Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Posibilitatea ca asteroidul Apophis să lovească Terra: 0,00026%

Ziarul de Vrancea
1 mar 2021 1406 vizualizări

Astronomii au revizuit calculele privind un potențial impact în 2068

O echipă de astronomi din Hawaii a revizuit calculele privind traiectoria asteroidului Apophis, luând în considerare efectul Iarkovski - un impuls minuscul produs asupra corpurilor cosmice de lumina solară - pentru a determina riscul de a lovi Terra în 2068, conform unui material publicat de earthsky.org. În unele cazuri, accelerația - o schimbare a vitezei de deplasare și a direcției prin spațiu - poate contribui la evitarea unei coliziuni. Acesta pare a fi și cazul asteroidului 99942 Apophis, care ajunge din nou relativ aproape de Pământ pe data de 5 martie acest an. Trecerea lui Apophis prin apropierea Terrei de mai multe ori în decursul acestui secol - în 2021, 2029, 2036 și 2068 - i-a făcut pe astronomi să-l urmărească cu atenție.

Riscul de impact pentru anii 2029 și 2036 a fost deja exclus de astronomi. Conform calculelor făcute până în februarie 2021, riscul de impact din 2068 este de 1: 380.000 - adică 0,00026%. Un risc subunitar dar totuși nu egal cu zero. Calculele anterioare, realizate în 2016, au avut rezultate similare, însă riscul de impact, deși infim, era totuși de aproape 3 ori mai mare, adică de 1:150.000 (0,00067%)

Această scădere a riscului de impact a fost pusă de astronomi pe seama efectului Iarkovski. Detectată de astronomii de la Universitatea din Hawaii, accelerația Iarkovski a redus probabilitatea unui impact în 2068. Astronomul Dave Tholen și colegii săi de la Universitatea din Hawaii au folosit Telescopul Subaru, Maunakea, Hawaii, pentru cele mai recente observații asupra lui Apophis. Concluziile lor sugerează că, sub influența efectului Iarkovski, Apophis - al cărui diametru a fost estimat între 340 și 370 de metri - se distanțează cu aproximativ 170 de metri pe an de poziția sa care reiese din calcularea orbitei.

Astronomii sunt încrezători că până în 2068 vor putea ști cu siguranță care va fi orbita lui Apophis și dacă va mai exista un risc de ciocnire.

La fel ca mulți alți asteroizi, Apophis a fost clasat de Uniunea Astronomică Internațională drept un “asteroid potențial periculos”. Conform estimărilor, un asteroid de dimensiunea lui Apophis lovește Terra o dată la aproximativ 80.000 de ani.

OMS consideră puțin probabil ca pandemia să se încheie anul acesta

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că este puțin probabil ca pandemia de COVID-19 să se încheie anul acesta, relatează dpa. “Cred că va fi foarte prematur și nerealist să credem că vom termina cu acest virus până la sfârșitul anului”, a declarat Michael Ryan, directorul Programului pentru urgențe sanitare al OMS, în cadrul unei conferințe de presă.

“Ceea ce putem termina, dacă suntem deștepți, sunt spitalizările și decesele și tragedia asociate acestei pandemii”, a adăugat Michael Ryan.

În prezent, OMS se concentrează pe menținerea transmisiei la un nivel cât mai redus posibil și vaccinării unui număr tot mai mare de persoane.

Situația privind administrarea dozelor de vaccin s-a îmbunătățit față de acum 10 săptămâni, a spus Ryan, deși au existat “provocări uriașe” în distribuirea lor, iar numărul cazurilor este încă în creștere.

“Dacă vaccinurile încep să aibă impact nu numai asupra deceselor și spitalizărilor, ci vor avea un impact semnificativ asupra dinamicii transmisiei și riscului transmisiei, atunci cred că ne vom îndrepta rapid spre controlul acestei pandemii”, a afirmat oficialul OMS.

O femeie din Japonia a murit de hemoragie cerebrală la trei zile după vaccin

O femeie japoneză în vârstă de peste 60 de ani a murit de hemoragie cerebrală la trei zile după ce i-a fost administrat vaccinul Pfizer împotriva coronavirusului, a anunțat ieri Ministerul Sănătății nipon, adăugând că este posibil să nu existe o legătură între cele două evenimente.

Femeia a fost vaccinată vineri și se suspectează că a suferit o hemoragie cerebrală trei zile mai târziu, adică luni, potrivit ministerului. Aceasta este prima moarte raportată de Japonia în urma unei vaccinări. “Hemoragia cerebrală suspectată ca fiind cauza este relativ frecventă în rândul persoanelor între 40 și 60 de ani și în acest moment, pe baza exemplelor din străinătate, nu pare să fie o legătură între hemoragii cerebrale și vaccinul anti-coronavirus”, potrivit ministerului, care îl citează pe Tomohiro Morio, medic consilier al guvernului. “Poate fi un caz întâmplător, dar este necesar să se adune mai multe informații și făcută o evaluare în viitoarele grupuri de lucru”, adaugă ministerul.

Republica Moldova a demarat campania de vaccinare

Republica Moldova a demarat ieri campania de vaccinare împotriva noului tip de coronavirus, informează presa de pesta Prut. Primele doze au ajuns de dimineață la Spitalul Clinic Republican, iar prima persoana vaccinată din Republica Moldova a fost șeful Departamentului Anestezie și Terapie Intensivă II, Alexandru Botezatu. “Țin acest certificat de vaccinare cu aceleași emoții cu care am primit diploma de absolvire, cu gânduri bune că în sfârșit există o speranță. Vaccinul este colacul de salvare”, a declarat medicul Alexandru Botezatu, citat de Deschide.md. De asemenea, medicul a declarat jurnaliștilor că injectarea nu a fost dureroasă și a îndemnat populația să se vaccineze.

Potrivit conducerii Ministerului Sănătății, primii vor fi vaccinați medicii de la terapie intensivă și cei din secțiile cu profil COVID-19. Ulterior, de vaccin vor beneficia toți angajații din sistemul medical.

Sâmbăta trecută, în Republica Moldova au ajuns primele 21.600 de doze de vaccin AstraZeneca donate de România. Dintre acestea, 10.800 de doze vor ajunge în următoarele zile în spitalele din republică, iar 1.800 de doze vor fi trimise instituțiilor medicale din stânga Nistrului.

Polonia vrea să cumpere vaccin chinezesc împotriva COVID-19

Președintele polonez Andrzej Duda a discutat cu omologul său chinez Xi Jinping despre eventualitatea ca Polonia să cumpere doze ale unui vaccin împotriva COVID-19 chinezesc, potrivit șefului său de cabinet. Vaccinul produs de către laboratorul chinez Sinopharm nu a fost validat încă de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), însă Ungaria a devenit săptămâna trecută primul stat membru UE care a început să-l administreze, în vederea unei accelerări a campaniei de vaccinare împotriva noului coronavirus.

Șeful de cabinet al lui Duda a pecizat că noi discuții sunt necesare înaintea unei eventuale achiziții a acestui vaccin chinezesc. La fel ca alte state membre UE, campania de vaccinare împotriva COVID-19 a Poloniei a încetinit, din cauza unor întârzieri în livrarea vaccinurilor AstraZeneca-Oxford și Pfizer-BioNTech.

Copiii au pierdut în medie 74 de zile de școală în lume, din cauza pandemiei

Școlarizarea copiilor - de la grădiniță și până la liceu - a fost puternic perturbată de pandemia COVID-19 în întreaga lume, în 2020, iar în unele cazuri a fost întreruptă total, relevă ONG-ul Save the Children. “La aproape un an de la declararea oficială a pandemiei la nivel mondial, sute de milioane de copii nu sunt, în continuare, școlarizați”, trage un semnal de alarmă în acest comunicat CEO-ul Save the Children Inger Ashing, care îndeamnă la transformarea întoarcerii acestora în clasă într-o prioritate.

În momentul vârfului pandemiei, 91% dintre elevii din lume nu erau școlarizați. Închiderea școlilor a adâncit prăpastia atât între țările bogate și sărace, cât și în aceeași țară, între familii bogate și sărace, de la oraș sau din mediul rural, între copii refugaiați sau nu, cu dizabilități sau fără, subliniază ONG-ul. În Statele Unite, la începutul pandemiei COVID-19, peste 15 milioane de elevi, de la grădiniță și până la liceu, nu dispuneau de o conexiune la Internet suficientă pentru a participa la învățământul la distanță. Copiii din America Latină, Caraibe și Asia de Sud au lipsit de la aproape de trei ori mai multe zile de școală decât copiii din Europa Occidentală - respectiv 110 zile fără educație la 38, precizează organizația de apărare a drepturilor copilului, care a analizat date din 194 de țări și din diverse regiuni.

Numai musulmanii vaccinați anti-COVID vor avea voie la pelerinajul de la Mecca

Arabia Saudită le va cere musulmanilor care doresc să participe la pelerinajul din locurile sfinte de la Mecca și Medina să fie vaccinați anti-COVID-19 înainte de sosirea în această țară, care anul trecut a permis numai un pelerinaj foarte limitat. Ministrul saudit al sănătății, Tawfiq al-Rabia, a declarat că inclusiv cei însărcinați cu organizarea și lucrătorii care se ocupă de instalațiile religioase și sanitare din orașele sfinte vor trebui să fie vaccinați înainte de începerea “Haji”, pelerinajul anual de la Mecca, ce se va desfășura în luna iulie. Fiecare musulman apt fizic și care își permite din punct de vedere economic este obligat să participe la acest pelerinaj cel puțin o dată în viață. În afara pelerinajului anual, milioane de musulmani din întreaga lume obișnuiesc să viziteze Arabia Saudită pe parcursul întregului an pentru Umrah, un pelerinaj mai mic la Marea Moschee de la Mecca și la moscheea Profetului Mahomed la Medina. Ambele lăcașuri de cult au fost închise anul trecut șapte luni din cauza pandemiei, fiind redeschise în octombrie cu o afluență limitată la 30% din capacitate.

Pelerinajul de la Mecca s-a desfășurat la sfârșitul lunii iulie 2020 cu un număr de numai aproximativ o mie de fideli, cetățeni saudiți sau rezidenți în regat.

SUA sancționează șapte oficiali ruși în dosarul otrăvirii lui Navalnîi

Statele Unite au anunțat ieri că sancționează mai mulți oficiali ruși de rang înalt, în dosarul otrăvirii opozantului politic rus Aleksei Navalnîi. Aceste sancțiuni vizează șapte oficiali ruși de rang înalt. Ele au fost impuse “în concert strâns cu partenerii noștri din UE” și sunt “un semnal clar” transmis Moscovei, declară un ofiial american sub protecția anonimatului. “Ne reiterăm apelul la eliberarea imediată și fără condiții a domnului Navalnîi”, declară acest oficial.

Serviciile americane de informații au conchis că Guvernul rus se face vinovat de orăvirea cu un agent de tip noviciok, în Rusia, în august, a principalului opozant al lui Vladimir Putin, subliniază el.

Ambasadoare în Brazilia, demisă după ce și-a bătut luni de zile una dintre menajere

Ambasadoarea Filipinelor în Brazilia a fost demisă după ce și-a bătut luni de zile una dintre menajere în locuința ei oficială din Brasilia. Marichu Mauro a fost rechemată la Manila la sfârșitul anului trecut după ce postul de televiziune brazilian GloboNews a difuzat imagini surprinse de camerele de supraveghere de-a lungul unei perioade de opt luni, arătând diversele abuzuri pe care le-a comis asupra angajatei ei, care este tot filipineză.

Diplomata a fost demisă din Ministerul de Externe, a anunțat luni președintele Rodrigo Duterte la televiziune. “Există reguli care trebuie urmate. Dacă nu te supui, îți asumi un risc. Dacă lucrurile merg prost, nu îmi vei lipsi”, a avertizat șeful statului filipinez.

Marichu Mauro, care nu a răspuns solicitărilor AFP de a acorda un interviu, își va pierde drepturile de pensie și nu va mai putea revendica niciodată un loc de muncă în serviciul public.

Imaginile surprinse de camerele de supraveghere, între martie și octombrie 2020, au fost folosite în sprijinul unei plângeri depuse la guvernul filipinez împotriva diplomatei, care a fost numită ambasadoare în Brazilia în 2018.

Milioane de filipinezi lucrează în străinătate ca angajați casnici. Banii pe care îi trimit acasă familiilor lor reprezintă o parte semnificativă din PIB-ul filipinez. Unii lucrează însă în condiții dificile, chiar periculoase. Cazurile de maltratare fizică sau psihologică împotriva acestora sunt numeroase.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.