Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Otrăvirea spionului Skripal și un Mercedes cu numere românești

Ziarul de Vrancea
27 iul 2018 1061 vizualizări

Un autoturism înmatriculat în țara noastra ar fi fost văzut de patru ori dând târcoale casei fostului spion, susține un tabloid britanic n informațiile nu sunt confirmate de autorități

Un Mercedes cu numere românești a fost văzut de mai multe ori lângă casa lui Sergei Skripal din Anglia înainte ca fostul spion rus să fie otrăvit cu un agent neurotoxic, scrie tabloidul britanic Daily Mail. Potrivit martorilor, între cei patru pasageri ai mașinii de culoare închisă era și o femeie. Polițiștii care îi caută pe cei care au încercat să îl ucidă de Sergei Skripal și pe fiica sa, Yulia, studiază imaginile filmate de o cameră de supraveghere de la un service Shell unde a fost văzut Mercedesul. Ampla investigație, cu numele de cod Operațiunea Fairline, a costat deja 7,5 milioane de lire sterline.Detectivul care conduce ancheta a fost întrebat, într-o întâlnire publică, despre respectiva mașină. ”Nu pot să comentez o astfel de informație”, a răspuns detectivul-șef Kath Barnes.

Patru oameni în mașină, printre care o femeie

O femeie a afirmat, la respectiva întâlnire publică, că Mercedesul a fost văzut de patru ori în săptămâna dinaintea atacului.  ”La un moment dat era în garajul de pe Wilton Road. Mașina avea numere românești și erau patru oameni în mașină. Există camere de supraveghere acolo. El a plătit cu cardul de credit”, a spus ea.”Au fost văzuți de patru ori în Salisbury la primele ore ale dimineții, cum ar fi pe la ora 06.30, dar și târziu, noapte, între 23.00 și 24.00 … te poți gândi că erau într-un fel de recunoaștere. O mașină din Europa de Est, cu patru oameni, la acele ore, de mai multe ori, aproape de locul unde trăiau Skripalii, sigur trebuie să fie o informație relevantă”, a mai afirmat femeia.Detectivul care conduce investigația i-a răspuns: ”Când îi vom prinde pe cei vinovațI și îi vom duce în justiție, și vor fi prezentate dovezile, atunci se va vedea întregul tablou. Nu vreau să periclitez în niciun fel acel obiectiv”.Otrăvirea lui Skripal și a fiicei sale, pe 4 martie, a provocat o criză diplomatică între Londra și aliații săi occidentali și Rusia, acuzată că a orchestrat acest atac. Cei doi au fost externați în mai.  Pe 30 iunie, un cuplu britanic ajuns la spital din cauza aceleași substanțe neurotoxice. Dawn Sturgess, 44 de ani, a murit la opt zile după ce ar fi venit în contact cu noviciok din același lot folosit în tentativa de ucidere a celor doi Skripal. Partenerul ei, Charlie Rowley, și-a revenit ulterior din ștarea de inconștiență și a fost externat pe 20 iulie.Dawn Sturgess ar fi fost expusă la o cantitate de noviciok de zece ori mai mare decât cea din cazul lui Sergei și Yula Skripal. Poliția britanică consideră că substanța era într-o sticluță de parfum găsită de cuplul Sturgess-Rowley într-un parc sau în alt loc din centrul orașului Salisbury, iar Sturgess și-a dat cu noviciok - fără să știe ce este de fapt în sticluță - direct pe piele.

Poroshenko: Biserica Ortodoxă Rusă, o amenințare pentru securitatea Ucrainei

Președintele Ucrainei, Petro Poroshenko, a numit sâmbătă influența Bisericii Ortodoxe Ruse ca fiind o amenințare pentru securitatea națională a Ucrainei, scrie Politico. În timpul unei ceremonii care comemora convertirea țării la creștinism acum 1.030 de ani, liderul ucrainean a declarat că influența Bisericii Ortodoxe Ruse printre creștinii ucraineni „este o amenințare directă la securitatea națională a Ucrainei”. Poroshenko a adăugat că „acest lucru ne obligă să acționăm”. Există două secțiuni ale Bisericii Ortodoxe Ruse active în Ucraina: biserica rusă și echivalentul său ucrainean. Cea rusă are mai mulți membri care sunt fideli patriarhului de la Moscova, în timp ce biserica ucraineană are sediul la Kiev. „Cred că este absolut necesar să tăiem toate tentaculele cu care această țară agresoare operează în statul nostru”, a declarat Poroshenko. El a declarat că biserica rusă „este separată de stat doar pe hârtie” și că ea „susține în totalitate și necondiționat politica imperialistă a Kremlinului”.Conflictul din Ucraina a creat noi tensiuni între ramurile ucraineană și rusă ale Bisericii Ortodoxe. Biserica Ortodoxă a Ucrainei a susținut demonstrațiile din 2014 care au dus la căderea guvernului ucrainean susținut de ruși.Patriarhul Kirill, cel care conduce Biserica Ortodoxă Rusă, este un apropiat al lui Vladimir Putin. În timpul unei întâlniri cu credincioșii, de vineri, el s-a rugat pentru pacea din estul Ucrainei și a declarat că biserica de la Kiev nu ar trebui să se distanțeze de Moscova pentru că acest lucru „ar putea duce la o catastrofă”.

Incendiile din Grecia, provocate din neglijență și intenționat

Incendiile din Grecia, soldate cu moartea a 88 de persoane, au fost provocate de neglijență, după ce cel mai probabil un locuitor din zonă a vrut să dea foc unor crengi, dar în două puncte este vorba și despre foc pus deliberat, conform unui raport al Departamntului de pompieri. Deși oficiali ai guvernului din Grecia au afirmat că în spatele incendiilor de vegetație s-ar putea afla piromani, o investigație a departamentului de incendiere al Pompierilor Eleni (DAEE) a concluzionat că într-un caz neglijența este cauza incendiilor, scrie ekathimerini.com DAEE a informat că investigația sa în Daou Pendeli, unde a început incendiul, arată că cel mai probabil a început din cauza unei singure persoane, un rezident, care a aprins un foc pentru a arde lemne și crengi. Conform unei surse, autoritățile cunosc identitatea persoanei. De asemenea, aceeași sursă a afirmat că suspectul a încercat să ascundă dovezile și a acoperit zona pe care a ars-o, cu pietre, folosind apoi cantități mari de apă pentru a înlătura rămășițele de lemn și crengi.Totuși, investigația a arătat că două incendii separate care au început luni noaptea pe o stradă rurală ar fi fost cauzate de un piroman. Martorii ar fi declarat că au văzut un individ care ar fi declanșat cele două incendii.Ministrul Apărării din Grecia, Panos Kammenos, a declarat anterior că una dintre cauzele incendiilor violente este construirea ilegală a imobilelor. El a afirmat că oamenii au construit case în zonele împădurite, ceea ce este ilegal și, drept urmare, căile de evacuare au fost blocate. De asemenea, prim-ministrul grec, Alexis Tsipras, a declarat că există informații care arată că focul a fost provocat.

Egiptul condamnă la moarte 75 de persoane pentru demonstrațiile din 2013

Un tribunal din Egipt a condamnat la moarte 75 de persoane, printre care și figuri importante din Frăția Musulmană, pentru implicarea lor în demonstrațiile din 2013 în favoarea fostului președinte Mohammed Morsi, scrie Associated Press. Decizia de sâmbătă a Tribunalului din Cairo va fi transmisă Marelui Muftiu, autoritatea religioasă a țării, care are un rol pur consultativ. De obicei, este de acord cu deciziile justiției.Pe 8 septembrie urmează să își afle pedepsele alte 660 de persoane.Cazul implică 739 de persoane, printre care și Ghidul Suprem al Frăției Musulmane, Mohammed Badie și fotojurnalistul Mahmoud Abu Zeid. Acuzațiile sunt diverse: de la crimă la distrugerea proprietății statului.Demonstrația din 2013 a avut ca scop susținerea fostului președinte islamist, Mohammed Morsi, care a fost înlăturat de la putere de armată după proteste stradale masive. Morsi a fost membru al Frăției Musulmane.

Cea mai bătrână persoană din lume a murit la vârsta de 117 ani

Cea mai bătrână persoană din lume, japoneza Miyako Chiyo, a murit la vârsta de 117 ani, anunță CNN. Chiyo era născută în 22 mai 1901 și a devenit cea mai bătrână persoană din Japonia și din ume după ce Misao Okawa, considerată la acel moment cea mai vârstincă persoană din lume, a murit în aprilie 2015. Okawa era născută în 5 martie 1898 și când a murit  avea cu o lună mai puțin decât a avut Chiyo la momentul decesului. Chiyo a murit după ce Guinness World Records a recunoscut-o ca fiind cea mai bătrână persoană din lume și ca cea mai bătrână femeie din lume. Familia o descria pe Miyako Chiyo drept o persoană bună, răbdătoare și vorbăreață, care le-a adus bucurie celor dn jurul său. Lui Chiyo îi plăcea mâncare japoneză, în special sushi, și era pasionată de caligrafie. Succesoarea ei la titlul de cea mai bătrână femeie trebuie confirmată oficial de Guinness. Titlul de "cel mai bătrân bărbat din Japonia" este deținut de Masazo Nonaka, care a împlinit 113 ani în 25 iulie.

Erdogan, avertisment pentur SUA

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat că Statele Unite vor pierde un aliat puternic și sincer dacă nu își schimbă atitudinea față de țara sa, a transmis ieri televiziunea Haberturk.Turcia ar putea solicita un arbitraj internațional dacă Statele Unite blochează vânzarea de avioane de luptă F-35 pentru forțele aeriene turce, a afirmat președintele. Erdogan a susținut că nu va ceda amenințărilor președintelui SUA, Donald Trump, cu sancțiuni împotriva Turciei în cazul în care autoritățile de la Ankara nu îl eliberează pe pastorul american Andrew Brunson. Pe de altă parte, Erdogan a dezvăluit că Turcia a cerut ajutorul Statelor Unite pentru repatrierea cetățeanului turc Ebru Ozkan, închis în Israel. Brunson a fost mutat săptămâna aceasta din închisoare în arest la domiciliu, după un an și nouă luni de detenție. El a lucrat în Turcia 20 de ani înainte de a fi acuzat că a sprijinit grupul care a organizat puciul eșuat din 2016 și că susține Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Pastorul respinge aceste acuzații, în urma cărora ar putea fi condamnat la 35 de ani de închisoare. Situația sa a fost discutată sâmbătă de secretarul de stat american, Mike Pompeo, cu ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu.

Macron, la un minim istoric în sondaje

Președintele Franței, Emmanuel Macron, este creditat cu opinii favorabile de numai 39% din concetățenii săi, potrivit unui sondaj de opinie Ifop, publicat ieri de săptămânalul Journal du Dimanche.În contextul scandalului provocat de Alexandre Benalla, fostul șef al dispozitivului prezidențial de securitate, Macron a mai pierdut un procent din popularitate față de luna trecută. Benalla a fost concediat de președinția franceză după ce a apărut o înregistrare video în care putea fi văzut lovind un protestatar la o manifestație de 1 Mai.Un alt sondaj, realizat de Harris Interactive, relevă o schimbare clară în atitudinea publicului față de președinte după data de 19 iulie, când a fost publicată dezvăluirea despre comportamentul lui Benalla, care trebuia să asiste la manifestație ca observator. În prima parte a lunii, când echipa națională a Franței a câștigat campionatul mondial de fotbal, în prezența președintelui, cota de simpatie pentru Macron părea că se redresează, dar tendința s-a inversat după izbucnirea scandalului.Opoziția își continuă încercările de a exploata politic episodul în care a fost implicat fostul bodyguard al președintelui. Săptămâna aceasta, în parlamentul francez se va vota o moțiune de cenzură împotriva guvernului, depusă de conservatori. Potrivit agenției Reuters, demersul nu are șanse de reușită, deoarece în camera inferioară partidul lui Macron are o majoritate sigură.

Aproape 60% dintre ruși cred că americanii nu au ajuns pe Lună

Majoritatea rușilor pun la îndoială faptul că astronauții americani au ajuns pe lună în 1969, iar Statele Unite au falsificat date pentru a dovedi contrariul, potrivit unui sondaj realizat de Centrul pentru Studierea Opiniei Publice din Rusia (VTsIOM).Autoritățile americane au falsificat imagini ale misiunii lor pe Lună și astronauții de la NASA nu au aterizat pe satelitul natural al Pământului, consideră mai mult de jumătate din rușii intervievați în sondaj, 57% . De menționat că 65% dintre acești oameni au studii secundare. Cu toate acestea, 24% dintre respondenți nu se îndoiesc că misiunea a avut loc efectiv. În plus, conform aceleiași anchete, publicate la 27 iulie, 45% dintre ruși cred în existența extratereștrilor, în timp ce 42% dintre respondenți cred că extratereștrii nu vizitează Pământul sau că nu există. O largă majoritate a respondenților (93%) consideră că planeta noastră are o formă sferică. Doar 3% dintre ruși cred că Pământul este plat și că oamenii de știință ascund în mod deliberat acest fapt. 4% dintre respondenți au considerat că este dificil să răspundă la această întrebare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.