Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Putin ar fi amânat de trei ori invadarea Ucrainei

Ziarul de Vrancea
19 dec 2022 626 vizualizări

Trupele care au invadat țara pe 24 februarie fost aprovizionate cu alimente, muniție și combustibil doar pentru trei zile, mai susțin serviciile de informații militare ucrainene

Președintele rus Vladimir Putin a amânat invazia planificată de Rusia a Ucrainei de trei ori, după ce s-a consultat cu Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al Forțelor Armate Ruse, și cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu, potrivit lui Vadim Skibițki, șef adjunct al agenției de informații militare a Ucrainei, relatează Kyiv Independent. Skibițki a declarat că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei l-a îndemnat pe Gherasimov să avanseze cu invazia și că Rusia a investit o cantitate semnificativă de resurse în pregătirea sa. „Conform informațiilor noastre, pentru a treia oară ofensiva a fost amânată la mijlocul lunii februarie”, a spus el.

Skibițki a adăugat că unitățile militare ruse implicate în invazia planificată au fost aprovizionate cu alimente, muniție și combustibil doar pentru trei zile, indicând că Rusia ar fi subestimat serios situația.

Potrivit numeroaselor analize și investigații independente, decizia Rusiei de a invada Ucraina a fost luată de Vladimir Putin într-un nivel ridicat de izolare față de toată lumea, cu excepția celor mai apropiați confidenți personali ai săi, un factor văzut ca un motiv cheie pentru eșecurile timpurii ale ofensivei de la Kiev.

În 24 februarie, Rusia a invadat Ucraina, Putin sperând ca războiul să dureze doar câteva zile, însă au trecut 10 luni, iar victoria Rusiei nu pare aproape. Președintele Vladimir Putin a ordonat, în cele din urmă, în septembrie, mobilizarea parțială a populației ruse, inclusiv chemarea rezerviștilor militari în serviciu activ și o creștere a producției de arme, în timp ce Rusia pierde din terenul invadat parțial de la începutul ofensivei, iar armata se confruntă cu lipsuri majore de arme, pregătire și hrană.

Pe de altă parte, ​șeful forțelor armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, spunea săptămâna trecută că Rusia va încerca din nou să captureze Kievul, după ce atacul său anterior a fost respins la începutul acestui an.

“Rusia nu are niciun interes să absoarbă”

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia nu intenționează să “absoarbă” Belarusul, ca răspuns la o întrebare în timpul unei conferințe de presă susținută luni, la Minsk, cu omologul său belarus Alexander Lukașenko. “Rusia nu are niciun interes să absoarbă pe nimeni. Pur și simplu nu este recomandabil astăzi”, a declarat Putin ca răspuns la întrebarea unui reporter despre presupusele zvonuri potrivit cărora Rusia vrea să absoarbă Belarusul. “Acești critici lipsiți de scrupule din exterior fie nu înțeleg despre ce vorbesc, fie vorbesc despre asta intenționat, inducând în eroare oamenii care nu sunt imersați în acest subiect. Problema nu este o absorbție. Problema este coordonarea politicii economice”, a declarat Putin. “Orice altceva este un nonsens. Acestea sunt încercări ale răutăcioșilor de a încetini procesul nostru de integrare. Și fac acest lucru doar pentru a nu avea concurenți eficienți și periculoși pe piețele mondiale. Asta este tot”, a spus Putin. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că afirmația lui Putin că nu intenționează să absoarbă pe nimeni “trebuie tratată ca fiind culmea ironiei”. “Am auzit aceste declarații din partea președintelui Putin, în același timp, încă din primele zile ale acestui conflict și din săptămânile care au precedat acest conflict, am văzut cum regimul Lukașenka și-a cedat în esență suveranitatea, și-a cedat independența în favoarea Rusiei”, a declarat Price.

Meta riscă o amendă de 11,8 miliarde de dolari din partea UE

Uniunea Europeană a trimis luni Meta, compania-mamă a Facebook, o listă de obiecții cu privire la afacerea sa cu anunțuri online, Facebook Marketplace, o procedură oficială care poate duce la o investigație oficială.

Comisia Europeană, brațul executiv al UE, a declarat că a constatat că Meta a încălcat regulile antitrust ale UE prin denaturarea concurenței pe piețele pentru publicitatea online. Executivul UE a contestat asocierea de către Meta a serviciului Facebook Marketplace, care permite utilizatorilor să listeze articole de vânzare, cu o rețea socială personală, Facebook.

Facebook Marketplace a fost lansată în 2016 și este folosită în 70 de țări pentru cumpărarea și vânzarea de bunuri.

Comisia este îngrijorată că acest aranjament oferă Facebook Marketplace “un avantaj substanțial de distribuție, pe care concurenții nu îl pot egala”.

Margrethe Vestager, vicepreședintele Comisiei responsabil cu politica de concurență, a declarat că legătura dintre Facebook și Marketplace face ca utilizatoril “să nu aibă de ales decât să aibă acces la Facebook Marketplace”. “În plus, suntem îngrijorați de faptul că Meta a impus condiții comerciale neloiale, permițând Facebook Marketplace să utilizeze datele privind serviciile de reclame online concurente. Dacă sunt confirmate, practicile Meta ar fi ilegale conform regulilor noastre de competiție”, a spus Vestager.

Tim Lamb, director pentru concurență în zona EMEA la Meta, a declarat: “Afirmațiile făcute de Comisia Europeană sunt fără temei. Vom continua să lucrăm cu autoritățile de reglementare pentru a demonstra că inovarea produselor noastre este pro-consumator și pro-competitivă”.

Cu toate acestea, dacă după ce o companie își prezintă apărarea Comisia găsește în continuare suficiente dovezi ale unei încălcări a legislației sale, se poate confrunta cu potențiale modificări ale practicilor sale de afaceri sau cu o amendă de până la 10% din veniturile anuale globale. Pentru Meta, care a realizat venituri anuale de 117,92 miliarde de dolari în 2021, asta ar putea însemna o penalizare în valoare de până la 11,8 miliarde de dolari.

Ar marca cel mai recent eșec pentru Meta, care se confruntă, printre altele, cu presiuni din partea investitorilor asupra tranziției sale către “metavers”.

Prețul acțiunilor companiei a scăzut cu peste 60% în acest an, pe fondul unei scăderi mai ample a acțiunilor în sectorul tehnologic.

Musk rupe tăcerea după ce 10 milioane de utilizatori Twitter au votat pentru ca el să demisioneze

Elon Musk a postat prima oară pe Twitter după ce peste 10 milioane de oameni au votat, în propriul sondaj pe care l-a propus, în favoarea demisiei sale din funcția de director executiv al companiei. El a anunțat că doar abonații care au cont plătit, Twitter Blue, vor putea vota în viitoarele sale sondaje legate de politicile sale antreprenoriale, relatează „The Guardian”.

Duminică, Musk i-a întrebat pe utilizatorii Twitter dacă ar trebui să demisioneze de la conducerea companiei, promițând că va respecta rezultatele sondajului său. La închiderea sondajului, luni, 57,5% dintre cei care au răspuns au spus că ar trebui să demisioneze.

Musk, de obicei un utilizator prolific al platformei sociale, nu a mai scris niciun mesaj pe Twitter în orele imediat următoare sondajului. În cele din urmă, a rupt tăcerea și a comentat „Interesant” la multiplele sugestii că rezultatele sondajului său ar fi fost distorsionate de conturi false.

Răspunzând la sugestia unui alt utilizator potrivit căreia „abonații Blue ar trebui să fie singurii care pot vota în sondajele legate de politici”, Musk a spus: „Bună observație. Twitter va face această schimbare”.

Twitter Blue este un abonament cu plată care permite oricui să cumpere un semn de „cont verificat”, o bifă albastră care este asociată contului său.

În calitate de proprietar majoritar al companiei private, nimeni nu îl poate forța pe Musk să plece, însă o serie de decizii derutante din ultimele zile i-a determinat chiar și pe unii dintre cei mai apropiați susținători ai săi să rupă legăturile cu el.

Decizia de a interzice, săptămâna trecută, un cont care a urmărit deplasarea avionului său privat a fost urmată de o suspendare a conturilor unor jurnaliști care au criticat această interdicție. Acest lucru a dus, la rândul său, la un exod al unor utilizatori implicați către alte rețele sociale, în special către concurentul său descentralizat Mastodon.

Duminică, Musk a reacționat interzicând toate linkurile către alte rețele sociale, inclusiv Mastodon, Instagram, Facebook și chiar platforme minore precum Nostr, folosită de fondatorul Twitter, Jack Dorsey, și Linktree, un instrument de creare a paginilor de start preferat de influenceri. Această interdicție a fost anulată până la sfârșitul zilei, după un sondaj pe Twitter de pe contul Twitter Safety. Musk a spus: “Mergem înainte, va exista un vot pentru schimbări majore de politică. Îmi cer scuze. Nu se va mai întâmpla din nou”.

Musk are un istoric de utilizare a sondajelor pe Twitter pentru a aproba decizii majore, vânzând o zecime din acțiunile sale Tesla după un sondaj în 2021, restabilind contul lui Donald Trump după un al doilea sondaj luna trecută și restabilind o serie de conturi suspendate după un al treilea sondaj. “Vox Populi, Vox Dei”, a scris Musk pe Twitter după sondajul despre Trump.

Cu toate acestea, în multe cazuri, el a dat impresia că a decis deja rezultatul înainte de a posta: de exemplu, anunțase deja vânzarea participațiilor sale la Tesla cu mult înainte de a-l supune la vot, iar planul său de a-l restabili pe Trump fusese discutat încă dinainte de a cumpăra Twitter.

De asemenea, ideea de a demisiona din funcția de director general fusese sugerată cu mult înainte de publicarea sondajului pe Twitter. La 16 noiembrie, el a declarat unui judecător din Delaware că intenționează să își reducă timpul petrecut la Twitter și “să găsească pe altcineva care să conducă Twitter”.

Peru: Polițiști deghizați în Moș Crăciun au arestat patru suspecți de trafic de droguri

Polițiști peruani s-au deghizat în Moș Crăciun și spiridușii săi pentru a trece neobservați într-un cartier din Lima, cu scopul de a aresta patru suspecți de trafic de droguri, relatează presa internațională.

Operațiunea a avut loc sâmbătă și a început când polițiștii deghizați se plimbau pe străzile cartierului Surquillo. Unele zone din acest cartier sunt supranumite „Chicago Chico” din cauza nesiguranței lor, făcând aluzie la bandele violente care operau în orașul american Chicago în anii 1920.

“Este vremea Crăciunului și a avea un Moș Crăciun pe străzi nu atrage atenția. De asta am profitat pentru a efectua intervenția”, a declarat colonelul David Villanueva, de la Poliția Națională, pentru America TV. Ajuns în fața unei case, un ajutor de Moș Crăciun, îmbrăcat într-un costum roșu cu alb, a spart ușa de lemn a unei case. Era o polițistă. Ea și colegii ei s-au repezit înăuntru, potrivit imaginilor difuzate de poliție. În loc de „Crăciun fericit”, infractorii au auzit: „Poliția! Nu mișcați!”

Imaginile îl arată pe Moș Crăciun arestând unul dintre deținuți în interiorul casei. În total, trei bărbați și o femeie au fost arestați. Ei au crezut inițial că este o farsă, susține poliția.

Operațiunea a dus la confiscarea a șase mii de pachete mici de pastă de cocaină, 104 pungi de cocaină și 279 de pungi de marijuana ascunse în casă.

Peru este considerat unul dintre cei mai mari producători de cocaină din lume, alături de Columbia și Bolivia.

Amber Heard a acceptat să-i plătească lui Johnny Depp un milion de dolari

Actrița Amber Heard a anunțat luni că a ajuns la un acord pentru a pune capăt procedurii de apel în procesul pentru defăimare intentat în Statele Unite lui Johnny Depp, acceptând să-i plătească fostului ei soț un milion de dolari. “După o lungă reflecție am luat decizia dificilă de a încheia un acord”, a scris vedeta pe Instagram, fără a preciza condițiile financiare.

Actrița în vârstă de 36 de ani a contestat inițial verdictul din iunie care o condamna la plata a 10 milioane de dolari vedetei din “Pirații din Caraibe”, care la rândul său urma să-i plătească 2 milioane lui Amber Heard. “Am luat această decizie după ce mi-am pierdut încrederea în sistemul de justiție american, unde mărturia mea publică a servit drept divertisment și a fost hrană pentru rețelele sociale”, a adăugat actrița.

Avocații lui Johnny Depp, în vârstă de 59 de ani, au salutat luni încheierea acestui acord. “Suntem încântați să închidem oficial acest capitol dureros pentru Johnny Depp, care a arătat clar de-a lungul acestui proces că prioritatea lui este să se afle adevărul”, au spus avocații Benjamin Chew și Camille Vasquez. “Plata unui milion de dolari, pe care domnul Depp se angajează să-l doneze unor organizații de caritate, demonstrează că doamna Heard recunoaște concluziile” justiției, au adăugat avocații.

Bătălia juridică dintre foștii soți a izbucnit în urma publicării unui articol în The Washington Post în 2018, în care Amber Heard s-a descris pe sine drept “o persoană publică care reprezintă violența domestică”, fără a-și numi fostul soț.

Asigurând că acest text i-a distrus reputația și cariera, Johnny Depp, în vârstă de 59 de ani, și-a dat în judecată fosta soție pentru defăimare și a cerut despăgubiri de 50 de milioane de dolari. Amber Heard a contraatacat și a cerut dublu. La sfârșitul a șase săptămâni de dezbateri, jurații Curții din Fairfax, din suburbiile Washingtonului, au ajuns la concluzia că foștii soți s-au defăimat reciproc, dar au estimat că prejudiciile suferite de Johnny Depp sunt mai mari.

Procesul, care a fost foarte mediatizat și transmis în direct la televizor, a fost urmărit de milioane de telespectatori din întreaga lume și a provocat o explozie de mesaje ostile pe rețelele de socializare la adresa actriței

Comisia parlamentară “6 ianuarie” recomandă inculparea penală a lui Trump

Comisia parlamentară de anchetă a luării cu asalt a Capitoliului la 6 ianuarie 2021 recomandă ca fostul președinte republican Donald Trump să fie inculpat penal cu privire la patru acuzații penale, potrivit reprezentantului Jamie Raskin relatează BBC. Cele patru acuzații sunt de obstrucționare a unei proceduri oficiale, conspirație pentru fraudarea Statelor Unite, conspirație pentru a face o declarație falsă și insurecție.

Acest lucru nu înseamnă acuzații penale oficiale – deoarece este de competența Departamentului de Justiție să acuze persoanele – este o recomandare.

Fostul președinte Donald Trump a arătat că este „inapt” pentru o nouă funcție publică, a afirmat luni Liz Cheney, vicepreședinta republicană a comisiei de anchetă privind atacul din 6 ianuarie de la Capitoliu. „Oricine se comportă astfel într-un astfel de moment nu va mai putea ocupa niciodată o poziție de conducere în această țară”, a spus ea în cadrul unei audieri publice finale care urmează să prezinte concluziile comisiei de anchetă

Primele bancnote cu chipul Regelui Charles, dezvăluite de Banca Angliei

Banca Angliei a dezvăluit noua înfățișare a bancnotelor cu imaginea regelui Charles al III-lea. Portretul va fi singura modificare a modelelor existente ale bancnotelor de 5, 10, 20 și 50 de lire sterline și va intra în circulație începând cu jumătatea anului 2024, relatează BBC, preluat de g4media.ro.

Noile bancnote vor avea portretul regelui pe față și în fereastra de siguranță transparentă. Bancnotele existente vor fi acceptate în continuare în magazine și după ce noile bancnote vor începe să circule.

Monedele de 50 de pence cu imaginea regelui Charles al III-lea au intrat deja în circulație prin intermediul oficiilor poștale din întreaga țară. Monedele cu imaginea reginei vor fi acceptate în continuare în magazine, la fel ca și bancnotele.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.