Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Studiu: Bătaia nu e ruptă din rai și nu-i face pe copii mai cuminți, ci mai răi

Ziarul de Vrancea
28 iun 2021 1275 vizualizări

Cercetătorii au descoperit o „legătură certă” între pedeapsa fizică și problemele comportamentale ulterioare ale copiilor, precum agresivitatea și comportamentul antisocial

Bătaia copiilor nu îi face să se comporte mai bine și este dăunătoare, potrivit unei evaluări a două decenii de cercetare făcută de oameni de știință britanici și publicată în prestigioasa revistă The Lancet.

S-a constatat că cei mici supuși pedepsei fizice prezintă probleme comportamentale sporite și că este probabil ca bătaia să fi cauzat acest lucru, constatare valabilă indiferent de sexul sau etnia copilului sau de stilul general de viață a familiei.

Studiile nu au constatat nicio îmbunătățire a atenției copiilor, a abilităților cognitive, a relațiilor cu ceilalți, a reactivității la stres, a comportamentului social sau a competenței sociale dacă au fost pedepsiți fizic.

Experții au spus că a sosit timpul ca Anglia și Irlanda de Nord să urmeze Scoția, Țara Galilor și alte 62 de țări prin introducerea unei interdicții directe a pedepsirii fizice a copiilor.

Colegiul Regal de Pediatrie și Sănătatea Copilului și Societatea Națională pentru Prevenirea Cruzimii față de copii se numără printre grupurile care susțin interdicția. “Pedeapsa fizică este ineficientă și dăunătoare și nu are beneficii pentru copii și familiile lor. Acest lucru este extrem de clar din dovezile pe care le prezentăm” a declarat autoarea principal al studiului, Anja Heilmann, de la departamentul de epidemiologie și sănătate publică de la University College London (UCL).

Bătaie „rezonabilă”

Evaluarea, efectuată de cercetătorii de la UCL și publicată în The Lancet, a analizat 69 de studii ale copiilor în timp. Analiza a căutat legături între pedeapsa fizică și rezultate, inclusiv comportamentul, atenția și relațiile copiilor. “Vedem o legătură certă între pedeapsa fizică și problemele comportamentale, cum ar fi agresivitatea și comportamentul antisocial. Pedeapsa fizică prezice în mod constant creșteri ale acestor tipuri de dificultăți comportamentale. Și mai îngrijorătoare sunt constatările conform cărora copiii care sunt destinatarii pedepselor fizice prezintă un risc sporit de a fi supuși unor niveluri mai severe de violență. “, a spus Heilmann.

Ea a spus că pedeapsa fizică încalcă drepturile copiilor și că țările ar trebui să onoreze obligațiile prevăzute de Convenția Organizației Națiunilor Unite privind drepturile copilului, care prevede clar că copiii ar trebui să aibă aceeași protecție împotriva violenței ca adulții.

“Aceasta înseamnă că Anglia și Irlanda de Nord ar trebui să urmeze exemplul Scoției și Țării Galilor și să ofere copiilor o protecție egală în drept”, a spus ea.

În Anglia și Irlanda de Nord, părinții nu au voie să lovească copiii decât dacă reprezintă “pedeapsă rezonabilă”, măsură care ține cont de vârsta copilului și de forța folosită. Orice palmă care lasă un semn, cum ar fi o vânătăi sau julituri, este pasibilă de urmărire penală pentru agresiune. Scoția și Țara Galilor au incriminat pedeapsa rezonabilă aplicată copiilor.

Studiile s-au referit la lovituri, bătăi și palme. Cercetătorii au exclus forme severe de pedeapsă fizică, cum ar fi lovirea unui copil cu un obiect, lovirea acestuia pe față sau pe cap sau spălarea gurii cu săpun.

Mexic: Curtea Supremă dezincriminează consumul recreativ de marijuana

Curtea Supremă din Mexic, țară unde acționează carteluri puternice de droguri, a dezincriminat luni consumul recreativ de marijuana de către adulți.

Opt din cei 11 membri ai Curții au declarat neconstituționale o serie de articole ale legii sănătății care interziceau consumul de marijuana.

Declarația emisă luni înlătură un obstacol legal pentru Ministerul Sănătății spre a autoriza activități legate de consumul de marijuana în scopuri recreative, a indicat instanța supremă, potrivit Reuters.

“Astăzi este o zi istorică pentru libertăți”, a comentat ulterior președintele Curții Supreme, Arturo Zaldivar. Decizia intervine după ce Congresul mexican (parlamentul) nu a reușit să voteze o lege pe această temă înainte de data limită, 30 aprilie, fixată de Curtea Supremă.

La 10 martie, Camera Deputaților aprobase un proiect de lege în acest sens și un vot era în așteptare la Senat, care aprobase textul în noiembrie, dar urma să se pronunțe din nou după mai multe amendamente adăugate de camera inferioară. La începutul lunii aprilie, majoritatea din Senat a declarat că intenționa să amâne până în septembrie discuția finală, întrucât textul aprobat de Cameră “comporta incoerențe”.

Declarația aprobată luni de Curtea Supremă înseamnă că persoanele care vor dori să utilizeze marijuana în scopuri recreative pot cere o autorizație de la Comisia federală pentru protecția contra riscurilor sanitare (COFEPRIS) și că aceasta nu le-o poate refuza, așa cum proceda până acum.

Decizia celei mai înalte instanțe juridice constituie o etapă importantă pentru Mexic, țară cu 126 milioane de locuitori, intrată într-o spirală de violențe începând din 2006, când guvernul federal de atunci a lansat o operațiune militară antidrog controversată. Între timp, în Mexic au fost ucise peste 300.000 de persoane.

Începând din 2015, Curtea Supremă a dat o serie de decizii prin care considera ilegală interdicția utilizării marijuanei în scopuri recreative de către adulți. Dacă legalizarea canabisului va fi adoptată de Congres, Mexicul va deveni a treia țară care va permite la nivel național utilizarea acestuia în scopuri recreative, după Uruguay și Canada. În același timp, ea va deschide un front extrem de riscant cu puternicele carteluri de droguri, care controlează acest sector.

În 2020, autoritățile mexicane au confiscat 244 tone de marijuana.

Numărul milionarilor din lume a trecut de 20 milioane în anul 2020

Numărul milionarilor din lume a trecut de 20 milioane în anul 2020, conform datelor publicate marți de compania de consultanță Capgemini.

Numărul persoanelor care dețin o avere netă de cel puțin 1 milion de dolari a crescut cu 6,3%, ajungând la 20,8 milioane în anul pandemiei de COVID-19, arată Capgemini.

Averea totală deținută de acest grup de persoane a crescut cu 7,6%, fiind calculată de firma de consultanță la 80 trilioane de dolari. O mare parte din aceste câștiguri se datorează creșterii cotațiilor bursiere. Țările cu cei mai mulți oameni bogați sunt, în ordine, SUA, Japonia, Germania și Japonia. Împreună, cele patru țări dețin 63% dintre milionarii lumii.

Cea mai rapidă creștere în 2020 s-a înregistrat printre cei super-bogați, a căror avere este de cel puțin 30 milioane de dolari, un club ale cărui rânduri s-au majorat cu 9 procente. Compania Capgemini monitorizează prețurile acțiunilor, obligațiunile deținute, investițiile alternative, banii lichizi și proprietățile pentru a-și realiza evaluările. Acestea se bazează, de asemenea, pe date provenite de la organizații internaționale precum Banca Mondială, precum și pe informații din anchete în rândul milionarilor și al managerilor lor de portofolii.

Amanta fostului ministru britanic al Sănătății s-a despărțit de soțul milionar și vrea o relație cu demnitarul

Gina Coladangelo, consiliera și amanta fostului ministru britanic al Sănătății, Matt Hancock, s-a despărțit de soțul milionar și este hotărâtă să aibă o relație cu demnitarul compromis, scrie Daily Mail.

La finalul săptămânii trecute, Matt Hancock a demisionat după ce a fost dezvăluit că avea o relație extraconjugală cu Gina Coladangelo și că a încălcat norme referitoare la distanțarea fizică. Cu câteva ore înainte ca știrile să apară, fostul ministru britanic al Sănătății i-a spus soției lui, Martha, că mariajul lor s-a sfârșit. În primă fază, s-a agățat de funcție, prim-ministrul Boris Johnson sprijinindu-l, însă a demisionat sâmbătă după ce mai mulți membri ai Parlamentului au făcut presiuni.

Coladangelo era căsătorită cu Oliver Tress, fondator al magazinului online Oliver Bonas. Daily Mail a citat mai mulți apropiați ai ei care au spus că femeia este determinată să înceapă o nouă relație.

Gina Coladangelo, în vârstă de 43 de ani, a demisionat de asemenea din postul său de director al Departamentului de Sănătate la câteva ore după Hancock.

Hancock, în vârstă de 42 de ani, era căsătorit de 15 ani. Aparent, el și Coladangelo locuiesc împreună acum.

Mai multe surse au spus că milionarul a fost „devastat” de relația adulteră a soției și de plecarea ei, după 12 ani de căsnicie.

Prietenii celor doi spun că Hancock și Coladangelo sunt îndrăgostiți și vor să „facă să meargă” noua relație.

Grecia va crea spații exclusive pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19

Grecia va avea restaurante, baruri, centre comerciale și culturale libere de coronavirus, exclusiv pentru persoanele vaccinate și, în plus, va obliga anumite grupuri, precum personalul sanitar, să se vaccineze pentru a accelara imunizarea populației în fața amenințării variantei Delta, a anunțat ieri guvernul de la Atena. După cum a explicat la o conferință de presă ministrul de stat Giorgos Gerapetritis, aceste spații, care din 15 iulie se vor regăsi în cafenele, restaurante sau cinematografe, dar și stadioane și alte zone cu posibile aglomerări, vor fi împărțite în două categorii: “libere de COVID” sau mixte.

În primele vor putea intra doar cei vaccinați ori care au fost infectați în ultimele șase luni, iar în cele din urmă accesul va fi permis persoanelor care au efectuat un test PCR sau un test rapid și acestea vor fi obligate să poarte măști.

Se vor efectua controale pentru verificarea respectării acestor măsuri, iar operatorii economici vor putea verifica online certificate de vaccinare prezentate de clienți. Spațiile “libere de COVID”, atât cele în aer liber cât și cele închise, vor putea funcționa la 85% din capacitate și fără obligativitatea purtării măștii. Spațiile mixte vor putea fi ocupate numai la jumătate din capacitate, în cazul incintelor închise, sau la 70% cele în aer liber, dar cu masca mereu obligatorie.

Cluburile de noapte vor avea dreptul să funcționeze la capacitate și mai redusă, în timp ce stadioanele vor fi accesibile numai persoanelor vaccinate, întrucât acolo riscul de infectare este mai mare.

Anunțarea acestor măsuri survine după ce guvernul grec a decis să ofere tinerilor cu vârste între 18 și 25 de ani care se vaccinează un card preplătit de 150 de euro, pentru a stimula vaccinarea anti-COVID-19.

Rusia: 652 noi decese COVID, un nou record de la începerea pandemiei

Rusia a înregistrat în ultimele 24 de ore 652 noi decese de COVID-19, cea mai ridicată cifră de la declanșarea pandemiei, potrivit datelor publicate marți de centrul operativ al combaterii coronavirusului.

Cifra maximă anterioară s-a înregistrat în decembrie, când au fost raportate 635 de decese de COVID-19. Moscova și Sankt Petersburg, cele două orașe cele mai afectate de pandemie, au raportat 121 și respectiv 119 de decese în ultimele 24 de ore.

Sankt Petersburg, gazdă a partidei de la EURO 2020 dintre Spania și Elveția, a înregistrat luni 10 morți de COVID-19, cu nouă mai puțin față de marți.

În Rusia au fost detectate 20.616 noi cazuri de coronavirus într-o singură zi, dintre care 6.209 la Moscova și 1.374 la Sankt Petersburg.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a reamintit luni că varianta Delta a coronavirusului care se extinde acum prin capitală este “mai contagioasă și mai letală”. Autoritățile insistă că pentru a frâna pandemia este nevoie de “o rapidă vaccinare în masă”, având în vedere că alte măsuri, precum izolarea, au caracter provizoriu.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți că până la începutul toamnei se va reuși vaccinarea a 60 % dintre ruși, așa cum era prevăzut.

Trei miliarde de doze de vaccin împotriva COVID-19, administrate în lume

Peste trei miliarde de vaccinuri împotriva COVID-19 au fost adiministrate în lume, potrivit unui bilanț întocmit pe baza unor surse oficiale de către AFP.

Administrarea unui miliard de vaccinuri antiCOVID a fost atinsă la sfârșitul lui aprilie, după aproximativ cinci luni de campanie de vaccinare în masă, începând din decembrie, iar administrarea a două miliarde de vaccin a fost atinsă la sfârșitul lui mai. Al treilea miliard de vaccinuri a fost atins în mai puțin de patru săptămâni de la administrarea a două miliarde de vaccinuri antiCOVID.

Aproximativ 40% dintre dozele administrate în lume - 1,2 miliarde - au fost administrate în China, urmată de India - 329 de milioane - și Statele Unite - 324 de milioane de doze de vaccin antiCOVID.

Însă, raportat la populație, în țările cu peste un milion de locuitori, în Orientul Mijlociu se află “campionii” vaccinării.

În Uniunea Europeană (UE) au fost administrate 357 de milioane de doze unei jumătăți din populația europeană. Aproximativ 32% dintre europeni au fost vaccinați complet.

Curtea Supremă a SUA autorizează pe un elev transsexual, născut femeie, să folosească toaleta bărbaților

Gavin Grimm, în vârstă de 22 de ani, care s-a născut femeie, va putea să folosească toaleta bărbaților, a hotărât Curtea Spremă a Statelor Unite, scrie presa americană. “Am câștigat”, a anunțat el într-un mesaj postat pe Twitter.

Această bătălie juridică, pe care a lansat-o la vârsta de 15 ani, s-a aflat în centrul multor dezbateri în Statele Unite. O Curte de Apel federală a stabilit vara trecută că liceul său încălca dispoziții împotriva discriminării și nu l-a lăsat să intre în toaleta bărbaților. Această hotărâre a fost contestată de către autoritățile școlare din Virginia, care au făcut recurs la Curtea Supremă. Curtea Supremă nu a acceptat luni recursul și a validat astfel hotărârea Curții de Apel federale.

Această “bătălie a toaletelor” l-a făcut pe fostul președinte democrat Barack Obama să reacționeze în 2016. Obama a cerut școlilor publice, într-o circulară, să lase elevii să folosească toaletele și vestiarele de sport așa cum doresc ei. Donald Trump a anulat, în februarie 2017, aceste directive.

Atacul cu cuțitul de la Wuertzburg, soldat cu trei morți, “probabil” motivat islamist

Atacul cu cuțitul comis vineri în orașul german Wuertzburg de către un somalez în vârstă de 25 de ani, cu tulburări psihiatrice, care a ucis trei persoane, “probabil” că a avut loc într-un context “islamist”, a anunțat ieri poliția și parchetul însărcinate cu ancheta, relatează AFP. Alte cinci persoane au fost rănite grav în acest atac. “Oficiul central bavarez de luptă împotriva extremismului și terorismului a preluat ancheta, pentru că este probabil un motiv islamist”, au anunțat într-un comunicat comun parchetul landului Bavaria și serviciul regional al poliției criminale.

Studiu: Folosirea combinată a vaccinurilor Pfizer și AstraZeneca generează o reacție imunitară puternică

Folosirea combinată a vaccinurilor pentru COVID-19 ale Pfizer/BionTech și AstraZeneca/Oxford generează o reacție imunitară “puternică” împotriva virusului, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Oxford, transmite CNBC.

Cercetătorii care au desfășurat studiul Com-COV - care a analizat fezabilitatea utilizării unui vaccin diferit pentru vaccinarea inițială și pentru vaccinarea de rapel - au descoperit că dozele alternative ale celor două vaccinuri au generat o imunitate puternică. Cu toate acestea, studiul a constatat că răspunsurile imune diferă în funcție de ordinea de imunizare, vaccinul Oxford-AstraZeneca urmat de vaccinul Pfizer-BioNTech generând un răspuns imun mai bun față de varianta inversă.

Dozele vaccinurilor au fost administrate la patru săptămâni distanță, urmând ca în curând să fie disponibile date pentru un interval între doze de 12 săptămâni, au spus cercetătorii după ce au publicat luni descoperirile lor, pe serverul Lancet.

Ambele programe “mixte “(vaccin Pfizer-BioNTech urmat de Oxford-AstraZeneca și Oxford-AstraZeneca urmat de Pfizer-BioNTech) au indus concentrații mari de anticorpi împotriva proteinei IgG cu țepi a SARS-CoV2, atunci când dozele au fost administrate la patru săptămâni distanță”, au remarcat cercetătorii.

“Aceasta înseamnă că toate programele posibile de vaccinare care implică vaccinurile Oxford-AstraZeneca și Pfizer-BioNTech ar putea fi utilizate împotriva COVID-19”, arată studiul.

Descoperirile ar putea adăuga o flexibilitate atât de necesară programelor de vaccinare din întreaga lume.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.