Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Medvedev amenință din nou cu o catastrofă nucleară globală

Ziarul de Vrancea
26 feb 2023 655 vizualizări

El spune că o lume în care Rusia nu ar fi o putere mondială nu-și are rostul

Dmitri Medvedev, fostul președinte și premier al Rusiei, aliat al lui Vladimir Putin, a declarat luni, într-un articol publicat de presa rusă, că furnizarea continuă de arme din partea Occidentului către Kiev riscă să aducă la o catastrofă nucleară globală, reluând astfel, într-un moment în care situația de pe front nu pare să o avantajeze, amenințări pe care Moscova le-a mai făcut în trecut. “Bineînțeles, pomparea armelor poate continua și poate împiedica orice posibilitate de relansare a negocierilor”, a declarat Medvedev într-un articol publicat de cotidianul Izvestia. “Dușmanii noștri fac exact acest lucru, fără să vrea să înțeleagă că obiectivele lor vor duce cu siguranță spre un fiasco total. Pierdere pentru toată lumea. Un colaps. O apocalipsă. În care uiți timp de secole de viața ta anterioară, până când molozul încetează să mai emită radiații”, spune Dmitri Medvedev.

Cele mai recente comentarii ale lui Medvedev, care ocupă funcția de vicepreședinte al puternicului Consiliu de Securitate al lui Vladimir Putin, urmează avertismentului nuclear lansat chiar de Putin săptămâna trecută și comentariilor sale de duminică, în care a prezentat confruntarea Moscovei cu Occidentul drept o bătălie existențială pentru supraviețuirea Rusiei și a poporului rus.

Retorica apocaliptică a lui Dmitri Medvedev a fost văzută drept o încercare de a descuraja NATO să se implice și mai mult în războiul care durează de un an și care a adus Moscovei eșecuri pe câmpul de luptă, notează Reuters. În articolul scris pentru Izvestia, Dmitri Medvedev vorbește despre cauzele actualei crize geopolitice și despre “cheia de a păstra viitorul pentru întreaga lume”. Materialul este intitulat “Puncte fără întoarcere”.

TASS a compilat principalele teze ale politicianului, care spune că “ordinea mondială post-sovietică s-a prăbușit”. Asta, în condițiile în care Moscova și-a anulat săptămâna trecută concepul de politică externă care data din 2012 și este așteptată să prezinte noul concept.

În 2022, au avut loc puternice convulsii geopolitice: ordinea mondială post-sovietică s-a prăbușit; iar cauzele acestor procese își au originea cu trei decenii în urmă, când Uniunea Sovietică s-a prăbușit, scrie Medvedev. Occidentul a privit ceea ce se întâmpla atunci arogându-și în mod greșit victoria, gândindu-se doar la propriile interese și continuând să împingă Rusia în abis, iar toate discuțiile despre parteneriat au fost doar o deghizare, consideră Medvedev. El spune că politicienii ruși de atunci nu au reușit să facă față amenințărilor din anii '90, ceea ce a dus la vremuri grele: oamenii alunecau rapid în sărăcie, industriile se descompuneau, iar separatismul înflorea. În 1993, țara a fost la un pas de o confruntare civilă în toată regula, dar poporul a dat dovadă de înțelepciune și nu a lăsat situația din Rusia să “oscileze”, iar liderii statului au luat o decizie corectă: nu au permis “îndepărtarea” celui mai puternic potențial nuclear, arată Medvedev. Cu prețul unor eforturi enorme, Rusia a depășit cele mai dificile momente, a restabilit economia și sfera socială, a obligat celelalte țări să țină cont de ea, continuă vicepreședintele Consiliului de Securitate.

Medvedev se dă de gol: Rusia punea la cale de mult timp un război cu Occidentul

El confirmă, de fapt, că liderii de la Moscova plănuiau războiul cu Occidentul de mult timp. În opinia sa, “războiul ar fi putut avea loc mai devreme - în anii 1990, în primele două decenii ale secolului XXI, dar s-a întâmplat acum”. Catalizatorul acestei situații, scrie Medevedev, a fost “poziția cinică a lumii occidentale”. El indică două evenimente ca fiind “puncte fără întoarcere” în relațiile Moscovei cu Occidentul: susținerea de către Occident a ceea ce el numește agresiunea georgiană împotriva Osetiei de Sud în 2008 și “isteria impotentă” după reunificarea Crimeei cu Rusia în 2014. El acuză Occidentul că a dorit să creeze un “nou Frankenstein anti-Rusia sub forma Ucrainei”. “A fost această isterie nebună, dorința obsesivă de a ne sfâșia țara, care a dus în cele din urmă la o operațiune militară specială”, arată politicianul, reiterând teza lui Putin a Occidentului care urmărește să dezintegreze Rusia.

Medvedev conduce treptat către ideea de apocalipsă nucleară, pe ideea că o lume în care Rusia nu mai este o putere mondială nu-și mai are rostul. Dacă s-ar pune serios problema existenței Rusiei însăși, aceasta nu va fi rezolvată pe frontul ucrainean, ci odată cu problema existenței întregii civilizații umane, spune Medvedev. “Nu avem nevoie de o lume fără Rusia”, a subliniat el, parafrazând astfel o declarație similară a președintelui rus Vladimir Putin (“De ce avem nevoie de o astfel de lume, dacă nu există Rusia acolo?”), arată TASS.

În final, Medvedev menționează una dintre condițiile pe care Moscova le pune pentru a se întoarce la masa negocierilor - Occidentul să nu mai furnizeze arme Ucrainei, amenințând în caz contrar cu apocalipsa nucleară.

Occidentul continuă să pompeze arme în Ucraina și nu realizează că acest lucru împiedică relansarea negocierilor, duce la o pierdere pentru toți, la un colaps, la o apocalipsă, “când vechea viață va trebui să fie uitată timp de secole, până când molozul plin de fum va înceta să mai emită radiații”, avertizează el. “Rusia nu va permite ca acest lucru să se întâmple”, spune Medvedev, în încheierea articolului. “Și nu suntem singuri în această aspirație. Țările occidentale cu sateliții lor reprezintă doar 15% din populația lumii. Noi suntem mult mai numeroși și mult mai puternici. Forța tăcută a marii noastre țări și autoritatea partenerilor săi sunt cheia pentru a păstra viitorul pentru întreaga noastră lume”, punctează el.

Într-un rezultat surprinzător, stânga italiană alege o tânără pentru a reconstrui partidul

Partidul Democrat (PD) din Italia, de centru-stânga și aflat în opoziție, a ales-o pe Elly Schlein, o politiciană în vârstă de 37 de ani care are și cetățenie americană și care a crescut în Elveția, pentru a fi noul său lider și pentru a reconstrui formațiunea după eșecul său electoral de anul trecut, relatează Reuters.

În ciuda faptului că se afla la coada clasamentului în sondaje, Schlein l-a învins duminică, într-un scrutin al simpatizanților PD, pe Stefano Bonaccini, un veteran al politicii italiene, cu 54% din voturi față de 46%, după ce a promis că va radicaliza pozițiile partidului, pentru a contesta coaliția conservatoare aflată la putere.

Astfel, Elly Schlein va conduce în parlament opoziția față de premierul Giorgia Meloni, două femei conducând pentru prima dată în istoria Italiei principalele două formațiuni politice ale țării.

Schlein și Meloni au poziții diferite în legătură cu o serie de probleme. Meloni se prezintă drept apărătoarea familiilor tradiționale și a învățăturilor Bisericii Romano-Catolice privind sexualitatea și avortul. Schlein are o relație cu o femeie și susține drepturile LGBTQÂ și egalitatea de gen.

Schlein a lucrat în echipa de campanie a fostului președinte american Barack Obama în 2008 și 2012 și a fost comparată în presa italiană cu Alexandria Ocasio-Cortez, politiciană democrată din New York, pentru ascensiunea sa neașteptată și zelul său activist. Ea a declarat că dorește să unească partidul său divizat și să militeze pentru tranziția către o economie mai ecologică, pentru reforma codului muncii și distribuirea bogăției. “Poporul democrat este viu și este pregătit să se ridice. Acesta este un mandat clar pentru o schimbare reală”, a declarat Schlein duminică seara. “Vom pune în centrul atenției lupta împotriva oricărui tip de inegalitate și precaritate”, a anunțat ea.

Deși a promis un nou început pentru partid, mulți dintre politicienii cu experiență din PD au sprijinit-o în ultimele săptămâni. Bonaccini este președintele bogatei regiuni Emilia-Romagna și se prezintă ca un bun administrator. Sondajele sugerau că o va învinge cu ușurință pe Schlein, dar în cele din urmă și-a atras un sprijin puternic doar din sudul mai tradiționalist. Pe de altă parte, Schlein are de dus o luptă grea, dacă speră să vindece diviziunile din cadrul partidului său și să învingă blocul conservator al lui Meloni la următoarele alegeri naționale din 2027. Deși PD s-a clasat pe locul al doilea în scrutinul din 2022, sondajele arată că a pierdut contactul cu alegătorii din clasa muncitoare și nu a reușit să mobilizeze electoratul în campania de anul trecut.

SUA: COVID-19 ar fi rezultatul unui accident produs într-un laborator din China

Departamentul american al Energiei consideră că un accident într-un laborator din China se află, probabil, la originea pandemiei de COVID-19, potrivit noilor concluzii dezvăluite duminică de mass-media, care subliniază totuși divergențele persistente între agențiile de securitate din SUA, informează AFP.

Noi informații au înclinat analiza departamentului de partea ipotezei scurgerii, potrivit unor surse anonime citate de The Wall Street Journal, The New York Times și CNN. Ziarele insistă însă că această nouă analiză este publicată “cu un nivel scăzut de încredere” de către departament, care supraveghează laboratoarele de biologie.

Departamentul Energiei se alătură FBI, potrivit cotidianului economic, în estimarea potrivit căreia pandemia apărută la începutul anului 2020, care a ucis aproape șapte milioane de persoane și a perturbat activitățile la nivel mondial, este rezultatul unei manevre greșite într-un laborator din China. În opinia altor patru agenții de informații americane, COVID-19 a avut loc prin transmitere naturală, în timp ce alte două sunt nehotărâte, conform Wall Street Journal.

“Pentru moment, nu a apărut niciun răspuns definitiv din partea comunității de informații în această privință”, a declarat duminică pentru CNN consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan. La jumătatea lunii februarie, șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) s-a angajat să facă totul pentru a obține “un răspuns” cu privire la originea COVID-19, negând ferm informațiile conform cărora organizația ar fi renunțat la investigația sa.

Comunitatea științifică consideră crucială cunoașterea originii acestei pandemii pentru a se putea lupta mai bine sau chiar pentru a o evita pe următoarea.

Sute de eleve, otrăvite în Iran în încercarea de a determina închiderea școlilor de fete

Indivizi necunoscuți au otrăvit sute de eleve într-un important oraș sfânt din Iran în ultimele luni în încercarea de a forța școlile de fete să se închidă, a anunțat duminică o autoritate sanitară, relatează AFP. De la sfârșitul lunii noiembrie, presa locală a raportat cazuri de otrăvire pe cale respiratorie a sute de fete cu vârste de aproximativ 10 ani în școlile din Qom (centru). Unele dintre ele au fost internate pentru scurt timp în spital.

Părinții acestora s-au adunat pe 14 februarie în fața guvernoratului orașului pentru a “cere explicații” autorităților, potrivit agenției oficiale Irna. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Ali Bahadori Jahromi, a anunțat a doua zi că “ministerele Informațiilor și Educației cooperează” pentru a găsi sursa otrăvirii.

La sfârșitul anchetei, “ministrul adjunct al Sănătății, Youness Panahi, a confirmat duminică că otrăvirea elevelor din Qom a fost intenționată”, a anunțat Irna. “S-a dovedit că anumiți indivizi au vrut ca toate școlile, în special cele de fete, să fie închise”, a spus Panahi.

Până acum nu au fost anunțate arestări în acest caz. Otrăvirea a fost provocată de “compuși chimici disponibili și nu de uz militar, și nu este nici contagioasă, nici transmisibilă”, a adăugat el.

Musk acuză mass media de rasism împotriva albilor și asiaticilor

Miliardarul Elon Musk a acuzat duminică mass-media de rasism împotriva albilor și asiaticilor, după ce ziarele americane au renunțat la un autor de caricaturi care a făcut comentarii rasiste despre americanii de culoare, informează Reuters.

Los Angeles Times, Washington Post și USA Today s-au numărat printre ziarele care au renunțat la seria de caricaturi „Dilbert”, după ce creatorul său, Scott Adams, a spus că americanii de culoare sunt un grup de ură și a postat comentarii rasiste pe canalul său de YouTube miercuri. În răspunsuri la tweet-urile despre controversă, șeful Tesla și Twitter a spus că mass-media a fost de multă vreme rasistă împotriva persoanelor care nu sunt albe, dar acum sunt „rasiști împotriva albilor și asiaticilor”. „Poate că pot încerca să nu fie rasiști”, a scris Musk pe Twitter.

Ca răspuns la o relatare care spunea că victimele albe ale violenței poliției au parte de acoperirea media în comparație cu victimele de culoare, Musk a spus că acoperirea este „foarte disproporționată pentru a promova o narațiune falsă”.

Ultimele tweet-uri ale lui Musk vin după ce creatorul Dilbert le-a sugerat americanilor albi „să scape dracului de oamenii de culoare”. Adams, caricaturistul, răspundea la un sondaj realizat de Rasmussen Reports, care arăta că 26% dintre respondenții negri au spus că nu sunt de acord cu afirmația „Este OK să fii alb”.

Mișcarea de a renunța la caricatură „nu a fost o decizie dificilă”, le-a transmis cititorilor săi ziarul Plain Dealer din Ohio.

Turcia: Suporterii echipei Beșiktaș au cerut demisia Guvernului la meciul cu Antalyaspor

Suporteri ai echipei turce de fotbal Beșiktaș au cerut, duminică, demisia Guvernului de la Istanbul, alăturându-se celor de la clubul Fenerbahçe, la aproape trei săptămâni după cutremurul devastator din sud-estul Turciei, informează AFP.

„Guvern, demisia!”, au scandat mii de suporteri ai echipei Beșiktaș din Istanbul pe stadionul Inonu duminică seară, în timpul meciului din campionat cu Antalyaspor.

De asemenea, fanii au aruncat pe gazon jucării de pluș, care urmază să fie donate copiilor afectați de cutremurul din 6 ianuarie. Cu o zi înainte, suporterii formației Fenerbahçe au scandat „Minciuni, înșelăciune, au trecut 20 de ani, demisia!” în timpul mecilui cu Konyaspor.

De la cutremurul cu magnitudinea de 7,8, guvernul turc a fost puternic criticat de opoziție și mass-media independentă pentru lipsa de reacție în primele zile, în zonele devastate. Odată cu apropierea alegerilor prezidențiale și legislative programate pentru 14 mai, popularitatea președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, deja afectat de criza economică, are tot mai mult de suferit.

Manifestările deschise pentru demisia autorităților au fost rare în Turcia de la consolidarea puterii de către președintele Erdogan după tentativa de lovitură de stat împotriva sa din 2016. Dar suporterii echipei Beșiktaș, unul dintre cluburile din Istanbul, sunt cunoscuți a fi destul de apropiați de opoziție.

„În timp ce țara noastră luptă împotriva celui mai mare dezastru al secolului, a striga sloganuri de demisie în timpul meciului Fenerbahçe-Konyaspor este iresponsabil și lipsit de sens”, a reacționat pe Twitter Devlet Bahceli, liderul partidului Acțiunea Naționalistă, partener al coaliție cu partidul AKP al lui Erdogan. El a cerut chiar cluburilor să ia „măsuri urgente și necesare” pentru a se asigura că meciurile sunt jucate fără suporteri.

Opoziția belarusă susține că a distrus un avion rusesc

Opoziția în exil din Belarus susține că un avion rusesc a fost distrus, duminică, pe un aerodrom de lângă Minsk, în ceea ce a numit “cea mai de succes operațiune de sabotaj”, de la începutul conflictului din Ucraina. “Partizanii au confirmat succesul unei operațiuni speciale care vizează aruncarea în aer a unui avion rusesc pe aerodromul Maciulischi, lângă Minsk”, a indicat pe Twitter Franak Viacorka, unul dintre principalii consilieri ai liderului opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia.

Potrivit acestuia, „doi belaruși au efectuat operațiunea” folosind drone. „Au părăsit deja țara și sunt în siguranță”, a adăugat el. El nu a precizat ce tip de aeronavă a fost vizată, dar a precizat că ar avea un cost de 330 de milioane de euro. Potrivit presei apropiate opoziției, este vorba despre un avion de supraveghere și comandă A-50. “Sunt mândră de toți belarușii care continuă să reziste ocupației hibride rusești a Belarusului și să lupte pentru libertatea Ucrainei”, a declarat Svetlana Tihanovskaia pe Twitter.

Potrivit AFP, aceste afirmații au fost imposibil de verificat din surse independente și armata rusă nu a reacționat imediat.

Belarus, singurul aliat european al Moscovei împotriva Kievului, nu participă direct la ofensiva rusă din Ucraina, dar și-a pus la dispoziție teritoriul pentru atacul inițial în urmă cu un an. Moscova folosește, de asemenea, aerodromurile din Belarus pentru a lovi Ucraina, potrivit Kievului. Rusia și Belarus și-au intensificat exercițiile militare în ultimele luni, Ucraina spunând că se teme că Minskul va intra în conflict.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.