Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Scandal la Moscova: Cum au ajuns spionii ruși “cretini” și de o “incompetență crasă”

Ziarul de Vrancea
8 oct 2018 1390 vizualizări

In weekend, la Moscova a avut loc o întâlnire secretă în care mai mulți oficiali au “șters pe jos” cu responsabilii spionajului rus, după ce mai mulți ofițeri s-au făcut de râs în misiunile din Occident

La Ministerul Apărării rus a avut loc în weekend o reuniune secretă în urma numeroaselor eșecuri ale agenților Serviciului de informații al armatei ruse (GRU) în SUA, Marea Britanie, Olanda și Muntenegru. Potrivit publicației independente rusești MBX Media, se caută vinovații care au postat luni o anchetă în acest sens a Centrului de investigații “Dosare”, sub semnătura jurnalistului Serghei Kanev. Sintagma cel mai frecvent utilizată în cadrul acestei reuniuni a fost cea de “incompetență crasă”, iar unii dintre oficialii Ministerului Apărării nu s-au ferit să-i califice drept “cretini” pe agenții dați în vileag, potrivit surselor menționate. “Le lipsea doar o budionovka pe cap!” (șapcă cu steaua în cinci colțuri după numele mareșalului sovietic Semion Budionîi), a remarcat cu sarcasm unul dintre responsabilii prezenți. După această reuniune se așteaptă o “epurare masivă” în cadrul GRU, iar multor generali li se va recomanda să plece, susține jurnalistul Serghei Kanev, care în urma colaborării cu site-ul Bellingcat în cazul legat de otrăvirea lui Serghei Skripal în Anglia a trebuit să fugă din Rusia.

“A predat echipamentul necesar acestor idioți”

Cea mai criticată a fost operațiunea GRU din Olanda, de unde au fost expulzați patru agenți ruși, suspectați că intenționau să comită un atac cibernetic asupra sistemului informatic al Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC). Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a încercat luni - fără succes - să acrediteze ideea că cei patru “specialiști ruși” fuseseră trimiși în Olanda pentru a verifica securitatea Ambasadei Ruse de la Haga din punct de vedere informatic. Conform MBX Media, printre cei responsabili de eșecul din Olanda a fost numit colonelul GRU, Konstantin Bahtin, care lucrează sub acoperire diplomatică și care, se pare, că este amic al lui Anatoli Cepiga, alias Ruslan Boșirov, unul dintre cei suspectați de Londra de tentativa de otrăvire a fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia în martie la Salisbury (sud-vestul Angliei). Colonelul Bahtin este secretar II la Ambasada Rusiei din Olanda și a contactat în repetate rânduri telefonic sediul GRU din Moscova înainte de venirea celor patru pentru a preciza unele detalii ale operațiunii.O sursă din cadrul serviciilor secrete ruse a declarat pentru MBX Media că, cel mai probabil, telefonul lui Bahtin era ascultat de către serviciile de informații olandeze. “El era responsabil de partea tehnică și a predat echipamentul necesar acestor idioți. În viitorul apropiat, el va fi rechemat la Moscova și s-ar putea să fie retrogradat”, a indicat interlocutorul publicației menționate.

Șefului GRU i s-a făcut rău după ce s-a văzut cu Putin

În aprilie, lângă sediul OIAC, poliția olandeză a reținut patru ruși care aveau echipamente electronice într-o mașină parcată în apropierea hotelului unde se cazaseră.Aceștia aveau asupra lor pașapoarte diplomatice pe numele lui Oleg Sotnikov, Aleksei Moreneț, Evgheni Serebriakov și Aleksei Minin. În timpul reținerii, Moreneț a încercat să-și distrugă telefonul mobil, iar în cursul percheziției asupra lui a fost descoperită o chitanță de la taxiul cu care cei patru s-au deplasat de la Aleea Nesvisjsk din Moscova, unde se află o serie de instituții din cadrul Ministerului Apărării (inclusiv GRU) până la aeroportul șeremetievo. Moreneț păstrase chitanța pentru a o depune la contabilitate.La sediul GRU (“Acvariul”, în jargonul celor din serviciile secrete) au fost analizate în detaliu acțiunile tuturor grupurilor trimise pentru a efectua activități de sabotaj și “măsuri speciale” în Occident. Rezultatul este puțin măgulitor pentru GRU: atât ofițerii de informații, cât și comandanții lor nu au respectat regulile elementare ale activității ilegale și sub acoperire în străinătate, comunicând la numere de telefon înregistrate în regiunea Moscovei, iar discuțiile care abundau în detalii se făceau în mod deschis, fără nicio măsură de conspirație.Conform unor informații (neconfirmate), la mijlocul lunii septembrie, șeful GRU, generalul Igor Korobov, a fost convocat la raport de către președintele Vladimir Putin. Când s-a întors acasă i s-a făcut rău. Este posibil ca, până la sfârșitul anului, Korobov să fie înlăturat din funcție, iar în locul lui să fie numit generalul Serghei Ghizunov, născut în Leningrad, potrivit MBX Media. Despre Ghizunov se spune că ar fi “urechile și ochii” lui Putin la GRU, dar în spațiul public el este o persoană practic necunoscută, biografia sa fiind secretizată.

Al doilea suspect în cazul Skripal, decorat de Putin pentru eroism

Al doilea suspect în tentativa de otrăvire a fostului spion rus Serghei Skripal, în martie, în Anglia, a fost decorat pentru fapte de eroism de către președintele rus Vladimir Putin în 2014, a dezvăluit marți site-ul de investigații Bellingcat, relatează AFP. Acest bărbat - un medic militar angajat de către serviciul militar rus de informații GRU - a fost identificat de Bellingcat luni ca fiind Aleksandr Evghenievici Mișkin. El a fost identificat de către poliția britanică sub numele de Aleksndr Petrov, o identitate care figurează pe pașaportul său, dar pe care o consideră un pseudonim. Bărbatul a fost decorat ”personal de către Vladimir Putin”, au precizat fondatorul Bellingcat, Eliot Higgins, și cercetătorul Christo Grozev într-o conferință de presă, în Parlamentul britanic, posibil pentru activitățile sale în Crimeea sau în restul Ucrainei. Ei au citat o fotografie în care președintele rus apare strângându-i mâna, arătată ostentativ de către bunica suspectului locuitorilor satului Loiga, în nordul Rusiei, unde a crescut.Site-ul Bellingcat nu a găsit-o pe bunică, ci locuitori care au văzut poza. Potrivit aceleiași surse, Aleksandr Mișkin s-a născut la 13 iulie 1979 în ”sătucul (...) de nicăieri” în Rusia. El a studiat medicina la Academia Militară din Sankt Petersburg și a fost recrutat de GRU ”la un moment dat înainte de 2003”. Apoi el s-a mutat, către 2009, la Moscova, sub identitatea de Aleksandr Petrov, potrivit parcursului său reconstruit de Bellingcat, ajutat de site-ul de investigații rus Insider.El a participat la operațiuni secrete în perioada 2011-2013, în Transnistria și în Ucraina, dar și la operațiuni militare în această țară, în 2014. La 26 septembrie, Bellingcat a dezvăluit identitatea celuilalt suspect în otrăvirea lui Skripal, prezentat de poliția britanică drept Ruslan Boșirov. ”Suspectul este de fapt colonelul Anatoli Cepiga, un ofițer GRU decorat cu distrincții înalte”, afirma Bellingcat.Cei doi sunt acuzați de poliția britanică de faptul că se află la originea otrăvirii cu noviciok a fostului dublu agent Serghei Skropal și a fiicei sale, Iulia, pe 4 martie, la Salisbury, în sud-vestul Angliei.În iunie, alte două persoane au fost contaminate cu acceași substanță, în orașul vecin Amesbury, inclusiv o femeie cu copii, care a murit. Cazul a provocat o gravă criză diplomatică între Kremlin și Occident.

ONU: 2030, termenul limită pentru salvarea planetei

Guvernele din toată lumea trebuie să facă ”schimbări rapide, de anvergură și fără precedent în toate aspectele societății” pentru a evita niveluri dezastruoase ale încălzirii globale, arată un nou raport al experților ONU în probleme climatice, dat publicității luni, scrie presa internațională.Raportul Organizației Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) spune că planeta mai are la dispoziție doar 12 ani pentru a se asigura că încălzirea globală nu depășește 1,5 grade Celsius. Dacă acest prag va fi depășit chiar și cu jumătate de grad va crește semnificativ riscul de secetă, inundații, călduri extreme și sărăcie pentru sute de milioane de oameni. Deja temperaturile globale au crescut cu un aproximativ un grad Celsius, iar pentru a evita creșterea și mai mult a temperaturii sunt necesare acțiuni semnificative în anii următori.  ”Acest lucru este îngrijorător pentru că știm că sunt mult mai multe probleme dacă depășim pragul de 1, 5 grade Celsius, inclusiv valuri de căldură și veri fierbinți, creșteri ale nivelului apei și, în multe părți ale lumii, secete și precipitații extreme”, a spus Andrew King, lector la Universitatea din Melbourne.Emisiile nete de dioxid de carbon la nivel global ar trebui să scadă cu 45 la sută din 2010 până în 2030 și să ajung la un ”net zero” în 2050 pentru a păstra încălzirea globală la 1, 5 grade Celsius.  De asemenea, o diferență de jumătate de grad ar putea preveni eradicarea completă a coralilor.Ultimii 18 ani au fost cei mai calzi de când au început măsurătorile în 1850. Cercetătorii au explicat creșterea temperaturilor și a fenomenelor extreme prin efectul de seră, cât și prin combustibilii fosili.

O persoană cu cetățenie română, reținută în cazul asasinării Victoriei Marinova

O persoană cu cetățenie română, dar cu pașaport moldovenesc, a fost reținută în cazul uciderii jurnalistei Victoria Marinova, anunță postul național de radio bulgar, care precizează că informația nu a fost confirmată încă. Postul de rdio a anunțat că o persoană a fost reținută în legătură cu uciderea jurnalistei. O altă informație, neconfirmată însă, este aceea că persoana reținută este cetățean român și că avea pașaport moldovenesc. Ministerul de Interne de la Sofia a refuzat să confirme informația până la închiderea ediției.Victoria Marinova, prezentatoare TV și director administrativ la postul regional TVN, a fost violată și ucisă, cadavrul său fiind găsit aproape de malul Dunării, la Ruse, a anunțat duminică poliția bulgară.Marinova, care avea 30 de ani, ar fi fost violată, bătută și strangulată. Cadavrul său a fost găsit de un trecător, sâmbătă după-amiază, și seara a fost identificat de familia femeii. Procuratura bulgară a deschis o anchetă cu privire la o presupusă folosire abuzivă a unor fonduri europene în urma asasinării brutale a jurnalistei de televiziune care denunța o posibilă corupție în Guvern, scrie The Associated Press. Jurnalista de televiziune Viktoria Marinova, al cărei cadavru a fost găsit sâmbătă, cu semne de strangulare, a moderat luna trecută o emisiune în care site-ul de investigații Bivol.bg a dezvăluit o fraudă de fonduri europene. Ministerul a anunțat că procuratura anchetează GP Group, o firmă de construcții care ar fi folosit în abuziv bani de la Uniunea Europeană (UE) și că a blocat active ale firmei în valoare de 14 milioane de euro.

Kim Jong-un l-a invitat pe Papa Francisc la Phenian

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un l-a invitat pe Papa Francisc să viziteze Phenianul, într-un gest care subliniază eforturile de pace din peninsula coreeană, a informat președinția sud-coreeană ieri. „Președintele Moon va vizita Vaticanul pe 17 și 18 octombrie pentru a-și reafirma binecuvântarea și susținerea pentru pace și stabilitatea peninsulei coreene”, a afirmat Kim Eui-kyeom, purtătorul de cuvânt al președinției sud-coreene, Casa Albastră. „El îi va transmite Papei Francisc mesajul lui Kim Jong-un, care l-ar primi cu plăcere dacă ar vizita Phenianul”, a adăugat el. Coreea de Nord și Vaticanul nu au relații diplomatice.Kim i-a transmis lui Moon dorința sa de a se întâlni cu suveranul pontif la summit-ul de luna trecută dintre cei doi lideri, a precizat purtătorul de cuvânt, fără să ofere mai multe detalii. Papa Francisc și-a exprimat dorința de a vizita Japonia anul viitor.Constituția Coreei de Nord garantează libertatea de religie cât timp nu subminează statul, dar în afară de câteva biserici controlate de stat, activitățile religioase sunt interzise. Este prima astfel de invitație din partea unui lider nord-coreean din 2000 în prezent, deși întâlnirea, propusă de tatăl lui Kim, Kim Jong II, nu s-a materializat.Kim a promis la un summit cu președintele american, Donald Trump, din iunie, că va lucra pentru dezarmarea nucleară a peninsulei coreene.

Blue Origin proiectează un modul lunar de dimensiuni mari

Blue Origin, compania spațială a miliardarului Jeff Bezos, proiectează un modul lunar de dimensiuni mari, care va oferi acces repetat la suprafața și resursele Lunii, a anunțat recent compania. Modulul spațial face parte dintr-o misiune de o anvergură mai mare a Blue Origin, de a permite  ca în viitor milioane de oameni să trăiască și să muncească în spațiu, potrivit companiei. ”Următorul pas logic este revenirea pe Lună. Pentru a face acest lucru avem nevoie de accesul repetat la suprafața și resursele Lunii”, a spus Bezos.Blue Origin, fondată de Bezos, care este și fondatorul și directorul general al Amazon.com, a anunțat că intenționează să efectueze o asolizare  pe Lună în circa cinci ani. Compania nu a oferit detalii despre cum va trece în acest interval de la faza de proictare a modulului spațial la misiuni pe Lună. Blue Origin mai dezvoltă racheta New Shepard, destinată călătoriilor scurte în spațiu în scop turistic și o rachetă de capacitate mare, numită New Glenn, pentru contracte de lansare a sateliților.Lansatoarele Blue Origin sunt concurate puternic de mai multe companii spațiale, între care se numără SpaceX, companie deținută de Elon Musk, și Virgin Galactic, a lui Richard Branson.

Trump cere justiției să anuleze o plângere a actriței porno Stormy Daniels

Un avocat al lui Donald Trump a cerut unui tribunal de la Los Angeles să anuleze o plângere a actriței porno Stormy Daniels și contestă validitatea acordului de confidențialitate cu privire la relația pe care aceasta susține că a avut-o cu președintele american în 2006, relatează Reuters. În virtutea acestui acord încheiat chiar înaintea alegerilor prezidențiale din 2016, Stormy Daniels, pe adevătarul său nume Stephanie Clifford, se angaja să nu spună nimic despre ceea ce a catalogat drept o relație ”intimă” cu Trump, în schimbul sumei de 130.000 de dolari. Șeful statului american susține că nu a avut niciodată vreo relație cu ea. În cererea depusă, avocatul președintelui Charles Harder subliniază că Trump nu a semnat vreodată acordul respectiv. ”Nu există vreun litigiu între reclamantă și domnul Trump”, scrie el în document.Avocatul lui Stormy Daniels, care respinge nulitatea acordului pe baza lipsei semnăturii lui Trump, dorește ca acest caz să continue, în numele interesului public, și cere ca locatarul Casei Albe să fie audiat sub jurământ. ”Noi ne așteptam la acest lucru, care ne îngrijorează”, afirmă Michael Avenatti într-un e-mail, referindu-se la cererea depusă la tribunalul districtual de la Los Angeles.

O ședință este programată la 3 decembrie.

Actrița a depus altă plângere împotriva președintelui, în aprilie, la Manhattan, în care-l acuză de defăimare, după ce i-a pus la îndoială sinceritatea. Această plângere a fost examinată la 24 septembrie, însă nu s-a pronunțat încă o hotărâre.Acordul de confidențialitate a fost încheiat între Stormy Daniels și Michael Cohen, avocatul personal al lui Trump timp de mulți ani.Cohen a pledat vinovat, la 21 august, de organizarea unor plăți la ordinul miliardarului republican, înainte de alegerile din 2016, cu scopul de a reduce la tăcere două femei - pe Stormy Daniels și o fostă playmate, Karen McDougal, care afirmă amândouă că au abut relații cu candidatul republican. Trump dezminte, de asemenea, că ar fi avut vreo relație cu McDougal.

Bilanțul cutremurului din Indonezia depășește 2.000 de morți

Bilanțul oficial provizoriu al victimelor cutremurului urmat de un tsunami din 28 septembrie pe Insula indoneziană Sulawesi a crescut la 2.010 morți și 10.000 de răniți, relatează Reuters. Cele mai multe victime ale cataclismului, de 7,5 pe scara Richter, au fost găsite la Palu, un oraș de coastă, care a suferit cele mai mari pagube.De asemenea, 70.000 de persoane au fost deplasate, iar multe dintre ele sunt nevoite să trăiască în adăposturi improvizate din planșe și plastic, atât la Palu, cât și pe dealuri situate în jurul orașului.O navă-spital cu peste 30 de medici la bord și cinci săli de operație a acostat în portul Palu și tratează răniți scoși dintre dărâmături. Numeroase persoane prezentând răni infectate au fost transportate la bordul acestei nave - KRI Dr. Soeharso, potrivit medicului anestezist Heru Setianto. ”Mulți pacienți nu au fost găsiți rapid, iar infecțiile lor sunt atât de grave încât a fost necesar să fie operați imediat”, a declarat el. Cutremurul a distrus o bună parte a sistemului de alimentare cu apă de la Palu și sunt necesare mai multe luni pentru a fi restabilit, a declarat un reprezentant municpal, T.M Nazar. O mare parte a orașului depinde de livrări de apă potabilă cu cisterne. ”Situația sanitară ne îngrijorează puternic”, a declarat oficialul citat.Școlile din Palu au fost deschise luni pentru a le permite profesorilor să facă prezența elevilor și să-i pună să contribuie la reabilitarea sălilor de clasă.

Referendum în Taiwan pe tema căsătoriei între persoane de același sex

Un referendum urmează să fie organizat la 24 noiembrie, în Taiwan, pe tema legalizării căsătoriei între persoane de același sex, au declarat marți doi oficiali electorali pentru Reuters. Curtea Constituțională a stabilit, în mai 2017, că cuplurile de același sex au dreptul să se căsătorească în deplină legalitate și a stabilit un termen de doi ani în vederea adoptării unei legislații în acest sens.Însă, în august, o organizație din cadrul societății civile a propus Comisiei Electorale Centrale să se organizeze un referendum pe această temă, apreciind că o altă lege ar trebui să apere ”valorile familiei”.

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.