținta unor atacuri rasiste ale președintelui săptămâna aceasta, care au început cu postări pe Twitter duminică și în care Trump a afirmat că ele ar trebui „să se întoarcă” de unde au venit. Ocasio-Cortez, Pressley și Tlaib sunt născute în SUA. Postările de pe Twitter ale lui Trump au avut loc după ce cele patru membre ale Congresului au depus mărturie în fața unui comitet din Camera Reprezentanților privind condițiile inumane la care au fost martore vizitând centrele de detenție a imigranților din Texas.

Camera Reprezentanților a condamnat oficial atacurile lui Trump: „Fiecare membru al acestei instituții, democrat sau republican, ar trebui să ni se alăture în a condamna postările rasiste ale președintelui. Să nu se întâmple asta ar însemna o respingere rușinoasă a valorilor și a jurământului de a proteja poporul american”, a afirmat președinta Camerei, Nancy Pelosi. „Lăsați-le să plece. Ne spun mereu cum să conducem țara, cum să facem asta, cum să facem cealaltă. Știți ce? Dacă nu le place, spuneți-le să plece”, a afirmat Trump la miting. Mulțimea a aplaudat și a scandat „Plecați!” iar apoi „Trimiteți-le înapoi”.

Masacru la un studio de animație din Japonia

n cel puțin 23 de persoane au murit în urma unui incendiu provocat intenționat

Cel puțin 23 de persoane au murit în ceea ce este suspectat a fi un incendiu provocat de un bărbat la un studio de animație în Kyoto, Japonia, au informat oficialii locali. Conform presei locale, un polițist a declarat că un bărbat a intrat în sediul Kyoto Animation ieri dimineața și a pulverizat un lichid necunoscut. Suspectul a fost reținut și transportat la spital, el fiind rănit. „Un bărbat a aruncat cu un lichid și i-a dat foc”, a declarat un purtător de cuvânt al poliției pentru AFP.

Televiziunea de stat NHK a informat că bărbatul a fost auzit spunând „muriți!” în momentul în care a dat foc clădirii.

Companie aeriană, criticată după ce a rugat o femeie care își alăpta copilul să se acopere

Compania aeriană olandeză KLM este criticată după ce a rugat o femeie aflată la bordul unui avion să se acopere dacă dorește să își alăpteze copilul, informează CNN. Shelby Angel a afirmat că se afla la bordul unui zbor KLM de la San Francisco la Amsterdam luna trecută, iar o însoțitoare de zbor i-a oferit o pătură și a rugat-o să se acopere dacă intenționează să își alăpteze copilul. „Chiar înainte să decolăm, am fost abordată de o însoțitoare de zbor care avea o pătură. Ea mi-a spus „Dacă doriți să continuați alăptatul, va trebui să vă acoperiți”, a scris Angel pe contul ei de Facebook. „I-am spus că nu, fetei mele nu îi place să fie acoperită. Ar supăra-o la fel de mult ca în situația în care nu aș alăpta-o”, a precizat Angel. Ea a continuat: „Ea m-a avertizat apoi că dacă se va plânge cineva, va fi problema mea pe care va trebui să o gestionez (nimeni nu s-a plâns)”.

„Alăptatul este permis în zborurile KLM. Totuși, pentru a ne asigura că toți pasagerii noștri, din diferite culturi, se simt confortabil la bord, am putea cere mamei să se acopere cât alăptează, dacă alți pasageri vor fi ofensați de acest lucru”, a informat KLM pe Twitter. Melkpunt, o grupare olandeză care susține mamele care alăptează, a criticat compania aeriană. „Dezamăgitor, KLM! Și puțin prea ușor să dați vina pe pasageri străini ipotetici, când nimeni nu s-a plâns”, a informat gruparea pe Facebook.

Barnier: UE „nu este impresionată” de amenințările Marii Britanii privind un Brexit fără acord

Michel Barnier, negociatorul-șef al UE, a declarat într-un interviu că nu a fost impresionat de amenințările unui Brexit fără acord, însă a precizat că dacă Marea Britanie va alege această variantă, va trebui să suporte consecințele. După ce a fost întrebat ce se va întâmpla dacă Londra va părăsi UE fără un acord, Barnier a declarat: „Marea Britanie va suporta apoi consecințele”. „Cred că Marea Britanie, care este foarte bine informată și competentă și știe cum lucrăm la UE, știa de la început că nu am fost niciodată impresionați de o astfel de amenințare. Nu este folositor”, a afirmat el.

Barnier a acordat acest interviu înainte ca noul premier britanic să fie ales de membrii Partidului Conservator. Boris Johnson, care este favorit, a promis că Marea Britanie va părăsi UE pe 31 octombrie cu sau fără acord. Dacă Johnson va câștiga, criza Brexitului s-ar putea adânci pentru că UE a refuzat să ia în considerare renegocierea acordului iar parlamentul britanic ar putea bloca un Brexit fără acord.

Barnier a afirmat că acordul retragerii „este singura cale de a părăsi UE într-un mod ordonat”. Declarațiile lui Barnier vin în contextul în care prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat că miniștrii britanici „alergau ca niște idioți” când au ajuns la negocierile pentru Brexit în 2017. Timmermans a declarat că se aștepta „la niște trucuri demne de Harry Potter” de la miniștri.

Însă el a afirmat pentru emisiunea BBC Panorama că, în schimb, britanicii erau ca Lance Corporal Jones din Dad’s Army, un serial de comedie britanic în care acțiunea are loc în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Într-un interviu acordat în martie 2019, Timmermans a declarat că a fost „șocat” să vadă cât de nepregătită era echipa britanică la începutul negocierilor.

 

 

 

Accident teribil în Turcia: Cel puțin 50 de morți și 20 de răniți

Cel puțin 50 de imigranți clandestini au murit și peste 20 au fost răniți ieri după ce microbuzul în care se aflau a fost implicat într-un accident rutier în sud-estul Turciei, a anunțat un guvernator local, potrivit Reuters. Microbuzul în care se aflau imigranții a ieșit de pe șosea și a intrat într-un șanț în provincia Van. Imaginile surprinse la fața locului arată un microbuz intrat într-un șanț, iar victimele întinse pe marginea drumului. Televiziunea turcă NTV a anunțat că mai mulți pasageri au fost aruncați în afara vehiculului, în momentul impactului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.