Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Marea Britanie are nevoie de 1,1 milioane de muncitori

Ziarul de Vrancea
11 oct 2021 1145 vizualizări

Este cel mai mare număr de locuri de muncă vacante din ultimii 20 de ani

Numărul locurilor de muncă vacante în Marea Britanie a urcat la 1,1 milioane în perioada iulie-septembrie 2021, cel mai ridicat nivel de când s-a început publicarea acestor date, în 2001, și peste nivelul de dinaintea pandemiei de COVID-19.

Conform datelor publicate marți de Oficiul Național de Statistică (ONS), numărul angajaților aflați pe statele de plată ale companiilor britanice a urcat cu 207.000 în septembrie, față de luna august, datele arătând continuarea redresării pieței forței de muncă. În total, numărul angajaților a atins nivelul record de 29,2 milioane, după ce oamenii au revenit la locurile de muncă în urma atenuării restricțiilor.

Cea mai mare creștere a numărului locurilor de muncă vacante în Marea Britanie s-a înregistrat în sectorul de retail și al reparațiilor de vehicule, arată datele ONS.

Alte date oficiale publicate marți arată că rata șomajului în perioada perioada iunie-august 2021 a scăzut la 4,5%, de la 4,6% în perioada mai-iulie 2021, în linie cu estimările analiștilor.

„Piața forței de muncă continuă să se redreseze în urma efectelor pandemiei, numărul angajaților aflați pe statele de plată ale companiilor în septembrie depășind cu mult nivelul de dinaintea pandemiei”, a apreciat Darren Morgan, director în cadrul ONS.

Analiștii consideră că cifrele ONS privind redresarea pieței forței de muncă ar putea în mod potențial încuraja Banca Angliei (BoE) să majoreze rata dobânzii, pentru prima dată după pandemie. BoE, care se pregătește să devină prima mare bancă centrală care va majora dobânzile de la debutul pandemiei, urmărește să vadă câți oameni sunt în șomaj după încheierea schemei de sprijinire a locurilor de muncă, transmite Agerpres.

Conform estimărilor organizației Resolution Foundation, la 30 septembrie, data încheierii programului, erau aproximativ un milion de persoane incluse în schemă.

Datele publicate marți arată că, în perioada iunie-august 2021, câștigurile salariale medii au urcat cu 7,2% în ritm anual, o încetinire după avansul de 8,3% din perioada mai-iulie 2021, deși statisticienii avertizează că datele sunt distorsionate de comparația cu nivelul redus al salariilor în urmă cu un an și de creșterea șomajului în rândul angajaților cu salarii scăzute. Câștigurile totale, excluzând bonusurile, au înregistrat un avans anual de 6% în perioada mai - iulie 2021.

Guvernul de la Londra condus de Boris Johnson speră ca economia britanică, care s-a contractat cu aproape 10% în 2020, să se redreseze semnificativ până la finalul lui 2021, în urma atenuării restricțiilor, după rapida campanie de vaccinare.

Guvernatorul Texasului interzice obligativitatea vaccinării în statul său. El este vaccinat

Guvernatorul republican al Texasului, Gregg Abbott, a anunțat luni că interzice tuturor entităților din statul său, inclusiv companiilor private, să impună obligativitatea vaccinării angajaților sau consumatorilor. “Vaccinul anti-COVID-19 este sigur, eficace și este cea mai bună apărare a noastră împotriva virusului, însă administrarea sa ar trebui să rămână voluntară, niciodată forțată”, a scris el pe Twitter.

În tweet-ul său, guvernatorul publică comunicatul de presă care anunță decretul adoptat, potrivit căruia nicio entitate din Texas nu poate obliga o persoană - fie că este angajat sau consumator - să fie vaccinată împotriva COVID-19, dacă aceasta obiectează pe motive de conștiință, pe baza unor convingeri religioase sau din motive medicale”.

Decizia vine la o lună după ce președintele SUA Joe Biden a declarat că vaccinarea va fi obligatorie pentru aproximativ 100 de milioane de lucrători, funcționari ai guvernului federal și angajați din sectorul privat.

Anunțul său a stârnit nemulțumirea republicanilor care, în numele libertăților individuale, au amenințat imediat că vor lua măsuri legale. Abbott, cunoscut pentru opoziția sa înverșunată față de obligativitatea purtării măștii de protecție, a fost testat pozitiv pentru COVID-19 în luna august, după ce a participat la un eveniment public desfășurat în interior. Guvernatorul este vaccinat cu schemă completă.

Deși aceste decizii care se opun obligativității vaccinării și purtării măștilor de protecție i-au câștigat sprijinul adepților fostului președinte Donald Trump, ele i-au atras critici puternice din partea democraților din Texas.

Propaganda nord-coreeană: “Squid Game” prezintă realitatea din Coreea de Sud

Site-ul propagandist nord-coreean Arirang Meari a postat marți un articol, potrivit căruia serialul sud-coreean produs de Netflix, “Jocul calamarului” (Squid Game), care a devenit un fenomen global, “prezintă realitatea societății” din țara vecină. “Se crede că motivul pentru care serialul de televiziune are un succes atât de mare în rândul spectatorilor este pentru că prezintă realitatea societății capitaliste din Coreea de Sud”, asigură articolul. Potrivit Arirang Meari, “Squid Game” care este pe cale să devină cel mai vizionat serial al de până acum al platformei Netflix, “prezintă grafic situația a sute de persoane forțate să trăiască o viață infernală sub povara unor datorii copleșitoare”.

Articolul consideră că această ficțiune înfățișează “o societate inechitabilă în care persoanele sunt tratate ca niște piese de șah”, subliniind că în țara vecină “corupția și nerușinarea imorală sunt un lucru obișnuit”.

“Jocul calamarului”, scris și regizat de Hwang Dong-hyeok, prezintă povestea lui Seong Gi-hun, un bărbat din Seul de vârstă mijlocie și împovărat de datorii, care decide să participe la un concurs macabru și misterios în care un singur câștigător va lua premiul de mai multe milioane.

Site-ul nord-coreean Arirang Meari este cunoscut pentru criticile la adresa societății sud-coreene, fiind de părere, de exemplu, că industria muzicală din țara vecină îi “transformă în sclavi” pe artiști, pentru a crea starurile așa numitului gen K-Pop.

OMS: Medicamentul anti-COVID dezvoltat de Merck „ar putea fi o nouă armă de luptă împotriva pandemiei”

​Organizația Mondială a Sănătății a anunțat marți că studiază datele privind eficacitatea molnupiravir, medicamentul anti-COVID administrat oral sub formă de pastile pe care l-a dezvoltat compania farmaceutică germană Merck, subliniind că „ar putea fi o nouă armă de luptă împotriva pandemiei”.

„Este un progres interesant, deși trebuie să vedem toate datele complete”, a declarat la o conferință de presă purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier.

Compania Merck a anunțat luni că a depus la Agenția pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite (FDA) o cerere de autorizare în regim de urgență a pastilei sale anti-COVID-19 care, potrivit unui studiu clinic, reduce cu aproximativ 50% riscul de spitalizare și de deces pentru pacienții diagnosticați cu boala cauzată de coronavirus.

Acest tip de tratament cu pastile, ușor de administrat, este extrem de așteptat și considerat o modalitate eficientă de combatere a pandemiei.

Christian Lindmeier a precizat că vaccinurile și medicamentele împotriva COVID-19 nu sunt singura armă de combatere a noului coronavirus, amintind că purtarea măștilor sanitare și distanțarea fizică sunt de asemenea utile, mai ales pentru persoanele care nu au încă acces la produse farmaceutice.

Pentru cererea sa de autorizare, Merck se bazează pe un studiu clinic realizat împreună cu partenerul său Ridgeback Biotherapeutics în rândul unor pacienți cu forme ușoare până la moderate de COVID-19 și cel puțin un factor de risc agravant.

Toți pacienții au primit tratament timp de cinci zile de la primele simptome. Rata de spitalizare la pacienții care au primit medicamentul a fost de 7,3%, comparativ cu 14,1% în rândul celor care au primit un placebo.

Niciun deces nu a fost reportat în rândul persoanelor tratate cu Molnupiravir, comparativ cu opt cazuri în al doilea grup de studiu.

Organizația Medici Fără Frontiere (MSF) a precizat că noul medicament poate reprezenta un mare progres, mai ales în țările cu rate scăzute de vaccinare, dar a atras atenția ca atât Merck cât și alte companii să aibă în vedere ca acest de tratament să fie disponibil la un preț accesibil tuturor.

MSF a calculat că, un tratament de cinci zile cu Molnupiravir la prețul pieței poate ajunge la 700 de dolari, însă dacă medicamentul este fabricat în India, prețul ar putea scădea până la 20 de dolari.

Prima arestare în dosarul de corupție din Austria

Autoritățile austriece au arestat ieri, potrivit presei, o angajată a unui institut de sondare a opiniei publice, suspectată de faptul că a distrus probe - prima arestare în ancheta cu privire la corupție care a condus la demisia din postul de cancelar a lui Sebastian Kurz. “Ea este deținută de către parchet ca acuzată în dosarul corupției care-l implică pe fostul cancelar Sebastian Kurz”, dezvăluie cotidianul Der Standard. “Ea ar fi șters hard diskul computerului său”, înainte de perchezițiile efectuate săptămâna trecută de către parchet, prcizează ziarul.

Contactat de AFP, parchetul anticorupție a anunțat că “nu este autorizat” să se exprime “asupra unor anchete în curs”.

Agenția austriacă de presă APA a confirmat dezvăluirile, citând “avocați ai mediului guvernamental”.

Parchetul a efectuat miercurea trecută percheziții vaste în cadrul unei anchete cu privire la o presupusă deturnare de fonduri publice, în peroada 2016-2018, de către apropiați ai conservatorului Sebastian Kurz. Această deturnare de fonduri publice avea ca scop să finanțeze publicarea unor sondaje falsificate și o acoperire în presă elogioasă a lui Kurz, în instituțiile unui influent grup de presă austriac.

Acest scandal l-a obligat pe Kurz, în vârstă de 35 de ani, să demisioneze din postul de cancelar sâmbătă. El a fost înlocuit de către fostul ministru de Externe, Alexander Schallenberg, un apropiat.

Potrivit parchetului, zece persoane sunt vizate în investigați, inclusiv două femei care lucrează pentru institutul de sondarea opiniei publice respectiv.

Cocktailul cu anticorpi al AstraZeneca, eficace în tratarea simptomelor în prima săptămână de boală

Cocktailul cu anticorpi pentru COVID-19 al AstraZeneca este eficace nu doar pentru prevenirea contractării bolii ci și pentru tratarea simptomelor în prima săptămână de boală, ajutând la evitarea formelor severe și a deceselor.

Medicamentul, care este o combinație a doi anticorpi numită AZD7442, a redus riscul de bloală severă sau deces cu 50% la pacienții nespitalizați care au avut simptome timp de cel mult șapte zile, a anunțat luni producătorul anglo-olandez. Reducerea riscului a fost chiar mai bună la pacienții care au început terapia în decurs de cinci zile de la simptomele inițiale, dar AstraZeneca se alătură unei serii de alte medicamente care au arătat că previn deteriorarea stării de sănătate a pacienților cu forme ușoare de boală, atunci când diagnosticul este pus devreme.

Directorul AstraZeneca Mene Pangalos a afirmat într-o conversație cu presa că rezultatele tratamentului vor scoate în evidență posibilitatea folosirii acestuia ca prevenție non-vaccinală. Terapii similare cu această clasă de medicamente numită anticpri monoclonali sunt dezvoltate de companiile Regeneron, Eli Lilly și GlaxoSmithKline, cu partenera Vir.

Aceste terapii sunt aprobate pentru utilziarea de urgență în Statele Unite pentru tratarea formelor ușoare și moderate de COVID-19.

Tratamentul Regeneron a arătat o protecție de 72% împotriva infecției simptomatice în prima săptămână și 93% după aceea.

Guvernul de centru-dreapta norvegian demisionează

Guvernul de centru-dreapta al Norvegiei, înfrânt în alegerile legislative din septembrie, după opt ani de putere, și-a prezentat în mod oficial demisia marți, dechizând astfel calea formării unei noi coaliții guvernamentale de centru-stânga.

Premierul conservator Erna Solberg s-a dus la Palatul regal pentru prezenta demisia Executivului regelui Harald al V-lea, după două mandate succesive marcate de crize - a scăderii prețului petrolului, a migrației și COVID-19.

“I-aș recomanda Majestății Sale să se orienteze către liderul Partidului Laburist, Jonas Gahr Støre, în măsura în care el este primul ministeriabil în cele două partide care s-au declarat pregătite să formeze Guvernul”, a declarat Solberg într-un discurs solemn, în Parlament, în care echipa sa a prezentat un ultim proiect de buget.

Învingătorii alegerilor de la 13 septembrie, laburișrtii lui Støre și Partidul de Centru, care apără în principal interesele teritoriilor, au convenit să formeze un nou guvern - minoritar în Parlament -, ceea ce îl va obliga să negocieze fiecare dosar cu alte formațiuni.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.