Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Proliferarea nucleară ar putea “scăpa” de sub control

Ziarul de Vrancea
6 aug 2023 645 vizualizări

Directorul Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI), Dan Smith, a avertizat că națiuni precum Statele Unite, China și Rusia sunt în pragul unei "spirale necontrolate a cursei înarmării nucleare" similare Războiului Rece pe fondul războiului din Ucraina și problemei Taiwanului.

Vorbind pentru Kyodo News după summitul liderilor Grupului celor Șapte (G7) de la Hiroshima și lansarea "Viziunii Hiroshima" privind dezarmarea nucleară, el a notat că garanțiile de securitate bazate pe descurajarea nucleară sunt în mod inerent destabilizatoare pentru ordinea internațională și că, în schimb, dialogul constructiv între puteri nucleare precum Statele Unite și China este posibil.

Smith, care conduce SIPRI din 2015 și are un bilanț extins de cercetare și publicare asupra unei serii de probleme legate de pace și conflicte, a mai declarat că țările dezvoltate ar trebui să-și revizuiască serios relațiile cu Sudul Global, țările emergente și în curs de dezvoltare în principal din emisfera sudică, pentru a obține o mai bună stabilitate globală.

Referindu-se la stadiul extinderii programului chinez de arme nucleare, Smith estimează că China își va construi arsenalul nuclear cu o rată de 60 de noi arme pe an - cu consecințe ce ar depinde de răspunsul Statelor Unite și al Rusiei.

Smith susține că dacă Statele Unite sau Rusia decid să-și reducă angajamentul față de dezarmarea nucleară sau chiar să-și mărească propriile arsenale nucleare, ordinea internațională ar putea intra într-o "spirală de acțiune/reacțiune" în care arsenalele puterilor nucleare ale lumii nu pot decât să crească.

Acest lucru evidențiază instabilitatea ideologiei de descurajare nucleară ce a dominat de la începutul epocii Războiului Rece între 1947 și 1991. "Fiecare parte percepe acțiunea celeilalte ca ostilă și crede că trebuie să se apere de ea pentru că este mai puternică. De aici a venit acel număr imens de focoase nucleare (în timpul Războiului Rece) - apoi a fost necesar să ieșim din asta. Așa că suntem acum probabil la începutul acestui proces", a spus Smith.

Partajarea nucleară

Un recent exemplu în acțiune al mentalității de descurajare poate fi văzut în contextul războiului din Ucraina, când Polonia a cerut "partajare nucleară" după desfășurarea armelor nucleare tactice rusești în Belarus. Aceasta ar implica desfășurarea și operarea în comun a armelor nucleare ale Statelor Unite de către statele membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

Cu acest tip de strategie de descurajare, Smith spune că, atunci când o parte își întărește capacitățile nucleare, cealaltă va fi inevitabil destabilizată și va căuta să-și crească propriile capacități militare. Pentru a preveni aceste "spirale" de proliferare nucleară, Smith susține că este important să scăpăm de iluzia că armele nucleare, care provoacă niveluri devastatoare de radiații, sunt utile din punct de vedere tactic.

"Cred că este foarte important să demistificăm armele nucleare - în primul rând să înțelegem cât de îngrozitoare sunt și, în al doilea rând, să înțelegem că, din punct de vedere militar, sunt aproape inutile", a spus Smith. Smith a subliniat de asemenea că relațiile dintre SUA și China sunt de fapt "pe masă" și în prezent în curs de negociere, în ciuda tensiunilor legate de problemele comerciale și de Taiwan.

Având în vedere că cele două țări au interese comune, cum ar fi schimbările climatice, controlul bolilor infecțioase și dezarmarea nucleară și neproliferarea, el și-a exprimat speranța că standardele lor stricte vor fi revizuite, astfel încât dialogul constructiv să poată progresa.

În ceea ce privește percepția în rândul țărilor occidentale că națiunile din Sudul Global "susțin" Rusia în detrimentul Ucrainei, Smith a subliniat că aceasta este o neînțelegere în interiorul diplomației occidentale, care poate părea drept "îndreptățită" în postura sa. În timp ce aceste state consideră invadarea Ucrainei de către Rusia o încălcare a suveranității naționale și doresc încheierea războiului din cauza impactului negativ reflectat în mai puține exporturi din regiune precum alimente și îngrășăminte, el notează că ele pur și simplu nu o văd drept problema lor - o poziție ce reflectă modul în care au fost tratate istoric de puterile occidentale. "Ele subliniază cu oarecare dreptate că atunci când au avut războaie sau conflicte armate în ultimii ani, li se spunea adesea de către reprezentanții Nordului Global doar să rezolve problema și să înceteze lupta", a spus Smith. "Deci, asta încearcă ele să spună acum Ucrainei și Rusiei", adaugă el.

Pentru a realiza o încetare a focului în Ucraina și a preveni proliferarea nucleară, Smith afirmă că o mai bună înțelegere a perspectivei Sudului Global este imperativă și că Statele Unite și Europa ar trebui să încerce să realizeze o mai mare cooperare cu aceste națiuni pe scena internațională.

Celule retiniene regenerate cu ajutorul nanotehnologiei

Degenerescența maculară este o formă de pierdere a vederii centrale, care afectează sute de milioane de persoane la nivel mondial și este în creștere în ceea ce privește prevalența. Degenerarea este consecința deteriorării celulelor pigmentare retiniene. Organismul uman nu este capabil să crească și să înlocuiască aceste celule odată ce ele încep să moară, așa că oamenii de știință au explorat metode alternative pentru a le înlocui.

În eforturile de a aborda principala cauză a orbirii în țările dezvoltate, oamenii de știință au folosit nanotehnologia pentru a ajuta la regenerarea celulelor retinei.

„În trecut, oamenii de știință cultivau celule pe o suprafață plană, ceea ce nu este relevant din punct de vedere biologic”, a declarat Barbara Pierscionek, biochimist la universitatea Anglia Ruskin (ARU), din Marea Britanie, într-un comunicat al universității. Cu ajutorul acestor noi tehnologii, s-a demonstrat că liniile celulare se dezvoltă mult mai bine într-un mediul 3D, a explicat ea.

O echipă care a inclus cercetători biomedicali de la universitatea Nottingham Trent a fabricat platforma de susținere 3D (schelă) din nanofibre de polimer pe care au acoperit-o cu un steroid pentru a reduce inflamația. Utilizând o tehnică numită electrospinning, care produce fibre cu o lățime nanometrică prin împroșcarea unui polimer topit într-un câmp de înaltă tensiune, echipa a reușit să mențină o schelă de susținere suficient de subțire. Polimerul de poliacrilonitril pe care l-au folosit a asigurat rezistența mecanică, iar polimerul de tip Jeffamine atrage apa, permițând, în esență, ca schela sintetică să acționeze ca o membrană.

Capacitatea de a atrage apa, de care dispune materialul este cea care ajută celulele să se lege de schela susținere și încurajează creșterea lor, dar atunci când efectul este prea puternic, acesta a fost asociat și cu moartea celulelor în cercetările anterioare. Cu noua formulă, sistemul a dus la creșterea și longevitatea celulelor de laborator din retină și le-a menținut viabile timp de cel puțin 150 de zile. „Această cercetare a demonstrat, pentru prima dată, că schelele de susținere din nanofibre tratate cu o substanță antiinflamatoare, precum fluocinolon acetonida, pot spori creșterea, diferențierea și funcționarea celulelor în epiteliul pigmentar retinian”, explică Pierscionek.

Încercările anterioare au folosit colagen și celuloză pentru a crea o schelă similară, dar noua abordare sintetică este mai ușor compatibilă cu sistemul imunitar uman și mai simplu de modificat.

Alte cercetări în acest domeniu investighează deja dacă celulele cultivate în laborator pot fi conectate la alte tipuri de celule retiniene pentru a forma unități funcționale de țesut. În continuare echipa va investiga dacă celulele pot menține o bună alimentare cu sânge, înainte de a putea fi luate în considerare pentru testare în interiorul unui sistem viu.

Primul cuplu mamă-fiică care va călători în spațiu

O studentă în vârstă de 18 ani de la Universitatea Aberdeen și mama ei vor călători în spațiu la sfârșitul acestei săptămâni, după ce au câștigat un loc la cel de-al doilea zbor comercial al companiei Virgin Galactic în urma unei extrageri la sorți, potrivit BBC.

Anastatia Mayers și mama ei, Keisha Schahaff, vor fi primul cuplu mamă și fiică care va merge în spațiu. Ele vor fi, de asemenea, primele persoane din Caraibe care vor face această călătorie.

Keisha călătorea în Marea Britanie pentru a rezolva problema vizei fiicei sale atunci când s-a înscris în concurs. Ea se afla într-un zbor Virgin Atlantic din Antigua spre Londra, atunci când a auzit anunțul.  „Am completat acest concurs și luni mai târziu am primit corespondența în care mi se spunea că sunt printre primii 20 de finaliști, apoi printre primii cinci finaliști pentru a deveni câștigătoare”, spune ea.

„Dintr-o dată, cine intră în curtea mea? Richard Branson. Întreaga echipă a năvălit în casa mea spunându-mi: Ești câștigătorul, vei merge în spațiu!”.

Anastatia spune că decizia ei de a călători din Caraibe pentru a studia în Scoția a fost cea care a dus la oportunitatea de a merge în spațiu. „Dacă nu aș fi ales la întâmplare Universitatea Aberdeen și dacă nu ar fi trebuit să facem un ocol pentru a-mi obține viza - nu am fi mers în spațiu”, spune ea. „Simt că o mulțime de lucruri au trebuit să se întâmple în momente foarte specifice pentru ca noi să ajungem aici”.

Studenta din anul al doilea la Filosofie și Fizică spune că alegerea de a studia în Scoția a fost una dintre cele mai mari decizii din viața ei, dar a „dus la întâmplări magnifice”.  Anastatia, care va fi a doua cea mai tânără persoană care va merge în spațiu, spune că speră să poată folosi această experiență pentru a-i inspira și pe alții.

Celor două li se va alătura fostul olimpic al echipei GB Jon Goodwin din Newcastle. El va deveni a doua persoană cu Parkinson care va merge în spațiu, precum și primul olimpic.

Oncologul renumit care și-a ucis bebelușul și apoi s-a sinucis, era cu părinții ei în casă

n motivul din spatele tragediei rămâne un mister n postările familiei pe rețelele sociale indicau o viață idilică și de succes

Apar noi detalii despre cazul medicului oncolog renumit din New York, care și-a ucis fetița de patru luni și apoi s-a împușcat.

În momentul tragediei, în casă erau și părinții fetei. Polițiștii fuseseră chemați de două ori la vila de un milion de euro înainte ca femeia să își omoare bebelușul. „Au venit ambulanțe și poliția de două ori la ei acasă, poate de trei ori în această vară. Cel puțin de două ori”, și-a amintit un vecin în vârstă de 71 de ani, scrie New York Post. Nu se știe din ce motiv au venit ambulanțele și polițiștii la vila de lux. Părinții lui Krystal Cascetta erau în casă când ea a intrat în camera bebelușului sâmbătă dimineață, la ora 7 și l-a împușcat, iar apoi s-a sinucis, a transmis poliția. La prima împușcătură, au crezut că în casă a căzut un obiect, dar la a doua au fugit în cameră ca să vadă dacă s-a întâmplat ceva. Au găsit ușa încuiată, au spus polițiștii. Au spart ușa și i-au găsit morți pe Krystal și pe bebeluș. Soțul lui Cascetta, Tim Talty, în vârstă de 37 de ani, era plecat în acel moment.

Copilul ucis, născut în jurul lunii martie, era singurul lor copil. „Erau foarte discreți, țineau la intimitatea lor. Când s-au mutat acum doi ani au venit, s-au prezentat și apoi nu am mai știut nimic despre ei”, a spus Betsy, de 71 de ani. Un alt vecin, Brad Stuart, în vârstă de 47 de ani, care locuiește cel mai aproape de vila familiei, a povestit că sâmbătă dimineață s-a trezit din cauza agitației. El a povestit că i-a văzut pe Krystal și pe soțul ei de doar două ori în doi ani. "E oribil. Cum să mergi atât de departe? Cum a putut să facă asta? Este de necrezut”, a adăugat el.

Nu se știe cum s-a ajuns la această tragedie. Postările cuplului pe rețelele sociale indicau o viață idilică și de succes de la căsătoria lor din 2019. Prietenii, pacienții și colegii lui Cascetta au transmis mesaje numeroase în care și-au exprimat surprinderea față de cele petrecute.

„O tragedie șocantă și teribilă. A fost o celebritate în domeniul ei, dedicată și drăguță, deșteaptă. Nu știu ce s-a întâmplat în viața ei de a simțit că acesta este cel mai bun final al poveștii ei, dar știu că numeroși pacienți tratați de ea, actuali pacienți și colegi sunt cu inima zdrobită. Îmi va fi tare dor de ea. Ținea profund la pacienții ei și sunt recunoscătoare că am fost unul dintre ei”, a scris Kambri Crews pe Facebook. Un alt prieten, Eri Barr a scris: „Este devastator să aud asta despre Krystal Cascetta. Ea a fost prietena mea la Albany Med și rezidențiat”.

Cascetta absolvise Colegiul Medical Albany, unde i se acordase un premiu pentru compasiunea de care a dat dovadă în relația cu pacienții. Cascetta și Talty s-au căsătorit în 2019, în Brooklyn. Talty e proprietarul companiei de batoane proteice Talty Bars. Pe site-ul companiei scrie că Cascetta și-a folosit experiența medicală și științifică și a oferit sfaturi pentru crearea produsului. „Oamenii apropiați de Krystal vă vor spune că era în ADN-ul ei să fie medic. Chiar Krystal vă va spune că își dorește să fie medic de când își amintește; că și în copilărie putea fi găsită pansându-și păpușile cu tifon. Când Krystal era în clasa a VIII-a, cea mai bună prietenă a mamei ei a murit de cancer la sân. Acest eveniment care i-a schimbat viața a ajutat-o pe Krystal să decidă că oncologia va fi specialitatea ei. Krystal este pasionată de fitness și știe cât de importantă este alimentația cu ingrediente sănătoase și gustoase. Suntem onorați să avem o femeie așa excepțională în familia Talty Bar”, este prezentarea ei de pe site.

Război în Ucraina: Un fost parlamentar a murit pe front

Serhiy Slabenko, fost membru al parlamentului ucrainean, Verkhovna Rada, a fost ucis în luptă pe frontul din Zaporojie, informează Kyiv Independent.

Slabenko a făcut parte din Verkhovna Rada din 2002 până în 2006. În timpul mandatului său, el a prezidat subcomitetul pentru instanțe, proceduri judiciare și reformă judiciară din cadrul comitetului de politică juridică. Din 2006 până în 2009, a lucrat ca vicepreședinte al camerei de atestare a comisiei de calificare și disciplină a Baroului Volyn, iar din 2015 până în 2020 a fost deputat al Consiliului Regional Volyn.

Potrivit Volyn News, Slabenko a fost ucis în acțiune în sectorul Zaporojie la 4 august. Trupul său urma să fie adus luni acasă.

Frontul sudic al Ucrainei reprezintă o provocare teribilă pentru trupele de contraofensivă, având în vedere faptul că forțele de ocupație rusești sunt adânc înrădăcinate în spatele mai multor linii defensive.  Slabenko era căsătorit și avea doi copii: o fată și un băiat.

Mexic: Dubă cu cinci cadavre, abandonată la Tecate

Cinci bărbați decedați, dezbrăcați și cu urme de lovituri pe corp, au fost descoperiți într-o dubă abandonată în Tecate, oraș din nord-vestul Mexicului aflat la granița cu Statele Unite, au anunțat, duminică, autoritățile. Poliția a fost alertată de locuitorii din zonă care au observat vehiculul sâmbătă.

În interior se aflau cadavrele a cinci bărbați dezbrăcați, "cu multiple lovituri pe tot corpul și urme de strangulare", au precizat autoritățile. Duba era înmatriculată în Statele Unite, în California, lucru care nu este neobișnuit în această zonă de frontieră. Potrivit presei locale, o grupare criminală ar fi lăsat astfel un mesaj.

Tecate se află la doar aproximativ cincizeci de kilometri de Tijuana, unul dintre orașele din statul mexican Baja California, afectat de violențele cartelurilor de droguri. Mexicul a înregistrat peste 420.000 de asasinate, majoritatea atribuite organizațiilor criminale, de când a fost lansat un controversat război militarizat împotriva drogurilor, în decembrie 2006.

Bătaia în cușcă dintre Musk și Zuckerberg, transmisă în direct

Elon Musk a anunțat duminică într-o postare pe social media că lupta în cușcă pe care i-a propus-o patronului Meta, Mark Zuckerberg, va fi transmisă în direct pe platforma de socializare X, cunoscută anterior sub numele de Twitter.

Miliardarii Elon Musk, 51 de ani, și Mark Zuckerberg, 39 de ani, s-au provocat din iunie pe rețelele lor sociale și s-au invitat unul pe celălalt la o confruntare fizică într-o cușcă în Las Vegas pentru a-și etala cunoștințele de arte marțiale. "Lupta Zuck vs Musk va fi transmisă în direct pe (rețeaua) X. Toate încasările vor merge la organizații de caritate pentru veterani", a spus Musk într-o postare pe X duminică dimineață, fără a oferi alte detalii.

Mai devreme, Musk a afirmat pe X că "ridică greutăți pe tot parcursul zilei, pregătindu-se pentru luptă", adăugând că nu a avut timp să se antreneze, așa că a adus greutățile la muncă. Întrebat de un utilizator de pe platforma X care este scopul luptei, Musk a răspuns: "Este o formă civilizată de război. Bărbații iubesc războiul".

Meta nu a răspuns la o solicitare a Reuters de a comenta postarea lui Musk.

Elon Musk a postat pe 20 iunie următorul mesaj: "Sunt gata pentru o luptă în cușcă lol", făcând referire la cuștile în care se desfășoară luptele de MMA.

A doua zi, Mark Zuckerberg, care este la rândul sau un adept al artelor marțiale și postează videoclipuri ale unor lupte, a răspuns pe Instagram cu o captură de ecran a mesajului lui Elon Musk însoțită de mesajul: "Trimite-mi locația", la care Musk a replicat: "Vegas Octagon", referindu-se la centrul în care se desfășoară meciurile din campionatul de arte marțiale mixte (MMA).

Filmul „Barbie” al regizoarei Greta Gerwig a reușit o performanță istorică la box office

Filmul „Barbie”, regizat de Greta Gerwig, a depășit pragul de un miliard de dolari la nivel mondial, o premieră pentru un regizor de sex feminin, potrivit estimărilor publicate duminică de Exhibitor Relations.

Avându-i în rolurile lui Barbie și Ken pe Margot Robbie și Ryan Gosling, comedia despre păpușa care se aventurează în lumea reală a avut încasări de peste 1,03 miliarde de dolari la nivel mondial, dintre care 459 de milioane de dolari în America de Nord. Filmul, care a făcut obiectul unei campanii de marketing intense, s-a impus rapid ca un succes comercial uriaș având încasări de 53 de milioane de dolari în weekend, în America de Nord. „Filmul a captivat imaginația cinefililor din întreaga lume, iar aceste rezultate sunt incredibil de impresionante, cu încasări totale la nivel mondial de peste un miliard de dolari în acest weekend”, a declarat Paul Dergarabedian, analist media la compania specializată Comscore, pentru CNN.

Reușita de până acum privind încasările este cu atât mai remarcabilă întrucât Barbie a generat 459 de milioane de dolari în America de Nord și a depășit pragul de 1 miliard de dolari la nivel global în doar 17 zile de la lansarea în cinematografe. Este primul film regizat de o femeie care trece de acest prag.

Primele 10 filme cu cele mai mari încasări din istoria box office-ului sunt, în ordine: Avatar (2009), Avengers: Endgame (2019), Avatar: The Way of Water (2022), Titanic (1997), Star Wars: The Force Awakens (2015), Avengers: Infinity War (2018), Spider-Man: No Way Home (2021), Jurassic World (2015), The Lion King (2019) și Marvel's The Avengers (2012).

Titlul Avengers din 2012 a obținut încasări de aproximativ un miliard și 520 de milioane de dolari, ceea ce înseamnă că Barbie are șanse să intre chiar în clasamentul celor mai de succes 10 filme din istoria cinematografiei din punct de vedere al încasărilor, dacă va continua să atragă spectatori în cinematografe în același ritm.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.