Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: S-au retras rușii ori și-au luat avânt?

Ziarul de Vrancea
14 feb 2022 958 vizualizări

Moscova a anunțat ieri că a început să își retragă o parte din trupe de la granița cu Ucraina n informațiile serviciilor secrete “nu sunt încurajatoare” în ciuda anunțului, susține însă premierul britanic n „Au anunțat retragerea trupelor, dar armamentul rămâne în același loc, ceea ce înseamnă că poate fi reactivat în orice moment”, și-a exprimat scepticismul și secretarul general al NATO n teoretic, astăzi, pe 16 februarie, Rusia urma să invadeze Ucraina, potrivit unor surse din serviciile de informații americane

Ministerul rus al Apărării a anunțat ieri dimineață că o parte a trupelor desfășurate la frontiera cu Ucraina au finalizat exercițiile militare și încep să se retragă din zona. „Unitățile din regiunile militare din sud și vest se vor întoarce astăzi în garnizoane, pe cale feroviară și rutieră, după ce și-au dus la îndeplinire sarcinile”, a declarat Igor Konashenkov, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova.

“Noi avem o regulă: nu crede ceea ce auzi, crede ceea ce vezi”, a reacționat ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba. “Atunci când vom vedea retragerea, vom crede în dezescaladarea situației”, a mai spus el jurnaliștilor.

Secretarul general al NATO, Jens Soltenberg, a salutat, într-o conferință de presă, semnalele prin care Rusia ar putea căuta o soluție diplomatică pe fondul unei consolidări militare la granița cu Ucraina. “Există semnale că Moscova își dorește să continue calea diplomației. Acest lucru oferă motive pentru un optimism prudent. Dar până acum nu am văzut niciun semn de detensionare pe teren din partea rusă”, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg înaintea unei întâlniri de două zile a miniștrilor Apărării ai statelor NATO, la Bruxelles.

„Rusia a adunat o forță de luptă în interiorul, precum la granițele Ucrainei, un eveniment fără precedent de la sfârșitul Războiul Rece. Totul pare pregătit pentru un nou atac”, a spus Stoltenberg, numind situația actuală „cea mai gravă criză de securitate cu care s-a confruntat Europa în ultimele decenii”. “Vedem din ce în ce mai mult armament plasat în Ucraina. Astăzi au anunțat retragerea trupelor, dar armamentul rămâne în același loc, ceea ce înseamnă că poate fi reactivat în orice moment. Solicităm încă o dată retragerea trupelor militare rusești din Ucraina, deoarece prezența militară este fără precedent. Nu mă refer doar la numărul de soldați desfășurați, ci și la tehnica militară utilizată. Cu tehnica militară pe care o are la dispoziție, Rusia poate invada Ucraina în orice moment, fără vreun efort suplimentar”, a subliniat secretarul general al NATO.

Construiesc spitale de campanie

Premierul britanic Boris Johnson a declarat ieri că informațiile serviciilor secrete în legătură cu prezența rusă la frontierele Ucrainei încă nu sunt încurajatoare, în ciuda anunțului privind retragerea anumitor trupe și „deschiderea la dialog” din partea Moscovei. „Rusia se arată deschisă la dialog, însă pe de altă parte informațiile secrete pe care le vedem astăzi încă nu sunt încurajatoare”, a declarat Johnson la finalul unei reuniuni de criză privind Ucraina. El a explicat că există informații care sugerează că sunt construite spitale de campanie ruse în apropiere de frontiera ucraineană cu Belarus, precizând că o astfel de acțiune nu poate fi decât „o pregătire pentru o invazie”. De asemenea, „există mai multe grupuri tactice de batalioane care sunt aduse mai aproape de granița cu Ucraina”, a adăugat Johnson. „Prin urmare, avem semnale amestecate pentru moment, un motiv în plus să rămânem foarte duri și foarte uniți, în special în privința sancțiunilor economice” care ar fi adoptate în cazul unei intervenții ruse, a mai spus el.

În același timp, Johnson a explicat că Marea Britanie ar putea bloca accesul firmelor rusești la piețele financiare de la Londra și ar putea expune cine sunt deținătorii de proprietăți și companii la Londra și în alte părți dacă Rusia va invada Ucraina.

De la ora 10.00 se cântă imnul

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat 16 februarie, prin decret, ca fiind zi a “unității”, pe fondul avertismentelor SUA privind o posibilă iminentă invazie rusă în Ucraina la această dată. “Ni se spune că 16 februarie va fi ziua invaziei, noi o vom face ziua unității”, a spus Zelenski într-un mesaj video.

Astăzi, la ora 10.00, ucrainenii sunt așteptați să înalțe steaguri și să cânte imnul. “Să arătăm întregii lumi că suntem uniți”, a îndemnat Zelenski, respingând din nou acuzațiile ruse în sensul că Ucraina pregătește o ofensivă împotriva separatiștilor din Lugansk și Donețk, din estul țării, regiune cunoscută ca Donbas.

Guvernul SUA a avertizat recent că este posibilă o invazie rusă în Ucraina înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, pe 20 februarie. Conform unor relatări din media, serviciile de informații americane au menționat ziua de 16 februarie ca posibilă dată a unei acțiuni militare a Rusiei.

Paznicul care a desenat un tablou celebru: „Sunt un prost, ce am făcut?”

Paznicul care a fost arestat în decembrie pentru că a desenat ochi figurilor fără față din tabloul semnat de Anna Leporskaya, expus la Centrul Elțîn din Ekaterinburg, a vorbit despre vandalism într-un interviu pentru site-ul rus de știri E1. Aleksandr Vasiliev, veteran decorat, care a luptat în războaiele din Afganistan și Cecenia, i-a declarat jurnalistei Elena Pankratieva că a crezut că opera de secol XX a Annei Leporkaya era „un desen de copil” și a susținut că niște adolescenți l-au încurajat să-l distrugă. „Sunt un prost, ce am făcut”, a spus bărbatul în vârstă de 63 de ani, care a fost concediat în prima sa zi de lucru la galerie.

Știrile despre vandalism au apărut încă din decembrie, dar abia două luni mai târziu tabloidele au preluat povestea și internauții au început să facă glume pe seama gestului său. Lui Vasiliev însă nu i s-a părut comic: părea în mod evident tulburat în timp ce explica cum colegii săi veterani l-au ajutat să obțină slujba de la Centrul Elțin, în ciuda rănilor sale semnificative.

A fost împușcat, a avut și traumatisme la cap și plămâni în timpul Primul Război Cecen, în care a luptat din 1994 până în 1996. A fost premiat cu Medalia pentru curaj. Potrivit E1, „starea sa psihică și emoțională” a fost permanent afectată, deși a găsit de-a lungul anilor slujbe ca agent de securitate în diverse locuri. Și viața personală i-a fost marcată de traume: soția și unicul său fiu au murit. Se temea că slujba de la Centrul Elțîn va fi prea solicitantă mental și fizic.

„La început am vrut să refuz, mi-a fost teamă că nu voi putea sta în picioare toată ziua, fără posibilitatea de a mă așeza”, a spus el, referindu-se la rănile de la picior. „Dar mi-au spus: dacă lucrezi un singur schimb, te plătim imediat. Așa că m-am prezentat”.

Galeria a deschis recent o expoziție de artă abstractă care includea pictura Annei Leporskaya, împrumută de la Galeria de Stat Tretiakov din Moscova. Vasiliev nu a fost impresionat de opere, spunând: „Sincer să fiu, nu mi-au plăcut foarte mult aceste lucrări”. Vasiliev a descris vandalismul ca fiind o neînțelegere: „Am privit cum reacționează oamenii și am văzut cum niște puști de 16-17 ani se întrebau de ce nu au ochi, gură, nici frumusețe. Erau niște fete în grup și mi-au cerut: „Desenează-le ochi, lucrezi aici”. Și le-am întrebat: „Sunt lucrările voastre?”. Ele au spus: „Da”. Mi-au dat un stilou. Am desenat ochii. Am crezut că sunt desenele lor!”.

Leporskaya a pictat „Three Figures” între anii 1932 și 1934, și înainte de a fi vandalizată lucrarea a fost asigurată pentru 75 de milioane de ruble (1,4 milioane de dolari).

Experții în restaurare de la Tretiakov au estimat că lucrările de restaurare ar costa 250.000 de ruble (4.600 dolari). Centrul Elțîn a instalat de atunci ecrane de protecție peste lucrările rămase din expoziție.

Vasiliev a fost acuzat de vandalism și riscă o amendă și până la un an de muncă corecțională sau până la trei luni de închisoare, potrivit The Guardian. Conform E1, adolescenții care ar fi încurajat vandalismul nu au apărut în înregistrările camerelor de securitate. Cea de-a doua soție a lui Vasiliev a spus pentru E1 că Vasiliev este „absolut normal în viața de zi cu zi”, dar în anumite privințe este „naiv ca un copil”.

Trump abandonat de contabili

Firma de experți-contabili a fostului președinte republican Donald Trump a renunțat la clientul său de lungă durată, afirmând că declarațiile financiare pe care el le-a furnizat timp de aproape un deceniu nu sunt fiabile, potrivit unor documente judiciare dezvăluite luni.

Săptămâna trecută, grupul Mazars a informat Trump Organization într-o scrisoare că nu va mai lucra pentru companie, care face obiectul unei anchete pentru o posibilă evaziune fiscală. Documentul a fost prezentat în instanță de procurorul statului, Letitia James, care îi cerea unui judecător să-l oblige pe Donald Trump să respecte citațiile de a depune mărturie în cadrul anchetei. Letitia James a anunțat luna trecută că echipa ei a descoperit dovezi de fraudă, în special evaluarea frauduloasă a activelor.

Potrivit Mazars, descoperirile procurorului au făcut firma să considere că, de la anul încheiat la 30 iunie 2011 până la anul încheiat la 30 iunie 2020, contabilitatea lui Trump “nu mai trebuie să fie considerată fiabilă”.

Firma a adăugat că propria anchetă și “informații primite din surse interne și externe” au influențat, de asemenea, opțiunea sa. “Deși nu am ajuns la concluzia că diferitele bilanțuri, în ansamblul lor, ar conține nereguli semnificative, date fiind circumstanțele, considerăm că recomandarea noastră de a nu ne mai baza pe aceste documente financiare este justificată”, potrivit scrisorii.

În parte din cauza acestei decizii, Mazars “nu mai este în măsură să furnizeze Trump Organization un nou produs”, continuă documentul.

Aceste declarații financiare sunt în centrul anchetei procurorului James și al unei alte anchete, penale, a procurorului districtual din Manhattan.

Trump Organization este suspectată că a supraevaluat valoarea anumitor proprietăți atunci când a solicitat împrumuturi de la bănci și că a subevaluat aceleași proprietăți pentru fisc cu scopul de a plăti impozite mai mici.

În iulie, Trump Organization și contabilul său de încredere, Allen Weisselberg, au pledat nevinovați în fața unui tribunal din New York pentru 15 capete de acuzare de fraudă și evaziune fiscală.

OMS: Amenințarea Omicron rămâne ridicată în estul Europei

Un nou val de infectări cu varianta Omicron de coronavirus se îndreaptă către estul Europei, a declarat ieri directorul regional OMS pentru Europa, Hans Kluge, cerând autorităților să intensifice eforturile de vaccinare împotriva COVID-19. În ultimele două săptămâni, cazurile de COVID-19 s-au dublat în Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Rusia și Ucraina, a afirmat Hans Kluge într-un comunicat.

Declarațiile oficialului OMS survin în momentul în care mai multe țări europene, între care Cehia și Polonia, au anunțat o relaxare a restricțiilor anti-COVID-19 luna viitoare dacă numărul zilnic de infectări cu coronavirus se menține în scădere.

Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății a subliniat nevoia menținerii măsurilor anti-COVID, precum testele rapide, purtarea măștii și evitarea locurilor aglomerate, afirmând că peste 165 de milioane de cazuri de coronavirus au fost înregistrate până acum în regiunea OMS Europa, dintre care 25.000 de decese în ultima săptămână. “În fața valului Omicron, și a variantei Delta care circulă în continuare în estul Europei, situația este îngrijorătoare și nu este momentul ridicării măsurilor despre care știm că contribuie la reducerea răspândirii COVID-19”, a mai spus Kluge.

El a cerut, de asemenea, guvernelor să analizeze motivele locale pentru ratele scăzute de vaccinare în anumite zone. Mai puțin de 40% dintre cei cu vârsta peste 60 de ani din Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Kârgâzstan, Ucraina și Uzbekistan au primit schema de bază de vaccinare împotriva COVID-19, a mai spus oficialul OMS.

El a precizat că în Bulgaria, Georgia și Macedonia de Nord, mai puțin de 49% din personalul medical a primit cel puțin o doză de vaccin anti-COVID.

Trudeau va îngheța conturile bancare ale protestatarilor față de vaccinarea obligatorie

Premierul canadian Justin Trudeau a luat decizia fără precedent de a pune în aplicare Legea privind situațiile de urgență pentru a pune capăt protestelor față de vaccinarea obligatorie, relatează BBC. Trudeau a mai declarat că măsurile vor fi aplicate pe o „perioadă limitată”, în mod „rezonabil și proporțional”, iar forțele armate nu vor fi mobilizate.

„Este vorba de menținerea în siguranță a canadienilor, de protejarea locurilor de muncă ale oamenilor”, a menționat premierul Trudeau într-o conferință de presă. Băncile vor putea îngheța conturile personale are oricărui protestatar, fără a fi nevoie de o hotărâre judecătorească.

Trudeau a mai afirmat că polițiștii vor primi „mai multe instrumente” pentru a aresta sau amenda protestatarii și pentru a proteja infrastructura critică.

Forțele de ordine i-au îndepărtat, duminică, pe manifestanții împotriva vaccinării obligatorii care blocau Podul Ambasador - o axă cheie pentru granița dintre Canada și Statele Unite SUA. Sute de manifestanți protestează în capitala Canadei, Ottawa.

Ceea ce a început ca un miting împotriva unei noi măsuri conform căreia toți camionagiii trebuie să fie vaccinați pentru a trece granița dintre SUA și Canada, sau să stea în carantină la întoarcere, s-a transformat într-un val de proteste față de toate restricțiile sanitare împotriva COVID-19.

Decizia de a utiliza Legea privind situațiile de urgentă vine în urma a trei săptămâni de demonstrații continue.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.