Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Oficial EMA: Desfășurare militară rusă la frontiera cu Ucraina “mai masivă” decât în 2014

Ziarul de Vrancea
19 apr 2021 1267 vizualizări

Aprecierea aparține Pentagonului n între 100.000 și 150.000 de militari ruși au fost trimiși în zonă, potrivit unor estimări europene

Desfășurarea militară rusă la frontiera cu Ucraina este mai mare decât în 2014, când Rusia a invadat Crimeea, denunță Pentagonul, care refuză să prezinte o estimare, însă cataloghează această desfășurare “foarte îngrijorătoare” și denunță o escaladare la Marea Negară, relatează AFP.

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Josep Borrell a evocat desfășurarea a 150.000 de militari ruși la frontiera ruso-ucrainană, însă serviciile acestuia au corectat - fără vreo explicație - această estimare la 100.000.

Un purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării John Kirby s-a abținut să prezinte vreo estimare.

“Aceasta este cea mai masivă desfășurare de la cea din 2014, care a fost urmată de încălcarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”, a subliniat luni, într-o conferință de presă, Kirby.

“Nu dau niciun număr. Este cu siguranță mai mare decât ultima oară, în 2014”, a subliniat el.

Washingtonul consideră această desfășurare drept “foarte îngrijorătoare” și îndeamnă Rusia “să-și clarifice intențiile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

“Noi nu credem că această desfășurare este propice securității și stabilității de-a lungul frontierei cu Ucraina și cu siguranță nu în Crimeea ocupată”. “Rușii proclamă că este vorba despre exerciții. Nouă nu ne este foarte clar care este obiectivul”, a subliniat el.

„Rusia să înceteze hărțuirea navelor din regiune”

Statele Unite au denunțat de asemenea “escaladarea fără provocare” pe care o reprezintă o decizie rusă de limitare a navigației navelor militare și oficiale străine în trei zone din largul Crimeei, a anunțat într-un comunicat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. “Acest lucru reprezintă o nouă escaladare fără provocare în actuala campanie a Moscovei, care vizează să slăbească și destabilizeze Ucraina”, potrivit lui Ned Price, care a subliniat “îngrijorarea profundă” a Washingtonului din această cauză.

Moscova a anunțat vineri faptul că suspendă - pe o perioadă de șase luni, de la 24 aprilie la 31 octombrie - “trecerea prin apele teritoriale ale Federației ruse a navelor militare și altor bastimente de stat”.

Această suspendare vizează trei zone, inclusiv în apropierea Peninsulei Kerci, lângă strâmtoarea cu același nume, care leagă Marea Neagră și Marea Azov și care are o importantă crucială în exporturi de cereale și oțel ale Ucrainei.

Statele Unite “îndeamnă Rusia să înceteze hărțuirea navelor din regiune și să scadă numărul trupelor de-a lungul frontierei cu Ucraina”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Tensiunile ruso-ucrainene cresc de mai multe săptămâni.

Ucraina acuză Moscova de faptul că ar căuta un motiv de război, pentru a o invada.

Rusia acuză Kievul de pregătirea unei ofensive împotriva separatiștilor proruși din estul Ucrainei și dă asigurări că “nu amenință pe nimeni”, denunțând totodată “provocări” ucrainene.

Statele membre NATO și-au exprimat vineri “îngrijorarea” față de manevre maritime rusești și au cerut Moscovei să garanteze “liberul acces” în porturile ucrainene de la Marea Azov.

Un militar ucrainean a fost ucis, iar altul a fost rănit duminică, în confruntări armate cu separatiști proruși în Donbas, unde violențele s-au multiplicat în contextul intensificării tensiunilor cu Moscova.

Războiul din estul Ucranei s-a soldat cu peste 13.000 de morți și aproape un milion și jumătate de delasați de la izbucnirea conflictului, în urmă cu șapte ani, în urma anexării de către Moscova a Peninsulei ucrainene Crimeea.

Secolul 21: Un președinte a murit pe front, în urma unei bătălii

Președintele Ciadului, Idriss Deby Itno, la putere de 30 de ani, a decedat ieri după ce a fost rănit în timp ce comanda armata în lupte împotriva rebelilor din nordul țării, la sfârșitul săptămânii trecute, a anunțat purtătorul de cuvânt al armatei la televiziunea de stat. “Președintele republicii, șeful statului, șeful suprem al armatei, Idriss Deby Itno, și-a dat ultima suflare apărând integritatea teritorială pe câmpul de luptă. Cu profundă tristețe anunțăm poporul ciadian că mareșalul Ciadului a decedat marțea aceasta, 20 aprilie 2021”, a anunțat purtătorul de cuvânt al armatei, generalul Azem Bermandoa Agouna, într-un comunicat citit la postul TV Tchad.

Deby, 68 de ani, militar de carieră care a ajuns la putere în 1990 în urma unei lovituri de stat și care a fost promovat în rangul de mareșal în august anul trecut, tocmai fusese reales pentru un mandat de 6 ani cu 79,32% din voturile exprimate, potrivit rezultatelor provizorii anunțate luni seara de instanța electorală națională.

Miniștri și ofițeri de rang înalt au anunțat luni că șeful statului s-a deplasat sâmbătă și duminică pe front, unde armata sa luptă împotriva unor rebeli care au lansat o ofensivă de la baze aeriene din Libia în ziua scrutinului, pe 11 aprilie. Rebelii, pe care armata asigură că i-a înfrânt în lupte, au afirmat într-un comunicat că Deby a fost rănit, însă informația nu era confirmată din sursă oficială.

Studiu: Omega-3 și vitamina D pot reduce riscul de a contracta COVID-19

Administrarea de multivitamine, probiotice, Omega-3 sau suplimente precum vitamina D poate contribui la diminuarea riscului infectării cu SARS-CoV-2, mai ales în rândul femeilor, informează revista British Medical Journal Nutrition Prevention & Health (BMJ). În schimb, suplimente precum vitamina C, zincul sau usturoiul nu au contribuit la o scădere a riscului de COVID-19, potrivit studiului publicat de revista medicală britanică.

De la declanșarea pandemiei în 2020, potrivit experților de la Imperial College din Londra, s-a pus accentul pe avantajele suplimentelor de vitamine pentru a evita și a trata COVID-19. În Marea Britanie, în urma lockdown-ului decretat la 23 martie anul trecut, s-a constatat o creștere semnificativă a vânzărilor de vitamina C și de multivitamine. Suplimentele dietetice pot contribui la menținerea unui sistem imunitar sănătos, însă nu se știa dacă suplimentele specifice pot fi asociate unui risc mai scăzut de contagiere cu noul coronavirus.

Pentru a stabili o legătură, cercetătorii de la Imperial College din Londra au recurs la utilizatorii aplicației COVID-19 Symptom Study pentru a afla dacă cei care luau suplimente au fost mai puțin expuși contractării acestei boli infecțioase.

Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat informațiile furnizate de 372.720 de utilizatori ai aplicației din Marea Britanie referitoare la utilizarea regulată a suplimentelor dietetice în lunile mai, iunie și iulie 2020 (primul val al pandemiei) și la rezultatele pozitive la testelor PCR pentru coronavirus.

Între lunile mai și iulie, 175.652 de utilizatori din Marea Britanie au luat în mod regulat suplimente dietetice, în timp ce 197.068 nu au luat. Aproximativ doua treimi (67%) dintre aceștia erau femei. În total, 23.521 de persoane au avut rezultate pozitive la SARS-CoV-2, în timp ce testele pentru 349.199 au fost negative.

Prin urmare, consumul de probiotice, Omega-3, multivitamine sau de vitamina D a fost asociat unui risc mai scăzut de infecție cu SARS-CoV-2.

Analizând date precum vârsta, sexul și greutatea, cercetătorii au constatat că protecția oferită de probiotice, Omega-3, multivitamine și vitamina D a fost observată mai ales la femei, indiferent de vârstă sau de greutate, însă nu la fel de clar și în cazul bărbaților.

Germania: Armin Laschet, candidatul conservatorilor la funcția de cancelar

Markus Soeder și-a recunoscut înfrângerea în fața lui Armin Laschet în cursa pentru desemnarea candidatului conservatorilor la postul de cancelar la alegerile parlamentare din luna septembrie din Germania. El și-a anunțat marți decizia, după ce membrii din conducerea blocului conservator și-au exprimat sprijinul pentru rivalul său într-un vot desfășurat în cursul nopții.

După ce decizia va fi confirmată oficial, Laschet va participa la alegeri din postura de candidat comun la poziția de cancelar pentru blocul conservator, din care fac parte creștin-democrații (CDU) conduși de el și Uniunea Creștin Socială (CSU) condusă de Soeder.

Blocul conservator este cel mai mare grup din parlament și conduce în sondajele de opinie, astfel că Laschet este favorit să îi urmeze în funcție Angelei Merkel, care se va retrage de la putere după mai mult de 15 ani.

Administrația Biden vrea să reducă la un nivel “neadictiv” nicotina în țigarete

Administrația Biden vrea să oblige producătorii de țigarete să reducă nivelul nicotinei din țigarete la un un nivel “neadictiv” sau “minimal adictiv”, dezvăluie The Wall Street Journal (WSJ). Casa Albă ar examina, totodată, o interzicere totală a produselor pe bază de mentol, care au fost mult timp considerate un produs prin care tinerii încep să fumeze.

Administrația Alimentelor și Medicamentelor (FDA), care exercită un control de reglementare în domeniul tutunului, urmează să răspundă până la 29 aprilie unei petiții a cetățenilor privind interzicerea produselor din tutun mentolate. O lege adoptată în 2009 a interzis folosirea unor arome de “bomboană”, “fructe” și “condimente” în țigări, din cauza faptului că pot atrage copiii. FDA estimează la 19 milioane numărul fumătorilor de țigări mentolate în Statele Unite, dintre care marea majoritate sunt afroamericani.

Polițistul mort după asaltul de la Capitoliu a murit din cauza naturale

Polițistul american Brian Sicknick, mort la o zi după asaltul sângeros la Capitoliu al unor susținători ai lui Donald Trump, la 6 ianuarie, a murit din cauze naturale, după două accidente vasculare cerebrale (AVC) - și nu pentru că a fost lovit cu un extinctor -, arată raportul autopsiei.

Moartea lui Brian Sicknick a emoționat numeroși americani, șocați de atacul susținătorilor lui Trump la sediul Congresului. Rămășițele polițistului au fost expuse la Capitoliu - o onoare excepțională -, iar Joe Biden i-a adus un omagiu în Rotondă.

Surse anonime, citate de cotidianul american The New York Times (NYT), au dat asigurări inițial că polițistul a fost lovit cu un extinctor - o versiune a faptelor abandonată ulterior. Moartea polițistului a rămas înconjurată în mister timp de peste trei luni de la fapte.

Brian Sicknick a suferit două accidente vasculare cerebrale (AVC), a conchis până la urmă medicul legist al capitalei federale americane Washington Francisco J. Diaz.

La 15 martie, autoritățile americane au inculpat doi bărbați, acuzați de faptul că l-au stropit pe polițist cu un “spray antiurs”, un aerosol puternic folosit în zone sălbatice din Statele Unite pentru a respinge aceste mamifere mari.

Julian Khater, în vârstă de 32 de ani, și George Tanios, în vârstă de 39 de ani, sunt vizați de nouă capete de acuzare, inclusiv de “agresarea unui agent cu o armă periculoasă”, dar nu sunt inculpați de omor.

Armata rusă a ucis “aproximativ 200 de combatanți” în Siria

Armata rusă a anunțat că a ucis “aproximativ 200 de combatanți” în Siria, într-un bombardament aerian vizând o bază în care se aflau “teroriști”, în nord-estul orașului Palmira. “În urma confirmării de către mai multe surse a localizării țintelor teroriste, forțele aeriene ruse au efectuat mai multe atacuri aeriene, în urma cărora au fost distruse adăposturi, iar aproximativ 200 de combatanți au fost uciși”, a anunțat luni, într-un comunicat publicat pe Facebook, Ministerul rus al Apărării.

În aceste bombardamente s-au distrus “24 de camionete echipate cu mitraliere grele și aproximativ 500 de kilograme de muniție și compuși în vederea fabritcării unor explozivi improvizați”, precizează ministerul rus.

Guvernul rus nu precizează ce grupare teroristă a vizat și nici data bombardamentelor. Potrivit armatei ruse, obiectivul vizat era o “bază camuflată” în care “grupări teroriste” erau formate să comită atentate în Siria șisă fabrice explozivi.

“Formațiuni armate ilegale” plănuiau să atace clădiri publice siriene, “cu scopul de a destabiliza situația în țară înaintea alegerilor prezidențiale” prevăzute la 26 mai, adaugă armata rusă. Acest scrutin este al doilea de la începutul Războiului în Siria, în 2011, soldat cu peste 388.000 de morți și care a aruncat pe drumuri milioane de sirieni, refugiați în străinătate sau deplasați în tabere în țară. Bashar al-Assad beneficiază din 2015 de o susținere militară masivă și crucială a Moscovei, care i-a permis să recucerească cea mai mare parte a teritoriilor pierdute în război.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.