Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: ONG: Locurile de execuție publică în Coreea de Nord

Ziarul de Vrancea
10 iun 2019 2711 vizualizări

 Mulțimi de peste 1.000 de persoane pot să asiste la aceste execuții, care au loc în școli, piețe sau pe terenuri de sport

Un ONG sud-coreean, Grupul de lucru pentru justiție tranzițională dezvăluie, în raportul “Cartografierea destinului unor morți” existența a 381 de locuri de execuția publică în Coreea de Nord și publică mărturii înfiorătoare, relatează BBC News. Între aceste locuri se află piețe, școli, terenuri de sport, dar și închisori sau lagăre de muncă forțată, în care sunt închiși “criminali politici”. Un transfug, închis într-un lagăr de muncă la începutul anilor 2000, povestește cum 80 de deținuți au fost obligați să asiste la uciderea a trei femei, acuzate de tentativă de a fugi din țară. Mulțimi de peste 1.000 de persoane pot să asiste la aceste execuții, scrie ONG-ul. Anumite persoane sunt condamnate la moarte în baza unor infracțiuni minore - furturi sau doar pentru că s-au uitat la televiziunea sud-coreeană. Rudele lor, inclusiv copiii lor, au fost obligați să privească execuția. “Corpurile au fost date rareori familiei”, afirmă activiștii sud-coreeni. Potrivit raportului acestora, aceste execuții sunt o “metodă sistematică” a regimului nord-coreean de a instaura frica, de a-i controla pe cetățeni și de a-și păstra puterea autoritară.

610 mărturii dificil de verificat

În vederea efectuării acestei anchete, Grupul de lucru a intervievat 610 exilați nord-coreeni, cu scopul de a-și face concluziile fiabile.

Însă acest tip de raport, dintr-o Coree de Sud aflată în conflict cu vecinul său, este de luat cu precauție. Martorii sunt în majoritate disidenți și este aproape imposibil să li se verifice spusele, în măsura în care Coreea de Nord este o țară secretoasă și închisă în ea însăși.

Exemplul perfect în acest sens este “execuția publică” a celebrei cânărețe nord-coreene Hyon Song-wol. Uciderea acesteia, sub privirile orchestrei sale, a fost dezvăluită de către un ziar sud-coreean în 2013. Însă ea a reapărut în 2018 în cadrul unei delegații nord-coreene care efectua o vizită la Seul înaintea Jocurilor Olimpice (JO) de Iarnă. Așa cum se întâmplă adesea în privința foarte opacei Corei de Nord, este dificil să desparți ceea ce este adevărat de ceea ce este fals.

CE: Acordul Brexitului nu va fi schimbat de viitorul premier britanic

Alegerea unui nou prim-ministru britanic nu va schimba acordul Brexitului la care s-a ajuns între UE și Marea Britanie, susține un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. După ce a fost întrebat cu privire la promisiunea lui Boris Johnson, favorit să fie viitorul premier, de a nu plăti „factura” divorțului între UE și Marea Britanie dacă nu se va schimba acordul, purtătorul de cuvânt al Comisiei a afirmat: „Toată lumea știe care este acordul. Acest acord a fost aprobat de toate statele membre și alegerea unui nou prim-ministru nu va schimba acest lucru”. Premierul britanic Theresa May și-a anunțat demisia săptămâna trecută după ce nu a reușit să livreze Brexitul. Acordul la care ea a ajuns cu Uniunea Europeană a fost respins de trei ori de parlament. May va rămâne în funcția de premier până când va fi ales un nou succesor. În cursa pentru conducerea Partidului Conservator și automat pentru funcția de premier s-au înscris zece candidați iar favorit este fostul primar al Londrei, Boris Johnson. El a amenințat să nu plătească factura Brexitului - o sumă evaluată între 40 și 45 de miliarde de euro -, dacă UE nu acceptă condiții mai bune pentru țara sa. Candidații anunțați la succesiunea Theresei May se contrazic, pentru moment, privind strategia de abordat în cazul Brexitului, existând două tabere: cei care vor ca regatul să iasă din Uniune inclusiv fără acord și cei care afirmă că pot să renegocieze.

În a doua categorie se află șeful diplomației britanice Jeremy Hunt, care a declarat: “Sunt absolut sigur că, dacă adoptăm abordarea corectă a subiectului, europenii ar fi gata să negocieze”, sprijindu-se pe o conversație pe care a avut-o cu Angela Merkel.

Parlamentarii conservatori vor participa acum la mai multe voturi pentru ca după acest proces să rămână doi candidați pentru funcția de premier. În faza finală, vor vota toți membrii Partidului Conservator iar câștigătorul va fi desemnat în săptămâna care începe pe 22 iulie.

Medicament inovator contra cancerului, testat cu succes pe pacienți

Un medicament inovator contra cancerului, care are o dublă acțiune - alimentează capacitatea antitumorală a sistemului imunitar și inhibă capacitatea de a genera metastaze - a fost testat cu succes pentru prima dată pe pacienți. MSC-1, dezvoltat de Institutul de Oncologie din Vall d’Hebron (VHIO, Bacelona), blochează proteina LIF. Aceasta favorizează avansarea a circa 80% din cancerele de pancreas, 60% a glioblastoamelor (tumoarea cerebrală cea mai comună), 35% a cancerelor ovariene, 15% a cancerelor pulmonare și în procente mai mici alte tipuri. „Acestea sunt cazurile care sperăm să beneficieze de o terapie contra proteinei LIF”, a declarat Joan Seoane, cercetător și șeful echipei VHIO, care a subliniat că „tipurile de cancer în care LIF este activă sunt de multe ori agresive și au pronostic negativ”.

Într-un studiu publicat ieri în revista Nature Communications, Seoane arată că atunci când LIF este activată sistemul imunitar renunță să atace celulele tumorale. „Este ceva ce ne-a surprins, este chiar extraordinar”, a mai spus ea.  Motivul existenței LIF în organismul uman este de a favoriza dezvoltarea embrionară, iar embrionul folosește aceeași proteină pentru regenerarea celulelor-mamă, dar și de a se separa de sistemul imunitar al mamei când ajunge în uter. Cancerul profită de ambele capacități.

La primul studiu clinic pentru MSC-1 au participat 41 de pacienți care suferă de cancer la pancreas, ovare și plămâni. Potrivit rezultatelor prezentate în aprilie la un congres din Atlanta, medicamentul care inhibă proteina LIF nu a dat efecte secundare, nici în cazul unor doze mari. Deși este neobișnuit ca un medicament să nu aibă efecte secundare, în acest caz este normal, spun cercetătorii, pentru că LIF nu pare să aibă altă funcție după etapa embrionară. În experimentele efectuate pe cobai, cărora le-a fost eliminată complet proteina LIF, nu au fost observate efecte secundare în afara infertilității.

Primul studiu clinic, așa cum este obișnuit, nu are menirea de a evalua eficiența medicamentului, ci doar siguranța lui. Pentru a-i cunoaște eficiența, este programat anul acesta un al doilea studiu, pe 150 de pacienți.

Cel mai scump tablou din lume, păstrat la bordul unui iaht

Cea mai scumpă operă de artă din lume, „Salvator Mundi”, atribuită lui Leonardo Da Vinci, este păstrată la bordul unui iaht al prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman, scrie The Guardian.

După ce a fost vândută pentru 450 de milioane de dolari, în 2017, la o licitație Christie’s de la New York, nu a fost cunoscut locul în care se află lucrarea. Artnet a scris luni că pictura veche de 500 de ani este păstrată pe iahtul Serene, care are 134 de metri lungime și valorează 500 de milioane de euro. Două persoane implicate în tranzacție au declarat pentru Artnet că „lucrarea a fost luată noaptea cu avionul lui Mohammad bin Salman Al Saud și dusă pe iahtul lui, Serene”.

„Salvator Mundi” ar fi trebuit să fie expusă în septembrie 2018 la Muzeul Luvru din Abu Dhabi, însă cu câteva săptămâni înainte, evenimentul a fost anulat și s-a spus că va fi anunțată o nouă dată.

Iahtul se află în prezent în Port Said (Egipt), potrivit aplicației Marine Traffic. La câteva luni după ce pictura „Salvator Mundi” a fost vândută pentru prețul record de 450 de milioane de dolari, un istoric de artă de la Oxford a contestat atribuirea tabloului lui Leonardo da Vinci. Matthew Landrus, specializat în opera și viața lui Leonardo, crede că cele mai multe dintre tablouri au fost realizate de asistentul de atelier al artistului, Bernardino Luini, a cărui operă a fost vândută, în general, pentru mai puțin de un milion de lire sterline. El a afirmat că între 5% și 20% dintre lucrări este mâna lui Leonardo, și că Luini era „primul pictor”. Carmen Bambach, conservator la Metropolitan Museum din New York și expert în opera lui Leonardo da Vinci, a negat în urmă cu o săptămână faptul că ar fi atribuit lucrarea „Salvator Mundi” maestrului italian. Potrivit ei, Leonardo da Vinci nu a pictat „Salvator Mundi”.

Șase cadavre găsite la bordul navei de croazieră “Sirena”

Poliția ungară a scos parțial din Dunăre, ieri, la 12 zile de la naufragiu, vaporul care s-a scufundat după ce a fost lovit de o navă mai mare la 29 mai, la Budapesta, iar scafandri au găsit în ambarcațiune șase cadavre. Bilanțul accidentului crește altfel la 26 de morți, însă două persoane sunt în continuare date dispărute. Un bilanț anterior anunța 20 de morți și opt persoane date dispărute. “Sirena”, o ambarcațiune de 26 de metri lungime, la bordul căreia se aflau 33 de sud-coreeni și doi membri ungari ai echipajului, a intrat în coliziune cu “Viking Sigyn”, altă navă de croazieră fluvială. Salvatori nu au putut să inspecteze anterior vaporul scufundat din cauza curenților puternici ai fluviului.

Căpitanul “Viking Sigyn”, un ucrainean în vârstă de 64 de ani, inculpat de “neglijență criminală pe o cale navigabilă publică”, a fost plasat în detenție provizorie. El dezminte că a încălcat regulile de navigație. Însă parchetul ungar a dezvăluit că a mai fost implicat într-o coliziune, în aprilie, în Olanda.

PRO România , membru în Partidul Democrat European

PRO România a devenit de ieri membru în Partidul Democrat European. Partidul Democrat European (EDP), înființat în decembrie 2004, la Bruxelles, este o formațiune politică ce are o doctrină de centru și este în favoarea integrării europene. EDP a fost fondat ca reacție la influența crescândă a partidelor eurosceptice în cadrul instituțiilor europene și a atras partidele pro-europene din grupul Partidului Popular European (PPE), pentru a forma un nou bloc multinațional de centru. Conform definiției date chiar de unul dintre fondatorii formațiunii politice europene, François Bayrou, EDP este un partid pentru oamenii care nu sunt nici conservatori, nici socialiști. De la începutul celui de-al șaselea Parlament European, din 2004-2009, EDP a constituit un grup parlamentar comun cu Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), grup în care s-a înscris recent USR-PLUS. Deși deputații ALDE și EDP continuă să stea împreună, în același grup parlamentar, cele două partide politice europene rămân entități separate. Conform statutului, Partidul Democrat European se definește ca o mișcare politică transnațională, care intenționează să construiască o democrație europeană fixată în valorile comune ale libertății, solidarității și educației.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.