Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Peste 300 de morți în reprimarea contestării din Iran

Ziarul de Vrancea
15 dec 2019 2486 vizualizări

Bilanțul oficial transmis de Teheran este sensibil mai mic : 5 morți

Cel puțin 304 persoane au fost ucise în Iran, în reprimarea contestării care a cuprins țara de la 15 la 18 noiembrie, potrivit unui nou bilanț publicat ieri de Amnesty International. ”Autoritățile iraniene își continuă reprimarea feroce în urma manifestațiilor la scară naținală de la 15 noiembrie, arestând mii de contestatari, dar și jurnaliști, apărători ai drepturilor omului și studenți, cu scopul de a-i împiedica să spună ceea ce cred despre reprimarea nemiloasă”, acuză într-un comunicat ONG-ul de apărarea drepturilor omului. Amnesty anunță că a revizuit în creștere ultimul bilanț al tulburărilor, pe care l-a publicat la 2 decembrie - de cel puțin 208 morți -, la ”cel puțin 304 uciși” prin ”recurgerea la forța ucigașă” în reprimarea contestării, inclusiv doi adolescenți, în vârstă de 15 și 17 ani.

ONG-ul precizează că a cules ”mărturii înfiortătoare de la martori” care sugerează că ”autoritățile iraniene, aproape imediat după ce au masacrat sute de persoane au pus în aplicare o reprimare la scară mare, concepută pentru a inspira turor frica de a vorbi în mod deschis despre ceea ce s-a întâmplat”.

Dispariții forțate și detenții secrete

Contestarea a izbucnit la 15 noiembrie, imediat după anunțarea scumpirii benzinei, în plină criză  economică, și a cuprins aproximativ 100 de localități. Autoritățile au anunțat atunci că au instituit ordinea în doar câteva zile, cu prețul unor ”omoruri oribile”, denunța Amnesty la începutul lui decembrie. Într-un prim bilanț, la zece zile după contestare, ONG-ul anunța că peste 150 de persoane au fost ucise.

Până în prezent, autoritățile au confirmat doar cinci morți - patru membri ai forțelor de ordine uciși de ”răzvrătiți” și un civil. Ministrul iranian de Interne a apreciat că datele ONG-ului ”nu sunt credibile”.

Anunțată la începutul lui decembrie de către Guvern, publicarea unui bilanț oficial pe baza datelor Institutului național iranian medico-legal se lasă așteptată în continuare. Amnesty precizează că deține informațiile de la mai multe surse independente, potrivit cărora, la o lună de la izbucnirea nemulțumirii populare, ”forțele de securitate continuă să efectueze descinderi în întreaga țară, pentru a aresta persoane la domiciliu sau la locul de muncă”. Organizația evocă, în comunicat, soarta unor adolescenți în vârstă de 15 ani ”deținuți împreună cu adulți”, centre de detenție ”grav suprapopulate”, ”dispariții forțate” și zeci de ”detenții secrete”.

ONG-ul îndeamnă Teheranul ”să-i elibereze imediat și fără condiții pe toți cei care sunt deținuți arbitrar” și îndeamnă comunitatea internațională să exercite presiuni ”neîntârziat” asupra Uranului, altfel ”mii de deținuți rămân amenințați de tortură sau rele tratamente”.

Paradox: Cele mai sărace țări se confruntă simultan cu problema obezității și subnutriției

O treime din cele mai sărace țări ale lumii se confruntă cu două probleme aparent paradoxale. Înregistrează atât un nivel ridicat al obezității, cât și cu o rată îngrijorătoare a subnutriției, potrivit BBC.

Se pare că dezechilibrul e cauzat de accesibilitatea produselor alimentare ultraprocesate, precum și de sedentarismul oamenilor. Autorii studiului care are în vedere situația solicită schimbări în „sistemul alimentar modern”, mai ales în țările din Africa și Asia, care sunt cele mai afectate.

Studiul estimează că, la nivel mondial, aproximatix 2,3 miliarde de oameni sunt supraponderali, în timp ce peste 150 de milioane de copii au probleme de dezvoltare. Nutriția defectuoasă face ravagii în întreaga lume, indiferent de media veniturilor, dar în cele mai sărace zone există o dublă amenințare, atât a obezității, cât și a malnutriției.

În cifre, aproximativ 20% dintre oameni sunt supraponderali, iar 30% dintre copiii mai mici de patru ani nu se dezvoltă corespunzător. Comunitățile pot fi afectate simultan și de obezitate și de malnutriție, existând posibilitatea ca ambele tendințe să se manifeste la aceeași persoană, în stadii diferite ale vieții, a relatat BBC, citat de Mediafax.

Potrivit studiilor, 48 din 126 de țări erau afectate de problema nutriției în 2010, iar dintre acestea, în 14 s-a înregistrat dubla amenințare a obezității și malnutriției după 1990. Autoritățile din întreaga lume sunt chemate să acționeze în cel mai scurt timp, modificând felul în care se hrănesc cetățenii.

Creșterea numărului de supermarketuri, disponibilitatea alimentelor sărace în valori nutritive, dar și lipsa activității fizice amenință oamenii din toate părțile. „Suntem martorii unei realități îngrijorătoare”, a spus Dr. Francesco Branca, director al departamentului de nutriție al Organizației Mondiale de Sănătate. „Nu mai putem caracteriza țările cu problem de nutriție în funcție de media veniturilor pe cap de locuitor”, a adăugat ea. „Toate formele nutriției defectuoase au un numitor comun: sistemul alimentar nesănătos. Schimbările trebuie făcute în toate aspectela sale – de la producție și procesare, la export, distribuție și marketing, iar apoi la consum și risipă.”

Record mondial: Charlotte și John sărbătoresc 80 de ani de căsnicie

John și Charlotte Henderson, în vârstă de 106, respectiv 105 ani, s-au cunoscut în 1934, pe vremea când erau studenți la Universitatea din Texas. Cei doi au fost recunoscuți drept cel mai longeviv cuplu căsătorit în viață de către Guinness World Records. Totul a început la cursurile de zoologie, în 1934, unde studenții erau așezați în ordine alfabetică, astfel încât John Henderson, pe atunci 21 de ani, a fost așezat chiar în spatele lui Charlotte Curtis. Când s-a uitat în jos, a remarcat-o imediat pe tânăra timidă de 20 de ani care stătea în fața lui. În schimb, Charlotte își amintește că nu a deranjat-o deloc faptul că tânărul se uita peste umărul ei, relatează Washington Post.

Pe 22 decembrie, cuplul sărbătorește 80 de ani de la nuntă, iar Guinness World Records i-a recunoscut ca fiind cel mai longeviv cuplu căsătorit în viață. Cei doi sunt însă împreună de 85 de ani. Deși logodnele de scurtă durată erau obișnuite la vremea respectivă, ”i-au luat 5 ani să se hotărască dacă vrea să se căsătorească sau nu”, a povestit John, râzând. Erau vremuri grele, Marea Depresie, și se gândeau că ar trebui să câștige niște bani înainte de a-și întemeia un cămin, așa că Charlotte s-a angajat ca profesoară în Houston, în timp ce John a antrenat echipe de fotbal și de baschet. John și Charlotte s-au căsătorit în cadrul unei ceremonii modeste, cu doar doi invitați, pe 22 decembrie 1939. Și-au petrecut luna de miere în San Antonio, cazați la un hotel cu 7 dolari pe noapte.

Recordul absolut pentru cel mai longeviv cuplu este deținut de Zelmyra și Herbert Fisher, care au fost căsătoriți 86 de ani și 290 de zile, până la moartea lui Herbert, în 2011.

SUA urmează să retragă 4.000 de militari din Afganistan

Administrația americană urmează să-și anunțe săptămâna aceasta intenția de a retrage aproximativ 4.000 de militari din Afganistan, potrivit presei americane. Negocieri au fost reluate în urmă cu o săptămână, în Qatar, între Statele Unite și talibani, însă ele au fost suspendate joi, în urma unui atac în apropierea bazei aeriene americane de la Bagram, soldată cu doi morți și zeci de răniți civili.

În prezent, aproximativ 13.000 de militari americani sunt staționați în Afganistan, la 18 ani după lansarea unei intervenții americană, la câteva săptămâni după atentatele de la 11 septembrie 2001, prin care americanii i-au îndepărtat de la putere pe talibani, care adăposteau Al-Qaida. Administrația Trump intenționează să anunțe retragerea a 4.000 de militari, au dezvăluit în weekend pentru NBC News trei foști sau actuali oficiali americani. O parte a acestor trupe ar urma să fie redesfășurată mai devreme decât se prevedea, iar altele ar urma să nu fie înlocuite la încheierea misiunii, dezvăluie două dintre aceste surse. Această retragere ar putea fi anunțată săptămâna aceasta, însă ”momentul rămâne schimbător”, a declarat un oficial din cadrul administrației pentru CNN.

Departamentul de Stat nu a confirmat duminică aceste informații pentru AFP, iar Pentagonul a trimis la Casa Albă, care nu comentat.

Un proiect al unui acord aproape încheiat în septembrie prevedea o retragere treptată a militarilor americani, principala revendicare a talibanilor. În schimb, talibanii ar urma să se angajaeze să nu mai lase niciodată ”teroriști” să acționeze din Afganistan și să înceapă un dialog cu Guvernul de la Kabul, pe care-l consideră ilegitim.

Președintele american Donald Trump a insistat luna trecută asupra necesității unui armistițiu și a efectuat o vizită-surpriză la baza de la Bagram, la 28 noiembrie, unde s-a întâlnit cu președintele afgan Ashraf Ghani. Trump, care a anunțat retragerea trupelor americane din nordul Siriei, vrea să reducă cât mai mult posibil numărul militarilor americani desfășurați în străinătate.

Sturgeon: Johnson nu poate ține Scoția în Marea Britanie

Premierul scoțian Nicola Sturgeon l-a avertizat duminică pe premierul britanc Boris Johnson că nu poate ține Scoția în Regatul Unit împotriva voinței țării, relatează Reuters. Johnson  și guvernul său au afirmat în repetate rânduri că nu vor aproba organizarea unui nou referendum referitor la independența Scoției, dar Sturgeon a declarat după câștigarea de către Partidul Național Scoțian (SNP) a 48 din cele 59 de locuri ale Scoției în Parlamentul Marii Britanii, că pardiului i-a fost acordat mandatul pentru organizarea unui nou referendum.

”Dacă crede...că spunând nu subiectul este închis, atunci se va afla într-o totală și completă eroare”, a afirmat Sturgeon la emisiunea Andrew Marr Show de la BBC. Ea a mai avertizat că Scoția nu poate și ținută cu forța în Marea Britanie. ”Nu poți ține Scoția cu forța în uniune...Dacă Regatul Unit va continua să existe, acest lucru se va întâmpla prin consimțământ. și dacă Boris Johnson are încredere în cauza uniunii, atunci trebuie să fie suficient de încrezător în această cauză și să permită oamenilor să decidă”, a adăugat Sturgeon.

Partidul Conservator al premierului Johnson a obținut o victorie categorică în alegerile generale anticipate de săptămâna trecută, obținând 364 de mandate (43,6% din voturi), urmat de laburiști din opoziție, cu doar 203 locuri (23,25%). Partidul Național Scoțian s-a plasat pe locul al treilea, cu 48 de mandate, în timp ce Partidul Liberal-Democrat a obținut doar 11 mandate în Parlament.

Ce este DMT, drogul folosit de fostul șef al serviciului secret al Ministerului de Interne

Gelu Oltean, fost șef al DIPI, concubina sa și un cetățean britanic au fost arestați pentru 30 de zile în dosarul de trafic de droguri instrumentat de DIICOT Brașov. Cei trei ar fi organizat diferite reuniuni pentru consum de droguri. „Aceștia organizau într-o casă din județul Dâmbovița reuniuni de consum de DMT (dimetyltriptamina), drog de mare risc ce contine Ayahuasca”, a mai anunțat sursa citată.

DMT este un drog extrem de intens, care induce efecte halucinogene psihedelice. De cele mai multe ori este inhalat, dar se practică și administrarea orală sau în substanțe precum Ayahuasca. Efectele drogului încep să se simtă și la câteva zeci de secunde după administrare. Ca efecte, putem enumera amplificarea experiențelor percepute drept „spirituale”, euforie, inducerea unei stări de bine și halucinații. Pe de altă parte, crește ritmul cardiac și tensiunea, generează anxietate și chiar paranoia. Drogul poate înlocui aproape complet percepția realității, și poate crea un univers alternativ. Pe perioada cât substanța este activă în corp, poate genera efecte vizuale și experiențe percepute „spirituale”, amplifică puternic culorile, produce efecte „kaleidoscopice”. În multe cazuri, produce un sentiment de „disociere de corp”, și o deconectare de la realitatea normală.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.