Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Proteste masive împotriva unui campus chinezesc la Budapesta

Ziarul de Vrancea
5 iun 2021 1234 vizualizări

Fidesz vinde cu ridicata locuințele studenților maghiari și viitorul lor, doar pentru a putea aduce universitatea de elită a dictaturii Chinei în țară”, spune primarul orașului, un opozant al regimului Orban

Mii de unguri, dintre care unii au purtat pancarde inscripționate cu “trădare”, au protestat, sâmbătă, față de planurile unei companii chineze de a deschide un campus la Budapesta. Oponenții liberali ai premierului naționalist Viktor Orban îl acuză pe acesta de apropierea de China și se tem că înființarea campusului respectiv va reduce calitatea educației superioare și va ajuta Beijingul să își sporească influența în Ungaria și Uniunea Europeană. “Nu sunt de acord cu consolidarea relației feudale a țării noastre cu China”, a declarat Patrik, un student de 22 de ani care a refuzat să-și dea numele complet, la protestul din capitala Ungariei. El a spus că fondurile ar trebui utilizate “pentru a ne îmbunătăți propriile universități, în loc să construim una chineză”.

Guvernul a semnat un acord cu Universitatea Fudan din Shanghai, în aprilie, privind construirea campusului într-un amplasament din Budapesta, unde anterior fusese planificat un centru de cazare pentru studenți maghiari.

Executivul a afirmat că Fudan este o instituție de talie mondială, iar campusul “ar permite studenților să învețe de la cei mai buni”. Agenția de presă MTI l-a citat pe Tamas Schanda, un secretar de stat în guvern, declarând că protestul de sâmbătă este inutil și că respinge “isteria politică” bazată pe bârfe nefondate și informații mass-media.

Politicienii și economiștii de opoziție au criticat ceea ce spun că vor fi costurile ridicate ale proiectului și lipsa de transparență. Primarul din Budapesta se opune planului. “Fidesz vinde cu ridicata locuințele studenților maghiari și viitorul lor, doar pentru a putea aduce universitatea de elită a dictaturii Chinei în țară”, au declarat organizatorii protestului de sâmbătă, pe Facebook.

Beijingul a declarat săptămâna aceasta că “unii politicieni maghiari” încearcă să atragă atenția și să împiedice cooperarea dintre China și Ungaria. Orban a construit legături cordiale cu China, Rusia și alte guverne neliberale, în timp ce intră în contradicție cu aliații occidentali prin limitarea independenței cercetării științifice, a sistemului judiciar și a mass-media.

Premierul se confruntă cu o opoziție unificată pentru prima dată de la preluarea puterii în 2010, înainte de alegerile parlamentare care vor avea loc în 2022.

Studiu: Consumul de alcool, indiferent de cantitate, reprezintă un pericol pentru sănătate

Nu există un nivel sub care consumul de alcoolul să nu reprezinte un risc pentru sănătate, potrivit unui raport al Institutului francez pentru sănătate și cercetări medicale (Inserm). “Orice consum - chiar și scăzut - (de alcool) are un efect dăunător asupra sănătății”, subliniază autorii acestui raport de “expertiză colectivă”, publicat vineri, privind reducerea efectelor negative asociate alcoolului, consumat de circa 43 de milioane de persoane în Franța.

Nivelurile de consum rămân ridicate, în special în rândul tinerilor, în timp ce în Franța sunt raportate “41.000 de decese anual (dintre care 11.000 de femei) asociate consumului de alcool, cu un cost social estimat la 118 miliarde de euro”, se menționează în acest document de 700 de pagini, ce conține recomandări.

Autorii documentului recomandă înăsprirea legii Evin din 1991 (privind lupta împotriva fumatului și a alcoolismului) “considerabil slăbită” în ultimii ani, prin interzicerea publicității pe internet și în spațiul public, și prin creșterea prețului (prin impozitarea băuturilor pe gram de alcool sau cu preț minim ca în Scoția).

Documentul sugerează, de asemenea, “reducerea disponibilității alcoolului” (prin intervale orare de vânzare și numărul de magazine sau licențe) și “reamintirea reperelor privind consumul cu risc redus de alcool” (nu mai mult de două pahare pe zi și nu zilnic), precum și “vulnerabilitatea biologică mai mare a femeilor față de alcool”.

Consumul de alcool este direct sau indirect responsabil pentru circa 60 de boli, inclusiv pentru anumite tipuri de cancer (cum ar fi cancerul de sân), dar și pentru bolile cardiovasculare. Este, de asemenea, prima cauză a spitalizărilor și a doua cauză de deces evitabilă în Franța (după fumat), reamintesc experții. “Trebuie să ne oprim să mai spunem că este bun pentru inimă”, a declarat în legătură cu vinul roșu Mickaël Naassila, cercetător în cadrul Inserm.

Zeci de oameni amendați pentru că au luat nisip de pe plajele din Sardinia

Zeci de oameni au primit amenzi de până la 3.000 de euro pentru că au luat nisip și scoici de pe plajele din Sardinia, informează presa locală. Sâmbătă, autoritățile italiene au anunțat că 41 de persoane au furat în total aproximativ 100 de kilograme de nisip și scoici de pe plaje. Potrivit bbc.com, în Sardinia este strict interzis să se ia nisip de pe plaje, comercializarea nisipului, pietrelor și scoicilor de pe plaje devenind ilegală în 2017. Amenzile pentru încălcarea acestei legi sunt dure, însă de mai mulți ani localnicii se plâng că celebrul nisip alb este furat. Turiștii, în mare parte veniți din afara Italiei, dar și unii italieni, pun nisipul în sticle pentru a-l păstra ca amintire sau a-l vinde online. Autoritățile din Sardinia, care anchetează furtul de nisip și scoici, au monitorizat aeroporturile și porturile, dar și site-urile pe care s-ar putea vinde ilegal nisipul.

Poliția din Sardinia a anunțat că nisipul, scoicile și pietrele luate de pe plaje de turiști au fost duse înapoi în zonele de unde s-au furat. Pe o pagină de Facebook numită “Sardinia furată și jefuită”, utilizatorii scriu deseori despre felul în care mediul este afectat de furtul de nisip, caracterizând situația drept una urgentă.

Pierluigi Cocco, om de știință care locuiește în Cagliari, a declarat că plajele sunt motivul principal care îi atrage pe turiști în Sardinia și că unii oameni iau nisip ca să aibă “o amintire prețioasă”. Însă el a subliniat că luarea nisipului contribuie la micșorarea plajelor în timp, ceea ce ar reprezenta o amenințare pentru mediu.

În 2019, un cuplu de francezi care vizita Sardinia a fost prins cu 40 de kilograme de nisip în mașină. Cei doi au spus că au vrut să ducă nisipul acasă ca suvenir și că nu și-au dat seama că au comis o ilegalitate.

Record: Italia a administrat 600.000 de doze de vaccin într-o zi

Italia a administrat vineri un număr record de 600.000 de doze de vaccin împotriva coronavirusului, informează AFP, citând autoritățile locale.

“Ziua de ieri a fost marcată de un număr record de doze administrate înntr-un interval de 24 de ore, acesta fiind de 600.000. Numărul total de doze administrate până acum depășește 37 de milioane. Italia este pe locul doi în Europa în privința numărului de oameni vaccinați complet, după Germania și înaintea Franței și Spaniei”, a anunțat sâmbătă autoritatea italiană responsabilă cu vaccinarea.

Potrivit AFP, recordul de doze administrate vine și ca urmare a faptului că numărul de centre de vaccinare a crescut. Îm martie, erau 1.500 de centre, iar acum sunt 2.666.

Guvernul american va înceta să mai caute să identifice sursele jurnaliștilor

Guvernul american a anunțat sâmbătă că va înceta să mai obțină în secret convorbirile telefonice și mesajele electronice ale jurnaliștilor de investigație politică, mai ales în cazul unor scurgeri de informații în sfera politică, punând capăt unei practici adesea criticate sub motivul că aduce atingere libertății presei. Departamentul Justiției din SUA a dat asigurări că, “pentru a schimba practica sa de lungă durată, nu va mai căuta (...) să obțină sursele de informație ale jurnaliștilor”. “A-i cita pe jurnaliști pentru a compare în cadrul anchetelor privind scurgerile de informații politice nu este conform cu orientarea politică a președintelui”, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

The New York Times a dezvăluit săptămâna aceasta că Departamentul Justiției, în timpul administrațiilor Donald Trump și Joe Biden, a dus o bătălie juridică de culise pentru a-și procura email-urile a patru reporteri ai cotidianului american cu scopul de a le identifica sursele de informație. Printre alte mass media, CNN a semnalat luna trecută că administrația Trump a căutat să obțină în secret înregistrările telefonice și email-urile unuia dintre corespondenții săi.

Președintele Parlamentului European susține aderarea la UE a statelor din Balcanii de Vest

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a pledat în favoarea aderării statelor din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană, numind extinderea un “proiect pozitiv pentru pace și prosperitate”, informează dpa. “Extinderea poate aduce beneficii imense atât regiunii, cât și Europei în ansamblu, ajutând la asigurarea unui continent stabil, prosper și pașnic”, a declarat duminică David Sassoli pentru grupul german Funke Mediengruppe. Ritmul, a spus el, va depinde de îndeplinirea de către țările din Balcanii de Vest a criteriilor de aderare.

“Reformele trebuie încă finalizate în fiecare din aceste țări”, dar “Uniunea Europeană trebuie să își respecte promisiunile și să recunoască progresele”, a apreciat David Sassoli. UE are deja discuții de aderare cu Muntenegru și Serbia, în timp ce Albania și Macedonia de Nord sunt candidați oficiali.

Bosnia-Herțegovina și Kosovo au fost considerate până acum potențiali candidați la negocieri. La sfârșitul anului trecut, Cehia și Slovacia au blocat adoptarea unui text important privind progresele în procesul de extindere a Uniunii. Iar înainte, Bulgaria a respins începerea negocierilor de aderare la UE ale Macedoniei de Nord ca urmare a disputei generate de istoria comună. Sofia refuză, de asemenea, să recunoască limba macedoneană ca entitate proprie, susținând că este un dialect bulgar. Decizia blochează, de asemenea, începerea planificată a negocierilor de aderare ale Albaniei.

Situația este considerată problematică deoarece statele balcanice sunt curtate de țări precum Rusia, China și Turcia.

China: Un bărbat înarmat cu un cuțit a ucis șase persoane

Un bărbat înarmat cu un cuțit a ucis șase oameni și a rănit 14 în Anqing, oraș din estul Chinei, a anunțat ieri postul public de televiziune CCTV, citat de AFP.

Crima s-a produs sâmbătă după-amiază pe străzile din Anqing, oraș situat la 1.200 kilometri sud de Beijing, în provincia Anhui. Atacul a avut loc pe o stradă pietonală și comercială din Anqing, cu o populație de cinci milioane de locuitori.

Potrivit CCTV, care citează Biroul de securitate publică din oraș, un suspect în vârstă de 25 de ani, șomer și furios, a fost arestat și a fost deschisă o anchetă.

Atacurile cu cuțitul nu sunt rare în China, unde cetățenii de rând nu au dreptul să dețină o armă de foc.

În Germania se protestează împotriva construcției de autostrăzi

Mii de militanți pentru climă și bicicliști au protestat sâmbătă în întreaga Germaniei împotriva construirii de noi autostrăzi. La Berlin, câteva sute de persoane au luat parte la ziua națională de protest, luând cu asalt două șantiere. În orașul vestic Dortmund, cel puțin 1000 de militanți au luat parte la un protest pe biciclete pe porțiuni din mai multe autostrăzi federale, a anunțat poliția. La Kassel, circa 100 de persoane au pedalat timp de 15 minute pe un segment de autostradă între două ieșiri. Alte câteva sute de oameni au manifestat în Saxonia inferioară și în landul Bremen, precum și la granița de land dintre Brandenburg și Saxonia Anhalt.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.