Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Studiu: Consumul de alcool, factor principal de mortalitate la nivel mondial

Ziarul de Vrancea
15 sep 2018 1275 vizualizări

Consumul de alcool constituie unul dintre principalii factori de îmbolnăvire și deces pe plan mondial, cel mai sigur mod de eliminare a riscurilor fiind evitarea totală a alcoolului, conform unui studiu efectuat pentru revista The Lancet.

"La nivel mondial, consumul de alcool a fost în 2016 al șaptelea factor de risc atât pentru decese, cât și din punctul de vedere al incapacității generate de boală (...). La categoria de vârstă 15-49 de ani, consumul de alcool era în 2016 principalul factor de risc, la nivel global, cu o rată a mortalității de 3,8% în rândul femeilor și de 12,2% în rândul bărbaților", arată studiul."Consumul de alcool reprezintă un factor principal de risc de îmbolnăvire pe plan global și generează substanțial pierderea sănătății. Am descoperit că riscul mortalității și producerii cancerului crește proporțional cu intensificarea consumului de alcool, iar nivelul de consum care minimizează pierderea sănătății este zero. Aceste rezultate sugerează că politicile privind controlul asupra consumului de alcool trebuie revizuite la nivel global, fiind necesar să se concentreze pe eforturile de reducere a consumului de pentru toate categoriile de cetățeni", afirmă autorii studiului, finanțat de Fundația Bill & Melinda Gates.Conform studiului, consumul de alcool este asociat cu producerea a 60 de boli cronice și acute. În 2016, 32,5% din populația lumii consuma alcool, adică 2,4 miliarde de oameni (1,5 miliarde de bărbați și 0,9 miliarde de femei). Principalii factori care pot provoca decesul din cauza consumului de alcool sunt tuberculoza, accidentele rutiere și autovătămarea."Consumul de alcool constituie unul din principalii factori de îmbolnăvire pe plan global și este responsabil de aproape 10% din decesele produse în categoria de vârstă 15-49 de ani; în lipsa măsurilor, alcoolul generează efecte grave pentru sănătatea populației. Opinia răspândită despre efecte pozitive ale consumului de alcool trebuie revizuită, mai ales în contextul în care noile metode și analize relevă legături de cauzalitate între consumul de alcool, mortalitate și dizabilități. Rezultatele noastre arată că cel mai sigur nivel de consum de alcool este zero. (...) Politicile care se concentrează pe reducerea consumului de alcool vor avea cea mai mare eficiență în reducerea riscurilor de îmbolnăvire", subliniază autorii studiului.

Grupul de la Lima respinge o "intervenție militară" în Venezuela

Mai multe țări ale Grupului de la Lima au respins sâmbătă orice "intervenție militară" sau "folosirea forței în Venezuela", la o zi după declarațiile secretarului general al OSA, Luis Almagro, care nu a exclus această opțiune, relatează AFP. Unsprezece din cele 14 țări care formează acest grup "și-au exprimat preocuparea și au respins orice demers implicând o intervenție militară sau exercitarea violenței, amenințării sau folosirea forței în Venezuela", potrivit unui comunicat dat publicității de Ministerul brazilian de Externe. Cele 11 țări sunt Argentina, Brazilia, Chile, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Mexic, Panama, Paraguay, Peru și Santa Lucia. Vineri, secretarul general al Organizației Statelor Americane, Luis Almagro, a declarat că nu trebuie exclusă nicio opțiune în Venezuela, în special o "intervenție militară vizând răsturnarea regimului lui Nicolas Maduro" pe care l-a acuzat că a provocat cea mai gravă criză economică și umanitară cunoscută de America Latină în ultimele decenii. Grupul de la Lima, care mai include Canada, Columbia și Guyana, a fost înființat în 2017 pentru a ajuta la rezolvarea crizei din Venezuela, denunțând în același timp radicalizarea guvernului președintelui socialist Nicolas Maduro. Cele 11 țări din Grupul de la Lima și-au reafirmat angajamentul de "a restaura democrația în Venezuela și a depăși grava criză (...) printr-o soluție pașnică și negociată". Ele au îndemnat guvernul lui Nicolas Maduro "să pună capăt încălcării drepturilor omului, să elibereze deținuții politici, să respecte autonomia puterilor". Economia Venezuelei, care obține 96% din venituri din vânzarea petrolului, este în cădere liberă de la criza petrolieră din 2014. Aproape 2,3 milioane de venezueleni și-au părăsit țara, din cauza penuriei alimentare și de medicamente.

Cele mai mari exerciții de război din Rusia au inclus o vânătoare de submarine în Pacific

Forțele navale rusești au organizat sâmbătă o vânătoarea de submarine condusă de o navă anti-submarin și un elicopter în marea Ohotsk, în cadrul celor mai mari exerciții militare ale Rusiei din anul 1981, Vostok-2018, relatează AP. Aproximativ 3.200 de militari din China s-au alătura celor aproximativ 300.000 militari ruși pentru o săptămână de manevre militare în Siberia și Orientul Îndepărtat.Exercițiul a implicat distrugătorul antisubmarin Kukalov și elicopterul Ka-27, echipat pentru căutarea submarinelor.  Potrivit ministrului Apărării, exercițiile de sâmbătă au inclus avioane MiG-31 și Su-35, dar și Tu-22. Exercițiile vor continua și luni, ultima zi ale manevrelor programate pentru 11-17 septembrie.Aceste manevre militare au loc într-o perioadă în care tensiunea dintre NATO și Rusia escaladează. Relațiile dintre Rusia și NATO au început să se deterioreze odată cu anexarea Crimeei de către Moscova în anul 2014. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a susținut că Jocurile Războiului sunt legitime pentru că există atitudini "agresive și neprietenoase" față de Rusia.  Armata rusă a comparat această demonstrație de forță cu "Zapad-81" (Vest-81) care, în urmă cu aproape 40 de ani, au mobilizat între 100.000 și 150.000 de soldați ai Pactului de la Varșovia în Europa de Est, cele mai mari organizate vreodată în epoca sovietică."Vor avea un aer de Zapad-81, dar mai impozante, de o anumită manieră", declara, la sfârșitul lui august, ministrul rus al Apărării, Serghei șoigu, detaliind contingentele care participă: 300.000 de soldați, 36.000 de vehicule militare, 1.000 de avioane și 80 de nave.

China acuză Taiwanul de „infiltrare” și „sabotaj”

China acuză agențiile de spionaj din Taiwan de „infiltrare” și „sabotaj” și avertizează statul că relațiile deja tensionate dintre cele două țări pot fi afectate. Agențiile trebuie să își încheie imediat astfel de activități, a transmis An Fengshan, purtător de cuvânt al Biroului de Afaceri al Taiwanului din China, citat de agenția națională de presă chineză, Xinhua.Televiziunea chineză de stat a difuzat, sâmbătă, primul episod dintr-o serie de programe care detaliază cazuri în care studenți chinezi care învață în Taiwan sunt așa-numite ținte ale spionilor locali, care îi atrag cu bani, dragoste și prietenie.  Acuzațiile vin după ce China a intensificat eforturile de a încuraja taiwanezii să se stabilească permanent în China, primind noi cărți de identitate și beneficiind de mai multe avantaje. Taiwanul, de cealaltă parte, și-a avertizat cetățenii cu privire la riscurile pe care le presupune traiul într-o țară despotică. China și Tawianul se acuză frecvent de spionaj. În 2017, un student chinez din Taiwan a fost condamnat la închisoare pentru colectarea de informații prin intermediul mai multor contacte pe care le avea în școli din Taiwan și departamente guvernamentale și pentru că a încercat să construiască o rețea de spionaj pe insulă. Taiwanul a permis studenților chinezi să învețe în universitățile sale în 2009.

Brexit: Primarul Londrei cere organizarea unui nou referendum

Primarul Londrei, Sadiq Khan, cere organizarea unui nou referendum privind apartenența Marii Britanii la Uniunea Europeană, adăugând că demersul său este susținut de ceea ce este cunoscut drept „People’s Vote” (votul poporului, n.r.). Marea Britanie urmează să părăsească UE pe 29 martie 2019, însă având în vedere că planurile prim-ministrului Theresa May privind Brexitul nu au fost încă acceptate, unii legislatori, lideri de sindicate și din domeniul afacerilor susțin tot mai mai mult că oamenii trebuie să aibă ultimul cuvânt. May a spus în repretate rânduri că exclude organizarea unui noi referendum, după cel care a avut loc în 2016. Ea a precizat că membrii Parlamentului trebuie să voteze un acord final. Într-un articol publicat în ediția de duminică a Observer, Khan a învinuit felul în care guvernul a gestionat negocierile și a spus că amenințarea la adresa standardelor de viață, economiei și locurilor de muncă este prea mare ca oamenii cu drept de vot să nu aibă un cuvânt de spus. Intervenția lui Khan, membru al Partidului Laburist, aflat în opoziție, în favoarea organizării unui al doilea referendum va pune o presiune mai mare asupra liderului laburist Jeremy Corbyn pentru a susține această idee. Săptămâna viitoare, laburiștii vor participa la conferința anuală de patru zile a partidului.

SUA: Cinci oameni, între care o mamă și bebelușul ei, uciși de furtuna Florence

Cel puțin cinci oameni, între care o mamă și bebelușul ei, au murit în Carolina de nord din cauza furtunii Florence, au anunțat oficial citați de CNN. Florence, care a atins vineri țărmurile statului Carolina de nord din sud-estul SUA, a fost retrogradată vineri după amiaza de la uragan de categoria 1 la furtună tropicală și se îndrepta încet către Carolina de sud. O mamă și bebelușul și-au pierdut viața vineri după amiaza în localitatea Wilmington după ce peste casa lor a căzut un copac, a indicat poliția locală. Tatăl a fost și el rănit, fiind transportat la spital. În orașul Hampstead, o ambulanță a încercat să ajungă vineri dimineața la o femeie care suferise un stop cardiac, dar a ajuns prea târziu din cauză că drumul era blocat de copacii căzuți.A patra persoană ucisă până acum de Florence este un bărbat din districtul Lenoir care lucra un generator. În același district, un alt bărbat a murit vineri dimineața după ce a ieșit din casă pentru a vedea ce fac câinii, iar familia sa crede că tot vântul adus de furtună s-a aflat la originea decesului, au menționat responsabili ai serviciilor de salvare.

Atac aerian asupra unui post de radio din Yemen, soldat cu patru morți

Patru persoane au murit, duminică, în urma unui atac aerian care a avut ca țintă un post de radio orașul Hodeidah, din Yemen, relatează Reuters. Potrivit localnicilor și unor surse medicale, cei patru decedați erau angajați ai postului respectiv, numit Almaraweah. Atacul a venit în contextul în care coaliția militară condusă de saudiți și-a reluat săptămâna trecută ofensiva pentru preluarea controlului asupra orașului Hodeidah, principalul port din nordul Yemenului și calea de trecere a mărfurilor de import către capitala Sanaa. Ambele orașe sunt sub controlul rebelilor Houthi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.