Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE Principalele scenarii în criza din Venezuela

Ziarul de Vrancea
26 ian 2019 1356 vizualizări

Criza politică din Venezuela s-a intensificat cu un nivel după ce opozantul Juan Guaido s-a autoproclamat președinte, iar ceea ce se poate petrece în continuare depinde de Statele Unite și de armata venezueleană, relatează AFP, care prezintă principalele scenarii în acest sens.

Într-o țară aflată într-un adevărat naufragiu economic, în care FMI se așteaptă ca inflația să atingă zece milioane la sută, președintele Parlamentului a invocat un vid de putere pentru a anunța, miercuri, că asigură interimatul președintelui Nicoas Maduro. Acesta din urmă s-a opus și a reacționat întrerupând relațiile diplomatice cu Washingtonul, suspectat că acționează în culise.

O perioadă de tranziție

Aceasta este soluția promovată de Guaido, și anume un “Guverm de tranziție” înaintea organizării unor alegeri. El îi îndeamnă pe militari, principala susținere a lui Maduro, să rupă cu “dictatura” în schimbul unei amnistii. Însă armata rămâne, pentru moment, loială șefului statului aflat la putere din 2013, refuzând să dea o “lovitură de stat”. În cazul în care își păstrează această loialitate, “perspectiva schimbării” va depinde de capacitatea opoziției de a se uni, de a-și tempera așteptările și de a accepta o “tranziție pe termen lung”, apreciază Peter Hakim, de la centrul de reflecție Dialogul Interarmerican. Lucrurile vor merge mai rapid dacă militarii își schimbă poziția, însă acest lucru ar implica amnistierea lor și a funcționarilor venezueleni de rang înalt, mulți dintre aceștia acuzați de Statele Unite de corupție, încălcarea drepturilor omului și trafic de droguri.

Alt factor care ar putea să accelereze tranziția este ca Donald Trump să impună sancțiuni exporturilor petroliere ale Venezuelei - de unde cumpără o treime din producție, adică 510.000 de barili pe zi în 2018 -, un lucru care ar aplica o lovitură fatală economiei și ar fisura baza susținătorilor lui Maduro, avertizează cabinetul Capital Economics.

Maduro se agață de putere

Chiar dacă opoziția mizează pe o schimbare a taberei în rândul militarilor, “este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple”, în contextul în care armata tocmai a reafirmat că-l susține pe Maduro, subliniază Michael Shifter de la Dialogul Interamerican. “Dacă opoziția nu se unește, iar militarii continuă să-l susțină pe Maduro, acest lucru înseamnă o menținere a Guvernului chavist, bineînțeles cu Maduro la putere”, spune Peter Hakim. Liderul socialist a fost reales până în 2025, într-un scrutin boicotat de opoziție și al cărui rezultat a fost contestat de către Uniunea Europeană (UE) și numeroase țări din America Latină. El ar putea să caute o susținere în rândul aliaților săi, precum China, Rusia și Iranul, “unite mai degrabă pentru a contracara interesele Statelor Unite decât din cauza vreunei simpatiii față de Maduro”, apreciază Paul Hare, de la Universitatea din Boston. Caracasul livrează Chinei aproximativ 300.000 de barili pe zi, în contul rambursării unei datorii în valoare de 20 de miliarde de dolari. El datorează totodată 10,5 miliarde de dolari Rusiei, potrivit mai multor cabinete de consultanță. “China și Rusia pot încerca să salveze regimul, cerând anumite reforme economice serioase și o restructurare a activității petroliere”, afirmă Paul Hare. Însă este un joc cu tăiș dublu, întrucât creditorii ar putea cere, de asemenea, “plecarea lui Maduro și înlocuirea sa cu un lider mai puțin toxic din punct de vedere politic”.

Armata la conducere sau negocieri

Dacă armata își retrage susținerea față de Maduro, iar opoziția rămâne împărțită, militarii ar putea să preia controlul, “cel puțin în mod temporar”, preconizează Peter Hakim. O creștere a “reprezentării” sau un război civil nu sunt excluse, consideră Michael Shifter, iar acestea sunt “cele mai rele scenarii”, alături de “pericolul de a avea două guverne paralele”. Trump a declarat, de altfel, că “toate opțiunile” sunt pe masă, referindu-se astfel la o posibilă intervenție militară.

Nicolas Maduro se declară dispus să-l întâlnească pe Juan Guaido, însă acesta din urmă refuză orice “fals dialog”. O parte a comunității internaționale pledează, cu toate acestea, în favoarea acestei soluții. UE, care consideră mandatul lui Maduro ca “ilegitim”, nu-l recunoaște nici pe Guaido ca președinte și îndeamnă să se înființeze mai degrabă un “grup de contact” între cele două tabere. Mexicul și Uruguayul îndeamnă, de asemenea, la o negociere, care ar avea loc după o a cincea încercare eșuată. “Cel mai bun scenariu și cel mai realist este cel al unei negocieri prelungite între o opoziție unită și un Guvern în defensivă”, apreciază Michael Shifter, ceea ce ar putea conduce, atunci, la organizarea unor noi alegeri.

UE “va lua măsuri” dacă nu vor fi convocate alegeri în Venezuela

Șefa diplomației europene Federica Mogherini a avertizat sâmbătă că Uniunea Europeană “va lua noi măsuri” dacă nu vor fi convocate alegeri în Venezuela “în următoarele zile”, inclusiv în ceea ce privește “recunoașterea conducerii” în țara latinoamericană. “În absența unui anunț referitor la organizarea de noi alegeri însoțite de garanțiile necesare în următoarele zile, UE va lua noi măsuri, îndeosebi în problema recunoașterii conducerii țării”, a declarat Mogherini în numele UE într-un comunicat. Mesajul ei survine după ultimatumurile coordonate provenite de la Madrid, Paris, Berlin, Londra și Lisabona, care i-au dat un termen de opt zile lui Nicolas Maduro și au anunțat că îl vor recunoaște pe opozantul Juan Guaido drept “președinte” al Venezuelei dacă nu vor fi convocate alegeri în acest termen.

Potrivit unui comunicat publicat sâmbătă, UE, care consideră precedentele alegeri organizate în mai în Venezuela “nici libere, nici corecte, nici credibile, lipsite de legitimitate democratică”, face apel la “organizarea de urgență a unor alegeri prezidențiale libere, transparente și credibile”. “UE își reafirmă sprijinul total față de Adunarea Națională, care este organismul democratic legitim din Venezuela și ale cărei puteri trebuie restabilite și respectate, inclusiv prerogativele și securitatea membrilor săi”, afirmă dna Mogherini, potrivit căreia contactele cu partenerii regionali și internaționali pe tema Venezuelei “vor fi intensificate în următoarele ore”.

Cel puțin 34 de morți în Brazilia, în urma ruperii unui baraj

Autoritățile braziliene au anunțat un bilanț provizoriu de 34 de morți în urma revărsării de noroi provocate de ruperea, vineri, a unui baraj aparținând gigantului miner Vale, în sud-estul țării, iar speranțele găsirii celor aproape 300 de persoane date dispărute sunt slabe. Cerul era degajat sâmbătă dimineață, iar mai multe averse au avut loc după-amiaza (ora locală), formând bălți mari pe vaste întinderi de noroi ce acoperă vegetația, de obicei luxuriantă, la Brumadinho, în statul Minas Gerais. Într-o imagine surprinsă de un fotograf AFP, o vacă era blocată în noroi până la gât. Intemperiile nu împiedicau “baletul” funebru al elicopterelor, care străbăteau neîncetat cerul, în căutarea unor supraviețuitori, dar care ridicau cel mai adesea corpuri fără viață.

Catastrofa s-a soldat cu cel puțin 34 de morți, porivit unui nou bilanț al pompierilor, care au anunțat anterior un bilanț de 11 morți și 296 de persoane date dispărute, iar autoritățile se temeau că puține ar mai putea fi găsite în viață.

Sâmbătă dimineața (ora locală), când bilanțul era de 345 de dispăruți, 46 de persoane au fost găsite în viață - dintre care 23 erau rănite.

Salvatorii au găsit un autocar destinat angajaților de la Vale complet îngropat, în care se aflau mai multe corpuri, care nu au putut să fie scoase și care nu au fost înregistrate, încă, în mod oficial.

Numeroase rude ale angajaților minei așteptau vești, cu anxietate, și nu-și ascundeau revolta față de puținele informații obținute de la autorități.

“Nu vor să spună nimic! Sunt fiii noștri, soții noștri și nimeni nu spune nimic. Nepotul meu de cinci ani m-a întrebat dacă tatăl său a murit. Ce am să-i spun?”, a declarat pentru AFP Olivia Rios.

Armata a anunțat într-un comunicat că aproximativ 1.000 de militari au fost mobilizați, în baza deciziei președintelui Jair Bolsonaro și erau pregătiți să fie să fie mobilizați în zonă. Șeful statului, care a survolat zona la bordul unui elicopter militar sâmbătă dimineața (ora locală), a declarat ulterior, pe Twitter, să este dificil să contempli acest peisaj fără să nu fii mișcat.

Jair Bolsonaro a declarat, de asemenea, că premierul isralian Benjamin Netanyahu, care a venit la învestirea sa, la Brasilia, la 1 ianuarie, l-a sunat sâmbătă pentru a-i propune un ajutor în căutarea persoanelor date dispărute.

“Acceptăm și mulțumim pentru această tehnologie israeliană, încă o dată în serviciul umanității”, a adăugat el. Un purtător de cuvânt al pompierilor a declarat că această tehnologie constă în aparate dotate cu sonare, capabile să localizeze corpuri la mare adâncime, care urmează să fie utilizate începând de luni.

Această tragedie afectează încă o dată statul Minas Gerais, devastat în noiembrie 2015 de altă rupere a unui baraj, la Mariana, soldată cu 19 morți și cu enorme pagube de mediu.

Spania: Copilul căzut acum 13 zile într-un puț a fost găsit mort

Copilul de doi ani care a căzut într-un puț cu diametrul de 25 de centimetri în sudul Spaniei a fost găsit mort în noaptea de vineri spre sâmbătă, după 13 zile de operațiuni excepționale de salavare, a spus prefectul Andaluziei. “Din păcate la 1.25 dimineață (0.25 GMT), echipele de salvare au ajuns la nivelul puțului la care era căutat Julen și au localizat rămășițele micuțului”, a spus Alfonso Comez din Celis pe Twitter. Julen Rosello a căzut accidental, potrivit părinților săi, duminică, 13 ianuarie, în acest puț abandonat cu un diametru de 25 de centimetri și o adâncime de peste o sută de metri, săpat în trecut pentru a găsi apă. Copilul se juca pe un teren aparținând unui membru al familiei în timp ce părinții săi luau masa în apropiere. Veniți special din regiunea minieră Asturia (nord-vest), minerii de elită specializați în salvarea victimelor în cele mai dificile circumstanțe au început joi seara să sape o galerie de circa patru metri pentru a ajunge în zona în care se credea că se află Julen, la o adâncime de circa 70 de metri. Echipați cu butelii de oxigen, cei opt mineri, care au lucrat în echipe de câte doi oameni, au coborât cu ajutorul unei cuști metalice într-un tunel vertical săpat în paralel cu puțul. Minerii au săpat în stâncă cu ajutorul unei freze enorme, dar au fost nevoiți să apeleze la geniști, care au efectuat trei explozii controlate.

Liderul Hezbollah amenință cu atacuri asupra orașului israelian Tel Aviv

Liderul Hezbollah Sayyed Hassan Nasrallah amenință că atacurile aeriene efectuate de armata israeliană în Siria ar putea să antreneze atacuri aeriene, ca represalii, contra orașului Tel Aviv, din partea “axei rezistenței” alcătuită de Iran, Siria și gruparea islamistă șiită libaneză, relatează Reuters. Sayyed Hassan Nasrallah a lansat aceste amenințări sâmbătă, în urma unei multiplicări a operațiunilor aeriene efectuate de Israel pe teritoriul sirian cu scopul de a împiedica o “înrădăcinare” a Iranului. Această schimbare de abordare a Hezbollahului și Iranului - aliați ai regimului lui Bashar al-Assad - ar putea să intervină “în orice moment”, a adăugat el, într-un interviu acordat postului de televiziune Mayadeen TV. În acest interviu, Nasrallah afirmă că organizația sa este în măsură “de ani de zile” să aibă acces pe teritoriul israelian, prin intermediul unor tuneluri săpate de pe teritoriul Libanului, pe sub frontiera cu Israelul. “O parte a planului nostru cu privire la viitorul război este de intra în Galileea, ceea ce suntem capabili să facem, cu voia lui Allah”, afirmă Nasrallah.

“Important este că avem această capacitate și o avem de ani de zile”, adaugă el ironic.

Liderul Hezbollah face aceste declarații după ce Israelul a anunțat luna trecută că a distrus toate tunelurile construite de Hezbollah de pe teritoriul libanez.

În opinia emisarului ONU, construirea acestor tuneluri constituie o încălcare a Rezoluției 1701, care a pus capăt, în 2006, unui război între Israel și Hezbollah.

Acest război de 33 de zile s-a soldat cu 1.200 de morți în rândul libanezilor și 160 în rândul israelienilor, fără ca mișcarea șiită să fie “neutralizată”, vizată în urma răpirii a doi militari israelieni. În acest interviu televizat, Nasrallah afirmă că aceste tuneluri au fost construite în urmă cu mult timp și că este surprins că Israelului i-a luat atât de mult timp să le găsească. “Unul dintre tunelurile descoperite datează de acum 13 ani”, a declarat el. Nasrallah subliniază că organizația sa nu dorește să implice Libanul într-un război cu Israelul, însă apreciază că există un risc ca premierul israelian Benjamin Netanyahu să recurgă a vreo inițiativă necugetată înaintea alegerilor legislative din aprilie, în care candideazăla unnou mandat.

Israelul a efectuat numeroase atacuri aeriene în Siria, vizând atât convoaie cu armament, destinate Hezbollahului în opinia sa, cât și interese iraniene în această țară devastată de război.

Studiu: De ce trăiescu unii oameni mai mult

Femeile înalte și slabe au șanse să trăiască până la 90 de ani. Speranța lor de viață a lor este influențată de dimensiunile corpului mai mult decât în cazul bărbaților. Dar și activitatea fizică are un cuvânt de spus, relevă un studiu publicat recent, citat de digi24.ro. Hormoni, gene și stilul de viață. Sunt factori care fac diferența între femei și bărbați când vine vorba de longevitate.

Studiul a început în 1986, cu peste 120.000 de subiecți cu vârste cuprinse între 55 și 69 de ani. 34,4 la sută dintre participante au supraviețuit până la 90 de ani. A contat înălțimea peste medie, greutatea scăzută și faptul că s-au îngrășat foarte puțin în perioada de studiu. Cercetătorii au descoperit că femeile cu peste 1,80 m înălțime au șanse mai mari cu 31 la sută să devină nonagenare.

La bărbați, contează mai mult activitatea fizică. Cei care fac 90 de minute de sport pe zi sunt cu 39 la sută mai predispuși să atingă vârsta de 90 de ani. Și fiecare jumătate de oră în plus le mai adaugă 5 procente la șanse.

“Capitalul” lui Marx, printre cele mai vândute cărți pentru copii în China

O versiune ilustrată și adaptată a operei de căpătâi a filosofului german Karl Marx, “Capitalul”, este una dintre cele mai vândute cărți pentru copii în 2018 în China, transmite sâmbătă DPA. “Das Kapital” a fost publicată pentru prima oară în 1867 și aduce o critică dură sistemului capitalist din Europa industrializată, în special cu privire la condițiile foarte grele de muncă ale proletariatului din fabrici.

Noua versiune pentru copii, publicată pentru a marca 200 de ani de la nașterea filosofului german, are doar 150 de pagini cu poze colorate și se adresează copiilor între 8 și 14 ani, conform Xinhua. Karl Marx este unul dintre cei mai apreciați gânditori politici europeni în China, unde operele sale i-au influențat pe primii lideri comuniști chinezi, în special pe Mao Zedong și Zhou Enlai, care au condus Revoluția chineză de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Un film despre abuzurile sexuale comise de Michael Jackson șochează

Un nou documentar controversat despre Michael Jackon stârnește critici la Festivalul de Film de la Sundance. Documentarul, intitulat Leaving Neverland, relatează acuzațiile de molestare la adresa unor copii aduse starului, și conține interviuri cu doi dintre acuzatorii săi - James Safechuck și Wade Robson. Spectatorii și criticii au fost șocați. Conținutul acestui film este mai deranjant decât v-ați putea imagina, a scris un cronicar prezent la eveniment. Organizatorii ar fi adus personal medical în sala de cine pentru a oferi asistență spectatorilor afectați de descriile explicite ale abuzurilor sexuale la care ar fi fost supuși copiii. În ciuda acestor imagini, cele două victime au primit aplauze la scenă deschisă și au fos invitați să spună câteva cuvinte.

Un șofer de camion a câștigat 298 milioane de dolari la loto

Un șofer de camion din New York a câștigat, vineri, al doilea cel mai mare premiu din istoria Loteriei newyorkeze, în valoare de 298,3 milioane de dolari.

În 26 decembrie, David Johnson, un bărbat de 56 de ani de origine jamaicană, a pus la loto un bilet cu numerele 5-25-38-52-67. Astfel, combinația norocoasă i-a adus 298,3 milioane de dolari. După taxe, însă, bărbatul va mai rămâne cu doar 114 milioane de dolari, scrie CNN. „Nu mă mai duc la muncă. Demisionez chiar acum. Nici nu pot mânca. Încep să mănâc, dar nu pot. Sunt mult prea fericit”, a declarat bărbatul care locuiește în cartierul newyorkez Brooklyn.

Originar din Jamaica, el s-a mutat în Statele Unite când avea 16 ani. Acesta lucrează în apropiere de benzinăia de unde și-a luat biletul.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.