Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: May a cerut amânarea Brexit-ului până la 30 iunie

Ziarul de Vrancea
19 mar 2019 1424 vizualizări

 Uniunea Europeană a afirmat că prelungirea ar trebui să fie ori până la 23 mai ori “semnificativ mai lungă”

Prim-ministrul britanic Theresa May a anunțat ieri că i-a scris președintelui Consiliului European, Donald Tusk, pentru a solicita amânarea retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană până la 30 iunie, în urma respingerii de către parlamentul de la Londra a acordului convenit cu UE. Un oficial european a confirmat, pentru Reuters, că Donald Tusk a primit o scrisoare oficială prin care premierul britanic solicită o amânare a Brexit-ului. După aproape trei ani de când britanicii au votat prin referendum pentru ieșirea țării din UE și cu doar nouă zile înainte de data oficială a retragerii, 29 martie, politicienii britanici se ceartă în continuare în privința a cum, când și chiar dacă Regatul Unit va părăsi blocul la care a aderat în 1973.

“Ca prim-ministru, nu sunt pregătită să amân Brexit-ul dincolo de 30 iunie”, a declarat miercuri Theresa May într-o ședință furtunoasă în Camera Comunelor.

“I-am scris în această dimineață președintelui Consiliului European, Donald Tusk, pentru a-l informa că Regatul Unit dorește o extindere a Articolului 50 (din Tratatul de la Lisabona, n.red.) până la 30 iunie”, a declarat șefa guvernului britanic. Ea a mai spus că intenționează să ceară parlamentului să voteze pentru a treia oară asupra acordului de retragere, pe care Camera Comunelor l-a respins deja de două ori. Theresa May nu precizat o dată la care ar putea avea loc votul.

În ce o privește, Uniunea Europeană a afirmat că prelungirea ar trebui să fie ori până la 23 mai ori “semnificativ mai lungă”, iar o amânare mai lungă ar însemna că Marea Britanie trebuie să organizeze alegeri pentru Parlamentul European. Premierul May a declarat că Marea Britanie nu este interesată să ia parte la aceste alegeri.

Un document al Comisiei Europene consultat de Reuters susține că UE ar trebui să acorde Marii Britanii o singură prelungire, întrucât mai multe ar pune Uniunea în situație de blocaj. Un sprijin în favoarea cererii Theresei May a venit deja din partea cancelarului austriac Sebastian Kurz și a premierului suedez Stefan Lofven.

Se așteaptă ca liderii europeni să ia în discuție solicitarea Thersei May la summitul ce va avea loc joi și vineri la Bruxelles. “Nu vor fi renegocieri, noi negocieri, garanții suplimentare în plus față de cele oferite deja”, a declarat însă președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la postul german de radio Deutschlandfunk. “Am făcut concesii importante Marii Britanii, nu mai pot exista și altele”, a subliniat el.

Un politician anti-vaccinare din Italia s-a îmbolnăvit de varicelă

Un politician populist din Italia care a făcut campanie contra vaccinurilor obligatorii pentru copii a fost dus la spital pentru că s-a îmbolnăvit de varicelă, scrie The Times. Massimiliano Fedriga, guvernator al regiunii Friuli-Venezia Giulia și membru de rang înalt al partidului anti-migrație Liga Nordului, a fost ironizat pe rețelele de socializare după ce admis că a contractat boala. Acum doi ani Fedriga s-a împotrivit legii ce face vaccinurile obligatorii pentru boli precum varicela și rujeola. Luna aceasta legea intrată în vigoare interzice părinților să trimită copiii la școală dacă nu au toate vaccinurile necesare.

Conservatorii germani vor o excludere “temporară” a Fidesz

Noua conducătoare a conservatorilor germani, Annegret Kramp-Karrenbauer, supranumită “AKK”, a apreciat ieri că Partidul Fidesz al premierului ungar Viktor Orban ar putea fi exclus “temporar” din Partidul Popular European (PPE), principala formațiune politică în Parlamentul European (PE). “Până când Fidesz nu restabilește încrederea complet, nu va putea să existe o adeziune normală și completă”, a declarat pentru Reuters Kramp-Karrenbauer, înaintea dezbaterii acestei probleme într-o reuniune PPE. O “suspendare” a Fidesz din PPE ar putea fi o opțiune, a spus ea.

Președintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a declarat ieri, la postul germand e radio Deutschlandfunk că a sfătuit PPE să excludă atât Fideszul, cât și pe Viktor Orban. Europenii îi reproșează lui Orban atacuri recurente vizând instituții de la Bruxelles.

Care este cea mai fericită țară din lume

n topul este condus pentru al doilea an consecutiv de Finlanda n România a urcat patru poziții până pe locul 48

Potrivit Raportul Fericirii Mondiale (World Happiness Report) - bazat pe sondaje efectuate timp de trei ani de Gallup care evaluează nivelul de fericire perceput de cetățenii a 156 de state - Finlanda este urmată în acest top de vecinii nordici din Danemarca, Norvegia și Islanda. Printre factorii luați în calcul pentru această evaluare se numără produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor, speranța de viață sănătoasă și percepția cu privire la corupție în instituțiile guvernamentale și mediul de afaceri. Raportul din acest an s-a concentrat în mod special pe “fericire și comunitate” având în vedere factori precum media de socializare și tehnologia, normele sociale, conflictele și politicile guvernamentale. Cele patru țări nordice sunt urmate în topul zece al celor mai fericite țări din lume de Olanda, Elveția, Suedia, Noua Zeelandă, Canada și Austria. Statele Unite se situează pe locul 19, Rusia se află pe poziția 68, China pe 93, iar India este inclusă în clasament pe locul 140. România se situează pe poziția 48 în acest clasament cu 156 de poziții, în urcare față de raportul publicat anul trecut în care ocupa locul 52. “Modul în care comunitățile interacționează între ele, fie în școli, la locurile de muncă, în cartiere sau în media de socializare, are efecte profunde asupra fericirii la nivel mondial”, a declarat John Helliwell, profesor la University of British Columbia, coautor al raportului. Statele aflate la coada clasamentului celor mai fericite țări din lume sunt: Haiti (147), Botswana (148), Siria (149), Malawi (150), Yemen (151), Rwanda (152), Tanzania (153), Afganistan (154), Republica Centrafricană (155) și Sudanul de Sud (156).

Cele cinci țări care au înregistrat cel mai mare declin în comparație cu perioada 2005-2008 sunt Yemen, India, Siria, Botswana și Venezuela, potrivit raportului ONU, care menționează în acest sens “o combinație de aspecte economice, politice și economice”.

Același raport arată că oamenii fericiți sunt mai dispuși să meargă să voteze pentru a menține guvernele la putere.

Creșterile nivelurilor de fericire națională reprezintă un indicator mai bun al posibilității ca guvernele în funcție să fie realese decât indicatorii economici, precum șomajul și inflația, precizează același raport. În cadrul celor mai recente alegeri prezidențiale din Statele Unite și al referendumului pentru Brexit, oamenii nefericiți au fost cel mai probabil înclinați să voteze pentru schimbare decât pentru a păstra status-quoul din 2016. Oamenii nemulțumiți cu viața lor în general au fost, în medie, cu 2,5% mai dispuși să voteze “Da” la întrebarea ce viza posibilitatea ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană, sugerează autorii raportului. Profesorul Richard Layard de la London School of Economics, unul dintre autorii World Happiness Report și cofondator al organizației britanice de caritate Action For Happiness, a declarat: “Dacă guvernele vor să rămână la putere, ar trebui să ia mai în serios fericirea oamenilor decât măsurile economice”. “Este esențial ca liderii noștri politici să privească dincolo de îngustele măsuri financiare și să se concentreze pe un set mai larg de factori, care afectează cu adevărat bunăstarea națiunii și, în special, sănătatea mintală”, a adăugat el.

Kazahstanul își redenumește capitala după fostul președinte

Parlamentul Kazahstanului a aprobat miercuri propunerea noului președinte, Kasîm-Jomart Tokaev, de a redenumi capitala țării, transmite AFP, care preia agenția de presă oficială Kazinform. Orașul Astana se va numi pe viitor Nursultan - prenumele fostului președinte Nazarbaev, care a demisionat marți, după 30 de ani la conducerea țării. Tokaev a subliniat în discursul său cu ocazia învestiturii că decizia lui Nursultan Nazarbaev de a se retrage din funcție reprezintă “o dovadă a măreției sale de om politic de nivel mondial și anvergură istorică”. Presa locală a anunțat miercuri și numirea fiicei fostului șef al statului, Dariga Nazarbaeva, la conducerea Senatului Kazahstanului.

Mersul pe jos timp de 10 minute pe săptămână reduce riscul de deces

Mersul pe jos sau grădinăritul timp de doar 10 minute pe săptămână ar putea reduce riscul de deces, potrivit unui nou studiu publicat în British Journal of Sports Medicine, relatează miercuri Press Association. Chiar și niveluri scăzute de activitate fizică pot reduce riscul de a muri de cancer, boli cardiovasculare și alte afecțiuni, potrivit studiului care a analizat datele a peste 88.000 de persoane, cu vârste între 40 și 85 de ani, strânse în perioada 1997-2008, și a făcut legătura cu decesele înregistrate până la sfârșitul anului 2011.

Cercetătorii au afirmat că petrecerea chiar și a unui timp scurt pentru activități de agrement ar putea aduce beneficii pentru sănătate.

Un minut de alergare, ciclism sau sporturi competitive a fost considerat echivalentul a două minute de activitate de intensitate moderată, precum mersul pe jos, grădinăritul sau dansul. Au fost luate în considerare doar activitățile de peste 10 minute. În cazul celor care au participat la activități fizice moderate între 10 și 59 de minute pe săptămână riscul de deces din orice cauză s-a redus cu 18% în timpul perioadei studiate, comparativ cu cei care au fost inactivi, potrivit studiului. În cazul persoanelor implicate în activități moderate între 150 și 299 de minute pe săptămână riscul de deces s-a redus cu aproape o treime (31%). “Promovarea activității fizice de orice intensitate și durată este o abordare importantă pentru reducerea riscului de mortalitate în rândul populației”, au afirmat autorii studiului.

Două substanțe din cafea ar putea încetini dezvoltarea cancerului de prostată

Doi compuși prezenți în cafea ar putea avea efect în combaterea cancerul de prostată rezistent la tratament, sugerează un studiu preluat marți de Press Association. O echipă de cercetători din Japonia a testat șase substanțe chimice prezente în mod natural în compoziția cafelei pe celule canceroase la nivelul prostatei în cazul șoarecilor cu această afecțiune. S-a constatat că doi dintre compuși, acetatul de kahweol și cafestolul, inhibă dezvoltarea tumorilor rezistente de obicei la medicamentele folosite în chimioterapie.

Rezultate similare s-au înregistrat și în cazul analizelor celulare.

Când substanțele sunt combinate, interacțiunea lor pare să intensifice efectul împotriva cancerului. “Am descoperit că acetatul de kahweol și cafestolul inhibă creșterea celulelor canceroase la șoareci, iar combinația pare că acționează sinergetic, rezultatul fiind o dezvoltare semnificativ mai lentă a tumorii decât în cazul șoarecilor care nu au primit tratament”, a spus Hioaki Iwamoto, de la Școala Doctorală de Medicină a Univesității Kanazawa, conducătorul cercetării.

“După 11 zile, tumorile netratate au crescut de circa trei ori și jumătate față de volumul inițial (342%), în timp ce tumorile șoarecilor tratați cu ambele substanțe au crescut doar de o dată și jumătate (167%) față de dimensiunile inițiale”. Ambii compuși sunt hidrocarburi care se găsesc în boabele de cafea arabica. Substanțele par să fie afectate de procesul de preparare a cafelei, spun cercetătorii.

În timp ce compușii se mențin în cafeaua espresso, preparată prin trecerea apei fierbinți sub presiune prin boabele fin măcinate, substanțele dispar în cazul cafelei la filtru. Iwamoto a precizat că cercetarea este într-un stadiu incipient și nu ne putem gândi încă la tratarea pacienților bolnavi de cancer cu aceste substanțe.

Decizie la Haga: Karadzic, condamnat la închisoare pe viață pentru genocid

Judecătorii de la curtea de apel a ONU l-au condamnat pe fostul lider politic al sârbilor bosniaci Radovan Karadzic la închisoare pe viață pentru genocid, transmite Reuters.

Judecătorii Curții de la Haga au menținut decizia de condamnare pentru genocid dată de prima instanță pentru masacrul de la Srebenica ce a avut loc în 1995, în timpul războiului Bosnia.

Ei au considerat însă că sentința de 40 de ani de închisoare dată de prima instanță este prea mică pentru gravitatea faptelor și au înlocuit-o cu închisoare pe viață.

În 2016, Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPII) l-a găsit vinovat și l-a condamnat la 40 de ani de închisoare. Fostul președinte al entității sârbe a țării, Republica Srpska, a fost acuzat mai ales pentru implicare în masacrul de la Srebrenica și în asediul orașului Sarajevo, precum și în deplasarea populației pe baze etnice.

După moartea fostului președinte sârb Slobodan Milosevic, în timpul procesului său, acum Karadzic este cel mai înalt oficial care trebuie să dea socoteală pentru acest război, care a făcut peste 100.000 de morți și 2.2 milioane de persoane strămutate între 1992 și 1995. Considerat încă un “erou” de mulți dintre ai săi, el a făcut apel cu privire la 50 de puncte din actul său de condamnare.

Acuzarea, care a cerut închisoare pe viață, a făcut apel și la verdictul din prima instanță, pe care îl consideră prea indulgent. În verdictul său, TPII a considerat că acuzatul, care “a pus bazele structurilor militare, politice și guvernamentale” ale sârbilor din Bosniaci, a încercat să dividă țara. El a fost găsit vinovat de genocid pentru uciderea a aproape 8.000 de bărbați și băieți musulmani la Srebrenica, în iulie 1995, cel mai grav masacru comis în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.