Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Misterul dispariției unui copil emoționează Franța

Ziarul de Vrancea
1 apr 2024 686 vizualizări

Mulți suspecți și multe întrebări fără răspuns

La aproape nouă luni de la dispariţia unui băieţel de doi ani şi jumătate, Emile, într-un mic sat din Alpii francezi, o parte din osemintele sale au fost găsite de o localnică într-o zonă în care băieţelul fusese deja căutat. Anchetatorii trebuie să afle acum dacă moartea lui Emile Soleil a fost un accident sau dacă a fost victima unei crime, relatează BBC şi BFMTV.

Dispariţia inexplicabilă a micului Emile în Haut-Vernet a şocat Franţa în iulie anul trecut. La sfârşitul săptămânii trecute, sâmbătă, 30 martie, rămăşiţele sale au fost găsite la circa un kilometru distanţă de casa bunicilor unde fusese lăsat.

Un comunicat al procurorilor locali nu a precizat ce oase au fost găsite, dar presa franceză a scris că este vorba despre craniul lui Emile şi de câţiva dinţi. Echipele de criminalişti caută acum restul corpului său.

Emile fusese lăsat de părinţi la casa de vacanţă a bunicilor săi din cătunul alpin de pe versanţii masivului Massif des Trois-Evêchés. Doar 130 de persoane locuiesc în Haut-Vernet, la o altitudine de 1.200 de metri, iar părinţii săi nu se aflau acolo când a dispărut.

Copilul, care purta un tricou galben şi pantaloni scurţi albi, a fost văzut ultima dată la 8 iulie, la ora locală 17:15, de către doi vecini care l-au văzut mergând singur pe singura stradă din sat, dar care au spus apoi că "l-au pierdut din vedere".

Poliţia a fost alertată de bunica sa la scurt timp după aceea. Bunicii săi au cerut ajutor după ce au observat că a dispărut în timp ce îl lăsaseră să se joace în grădina lor. Sute de persoane s-au alăturat poliţiei cu câini de urmărire în ziua următoare, iar doi judecători de instrucţie au fost numiţi rapid în acest caz, care era deja un subiect naţional important.

Dispariţia lui Emile s-a transformat în scurt timp într-o anchetă penală pentru o posibilă răpire, deşi detectivii nu aveau alte indicii cu privire la ceea ce se întâmplase.

Părinţii băiatului, care sunt catolici fervenţi, au spus că se tem de ce este mai rău, dar au declarat pentru un site creştin că încă mai speră la un miracol.

Mama lui Emile a făcut un apel public în noiembrie, marcând ceea ce ar fi fost a treia aniversare a lui Emile. Dacă era încă în viaţă, ea a cerut întoarcerea sa în siguranţă, iar dacă era mort, a cerut să-i fie înmânat trupul pentru a fi înmormântat.

Joia trecută, anchetatorii s-au întors în Haut-Vernet, convocând 17 persoane, printre care membri ai familiei lui Emile, vecini şi martori, pentru a reconstitui ultimele apariţii ale băiatului.

Apoi, sâmbătă, o femeie a găsit oasele într-o zonă despre care poliţia a spus că a fost cercetată de mai multe ori de locuitorii din zonă, de poliţie şi de elicoptere cu camere termice.

Criminaliştii au anunţat duminică că ADN-ul se potriveşte cu cel al lui Emile. "Ne temeram de această veste sfâşietoare, a venit momentul pentru doliu, reculegere şi rugăciune", au declarat părinţii copilului într-un comunicat.

Poliţia investighează acum de ce craniul micuţului nu a fost detectat mai devreme. O femeie din localitate ar fi făcut descoperirea în timp ce se plimba într-o zonă abruptă şi împădurită, greu accesibilă. Ea a găsit craniul, l-a luat şi l-a predat jandarmilor locali. O sursă din poliţie a declarat pentru ziarul Le Figaro că procurorii sunt frustraţi de faptul că femeia a ridicat craniul: "Ar fi fost mai bine dacă nu ar fi atins nimic".

Marie-Laure Pezant, o purtătoare de cuvânt a jandarmeriei, a declarat pentru televiziunea franceză că s-ar putea ca oasele să fi fost lăsate acolo de o persoană sau chiar de un animal sau s-ar putea să fi fost deplasate de schimbarea condiţiilor meteorologice.

În egală măsură, poliţia nu exclude posibilitatea ca rămăşiţele sale să nu fi fost observate în timpul căutărilor din vara anului trecut din cauza vegetaţiei dense din acea perioadă.

"Este acolo locul unde a dispărut? Este acolo locul unde şi-a dat ultima suflare? Nimeni nu ştie", a declarat primarul localităţii, François Balique.

Câini special antrenaţi au căutat în zonă pentru a găsi mai multe rămăşiţe ale copilului, iar zeci de poliţişti păzesc locul pentru a preveni ca o potenţială scenă a crimei să fie contaminată în vreun fel de excursionişti. "Căutăm orice urmă şi orice indiciu", a declarat luni comandantul poliţiei Pierre-Yves Bardy, adăugând că cercetările vor continua atât timp cât va fi necesar.

Suspiciuni și tensiuni

În ultimele nouă luni, micul cătun Haut-Vernet şi cei 130 de locuitori ai săi au fost cufundaţi într-o atmosferă cu totul specială, în care şocul pierderii unui copil a făcut repede loc suspiciunilor şi tensiunilor.

În ziua în care a dispărut, doi martori l-au zărit pe Émile, cu puţin timp înainte ca bunicii săi să dea alarma. De ce nu au acţionat? În cătun sunt doar vreo cincisprezece case. Aici domneşte o atmosferă de piaţă sătească. Copiii obişnuiesc să se joace împreună pe strada din acest loc izolat, unde orice ameninţare exterioară ar fi fost imediat semnalată.

Unul dintre martori susţine că Émile a mers până în inima satului, unde se afla o căsuţă în copac pe care băieţelul o construise împreună cu mătuşile şi unchii săi şi de care era fascinat. Potrivit celui de-al doilea martor, nu avea de ce să se îngrijoreze, deoarece "bunicul tăia lemne la aproximativ zece metri de copil".

Anchetatorii au luat în calcul toate ipotezele: un agresor sexual, un accident de maşină sau de tractor... Într-o regiune muntoasă, a apărut şi posibilitatea răpirii de către o pasăre, dar aceasta a fost rapid exclusă, deoarece vulturii aurii, de exemplu, nu pot ridica greutatea unui copil de această vârstă.

Toate privirile s-au îndreptat rapid spre sat. În zilele care au urmat dispariţiei lui Émile, jandarmii au început să intervieveze sătenii. Unii au fost audiaţi de mai multe ori. Declaraţiile lor au fost verificate încrucişat, iar atmosfera a devenit tensionată. "Sunt mulţi oameni care, nu ştim de ce, spun lucruri când nu au nimic de spus. Nu trebuie să dai vina pe vecinul tău. Mulţi oameni au fost denunţaţi, a fost ca în timpul războiului", a declarat pentru BFM un locuitor al satului.

În toată această enigmă, tăcerea familiei lui Émile a ridicat semne de întrebare. Părinţii băieţelului nu se aflau în Le Vernet pe 8 iulie: ei erau în La Bouilladisse, în apropiere de Marsilia. Abia două zile mai târziu, mama sa a făcut o declaraţie pe Facebook. Ea nu a făcut un apel la martori, ci a publicat un apel la rugăciune. Fiind catolici devotaţi, părinţii lui Émile nu au comunicat cu presa şi au devenit subiectul a tot felul de zvonuri. Unii i-au considerat chiar suspecţi.

În ultimele zile, numele bunicului lui Émile, care avea grijă de copil în acea zi, a apărut de asemenea în presă, deoarece a fost citat într-un caz de violenţă în cadrul unei comunităţi religioase pentru copii în anii 1990. Familia şi vecinii lor s-au confruntat, de asemenea, cu un atac incendiar în 2019. Mai multe focare de incendii au fost descoperite în ruinele proprietăţilor străbunicilor copilului. Să fi fost Émile victima colaterală a unei reglări de conturi?

La 21 august, ancheta a fost extinsă pentru a include infracţiunile penale de "răpire" şi "sechestrare de persoane".

Cu toate acestea, de la începerea anchetei, nicio persoană nu a fost reţinută. Casa unui tânăr de 16 ani, situată în cătunul Roussimal, la câţiva kilometri de Le Vernet, a fost percheziţionată de mai multe ori, dar nu s-a găsit nimic concludent.

În noiembrie, au fost efectuate percheziţii în şase departamente. În Haut-Vernet, toate casele fuseseră deja percheziţionate. Dar misterul a rămas acelaşi: nicio informaţie nouă nu a fost scoasă la iveală, iar anchetatorii au rămas în impas.

"Vă rugăm să ne înţelegeţi suferinţa, spuneţi-ne unde este Emile", a implorat mama băiatului la cea de-a treia aniversare a acestuia. Nu s-a putut face nimic. Cătunul rămâne în continuare bântuit de suspiciuni: "cazul Emile" este în mintea tuturor.

Din iulie, aproape 900 de rapoarte au fost prelucrate sau respinse de anchetatori. Potrivit unei surse apropiate dosarului, operaţiunile tehnice şi criminalistice sistematice de identificare a oricăror urme utile au dus la sigilarea a aproape 300 de obiecte. De asemenea, de la începutul cazului, au avut loc peste 100 de audieri.

Întrebări fără răspuns

Descoperirea craniului copilului, sâmbătă, ridică întrebări: a avut loc într-o zonă care fusese deja percheziţionată în timpul raziilor cetăţeneşti şi al operaţiunilor jandarmeriei desfăşurate vara trecută.

"Este un loc unde vânătorii şi câinii lor merg în fiecare zi, unde localnicii merg în fiecare zi şi unde au fost efectuate lucrări forestiere în toamnă", potrivit primarului.

Jandarmii şi voluntarii au "ratat" cadavrul lui Émile? Au fost craniul şi dinţii lui Émile puse recent acolo? Sau au fost purtaţi de intemperii? O sursă apropiată anchetei nu exclude nimic.

Descoperirea oaselor băiatului nu a închis cazul, dar deschide un nou capitol în investigaţii. Analiza lor ar putea contribui, de asemenea, la confirmarea sau infirmarea anumitor ipoteze: este necesar să se stabilească acum dacă moartea a fost rezultatul unei acţiuni umane, animale sau a unui accident.

Preţul acţiunilor Trump Media a scăzut luni cu peste 22%, după raportarea de pierderi

Preţul acţiunilor Trump Media & Technology Group a scăzut luni cu peste 22%, după ce compania de aplicaţii de social media, strâns legată de fostul preşedinte Donald Trump, a raportat o pierdere netă de 58,2 milioane de dolari, la venituri de doar 4,1 milioane de dolari în 2023.

În ciuda acestei scăderi a acţiunilor, capitalizarea de piaţă a companiei este încă de peste 6,8 miliarde de dolari după declaraţia sa la Comisia pentru Valori Mobiliare şi Burse care a dezvăluit pierderea pentru anul trecut.

O mare parte din pierderea netă pare să provină din cheltuiala cu dobânzi de 39,4 milioane de dolari, potrivit declaraţiei. Un purtător de cuvânt al companiei nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii cu privire la declaraţia financiară. Aceasta arată că, în 2022, Trump Media a avut un profit net de 50,5 milioane de dolari şi un venit total de doar 1,47 milioane de dolari.

Compania a încheiat anul 2023 cu numerar de doar 2,7 milioane de dolari. Pierderile de anul trecut ale Trump Media – proprietara aplicaţiei Truth Social, folosită în mod obişnuit de fostul preşedinte, ar putea continua ceva timp, potrivit companiei. ”TMTG se aşteaptă să înregistreze pierderi operaţionale în viitorul previzibil”, se spune în declaraţia depusă, care a venit la o săptămână după ce compania a început să fie tranzacţionată sub simbolul DJT pe Nasdaq.

De asemenea, declaraţia îi avertizează pe acţionari că implicarea lui Trump în companie ar putea expune compania la un risc mai mare decât în cazul altor companii de social media. TMTG a dezvăluit, de asemenea, autorităţilor de reglementare că a identificat ”deficienţe semnificative în controlul său intern asupra raportării financiare” atunci când a pregătit o situaţie financiară anterioară pentru primele trei trimestre ale anului 2023.

De luni, Trump Media a spus că aceste ”slăbiciuni materiale identificate continuă să existe”. Trump deţine 57,3% din acţiunile Trump Media, o participaţie evaluată la peste 4 miliarde de dolari, despre care Forbes a declarat săptămâna trecută că ar reprezenta mai mult de jumătate din valoarea sa netă totală.

El va primi, de asemenea, alte 36 de milioane de acţiuni din aşa-numitele acţiuni earn-out, în următorii trei ani, atâta timp cât acţiunile Trump Media ating în acea perioadă o serie de valori de referinţă. Aceste obiective sunt toate cu mult sub preţul acţiunilor companiei de luni dimineaţa.

Preţul acţiunilor Trump Media a crescut vertiginos când acţiunile sale au început să se tranzacţioneze marţea trecută, la câteva zile după ce firma a fuzionat cu o companie de achiziţii cu scop special, Digital World Acquisition Corp., care era tranzacţionată sub simbolul DWAC. Compania recent fuzionată tranzacţionează acum sub iniţialele lui Trump, DJT.

Analiştii notează că evaluarea ridicată a companiei se datorează parţial achiziţiilor de acţiuni de către susţinătorii politici ai lui Trump, care sunt entuziasmaţi să deţină o parte dintr-o companie atât de strâns asociată cu presupusul candidat la preşedinţia republicană.

Cu toate acestea, acest entuziasm creează riscuri unice pentru companie. Noul document 8-K spune că Trump Media ”poate fi supusă unor riscuri mai mari decât platformele obişnuite de social media din cauza concentrării ofertelor sale şi a implicării preşedintelui Trump”. ”Aceste riscuri includ descurajarea activă a utilizatorilor, hărţuirea agenţilor de publicitate sau a furnizorilor de conţinut, riscul crescut de piratare a platformei TMTG, nevoia mai mică de Truth Social dacă discursul Primului Amendament nu este suprimat, critica la adresa Truth Social pentru practicile sale de moderare şi creşterea numărului de procese ale acţionarilor.”

Studiu: Toţi japonezii vor avea acelaşi nume de familie peste 500 de ani

Un studiu condus de Universitatea Tohoku (nordul Japoniei) prevede că, până în anul 2500, toţi japonezii vor purta numele de familie "Sato", în prezent cel mai des întâlnit nume de familie din ţara asiatică, din cauza tendinţei actuale de scădere demografică şi a reglementărilor civile în vigoare.

'Sato' este cel mai răspândit nume de familie în rândul japonezilor, iar în 2023 era purtat de 1,5% din populaţia japoneză, potrivit estimărilor unui studiu condus de profesorul Hiroshi Yoshida de la Centrul de cercetare socială şi economică privind îmbătrânirea, din cadrul universităţii menţionate.

Acesta estimează că numărul persoanelor cu numele de familie Sato a crescut de 1,0083 ori în ultimii ani şi face o previziune cu privire la evoluţia acestui număr, având în vedere tendinţele demografice de îmbătrânire rapidă şi de scădere a ratei natalităţii, care duc la o pierdere netă continuă a populaţiei. Studiul său ia în considerare şi legea japoneză care prevede că, la momentul căsătoriei, soţul şi soţia trebuie să adopte acelaşi nume de familie, fie al lui, fie al ei. În Japonia, se foloseşte un singur nume de familie şi un singur prenume.

Pe baza acestor factori, Yoshida estimează că în anul 2446, jumătate din populaţia japoneză va avea numele de familie "Sato" şi că până în 2531 toţi japonezii vor avea acelaşi nume de familie.

Studiul a fost făcut public pe fondul dezbaterii în curs de desfăşurare în Japonia cu privire la reglementările civile menţionate privind numele de familie. Numeroase voci, inclusiv unele din partidul de guvernământ, cer ca soţii şi soţiile să îşi poată păstra numele de familie după căsătorie, sau chiar să aibă două nume de familie, aşa cum se întâmplă în ţări precum Spania.

Autorii raportului au încercat să "ilustreze cu cifre problema separării selective a numelor de familie în căsătorii", a declarat Yoshida. ''Dacă numele de familie al tuturor este 'Sato san' ('domnul sau doamna Sato'), nu va exista altă opţiune decât să se folosească doar prenumele pentru a se identifica. Acesta nu ar fi un scenariu ideal'', a declarat profesorul, pentru presa locală.

OpenAI permite utilizatorilor, începând de luni, să acceseze chatbot-ul său ChatGPT fără a fi nevoie să se înregistreze în serviciu

OpenAI a început de luni să permită utilizatorilor să acceseze chatbot-ul său ChatGPT fără a fi nevoie să se înregistreze în serviciu, potrivit unui anunţ al startupului care este susţinut de Microsoft, transmite Reuters.

ChatGPT, care a declanşat boom-ul GenAI la sfârşitul anului 2022, poate imita conversaţia umană şi poate îndeplini sarcini precum crearea de rezumate de texte lungi, scrierea de poezii şi chiar generarea de idei pentru o petrecere tematică.

Compania cu sediul în San Francisco a spus că va lansa treptat funcţia pentru ”a face AI accesibilă oricui este curios despre capacităţile sale”.

Serviciul popular, care a stabilit un record pentru baza de utilizatori cu cea mai rapidă creştere, şi-a încetinit creşterea din mai 2023, când traficul său a atins vârful la 1,8 miliarde de vizite web, potrivit companiei de analiză a datelor Similarweb.

OpenAI a declarat că a introdus măsuri de siguranţă suplimentare pentru conţinut, pentru utilizatorii care accesează ChatGPT fără a se înscrie, cum ar fi blocarea solicitărilor şi a generărilor într-o gamă mai largă de categorii. Nu a precizat aceste categorii.

Pe lângă versiunea gratuită a ChatGPT, care nu are acces direct la internet, OpenAI oferă şi versiuni plătite pentru persoane fizice, echipe şi întreprinderi.

Compania a mai spus că poate folosi conţinutul furnizat de utilizatori pentru a ajuta la îmbunătăţirea modelelor sale de limbaj mare, dar a spus că utilizatorii pot dezactiva funcţia.

Mişcarea vine la aproximativ o lună după ce antreprenorul miliardar Elon Musk a dat în judecată OpenAI şi pe CEO-ul acestuia, Sam Altman, spunând că au abandonat misiunea iniţială a startupului de a dezvolta inteligenţă artificială în beneficiul umanităţii şi nu pentru profit.

Trei morţi şi un rănit în Elveţia, într-o avalanşă în afara pistei la Zermatt

Mai multe persoane au fost luate de o avalanşă, la Zermatt, una dintre staţiunile de schi şi alpinism cele mai frecventate în Elveţia, a anunţat poliţia cantonală din Valais, relatează AFP. ”Puţin după ora (locală) 14.00 (15.00, ora României), la 1 aprilie 2024, o avalanşă a avut loc însectorul din afara pistei, la Riffelberg (Zermatt). Mai multe persoane au fost luate (de avalanşă). Sunt în curs căutări”, a anunţat luni poliţia. Poliţia a anunţat luni seara suspendarea căutărilor.

Ninsori puternice şi rafale foarte violente de vânt au determinat autorităţile să alerteze cu privire la un risc important de avalanşă în regiunile alpine din sudul Elveţiei. Luni, după Paşte, exista un pericol important în unele părţi ale cantoanelor Grisons şi Valais. ”Avalanşe spontane foarte importante, eventual extrem de importante sunt de prevăzut”, a anunţat Institutul zăpezii şi avalnaşelor (SLF).

În această iarnă, 14 persoane au murit în avalanşe în Elveţia, un număr inferior faţă de media pe termen lung - de 17 morţi de la sfârşitul lui martie.

Majoritatea victimelor sunt schiori şi drumeţi. Cele 14 persoane au murit în 12 accidente, potrivit unui bilanţ provizoriu al iernii, publicat la 27 martie de SLF.

Trei copii răniţi într-un atac armat la o şcoală în Finlanda

Trei copii au fost răniţi marţi într-un atac armat într-o şcoală, la Vantaa, o localitate situată la nord de Helsinki, iar un suspect a fost arestat, potrivit primelor elemente difuzate de poliţia finlandeză, relatează BBC News.

”Există răniţi în atacul armat. Suspectul se află în arest preventiv”, anunţă poliţia, mobilizată la faţa locului. Poliţia anunţă că a intervenit la Şcoala Viertola imediat după ora locală 9.00 (şi ora României) şi le-a cerut locuitorilor să rămână înăuntru.

Şcoala are 800 de elevi şi 90 de angajaţi. Martori declară postului local YLE că două ambulanţe au plecat de la faţa locului.

Poliţia anunţă că toate persoanele implicate în acest incident sunt minori şi că trei au fost răniţi. Şcoala Viertola are elevi cu vârste cuprinse între şapte şi 15 ani, la şcoala primată şi gimnaziu. Elevii tocmai se întorseseră la ore după vacanţă de Paşte.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.