Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Putin devine tot mai dependent de anumite grupări ultraradicale

Ziarul de Vrancea
22 nov 2022 746 vizualizări

“Nu trebuie să ignorăm scenariul potrivit căruia am avea un lider și mai rău ca Putin”, spune cercetătorul Nicolas Gosset

La peste nouă luni de la începutul invaziei ruse în Ucraina, o victorie a Moscovei pare să se îndepărteze treptat. Președintele rus Vladimir Putin nu este totuși gata să capituleze și se agață cât poate de obiectivul lui, îndeosebi sprijinindu-se pe ajutorul mai multor grupări înarmate foarte influente în conflict, potrivit La Libre. “Ce e de reținut e faptul că Vladimir Putin devine din ce în ce mai dependent de cei care îi pot aduce eventual o victorie, anume Prigojin, grupul Wagner sau cecenii lui Kadîrov”, estimează cercetătorul Nicolas Gosset.

În opinia expertului de la Institutul Regal Superior de Apărare, unele dintre aceste grupări sunt decise să meargă până la capăt și sunt gata de orice pentru a răsturna trupele ucrainene. Ceea ce reprezintă în mod clar o ameninare pentru regim. Figurile proeminente ale acestor grupări ar putea avea și ambiții prezidențiale: “Nu trebuie să ignorăm scenariul potrivit căruia am avea un lider și mai rău ca Putin în fruntea Rusiei, ca de exemplu Evgheni Prigojin, care are acum ambiții politice declarate, cu perspectiva înființării unui partid politic”, avertizează Nicolas Gosset.

“Acum, e posibil și ca să asistăm la un scenariu de ruptură. Nemulțumirea socială ar putea fi atât de mare încât să ducă la o revoltă a populației”, mai spune el.

 

CIA vrea să recruteze cetățeni ruși nemulțumiți de războiul din Ucraina

Invazia Ucrainei a fost un eșec masiv pentru președintele rus Vladimir Putin și deschide oportunități pentru agențiile de informații occidentale de a recruta ruși nemulțumiți, a declarat directorul adjunct al operațiunilor CIA, David Marlowe. După cum notează Wall Street Journal, Marlow s-a folosit de prima sa apariție publică de la preluarea funcției, anul trecut, pentru a face propuneri potențialilor agenți. „Putin se afla în cea mai bună poziție cu o zi înainte de invazie, când încă mai avea posibilitatea de a constrânge Ucraina, de a influența NATO și de a demonstra că Rusia este o putere puternică”, a declarat Marlow în timpul unui discurs la Universitatea George Mason. „El a irosit toate aceste oportunități. Căutăm peste tot în lume ruși care sunt la fel de dezgustați de acest lucru ca și noi. Pentru că suntem deschiși la cooperare”, a precizat el.

Numit în iunie 2021 de către directorul CIA, William Burns, Marlowe vorbește fluent araba și a condus în repetate rânduri birourile agenției în străinătate, inclusiv în Orientul Mijlociu. A lucrat, de asemenea, în departamentul pentru Orientul Mijlociu la sediul CIA din Langley, scrie WSJ.

Comentariile sale au reluat declarații recente ale unor foști ofițeri de rang înalt ai CIA, potrivit cărora nemulțumirea multor ruși față de invazia din februarie a Ucrainei este un teren fertil pentru recrutarea de agenți în rândul militarilor, oamenilor de afaceri și altor persoane care au fugit din țară, nemulțumite de acțiunile Moscovei.

Șeful serviciului britanic de informații externe, MI6, a declarat vara trecută că expulzarea de către guvernele vest-europene a sute de presupuși spioni ruși a redus sever operațiunile de informații ale Kremlinului.

„Aproximativ 400 de ofițeri de informații ruși care operau sub acoperire diplomatică au fost expulzați”, a declarat Richard Moore la un forum de securitate desfășurat în iulie la Aspen. „Credem că, în Marea Britanie, acest lucru a înjumătățit probabil capacitatea lor de a-și desfășura activitatea și de a spiona pentru Rusia”, a estimat el.

Estimare britanică: Rusia aproape și-a epuizat stocul de arme fabricate în Iran

Rusia aproape și-a epuizat stocul actual de arme fabricate în Iran și va căuta să se realimenteze, arată Ministerul britanic al Apărării în actualizarea sa zilnică a informațiilor despre război.

Începând din septembrie, Rusia a lansat atacuri asupra Ucrainei în care a folosit atât arme tradiționale, cât și vechicule aeriene fără pilot (UAV) de fabricație iraniană, așa-numitele „drone kamikaze”, pentru a viza cu precădere infrastructura energetică a țării. Cotidianul „The Washington Post” scria, în weekend, că Moscova ar fi încheiat recent un acord secret cu Teheranul pentru a începe să fabrice drone pe teritoriul rusesc, ca să le folosească apoi în războiul din Ucraina. Oficialii ruși și iranieni ar fi perfectat acordul în timpul unei întâlniri care a avut loc în Iran la începutul acestei luni, iar cele două țări se mișcă acum rapid pentru a transfera schițele și componentele-cheie ce ar permite începerea producției în câteva luni, au declarat pentru cotidianul american trei oficiali care au avut acces la informații ale serviciilor secrete.

Pe de altă parte, experți din Iran și Ucraina s-au întâlnit pentru a discuta despre acuzațiile referitoare la utilizarea dronelor de atac de fabricație iraniană în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat marți pentru CNN un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev.

Un purtător de cuvânt al misiunii iraniene la ONU declarase anterior pentru CNN că a solicitat o „reuniune comună a experților” pentru a analiza acuzațiile. „În urma presupuselor afirmații privind utilizarea dronelor iraniene în conflictul din Ucraina, Iranul a solicitat o reuniune comună a experților cu autoritățile ucrainene pentru a analiza aceste acuzații. Până în prezent, au fost făcuți pași importanți în dialogul de colaborare între experții iranieni și ucraineni în domeniul apărării și în continuare se vor clarifica orice neînțelegeri în această privință”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Proteste ample la cea mai mare uzină de iPhone din China

Ample manifestații au izbucnit miercuri la cea mai mare uzină de telefoane iPhone din lume, aflată în China, în proprietatea subcontractorului taiwanez Foxconn, indică imagini difuzate pe rețelele sociale Weibo și Twitter.

Imaginile arată între altele o mulțime de lucrători care defilează în lumina zilei pe o stradă, unii dintre ei înfruntând un șir de persoane îmbrăcate în combinezoane albe de protecție integrală și membri ai forțelor de ordine.

Uzina se află la Zhengzhou, în provincia centrală Henan.

Un extras dintr-o filmare difuzată în direct în cursul nopții arată câteva zeci de muncitori care strigă “Să ne apărăm drepturile!” în fața unui dispozitiv de poliție și o mașină de poliție cu girofarul aprins. “Dați-ne salariile!”, scandează alții. În alte imagini se vede cum un muncitor instalează o barieră metalică, în timp ce autorul filmării strigă: “(Ei) trag!” și “bombe lacrimogene!”. În fine, o fotografie realizată ziua a surprins resturile carbonizate ale unei porți aparent incendiate în cursul nopții.

Cuvântul-cheie #RevolteFoxconn părea cenzurat, miercuri la prânz (ora locală), pe rețelele sociale chineze, dar unele mesaje făcând referire la manifestații au rămas online.

Foxconn, principalul subcontractor al Apple, s-a confruntat în ultimele luni cu o înmulțire a cazurilor de COVID-19 la complexul din Zhengzhou, unde lucrează peste 200.000 de salariați, majoritatea găzduiți în complex. Grupul a decis izolarea acestuia, cu muncitorii înăuntru, dar câteva sute dintre ei s-au panicat și au fugit. Mai mulți foști lucrători s-au plâns de insuficiența mâncării și de regulile stricte de carantină, iar alții au spus, în transmisii live pe rețelele sociale, că protestează pentru că au fost informați că-și vor primi bonusurile mai târziu decât li se promisese inițial. Grupul taiwanez este cel mai mare angajator din sectorul privat din China, cu peste un milion de salariați în toată țara, în circa treizeci de fabrici și institute de cercetare.

Un bărbat a ucis cel puțin 10 oameni într-un supermarket din SUA

Un bărbat înarmat a deschis focul într-un supermarket din statul american Virginia, miercuri, și a ucis 10 oameni, relatează BBC. Atacul s-a petrecut într-un supermarket Walmart din Chesapeake. Conform primelor informații, atacatorul s-a sinucis după atac. Bărbatul ar fi fost un manager de magazin. Autoritățile din Chesapeake au scris pe Twitter că „poliția a confirmat un atac armat cu morți la Walmart”. Deși sunt puține detalii, un agent de poliție a precizat că „până la 10 oameni au fost uciși” și mai mulți au fost răniți. Nu se cunoaște încă motivul acestui atac sângeros. Senatoarea locală Louise Lucas s-a declarat „absolut devastată” de ceea ce a descris cel mai recent „atac armat în masă” din Statele Unite. „Nu voi avea liniște până ce nu vom găsi soluții pentru a încheia această epidemie de violență cu arme de foc din țara noastră”, a declarat ea, într-o postare pe Twitter. Fotografiile de pe rețelele sociale arată o prezență mare a echipajelor de poliție la fața locului. Purtătorul de cuvânt Leo Kosinski a pus că informațiile arată că atacul a avut loc în incinta magazinului și că atacatorul a acționat de unul singur. După atac, un clip video a apărut pe internet în care un presupus martor ocular, purtând o uniformă de angajat Walmart, descrie ce s-a întâmplat. El spune că a ieșit din spațiul pentru angajați în timp ce managerul intra. După, acesta a deschis focul. „Am pierdut câțiva colegi”, spune el, clarificând că nu știe câți dintre aceștia au fost împușcați și câți au murit.

Record: Gemeni născuți din embrioni conservați timp de peste 30 de ani

Doi copii, gemeni, s-au născut în statul american Tennessee din embrioni înghețați în urmă cu mai bine de 30 de ani. Este un nou record pentru cei mai vechi embrioni conservați vreodată care au rezultat o naștere, scrie BBC. Embrionii au fost depozitați la aproximativ -128C în azot lichid la data de 22 aprilie 1992. Rachel Ridgeway, mamă a patru copii din Oregon, a născut gemeni pe 31 octombrie. Tatăl, Philip Ridgeway, a spus că a fost uluitor. Lydia Ann și Timothy Ronald Ridgeway au stabilit un nou record, potrivit Centrului Național de Donare de Embrioni (NEDC), o organizație privată, care spune că a ajutat la nașterea a peste 1.200 de copii din embrioni donați. Anterior deținătoarea recordului NEDC, Molly Gibson, s-a născut în 2020 dintr-un embrion care fusese înghețat de aproape 27 de ani. „Decizia... de a adopta acești embrioni ar trebui să îi liniștească pe pacienții care se întreabă dacă cineva va fi dispus să adopte embrionii pe care i-au creat în urmă cu 5, 10, 20 de ani”, a spus doctorul John David Gordon, care a efectuat transferul de embrioni. Embrionii gemeni au fost creați pentru un cuplu anonim căsătorit folosind fertilizare in vitro. Bărbatul avea peste 50 de ani și s-ar fi bazat pe o donatoare de ovule în vârstă de 34 de ani. Au fost păstrate într-un laborator de fertilitate de pe coasta de vest a SUA până în 2007, când cuplul le-a donat NEDC din Knoxville, Tennessee, pentru ca un alt cuplu să le folosească. „Aveam cinci ani când Dumnezeu le-a dat viață Lydiei și lui Timotei și de atunci el a păstrat acea viață”, a declarat Philip Ridgeway. „Într-un fel, ei sunt copiii noștri cei mai în vârstă, deși sunt cei mai mici. Este ceva uluitor în asta”, a adăugat el. Cei doi soți mai au și alți copii, cu vârste de 8, 6, 3 și aproape 2 ani, niciunul conceput prin fertilizare in vitro sau prin donare.

Bolsonaro contestă alegerile prezidențiale din Brazilia

Președintele brazilian în exercițiu, Jair Bolsonaro, a contestat alegerile pe care le-a pierdut luna trecută în fața rivalului de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, susținând, într-o plângere pe care autoritățile electorale au primit-o cu scepticism, că unele voturi trebuie invalidate. După desfășurarea scrutinului, Bolsonaro nu a recunoscut în mod explicit că a pierdut, dar a declarat că „va continua să îndeplinească toate prevederile Constituției”, ceea ce i-a făcut pe observatori să creadă că va coopera în transferul de putere. În petiția depusă marți, însă, Bolsonaro și liderul partidului de dreapta din care provine susțin că unele mașini de vot au funcționat defectuos și că orice vot exprimat prin intermediul acestora ar trebui anulat. Răspunzând la petiția lui Bolsonaro, autoritățile electorale au declarat că, întrucât aceleași mașini de vot au fost folosite și în primul tur de scrutin, Bolsonaro și partidul său trebuie să își modifice plângerea pentru a include și acele rezultate, pentru ca procesul să ajungă în instanță.

Alegerile intens disputate de luna trecută au avut loc pe fondul unui climat politic tensionat și polarizat în Brazilia, care se confruntă cu o inflație ridicată, o creștere economică limitată și o sărăcie în expansiune. Lula da Silva a primit peste 60 de milioane de voturi - potrivit numărătorii finale a autorității electorale - cele mai multe din istoria țării, depășind-și propriul record din 2006.Gleisi Hoffmann, președintele Partidului Muncitorilor (PT) al lui Lula, a spus că plângerea electorală a lui Bolsonaro nu este nimic altceva decât o „șicană”.Experții spun că este puțin probabil ca plângerea lui Bolsonaro să ajungă prea departe, deoarece victoria lui Lula a fost validată deja de Tribunalul Superior Electoral și recunoscută de principalii politicieni și aliați internaționali ai Braziliei.

Cel puțin un mort în două explozii la Ierusalim

Cel puțin o persoană a fost ucisă și peste zece rănite miercuri dimineața la Ierusalim în două explozii despre care autoritățile afirmă că au fost atacuri cu bombă. O explozie produsă într-o stație de autobuz la ieșirea din oraș s-a soldat cu un mort și 11 răniți, iar o a doua, survenită într-o altă stație, a avariat un autocar și s-a soldat cu trei răniți, potrivit primelor informații.Poliția israeliană a afirmat într-un comunicat că exploziile, produse la o jumătate de oră una de cealaltă, au fost un presupus atac palestinian.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.