Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Prostituată româncă, ucisă în Franța pentru că a „dublat tariful”

Ziarul de Vrancea
24 mar 2021 766 vizualizări

Condamnat la 20 de ani de închisoare, criminalul nu a arătat remușcări în instanță

Un individ de 23 de ani a fost condamnat marți de un tribunal din Nîmes, în sudul Franței, la 20 de ani de închisoare pentru asasinarea Nicoletei, o tânără prostituată originară din România care visa la o viață mai bună în Franța. Acuzatul, Anthony Riss, descris ca fiind “coleric” și “impulsiv”, era judecat de luni pentru că a ucis-o pe această tânără de 25 de ani pentru un motiv “sordid”: dublarea tarifului practicat. “Ceea ce este sigur în acest caz este intenția de a ucide, cinci lovituri de cuțit în zona inimii, prima fiind fatală”, a reamintit avocatul general Patrick Bottero în rechizitoriul său.

Victima a fost bătută la Rodilhan, în sudul Franței, în noaptea de 31 mai spre 1 iunie 2018, “în timp ce îi întorcea spatele” pentru a scăpa din autovehicul și, “ca și cum toate acestea nu ar fi fost suficiente, pentru a se asigura că îi dă lovitura de grație a lovit-o” cu mașina”, a continuat Patrick Bottero, vorbind despre “încrâncenare”. Anthony Riss, fost zugrav, a vorbit cu o voce ștearsă, lipsită de viață și nu și-a exprimat niciun regret, recunoscând doar din vârful buzelor că a înjunghiat-o pe tânără într-o “izbucnire” de furie. Apărarea a pledat pentru circumstanțe atenuante, printre care faptul că nu a fost niciodată condamnat, și-a mărturisit crima, suferă de epilepsie încă din copilărie și este foarte “imatur”.

Pauline Garcia, avocata lui Marian, tatăl victimei, un agricultor sărac care nu a putut veni din România pentru proces, a încercat cu multă omenie să creioneze pentru instanță un portret al Nicoletei, evocând mai ales “legăturile statornice” dintre această fiică unică și tatăl ei.

Nicoleta, a cărei mamă a murit în 2015, a nutrit speranța unui “vis francez” pentru a încerca să-și ajute familia. Dar, asemenea altor tinere sărace din Europa de Est, ea a căzut rapid în prostituție și a fost chiar “victima unor violențe foarte grave” din partea membrilor unei rețele de proxenetism dezmembrate în 2016 la Nîmes.

Pedeapsa este însoțită de o perioadă de siguranță de 10 ani.

Turcia, pusă la colț în NATO

SUA au somat ieri Turcia să renunțe la sistemul de apărare antirachetă cumpărat din Rusia și s-au declarat preocupate de retragerea Ankarei din convenția internațională asupra protecției femeilor, a anunțat un purtător de cuvânt american. Secretarul de stat Antony Blinken a formulat această cerere și și-a exprimat preocupările omologului său turc Mevlut Cavusoglu în cadrul unei întrevederi în timpul reuniunii NATO de la Bruxelles, a precizat purtătorul său de cuvânt, Ned Price.

“Nu este un secret pentru nimeni că noi avem dispute cu Turcia, în special cu privire la S-400 (un sistem antirachetă rusesc) și la unele acțiuni întreprinse, inclusiv în Mediterana orientală. Nu este un secret nici că Turcia este un aliat de mult timp și apreciat și un aliat pe care avem, cred, un mare interes să-l păstrăm ancorat în NATO”, a declarat Antony Blinken marți, în cursul unei discuții cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Washingtonul consideră că rachetele S-400 rusești sunt “incompatibile cu echipamentul NATO, ele amenință securitatea tehnologiei NATO și nu sunt conforme angajamentelor Turciei în calitate de membră a Alianței”.

SUA au interzis în decembrie atribuirea oricărui permis de export de arme către SSB, agenția guvernamentală turcă însărcinată cu achizițiile de echipamente militare, pedepsind Ankara pentru achiziționarea sistemului S-400. Turcia a fost îndepărtată din programul de fabricare a avionului de luptă american de ultimă generație F-35, apreciind că S-400 ar putea dezvălui secrete tehnologice. În replică, Ankara a discutat cu Moscova pentru a cumpăra avioane de luptă rusești, s-a aflat dintr-o sursă diplomatică europeană.

Blinken se alătură astfel preocupărilor exprimate de numeroși aliați, membri ai UE. Liderii Uniunii Europene urmează să definească joi poziția lor față de Turcia în cursul unui summit.

Ei vor opta pentru un demers “progresiv, condițional și reversibil”, punând Ankara sub supraveghere până la viitorul lor summit în iunie, a anunțat președintele Consiliului European, Charles Michel, în scrisoarea sa de invitație la summit.

Brazilia: Număr record de decese zilnice asociate COVID-19

Brazilia a înregistrat marți un număr record de decese asociate COVID-19, iar proteste ample au avut loc în întreaga țară după ce președintele Jair Bolsonaro, sceptic cu privire la criza sanitară, a afirmat că cetățenii vor putea curând să își reia traiul obișnuit.

Marți, în Brazilia au fost înregistrate 3.251 de decese asociate COVID-19 și aproximativ 85.000 de noi cazuri. Noua raportare subliniază criza gravă cu care se confruntă țara, în care campania de vaccinare se derulează greoi, iar spitalele sunt în colaps.

Jair Bolsonaro s-a adresat populației, marți seară, într-o intervenție televizată după ce a confirmat al patrulea ministru al Sănătății din ultimul an.

Președintele a minimalizat în repretate rânduri criza sanitară, s-a arătat neîncrezător în vaccinuri și s-a opus măsurilor restrictive luate la nivel de state braziliene. În discursul său de câteva minute, Bolsonaro și-a apărat reacția la epidemie, susținând că, prin refuzul restricțiilor, precum carantina, a încercat să protejeze locurile de muncă și să evite „haosul economic”.

„Vreau să reasigur poporul brazilian și să îi aduc la cunoștință că vaccinurile sunt asigurate”, a spus el. Președintele populist de extremă drapta a fost acuzat în mai multe rânduri că subminează eforturile de vaccinare, dând asigurări că nu se va imuniza, și că nu a reușit să achiziționeze suficiente doze pentru întreaga țară.

Bolsonaro a dat vina pentru actuala criză din țară pe varianta P1 a coronavirusului, care a apărut la finalul anului trecut în Amazonia. „Foarte curând, ne vom relua viețile normale”, a mai afirmat el. „Suntem neobosiți în lupta împotrova coronavirusului - aceasta este misiunea noastră și o vom îndeplini”, a adăugat Bolsonaro.

Proteste de amploare au izbucnit în marile orașe din Brazilia, precum Belo Horizonte, São Paulo și Recife. În Rio de Janeiro, oamenii au scandat din clădiri: „Asasinule!”, „Mincinosule!” și „Pleacă, Bolsonaro!”.

Brazilia este a doua cea mai afectată țară din lume, după SUA, cu peste 12,1 milioane de contaminări și aproximativ 300.000 de decese asociate.

Amiral american: Amenințare reală privind o invazie a Chinei în Taiwan

Ipoteza unei invazii a Taiwanului de către China este mai gravă și mai iminentă decât cred mulți, trage un semnal de alarmă un militar american de rang înalt, amiralul John Aquilino, nominalizat la conducerea regiunii indo-pacifice, audiat într-o comisie parlamentară. Recucerirea insulei, pe care Beijingul o consideră parte integrantă a teritoriului chinez, este “prioritatea numărul unu” a Chinei, a avertizat amiralul John Aquilino în aceste audieri. Amiralul consideră că amenințarea este atât de puternică, încât este necesar ca Statele Unite să deblocheze 27 de miliarde de dolari în vederea unei consolidări “pe termen scurt și de urgență” a capacităților apărării americane în regiune. “Partidul Comunist Chinez (PCC, unic) a generat anumite capacități în regiune, menite să ne țină la dstanță”, trage el un semnal de alarmă.

China consideră Taiwanul drept una dintre provinciile sale și amenință să recurgă la forță în cazul unei proclamări oficiale a independenței sau în cazul unei intervenții străine. Washingtonul este cel mai puternic aliat al insulei și continuă să-i furnizeze armament.

A lăsa China să invadeze acest teritoriu cu 23 de milioane de locuitori, care are propriul Guvern ales democratic și propria armată, ar ridica probleme majore comerțului internațional care tranzitează insula, avertizează amiralul John Aquilino. O invazie ar risca să pună în pericol credibilitatea Statelor Unite în rândul aliaților săi asiatici, precum Japonia sau Coreea de Sud și Filipinele. “Dacă avem un coflict în Taiwan, statutul Statelor Unite, în calitate de partener al aliaților noștri, se va afla în joc”, a avertizat el.

Blinken: SUA nu-și vor obliga aliații să aleagă între “noi și China”

Statele Unite nu-și vor obliga aliații să aleagă între “noi sau ei” privind China, a anunțat ieri secretarul de Stat Antiny Blinken, la o reuniune a miniștrilor de Externe din NATO. “Știm că aliații noștri au relații complexe cu China, care nu se vor alinia întotdeauna perfect relațiilor noastre, iar Statele Unite nu își vor obliga aliații să aleagă între noi sau ei”, a anunțat șeful diplomației americane la finalul reuniunii. Însă Blinken consideră că este necesar “să ne asigurăm că NATO se concentrează asupra Chinei și provocărilor pe care ea le reprezintă”.

A fost adoptată legea care îi permite lui Putin două mandate prezidențiale în plus

Deputații ruși au adoptat ieri o lege care îi oferă lui Vladimir Putin dreptul de a candida pentru două noi mandate prezidențiale, ceea ce deschide calea pentru o potențială rămânere a sa la Kremlin până în 2036. Această lege concepută pentru a pune “legislația electorală în acord cu noile norme ale Constituției”, conform site-ului camerei superioare a Parlamentului rus, vine după referendumul constituțional din vara lui 2020. Un amendament controversat votat la referendum permite menținerea la putere a președintelui de 68 de ani, în contextul în care el ar fi trebuit, teoretic, să se retragă la finalul mandatului său actual, în 2024. Limita de două mandate consecutive va exista în continuare, dar “această restricție nu se aplică celor care ocupau postul de șef al statului înainte de intrarea în vigoare a amendamentelor aduse Constituției”, se arată în textul votat de deputați, care practic resetează de la zero numărarea mandatelor lui Vladimir Putin.

Ajuns la putere în 2000, Putin s-a retras la sfârșitul celui de-al doilea mandat al său, în 2008, instalându-l la Kremlinul pe premierul său de atunci, Dmitri Medvedev. După un interludiu de patru ani, el a fost reales președinte în 2012.

Revizuirea votată în vara lui 2020 introduce de asemenea în Constituție principii conservatoare susținute de președinte - credința în Dumnezeu, căsătoria doar între bărbat și femeie, educația patriotică -, precum și garanții sociale, cum ar fi indexarea pensiilor. Desfășurat timp de o săptămână din cauza pandemiei de coronavirus, referendumul, al cărui rezultat nu lăsa loc de vreo îndoială, s-a încheiat cu un vot categoric, de 77,92%, în favoarea modificărilor, la o rată de participare de 65%, conform datelor oficiale.

Opozantul Aleksei Navalnîi a calificat acest referendum drept o “minciună uriașă”, iar ONG-ul Golos, specializat în monitorizarea alegerilor, a spus că a fost o încălcare “fără precedent” a suveranității poporului rus.

Merkel renunță la restricțiile severe din timpul Paștelui, asumându-și o „greșeală”

Cancelarul german Angela Merkel a declarat ieri că renunță la decizia privind impunerea unor restricții mai severe pe perioada sărbătorilor de Paște, recunoscând că ideea a fost o greșeală pe care și-o asumă. “Ideea unor restricții severe de Paște a fost creată cu cele mai bune intenții”, a spus cancelarul, adăugând însă că planul a fost pripit și nu ar putea fi pus în aplicare într-un timp atât de scurt. “Această greșeală îmi aparține doar mie”, a mai declarat Merkel.

Guvernul său prevăzuse pentru perioada sărbătorilor pascale închiderea tuturor magazinelor și desfășurarea slujbelor religioase exclusiv online, au indicat miercuri surse guvernamentale. Angela Merkel și liderii celor 16 landuri, care au decis luni aceste măsuri după mai bine de 12 ore de discuții, se vor reuni la o nouă ședință de negocieri, convocată în ultimul moment de cancelar.

Criză economică la Vatican: Papa Francisc dispune tăieri salariale

Papa Francisc a ordonat cardinalilor să aplice o tăiere de 10% a lefurilor și a redus salariile altor clerici care lucrează la Vatican pentru a salva locurile de muncă ale angajaților obișnuiți în contextul în care veniturile Sfântului Scaun au fost afectate de pandemia de coronavirus.

Vaticanul a anunțat miercuri că papa Francisc a emis un decret ce prevede reduceri proporționale începând cu data de 1 aprilie. Un purtător de cuvânt a declarat că angajații de rang inferior nu vor fi afectați de aceste reduceri salariale. Papa Francisc a insistat deseori că nu vrea să dispună concedieri. Cardinalii care lucrează la Vatican și locuiesc în Cetatea Sfântă sau la Roma ar beneficia de salarii de aproximativ 4.000-5.000 de euro pe lună, mulți dintre aceștia trăind în apartamente mari pentru care plătesc chirii cu o valoare situată mult sub prețul pieței, notează Reuters.

Alți conducători de departamente, majoritatea clerici, vor avea salariile reduse cu 3%-8%. Creșterile salariale programate vor fi suspendate până în martie 2023. Aceste prevederi vor fi valabile și în cazul angajaților de rang superior de la bazilicile papale.

Sfântul Scaun, organismul administrativ central al Bisericii Catolice din întreaga lume, ar putea fi nevoit să folosească 40 de milioane de euro din rezervele sale pentru al doilea an consecutiv din cauza pandemiei de COVID-19 care îi afectează veniturile. Vaticanul preconizează în acest an un deficit de aproximativ 50 de milioane de euro (59,77 milioane de dolari).

Muzeele Vaticanului, o sursă importantă de venit, au fost nevoite să își închidă porțile în cea mai mare parte a ultimelor 15 luni din cauza pandemiei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.