Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Putin spune că Rusia este pregătită pentru un război nuclear

Ziarul de Vrancea
12 mar 2024 903 vizualizări

Rusia rămâne într-o stare de pregătire de luptă și este pe deplin pregătită pentru un război nuclear, dar nu "se grăbește spre el" în prezent, a declarat președintele Vladimir Putin.

 

Într-un interviu acordat presei de stat, Putin, care a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei și este aproape sigur că va câștiga alegerile prezidențiale din 15-17 martie, a declarat că Rusia ar fi pregătită să folosească arme nucleare dacă suveranitatea sa ar fi amenințată. "Din punct de vedere tehnico-militar, suntem, bineînțeles, pregătiți", a declarat Putin la televiziunea Rossiya-1 și la agenția de știri RIA, ca răspuns la o întrebare dacă țara este într-adevăr pregătită pentru un război nuclear.

El a spus că Statele Unite înțeleg că, dacă vor desfășura trupe americane pe teritoriul rusesc - sau în Ucraina - Rusia va trata această mișcare ca pe o intervenție. "(În Statele Unite) există suficienți specialiști în domeniul relațiilor ruso-americane și în domeniul reținerii strategice", a declarat Putin. "Prin urmare, nu cred că aici totul se grăbește spre ea (confruntarea nucleară), dar suntem pregătiți pentru acest lucru", a mai declarat președintele rus.

El a reiterat că utilizarea armelor nucleare a fost explicată în doctrina nucleară a Kremlinului, politica sa care stabilește circumstanțele în care Rusia ar putea folosi armele sale. "Armele există pentru a le folosi. Avem propriile noastre principii", a spus Putin. "Nu este necesar... încă trebuie să ne gândim la asta, dar nu exclud că putem face același lucru", a adăugat Putin.

Cu toate acestea, Putin a declarat că Rusia nu s-a confruntat niciodată cu necesitatea de a folosi arme nucleare în Ucraina, unde conflictul face ravagii din februarie 2022. "De ce avem nevoie să folosim arme de distrugere în masă? Nu a existat niciodată o astfel de nevoie", a mai afirmat președintele rus.

Kasparov: Kremlinul nu înțelege decât de forță, Occidentul trebuie să sprijine mai puternic Ucraina

Garry Kasparov, legendă a șahului din spațiul ex-sovietic și care este astăzi un critic ferm al Kremlinului, a îndemnat marți statele occidentale să sprijine mai puternic Ucraina care se apără de agresiunea rusă.

Într-un interviu pentru AFP, fostul campion mondial la șah, plasat săptămâna trecută de Rusia pe lista persoanelor declarate "extremiste", i-a îndemnat pe liderii occidentali să mențină fluxul lor de ajutor pentru Kiev, în fața unui "regim terorist care nu înțelege decât de forță". "Astăzi Occidentul refuză să pronunțe aceste cuvinte: «Ucraina trebuie să câștige»", a afirmat Kasparov.

Opozantul de 60 de ani și care în prezent trăiește în exil a subliniat de asemenea responsabilitatea Kremlinului pentru moartea în închisoare, luna trecută, a opozantului rus Aleksei Navalnîi și s-a referit la "un nou jalon" în represiunea operată de Vladimir Putin.

Născut în 1963 în Azerbaidjan, pe atunci una dintre cele 15 republici ce formau Uniunea Sovietică, Garry Kasparov a fost unul dintre cei mai mari jucători de șah din istorie, înainte de a deveni un opozant ferm al lui Vladimir Putin. În 2013, îngrijorat de eventuale urmăriri judiciare, el a părăsit Rusia și trăiește în prezent în SUA, de unde continuă să denunțe puterea rusă.

Marți, Garry Kasparov a îndemnat statele occidentale să includă vocile opoziției ruse în campania internațională împotriva invaziei Rusiei asupra Ucrainei. "Pentru a putea învinge putinismul și toate forțele răului pe care el le reprezintă, este necesară o coaliție care să includă o componentă rusă, precum Franța Liberă a lui (Charles) de Gaulle", a declarat Kasparov, referindu-se la mișcarea de rezistență dusă din străinătate de generalul francez în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Împreună cu alți disidenți, Garry Kasparov spune că lucrează la elaborarea unui plan pentru viitorul opoziției ruse.

"Avem nevoie astăzi să creăm matricea unei Rusii libere, în afara Rusiei, ceea ce noi numim - pe jumătate în glumă - un Taiwan virtual", a spus Garry Kasparov. Însă opoziția rusă este foarte fragmentată și tabăra lui Navalnîi s-a certat deja în trecut cu cea a lui Kasparov. Noi dezacorduri au apărut în aceste ultime săptămâni printre disidenții ruși asupra modului în care să fie exprimată cel mai bine opoziția față de Kremlin în timpul alegerilor prezidențiale ruse.

Acestea se vor desfășura de vineri până duminică și nu există decât foarte puține dubii în ceea ce privește o nouă victorie a lui Vladimir Putin, niciun opozant veritabil nefiind autorizat să candideze. În acest context, Garry Kasparov le cere țărilor occidentale să-i primească pe rușii care se opun războiului, inclusiv pe dezvoltatorii informatici și inginerii implicați în fabricarea de drone și altor arme. "Dați-le o șansă să plece, dați-le o șansă să schimbe tabăra", pledează opozantul, pentru că aceasta "ar submina puternic capacitatea lui Putin de a duce războiul".

Garry Kasparov și-a exprimat de asemenea frustrarea cu privire la slăbirea sprijinului occidental pentru Ucraina. Potrivit fostului jucător de șah, sancțiunile occidentale împotriva Rusiei nu au reușit mare lucru.

Președintele american Joe Biden "a promis consecințe devastatoare" pentru Rusia, însă "unde sunt aceste consecințe devastatoare?", a întrebat Garry Kasparov.

Garry Kasparov a acordat acest interviu agenției de presă franceze în marja unei reuniuni la Washington a World Liberty Congress, o coaliție de militanți pro-democrație originari din 60 de țări. Potrivit disidentei iraniene Masih Alinejad, care locuiește în prezent în SUA, "din Rusia până în Venezuela, din China până în Africa, toate regimurile autoritare și dictatorii lucrează împreună, votând unii pentru alții în cadrul Națiunilor Unite".

Și pentru că "cei răi sunt la unison", "a venit timpul pentru ca oamenii buni, care evadează din regimuri autoritare, să se unească și să extindă ideologia noastră, care este democrație, demnitate și libertate", a adăugat Masih Alinejad, care conduce World Liberty Congress.

Formată anul trecut, organizația pledează pentru o opoziție non-violentă și furnizează sprijin militanților pe teren, precum și deținuților politici și familiilor lor. Potrivit lui Garry Kasparov, care este vicepreședinte al acestei organizații, "noi suntem aliați indispensabili ai liderilor lumii libere".

Succes al medicamentului oncologic Adcetris al Pfizer pentru pacienții cu limfon

Pfizer a anunțiat marți că medicamentul său Adcetris a extins supraviețuirea la pacienții cu cel mai frecvent tip de limfom, într-un studiu în stadiu avansat, susținând eforturile de extindere a utilizării tratamentului obținut prin achiziționarea Seagen, pentru 43 de miliarde de dolari, transmite Reuters.

Producătorul de medicamente din New York a încheiat anul trecut un acord pentru achiziționarea Seagen și terapiile sale împotriva cancerului, pentru a-și consolida portofoliul de produse în fața unei scăderi abrupte a vânzărilor de produse pentru COVID-19 și a concurenței produselor generice pentru unele dintre cele mai bine vândute medicamente ale sale.

Compania, care deține drepturi de comercializare în SUA și Canada pentru Adcetris, a raportat vânzări totale de 46 de milioane de dolari pentru acest medicament, anul trecut. Pfizer a declarat marți că intenționează să discute cu autoritățile de reglementare o cerere de aprobare pentru a trata acești pacienți.

O aprobare a Adcetris pentru cel mai frecvent tip de limfom va deschide calea pentru cea de-a opta autorizare pentru medicament și va consolida un portofoliu de oncologie care are deja peste 25 de terapii aprobate.

Terapia combinată constând din Adcetris și alte două medicamente a fost semnificativă statistic în comparație cu un placebo în extinderea supraviețuirii la pacienții cu limfomul cunoscut sub numele de limfom difuz cu celule B mari.

Studiul a testat 230 de pacienți al căror cancer nu exprimă o proteină cunoscută sub numele de CD30 și revine după o perioadă de remisie sau nu răspunde la tratament. Medicamentul, în comparație cu o combinație de alte două medicamente plus placebo, a arătat, de asemenea, îmbunătățiri în ambele obiective ale studiului secundar de supraviețuire fără progresie sau perioada de timp înainte ca boala să înceapă să se agraveze. De asemenea, a arătat îmbunătățiri ale ratei generale de răspuns sau ale proporției de pacienți care au un răspuns parțial sau complet la terapie.

Dronele ucrainene atacă Rusia pentru a doua noapte consecutiv

Ucraina a lansat pentru a doua noapte consecutivă un atac cu drone de amploare asupra mai multor regiuni rusești, au declarat miercuri oficiali, peste 30 de drone fiind distruse în aer deasupra regiunii Voronej. "Pericolul unui atac cu drone rămâne în continuare", a declarat Alexander Gusev, guvernatorul regiunii Voronej, care se învecinează cu Ucraina.

"Peste noapte, peste 30 de drone au fost detectate și distruse de sistemele de apărare aeriană din regiune", a adăugat el. El a precizat că au existat pagube "minore" la infrastructură și la casele rezidențiale din cauza căderilor de moloz.

De asemenea, o dronă a fost doborâtă în timp ce se apropia de o rafinărie de petrol din regiunea Leningrad, a declarat Alexander Drozdenko, guvernatorul regiunii Leningrad. Nu a existat niciun impact asupra activității rafinăriei.

În regiunea Belgorod, resturi căzute de la dronele doborâte au avariat o conductă de alimentare cu gaz și au întrerupt alimentarea cu energie electrică a unor sate.

Patru drone lansate de Ucraina au fost distruse deasupra regiunii și câteva case au fost avariate în orașul Gubkin, a adăugat Gladkov. De asemenea, el a spus că orașul Shebekino a fost ținta unor focuri de armă din partea forțelor ucrainene, rănind un om și deteriorând o linie electrică în oraș și în satele din apropiere.

Roman Starovoit, guvernatorul regiunii Kursk, la nord de Belgorod, care se învecinează de asemenea cu Ucraina la vest, a declarat că sistemele de apărare aeriană au distrus cel puțin patru drone lansate de Ucraina. El nu a oferit mai multe detalii despre eventualele pagube.

Marți, Ucraina a bombardat ținte din Rusia cu zeci de drone și rachete, într-un atac care a provocat daune serioase unei importante rafinării de petrol și a încercat să străpungă granițele terestre ale celei mai mari puteri nucleare din lume cu ajutorul unor reprezentanți înarmați.

Studiu: Obezitatea, asociată cu depresia, în special la femei

Un grup de cercetători în domeniul sănătății mentale și fizice, de la facultatea de sănătate publică a University College din Cork, a găsit dovezi care indică o sănătate mintală mai precară la persoanele de vârstă mijlocie sau mai în vârstă cu obezitate, independent de boală și de factorii legați de stilul de viață. Ei spun că intervențiile specifice ale profesioniștilor din domeniul sănătății ar trebui să includă asistență pentru gestionarea greutății.

Într-o cercetare publicată recent pe site-ul PLOS ONE, o echipă de cercetători irlandezi descrie modul în care a analizat datele de sănătate pentru mai mult de 1.800 de voluntari adulți, comparând scorurile referitoare la Indicele de Masă Corporală (IMC) și cele pentru sănătatea mintală. Cercetări anterioare au sugerat o legătură între obezitate și depresie, dar puține studii au analizat legătura dintre cele două folosind dovezi concrete de la persoanele în vârstă.

Pentru acest nou studiu, grupul de cercetare a cerut voluntarilor de la un centru de îngrijire primară să participe la un studiu privind obezitatea.

Ca parte a studiului, fiecare dintre cei 1.821 de voluntari (cu vârste cuprinse între 46 și 73 de ani) au permis accesul la dosarele lor medicale și au ținut post peste noapte înainte de a furniza probe de sânge, care au fost testate pentru hemoglobina glicată (GHb) și nivelurile de glucoză. De asemenea, participanților li s-au măsurat greutatea, înălțimea și circumferința taliei, care au fost folosite pentru a calcula IMC.

Fiecare voluntar a completat formulare care descriau stilul de viață, datele demografice și alți factori de sănătate sau de boală. Analizând datele și luând în considerare factorii legați de stilul de viață, cercetătorii au descoperit ceea ce ei descriu ca fiind o asociere între IMC/măsurile corporale compatibile cu obezitatea și depresia, împreună cu sentimente scăzute de bunăstare. Aceștia au observat că astfel de relații au fost mai frecvente în cazul femeilor din studiu decât în cazul bărbaților.

Echipa de cercetare sugerează că sănătatea mintală mai slabă la persoanele în vârstă obeze este probabil legată de factori sociali și fizici, menționând că există stigmă socială, prejudecăți și uneori discriminare asociate cu persoanele care suferă de obezitate. O combinație de frustrări, cu care se confruntă persoanele obeze, contribuie probabil la o sănătate mintală precară, notează autorii studiului.

Pentagonul urmează să livreze Ucrainei rachete antiaeriene, muniție de artilerie și sisteme blindate

Pentagonul urmează să trimită Ucrainei armament în valoare de 300 de milioane de dolari, după ce a descoperit unele economii de costuri la anumite contracte, în contextul în care armata americană este larg descoperită și are nevoie de cel puțin zece miliarde de dolari pentru a reface stocurile din care a scos armament pentru a-l trimite Kievului în lupta împotriva Rusiei, a anunțat marți Casa Albă.

Acesta este primul pachet în domeniul securității destinat Ucrainei al Pentagonului din decembrie încoace, când a anunțat că nu mai are fonduri pentru a-și reface resursele. În ultimele zile, ofciali au recunoscut în mod public nu doar că nu au bani să cumpere armament în vederea refacerii stocurilor, ci și că sunt descoperiți cu zece miliarde de dolari.

Casa Albă face acest anunț în contextul în care Ucraina duce o lipsă periculoasă de muniție, iar eforturi în vederea alocării unor noi fonduri destinate cumpărării de armament sunt blocate de opoziția republicană, majoritară în Camera Reprezentanților. Oficiali americani insistă de luni de zile asupra faptului că Satele Unite nu sunt în măsură să reia o livrare de armament Ucrainei atât timp cât Congresul nu alocă fonduri suplimentare în vederea refacerii stocurilor, prevăzute într-un proeict de lege cu privire la cheltuieli suplimentare aflat într-un punct mort.

Fonduri de reaprovizionare au permis Pentagonului să retragă muniție, sisteme de apărare antiaeriană și alte tipuri de armament din stocurile sale de rezervă, în baza autorizării prezidențiale de tragere și să le trimită în Ucraina, iar apoi să semneze contracte în vederea înlocuirii, necesară în vederea menținerii pregătirii de luptă a armatei americane. ”Atunci când trupele ruse înaintează, iar tunurile lor trag, Ucraina nu are suficientă muniție să riposteze”, declară un consilier în probleme de securitate națională la Casa Albă, Jake Sullivan, anunțând acest ajutor în valoare de 300 de milioane de dolari.

Pentagonul a creat, separat, o Inițiativă de Asistență a Securității Ucrainei (USAI), prin care a finanțat contracte pe termen mai lung în industria apărării, în vederea producerii de armament destinat Ucrainei. Potrivit unor oficiali de rang înalt care au informat presa în acest sens, Pentagonul a fost în măsură să realizeze economii în sumă de aproximativ 300 de milioane de dolari în cadrul acestor contracte pe termen mai lung și, având în vedere situația pe câmpul de luptă, a decis să se folosească aceste economii în vederea trimierii de armament Ucrainei.

Ei precizează că aceste economii acoperă costul acestui nou program și mențin cheltuielile de reaprovizionare sub zece miliarde dolari. Unul dintre ei subliniază că este vorba despre ”o încercare punctuală”, în cazul în care Congresul nu aprobă anvelopa respectivă, care prevede un ajutor destinat Ucrainei în valoare de 60 de miliarde de dolari sau în cazul în care nu se realizează alte economii.

Este vorba despre rachete antiaeriene, muniție de artilerie și sisteme blindate, precizează acest oficial. ”Acesta nu este un mod durabil de a susține Ucraina”, consideră un purtător de cuvânt al Pentagonului, general-maiorul Pat Ryder, apreciind că este vorba despre ”o bună afacere punctuală”, pe care oficialii nu o pot programa să se repete.

Două rusoaice care s-au filmat când se sărută, condamnate la Krasnodar

Justiția rusă a anunțat marți că a condamnat la plata unei amenzi în valoare de 500 de euro două femei tinere care s-au sărutat într-o cafenea și au publicat apoi o înregistrare video a acestui sărut, în plină represiune a comunității gay în Rusia.

În această înregistrare video, difuzată pe rețele de socializare, ele stau la o masă, ca la o cerere în căsătorie, fac un schimb de inele și se sărută.

Acuzatele, două femei în vârstă de 19 și 24 de ani, ale căror nume nu sunt dezvăluite de justiția rusă, au fost găsite vinovate în virtutea unui articol privind ”propaganda relațiilor și (sau) preferințelor sexuale netradiționale”, anunță pe Telegram serviciul de presă al unui tribunal din Krasnodar. Tribunalul care le-a judecat le-a condamnat ”la o amendă administrativă (în valoare de) 50.000 de ruble pe fiecare”, adică aproximativ 500 de euro, în pofida faptului că au prezentat ”scuze” în prealabil în fața unor polițiști.

În imagini obținute de agenția rusă de stat de presă RIA Novosti, apare una dintre tinere, cu fața blurată, explicând într-un comisariat de poliție că era vorba despre o ”glumă” destinată abonaților lor pe rețele de socializare. Potrivit acuzării, ”în februarie 2024, aceste două locuitoare ale orașului Krasnodar au publicat un clip video prezentând un comportament indecent într-un loc public”.

Începând din 2013, o lege interzice în Rusia ”propaganda” ”relațiilor sexuale netradiționale” care vizează minori. În urma unei înăspriri generale în societate, după invazia rusă a Ucrainei, această legislație a fost lărgită în mod considerabil, la sfârșitul lui 2022, și interzice orice formă de ”propagandă” lesbiană, gay, bisexuală și transsexuală în presă, pe Internet, în cărți și filme.

La începutul lui februarie, o tânără, Irina Mosina, a fost condamnată la plata unei amenzi după ce a postat online forografii cu steagul curcubeu, un simbol considerat ”extremist” în urma interzicerii de către autoritățile ruse a mișcării ”internaționale” LGBTÂ, în noiembrie 2023.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.