Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Scandal în Australia: Acte sexuale, filmate în Parlament

Ziarul de Vrancea
23 mar 2021 638 vizualizări

Deputați conservatori au întreținut relații sexuale inclusiv într-o sală de rugăciune a legislativului

Difuzarea unor înregistrări video în care angajați ai Guvernului conservator australian fac sex în Parlament, între care unul se masturbează pe biroul unei deputate, a fragilizat și mai mult, marți, Executivul, tot mai acuzat de un sexism al clasei politice.

Premierul conservator Scott Morrison, a cărui poziție este deja zdruncinată de felul în care a gestionat mai multe scandaluri, inclusiv unul în care o angajată îl acuză pe un fost coleg de viol, a denunțat niște comportamente “scandaloase”. Înregistrări video și fotografii - postate pe un grup de discuții între angajați ai Guvernului conservator - au fost dezvăluite de către un avertizor de integritate. Ele au fost publicate luni seara de ziarul The Australian și postul Channel 10.

Ele au provocat un val de condamnări, în contextul unei serii de scandaluri care au pus într-o lumină defavorabilă cultura politică australiană și au antrenat manifestații în întreaga țară.

Avertizorul de integritate, identificat sub prenumele “Tom”, declară celor două insituții media că angajați ai Guvernului și deputați au întreținut uneori relații sexuale într-o sală de rugăciune a Parlamentului și că prostituate au fost aduse în clădire “pentru plăcerea deputaților din coaliție”.

“Moral, sunt terminați”

El declară că angajați își trimiteau poze cu caracter pornografic în care apar și că el însuși a primit atât de multe încât a “devenit imun”. Sursa dezvăluie o “cultură a unor bărbați care cred că pot să facă ceea ce vor”. El apreciază că acești angajați probabil că nu au încălcat nicio lege, însă că “moral, sunt terminați”. Un consilier a fost concediat, iar Guvernul s-a angjat să facă mai mult.

Ministrul însărcinat cu Femeile, Marise Payne, care este totodată ministrul de Externe, a declarat presei că aceste dezvăluiri sunt “mai mult decât consternante” și că ele consolidează necesitatea unei anchete care a fost ordonată de către Guvern cu privire la cultura locului de muncă în Parlament. Senatoarea Lidia Thorpe, din cadrul Partidului Verde, a anunțat marți că a fost victima - în patru rânduri - a unor hărțuiri sexuale de când a preluat funcția, în urmă cu șase luni.

Numeroase voci denunță de mult timp cultura sexistă a clasei politice australiene. La jumătatea lui martie, zeci de mii de persoane au participat la o campanie de manifestații, intitulată “#March4Justice” (Marș pentru justiție), la care au denunțat violențe sexuale și au cerut egalitate între sexe.

Susținătorii lui Navalnîi pregătesc cele mai ample proteste din istoria Rusiei moderne

Colaboratorii disidentului rus Aleksei Navalnîi au anunțat ieri că intenționează să organizeze în această primăvară cele mai ample proteste anti-Kremlin din istoria modernă a Rusiei. Navalnîi (44 de ani) execută o pedeapsă de doi ani și jumătate de închisoare pentru acuzații despre care el susține că sunt fabricate, după ce în ianuarie a revenit în Rusia din Germania, unde se recupera în urma otrăvirii cu un agent neurotoxic din familia Noviciok.

Marți, susținătorii lui Aleksei Navalnîi au lansat o campanie politică pe propriul website, „Free Navalny”, și au promis că vor anunța data noului protest de îndată ce se înregistrează 500.000 de persoane. “Un protest cu 500.000 de participanți va fi cel mai mare din istoria Rusiei moderne”, a afirmat Ivan Jdanov, șeful Fundației Anticorupție a lui Aleksei Navalnîi.

“Vom desfășura un miting pașnic pe străzile tuturor orașelor Rusiei”, a completat Leonid Volkov, un aliat apropiat al lui Navalnîi.

Occidentul i-a cerut Moscovei eliberarea disidentului din închisoare, solicitare considerată de Rusia drept un amestec inacceptabil în afacerile sale interne. Autoritățile ruse susțin că nu există nicio dovadă că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit și au sugerat că acesta este o marionetă a Occidentului trimisă pentru a încerca să destabilizeze situația politică din Rusia.

Secretomanie la Kremlin: De ce nu vrea Putin să se afle cu ce vaccin s-a imunizat?

Kremlinul a comunicat marți că a decis să nu dezvăluie cu care dintre serurile anti-COVID-19 de fabricație rusească va fi vaccinat președintele Vladimir Putin în cursul zilei, transmite Reuters. “În mod deliberat nu spunem ce vaccin va primi președintele, remarcând că toate cele trei vaccinuri rusești sunt absolut de încredere și eficiente”, le-a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor. El a mai spus că Putin, care și-a anunțat luni intenția de a se imuniza, va fi vaccinat probabil în cursul serii și va primi unul din cele trei seruri de fabricație rusească.

Peskov a subliniat că președintele a făcut deja foarte multe pentru a promova vaccinurile rusești, dintre care cel mai cunoscut este Sputnik V.

Moscova a mai acordat autorizare de urgență altor două vaccinuri de producție internă, EpiVacCorona și CoviVac.

Președintele Putin nu agreează ideea de a fi vaccinat în fața camerelor de luat vederi, a mai indicat purtătorul său de cuvânt.

Un medicament utilizat în tratarea alergiilor, eficace împotriva COVID-19

Un medicament utilizat în tratarea alergiilor s-a dovedit eficace împotriva COVID-19 și a fost folosit pentru tratarea a peste un milion de persoane la nivel global, a precizat marți Sistemul Național de Sănătate (NHS) din Anglia. Dexametazona, folosită în tratamentul alergiilor severe, unor afecțiuni ale pielii, vărsături, boli autoimune sau inflamații, a fost folosită pentru tratarea pacienților spitalizați cu coronavirus începând cu luna iunie anul trecut. Utilizarea acesteia a demarat în urma unui studiu denumit Recovery, realizat de cercetători de la Universitatea Oxford, Marea Britanie, care a ajuns la concluzia că dexametazona poate reduce mortalitatea la pacienți spitalizați cu COVID-19, care necesită oxigen și ventilație mecanică, cu 18%, respectiv 36%. Potrivit unui alt studiu, realizat de Facultatea de medicină Nuffield din cadrul Oxford, medicamentul a fost folosit la tratarea unui număr estimat de 22.000 de pacienți din Marea Britanie și a 958.000 de persoane la nivel global.

“Datorită efortului excepțional al cercetătorilor noștri, personalului NHS și pacienților, e posibil să fi fost salvate circa un milion de vieți la nivel global”, a afirmat directorul executiv NHS, Simon Stevens.

“Cercetări care în mod obișnuit durează ani întregi au produs răspunsuri în timp record - cu rezultate care au avut ecou la nivel global”, a mai spus acesta. “Așa cum virusul acesta s-a răspândit peste granițe, așa trebuie să se întâmple și cu tratamentele și cu vaccinurile, aceste “strategii de ieșire” comune ale umanității în timpul pandemiei”.

Virusul care cauzează răceala comună poate „întârzia” instalarea COVID

Virusul care cauzează răceala comună poate să blocheze eficient SARS-CoV-2, care provoacă boala COVID-19, arată un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Glasgow. Este cunoscut că unele virusuri concurează pentru a fi cele care cauzează o infecție. Oamenii de știință de la Universitatea Glasgow susțin că, aparent, rinovirusul - care cauzează răceala comună - primează coronavirusului. Beneficiile pot fi de scurtă durată, dar rinovirusul este atât de răspândit, mai spun ei, încât poate ajuta la suprimarea COVID-19. Odată ce un virus pătrunde în organism, el poate permite altora să pătrundă sau le poate bloca evoluția.

Virusul gripal este unul dintre cele mai „egoiste” virusuri și, aproape în totalitate, infectează individual. Altele, precum adenovirusurile, par mai dispuse să lase loc. Provocarea pentru oamenii de știință o reprezintă faptul că un an de distanțare fizică a încetinit răspânirea tuturor virusurilor și a făcut ca studiul lor să fie mai greu de realizat.

Echipa din Glasgow a folosit o replică a învelișului căilor respiratorii, realizată din același tip de celule, și a infectat-o cu SARS-CoV-2 și rinovirus. Dacă rinovirusul și SARS-CoV-2 au fost eliberate în același timp, doar rinovirusul a izbutit să infecteze. Dacă rinovisurul a avut un avans de 24 de ore, atunci SARS-CoV-2 nu a avut nicio șansă. Chiar și în cazul în care SARS-CoV-2 a avut un avans de 24 de ore, rinovirusul a reușit să îl blocheze. „SARS-CoV-2 nu se manifestă deloc, este inhibat puternic de rinovirus”, a declarat dr. Pablo Murcia pentru BBC News. „Este foarte interesant pentru că dacă există o incidență mare de rinovirus poate opri noi infecții cu SARS-CoV-2”.

Efecte similare au fost observate anterior. O epidemie de rinovirus este posibil să fi întârziat pandemia de gripă porcină din 2009 în părți ale Europei. Experimente suplimentare au arătat că rinovirusul a declanșat un răspuns imun în celulele infectate care a blocat abilitatea SARS-CoV-2 de a se replica. „Vaccinarea, măsurile de igienă și interacțiunile dintre virusuri pot să scadă mult incidența SARS-CoV-2, dar efectul maxim vine în urma vaccinării”, a mai spus Murcia.

Prof. Lawrence Young de la Warwick Medical School a spus că studiul sugerează că „această infecție comună poate avea impact asupra COVID-19 și poate influența răspândirea SARS-CoV-2, mai ales în lunile de toamnă și iarnă, când răcelile de sezon sunt frecvente”.

Britanicii, amendați drastric dacă pleacă din țară în vacanță

Deplasările din Anglia în afara țării vor fi sancționate până la sfârșitul lui iunie cu amenzi de 5000 de lire sterline (5800 de euro), în cadrul măsurilor de control mai strict la frontiere pentru combaterea epidemiei de coronavirus. Ministrul britanic al sănătății, Matt Hancock, a declarat marți că guvernul de la Londra intenționează în continuare să revizuiască în aprilie condițiile pentru călătoriile în străinătate și este posibil să le permită din 17 mai, dar amenzile au fost prevăzute în legislație în caz că nu va fi posibilă relaxarea restricțiilor. Vacanțele în străinătate sunt în prezent interzise în întreg Regatul Unit, format din Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord. Hancock a precizat că un raport guvernamental privind călătoriile, care urmează să fie prezentat în 12 aprilie, se va referi și la problema deplasărilor din alte motive decât cele turistice, cum ar fi munca sau studiile.

Speranțele că turismul internațional va fi permis din mai au scăzut însă în ultimele zile, din cauza avertismentelor privind creșterea numărului de cazuri de COVID-19 în Europa. Liniile aeriene europene și sectorul turistic se pregătesc să piardă încă un sezon estival, după cel din 2020. Pierderile suferite au dus la acumularea unor datorii de miliarde de euro, iar noile restricții le-ar putea obliga să obțină și alte finanțări.

Anunțul de marți a dus la căderea cu 3-4% a cotațiilor bursiere ale unor companii cum ar fi easyJet, British Airways, Jet2 sau TUI. Potrivit lui Hancock, nu se poate estima încă nici măcar un termen până la care guvernul britanic va decide - într-un fel sau altul - în privința vacanțelor.

China: Un bărbat s-a sinucis, într-o explozie, soldată cu alți patru morți

Un bărbat s-a sinucis cu ajutorul unor explozivi, la periferia orașului Canton, în sudul Chinei, o explozie în care a fost ucise alte patru persoane, a anunțat poliția. Explozia a avut loc într-un imobil din suburbia Mingjing, luni, la ora locală 10.00 (6.00, ora României) și s-a soldat cu alți cinci răniți, a precizat poliția într-un mesaj postat pe mesageria Weibo. “Toți răniții au fost transferați la la spital, iar investigații suplimentare sunt în curs în acest dosar”, a anunțat polița. Potrivit primelor elemente ale anchetei, autorul exploziei era un locuitor în vârstă de 59 de ani, prezentat drept Hu.

Presa chineză scrie că în clădirea în care a avut loc explozia se află sediul unui comitet de cartier. Agenția oficială chineză de presă China Nouă prezintă această explozie drept un act de “sabotaj”.

Masacru într-un supermarket din Colorado

Un bărbat a deschis focul luni, într-un supermarket din Boulder, Colorado, ucigând zece persoane, inclusiv un ofițer de poliție, înainte de a fi arestat.

Poliția a furnizat puține detalii înlegătură cu incidentul și nu este cunoscut motivul atacului, care s-a produs în jurul orei 3 după-amiază, la un supermarket din Boulder, statul Colorado, la 45 de kilometri nord-vest de Denver. Cumpărătorii și angajații speriați au încercat să se adăpostească în timp ce numeroși polițiști au împânzit zona, situată nu foarte departe de campusul Universității Colorado.

Șeful Poliției din Boulder Maris Herold a declarat că 10 persoane au murit în urma atacului. Printre ele s-a aflat și polițistul Eric Talley, un veteran al poliției locale, primul care a ajuns la locul atacului armat.

Conform poliției, atacatorul pare că este singurul dintre cei răniți grav în acest incident. Numele său nu a fost făcut public.

Incidentul are loc după ce marțea trecută opt persoane, inclusiv șase femei de origine asiatică, și-au pierdut viața într-un atac similar care a vizat trei locații ale unui salon local de masaj din Atlanta.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.