Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Mexicul, lovit de cel mai puternic seism din ultimul secol

Ziarul de Vrancea
8 sep 2017 396 vizualizări

Cel puțin 27 de persoane și-au pierdut viața, iar pagubele se anunță importante n în paralel, uraganul Irma amenință coastele Floridei

Cel puțin 27 persoane și-au pierdut viața în urma cutremurului de ieri dimineață din largul coastelor Mexicului. Anunțul a fost făcut de președintele Mexicului, Enrique Pena Nieto, care a precizat că a fost vorba despre cel mai puternic seism care a afectat țara în ultimul secol. Potrivit liderului mexican, 20 de oameni au murit în statul Oaxaca, dintre care 17 într-un singur oraș, Juchitan. Alți patru oameni și-au pierdut viața în Chiapas, iar doi copii au murit în Tabasco. Unul dintre ei a murit când s-a întrerupt alimentarea cu energie electrică a unui sistem de asistență la respirație. O persoană a murit și în Guadalupe. Nieto a adăugat că până la 50 de milioane de mexicani au simțit seismul cu magnitudinea 8,2 și că este posibil ca bilanțul victimelor să crească. Pagube importante au fost înregistrate în statele Oaxaca și Chiapas. Peste 10 replici, cu magnitudine cuprinsă între 4,3 și 5,7, s-au înregistrat în apropiere de coasta mexicană. Seismologii au avertizat că acestea ar putea continua. Autoritățile din 11 state mexicane au închis școlile.

Cutremurul a avut loc în largul coastelor Mexicului, la o adâncime de 33 de kilometri. 

Oamenii din Ciudad de Mexico au ieșit în stradă în pijamale când au început să sune alarmele după cutremur. "Nu am mai văzut vreodată să se miște pământul așa. La început am râs, dar după ce s-au stins luminile nu am mai știut ce să fac", a povestit un bărbat din capitala Mexicului.

“Un impact devastator”

Uraganul Irma, care până acum a provocat moartea a 19 persoane, se îndreaptă către Florida, Centrul Național pentru Uragane emițând evertizări pentru zona de sud. "Indiferent în ce zonă a coastelor Floridei locuiți, fiți pregătiți de evacuare", a anunțat guvernatorul Rick Scott, în condițiile în care meteorologii au avertizat că furtuna va atinge sudul Floridei până duminică. Uraganul de categoria 5 a lovit Insulele Turks and Caicos, după ce în Haiti și în Republica Dominicană a provocat pagube și inundații.

Conform Crucii Roșii, uraganul a afectat aproximativ 1,3 milioane de persoane, dar numărul acestora ar putea ajunge la 26 de milioane.

Există temeri legate de riscul de îmbolnăvire, care este și mai mare în zonele unde sunt probleme cu apa de băut și cu serviciile de salubrizare.

După Turks and Caicos, Irma se va îndrepta către Bahamas, apoi va ajunge în Cuba, iar în weekend ar urma să ajungă în Florida, serviciile de urgență americane vorbind despre "un impact devastator"

 

Trump, urmărit de peste “gard”

Sfidând gărzile de la frontiera americană, un copil privește peste gardul metalic care separă Mexicul de Statele Unite la Tecate, în nord-vestul Mexicului. Este "Kikito", un băiețel de un an, a cărui fotografie gigantică a fost instalată de artistul francez JR la granița dintre cele două state. "Ideea acestei lucrări s-a născut în urmă cu un an, atunci când am visat un copil care se uita peste frontieră", a povestit artistul, ale cărui colaje spectaculoase se inserează în spațiul public. Pentru a-și realiza proiectul, JR s-a întâlnit cu artiști din Tecate și din orașul vecin Tijuana.

Fără a beneficia de ajutorul autorităților, artistul s-a bazat doar pe colaborarea cu locuitorii acestui stat mexican care se învecinează cu California. Confruntat cu interdicția de a-și plasa fotografia pe gardul metalic amplasat de autoritățile americane, JR a instalat-o pe terenul unei familii modeste, care a fost de acord și ca cel mai tânăr membru al familiei să servească drept model pentru fotografia în alb și negru. Copilul se numește David Enrique și este poreclit "Kikito, iar în imagine "Kikito" poate fi văzut privind curios spre partea cealaltă a gardului.

Instalarea, care a durat trei luni, a fost finalizată imediat după anularea de către președintele american Donald Trump a programului care proteja circa 800.000 de tineri fără acte care au ajuns în Statele Unite în timpul copilăriei, dintre care o mare majoritate mexicani.

Forme de viață necunoscute ar putea trăi în peșterile din Antarctica

Forme de viață necunoscute ar putea trăi în peșterile vulcanice din Antarctica, a anunțat vineri o echipă de oameni de știință din Australia.

Cercetătorii de la Universitatea Națională din Australia (ANU) au descoperit urme de ADN provenind de la alge, mușchi, mici animale și alte forme de viață, necunoscute anterior, în străfundurile peșterilor scobite în gheață de aburul provenind de la Muntele Erebus din Antarctica, cel mai sudic vulcan activ de pe Pământ, situat pe Insula Ross. ''În interiorul peșterilor poate fi foarte cald — până la 25 de grade Celsius în unele dintre ele'', a declarat Ceridwen Fraser, cercetător principal la ANU. ''Poți sta în tricou acolo și poate fi foarte confortabil'', a adăugat Fraser. ''În apropiere de gura peșterii este lumină, aceasta filtrându-se până la adâncimi în unele dintre peșteri unde stratul de gheață de la suprafață este subțire'', a mai spus ea.

Mare parte dintre urmele de ADN descoperite în peșteri sunt similare cu cele ale plantelor și animalelor — inclusiv mușchi, alge și nevertebrate — care trăiesc în alte regiuni din Antarctica, însă nu toate secvențele au putut fi identificate în întregime, a precizat Fraser. ''Rezultatele acestui studiu ne oferă o imagine atrăgătoare cu privire la ceea ce ar putea trăi sub gheața din Antarctica — ar putea fi vorba chiar despre noi specii de animale și plante'', a adăugat ea.

Biologii au reușit să “întinerească” niște musculițe

În căutarea unei soluții pentru întârzierea instalării unor afecțiuni asociate înaintării în vârstă, o echipă de biologi americani a dezvoltat o metodă prin care a reușit o încetinire semnificativă a procesului de îmbătrânire și îmbunătățirea stării de sănătate în cazul musculițelor de oțet studiate.

Echipa de biologi de la Universitatea din Los Angeles, California (UCLA) a dezvoltat această metodă care servește ca o mașină a timpului celulară, întorcând în sens invers acele ''ceasornicului'' unui component-cheie al îmbătrânirii. În cadrul unui studiu efectuat asupra unor musculițe de oțet de vârstă medie, cercetătorii au îmbunătățit în mod substanțial starea de sănătate a acestora și le-au încetinit semnificativ procesul de îmbătrânire.

Specialiștii consideră că tehnica ar putea duce la găsirea unei modalități de a întârzia instalarea unor afecțiuni precum Parkinson sau Alzheimer, ori a cancerului, atacului vascular cerebral și a altor boli asociate înaintării în vârstă a oamenilor. Metoda se concentrează pe mitocondrii, micile generatoare de energie ale celulelor care controlează dezvoltarea acestora și determină momentul în care acestea trăiesc și mor. Odată cu înaintarea în vârstă mitocondriile se uzează, iar organitele deteriorate au tendința de a se acumula în creier, mușchi și alte organe. În cazul în care celulele nu le pot elimina, aceste mitocondrii devin toxice și contribuie la apariția unei game largi de afecțiuni, a explicat David Walker, profesor în cadrul UCLA, unul dintre autorii principali ai studiului.

În cadrul cercetării recente, Walker și colegii săi au descoperit că pe măsură ce musculițele de oțet ajung la vârsta medie — circa o lună de viață, în cazul lor — mitocondriile își modifică forma inițială, mică și rotundă, devenind mai mari și elongate. Acest lucru ''perturbă capacitatea celulei de a curăța mitocondria deteriorată'', a explicat Walker. ''Cercetarea noastră sugerează că mitocondriile disfuncționale se acumulează odată cu vârsta în loc să fie eliminate'', a adăugat el. Studiul, publicat la 6 septembrie, raportează că oamenii de știință de la UCLA au îndepărtat mitocondriile deteriorate scindându-le în bucăți mai mici. După ce au făcut acest lucru, musculițele studiate au devenit mai active, mai energice și mai rezistente.

În urma tratamentului aplicat, femelele au trăit cu 20% mai mult decât durata de viață obișnuită, iar masculii cu 12% peste medie.

Germania susține că nu are de plătit compensații de război Poloniei

Germania nu are de plătit compensații de război Poloniei, subiectul fiind reglat "din 1953", a declarat vineri Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel, după ce Varșovia a spus că are "dreptul" să facă o astfel de solicitare. "Din punctul de vedere al guvernului federal, nu există niciun motiv de a pune la îndoială validitatea juridică a renunțării la compensații din 1953. De atunci, pentru noi, această chestiune este definitiv reglată dintr-un punct de vedere legal și politic", a spus purtătorul de cuvânt. El a subliniat că Varșovia "a confirmat (că renunță la compensații) în mai multe rânduri, în special în 1970 și 2004".

Guvernul polonez pune sub semnul întrebării validitatea renunțării la compensații în 1953, spunând că Varșovia, pe atunci membră a blocului comunist, acționa sub presiunea URSS. Premierul polonez Beata Szydlo, provenită din rândul partidului conservator naționalist Dreptate și Justiție (PiS), a declarat joi că țara sa are "dreptul" la compensații, dar că "decizia politică" de a face o astfel de solicitare nu a fost încă luată.

Această nouă dispută germano-polonă se înscrie în contextul tensiunilor tot mai mari între Varșovia și UE, care este îngrijorată de evoluția statului de drept în Polonia din cauza unor reforme controversate.

Bannon: Biserica Catolică are nevoie de imigranți pentru a-și umple bisericile

Fostul strateg șef al Casei Albe, Steve Bannon, este de părere că Biserica Catolică sprijină imigrația ilegală “nelimitată” în Statele Unite pentru că are nevoie de acest colectiv pentru a-și umple locașurile de cult. “Au nevoie de imigranți ilegali pentru a umple bisericile. Este evident. Au un interes economic în imigrația ilegală nelimitată”, a spus Bannon, într-un interviu pentru CBS.  “De aceea toți acești episcopi catolici îl condamnă pe Trump”, a completat Bannon, la rândul său catolic. Când jurnalistul Charlie Rose i-a spus că este grav să spună ceva atât de dur despre propria biserică, Bannon a răspuns că una nu are de-a face cu alta. “Oricât de mult îl respect pe cardinalul Dolan și pe episcopi în doctrina lor, aici nu este vorba despre doctrină. Îl respect profund pe papă și îi respect profund pe episcopii catolici și pe cardinali în doctrina lor. Aici nu este vorba despre doctrină, aici este vorba despre suveranitatea unei națiuni. Și, din acest punct de vedere, sunt doar o persoană cu un punct de vedere”, a adăugat el.

Cardinalul Dolan a reacționat la declarațiile lui Bannon, pe care le-a calificat drept “insultătoare și ridicole”. “Nu mă interesează absolut deloc să comentez o declarație pe care eu o consider absurdă și insultătoare, și anume că singurele motive pentru care preoții au grijă de imigranți sunt de natură economică, pentru că dorim să umplem bisericile și să câștigăm mai mulți bani. Este insultător și atât de ridicol încât nu merită niciun comentariu”, a spus Dolan.

Cei mai mulți dintre sud-coreeni se îndoiesc că Phenianul va începe un război

Coreea de Nord a stârnit tensiune și teamă la nivel internațional cu cel de-al șaselea și cel mai puternic test nuclear al său, întreprins duminică, însă sud-coreenii pun tot mai mult la îndoială că Phenianul va începe un război, arată un sondaj dat publicității vineri. Potrivit sondajului realizat de Gallup Korea, circa 58% dintre sud-coreeni consideră că nu există nicio posibilitate ca Phenianul să declanșeze un război, în timp ce 37% cred că acesta ar putea începe un război. Gallup Korea a început prin a pune această întrebare sud-coreenilor în 1992, când circa 69% dintre cei intervievați erau de părere că Phenianul va începe un război, în timp ce doar 24% credeau că nu va începe. Sondajul dat publicității vineri arată că sud-coreenii sunt considerabil mai puțin îngrijorați în legătură cu un război comparativ cu iunie 2007, la nouă luni după ce Coreea de Nord a efectuase primul său test nuclear, în septembrie 2006.

Coreea de Sud și SUA sunt în mod teoretic încă în stare de război cu Phenianul, după ce conflictul coreean din 1950-1953 s-a încheiat cu un armistițiu, nu cu un tratat de pace. Sondajul a mai dezvăluit că în jur de 60% dintre cei intervievați sunt de părere că Seulul ar trebui să se înarmeze cu arme nucleare, în timp ce 35% nu sunt de acord cu aceasta.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.