Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Macron vrea să-i propună lui Putin “o cale de dezescaladare” în Ucraina

Ziarul de Vrancea
24 ian 2022 1088 vizualizări

Între timp, SUA s-au declarat pregătite să desfășoare până la 8.500 de militari la frontierele Ucrainei, scenariu care a iritat puternic Moscova

Președintele francez Emmanuel Macron urmează să-i propună în următoarele zile “o cale de dezescaladare” în criza ucraineană omologului său rus Vladimir Putin, anunță Palatul Elysée. “El crede că există spațiu pentru diplomație, pentru dezescaladare”, afirmă Palatul Elysée, în contextul în care în jurul Ucrainei se intensifică tropăitul bocancilor.

Franța, Germania, Rusia și Ucraina urmează să participe miercuri la o reuniune, la Paris - la nivel de consilieri diplomatici.

La această reuniune urmează să participe consilierii lui Macron și ai cancelarului german Olaf Scholz, vicepremierul rus și emisarul Kremlinului pentru negocieri de pace în Ucraina Dmitri Kozak și directorul administrației prezidențiale a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Acest format cvadripartit “Normandia” vizează să pună în aplicare acordurle de pace de la Minsk din 2015, care se află în prezent într-un punct mort, în vederea soluționării conflictului dintre Kiev și separatiști proruși din Donbas, în estul Ucrainei, susținuți de Moscova.

Pe de altă parte, Statele Unite au plasat până la 8.500 de militari în stare de alertă și i-ar putea desfășura în cadrul trupelor NATO în cazul unei invazii a Ucrainei de către Rusia.

Imediat, Kremlinul a denunțat o nouă “exacerbare a tensiunilor” de către Washington. “Cu o mare îngrijorare constatăm aceste acțiuni americane”, a subliniat un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. În opinia sa, Statele Unite provoacă “de facto” “o exacerbare a tensiunilor”.

Ucraina a destructurat un „comando” care pregătea atacuri în contul Moscovei

Ucraina a anunțat ieri că a destructurat o grupare care acționa din ordinul Moscovei și pregătea atacuri armate cu scopul de a “destabiliza” reguni ale țării. “Organizatorii bandei pregăteau o serie de atacuri armate împotriva unor infrastructuri”, anunță într-un comunicat Serviciul ucrainean de securitate SBU. Gruparea “era coordonată” de către “serviciile speciale ruse”, acuză SBU. Cei doi organizatori ai grupării - dintre care unul este rus - au fost arestați.

Agenți SBU au confiscat “un dispozitiv exploziv, arme ușoare și muniție”.

Cei doi acționau la Harkov, un oraș important situat în apropierea frontierei cu Rusia, în est, și la Jîtomîr, în centrul Ucrainei, la mai puțin de 150 de kilometri de Kiev. Cei doi bărbați sunt foști membri ai unor comandouri care au participat la confruntări armate, a declarat o sursă din cadrul forțelor de ordine. Sub pretextul căutării de paznici de securitate, ei “au început să recruteze” personal, “în mod esențial” ruși care au comis crime violente, acuză această sursă.

Omicron supraviețuiește mai mult timp pe plastic și piele față de variantele anterioară

este foarte recomandat ca în prezent infecția să fie controlată prin spălarea mâinilor și folosirea de dezinfectanți, arată concluziile unui studiu

Omicron supraviețuiește mai mult timp pe suprafețe din plastic și pe piele față de variantele anterioare ale coronavirusului, conform testelor de laborator realizate de cercetători japonezi, scrie Reuters. „Rezistența sa în mediu” ridicată - capacitatea sa de a rămâne infecțioasă - ar fi putut ajuta Omicron să înlocuiască Delta ca variantă dominantă și să se răspândească rapid, au spus specialiștii.

Pe suprafețele din plastic, timpii medii de supraviețuire ai tulpinii originale și ale variantelor Alpha, Beta, Gamma și Delta au fost de 56 de ore, 191,3 ore, 156,6 ore, 59,3 ore și, respectiv, 114 ore, în comparație cu 193,5 ore pentru Omicron. Pe mostrele de piele de la cadavre, timpul mediu de supraviețuire a virusului a fost de 8,6 ore pentru versiunea originală, 19,6 ore pentru Alpha, 19,1 ore pentru Beta, 11,0 ore Gamma, 16,8 ore pentru Delta și 21,1 ore pentru Omicron.

Pe piele, toate variantele au fost complet inactivate de 15 secunde de expunere la dezinfectanți pentru mâini pe bază de alcool. „Prin urmare”, concluzionează cercetătorii, „este foarte recomandat ca în prezent infecția să fie controlată prin (igiena mâinilor) folosirea de dezinfectanți... așa cum a propus Organizația Mondială a Sănătății”.

Testarea nazală, cea mai bună pentru teste rapide antigen

Pentru a depista Covid-19, ar trebui testare nazală conform instrucțiunilor producătorului și nu cea de salivă, arată noul studiu. S-a constatat că din 115 voluntari cu teste PCR pozitive, testele din salivă au depistat cu aproape 40% mai puține cazuri decât cele nazale. Un studiu separat din Spania, publicat și pe medRxiv, a constatat că tamponarea interiorului obrazului este, de asemenea, mult mai puțin fiabilă decât tamponarea nărilor pentru detectarea virusului infecțios.

Studii recente au sugerat că Omicron este detectabil mai repede în gât decât în ​​nas, ceea ce i-a determinat pe unii experți să sfătuiască oamenii să-și facă teste de salivă, deși Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a susținut că testele ar trebui să fie utilizate conform instrucțiunilor.

Unitățile de îngrijire, pe termen lung afectate mai puțin de Omicron

Cercetătorii din Anglia au comparat ratele de spitalizare la rezidenții din 333 de unități înainte și după ce varianta Omicron a devenit dominantă. Dintre 398 de rezidenți infectați înainte de apariția Omicron, 10,8% au necesitat spitalizare, comparativ cu 4% din 1.241 infectați cu Omicron. Vârsta medie a rezidenților infectați a fost de 85 de ani.  Cercetătorii au observat, de asemenea, mai puține decese din cauza Covid-19 în perioada Omicron, deși au spus că este prea devreme pentru a trage concluzii ferme cu privire la efectul variantei asupra mortalității.

Telescopul James Webb a ajuns la destinație, la 1,5 milioane de kilometri față de Pământ

Cel mai mare și cel mai puternic telescop din lume, James Webb, a ajuns la destinația finală - un post de observație la 1,5 milioane de kilometri față de Pământ.

Telescopul de 10 miliarde de dolari al NASA a fost lansat în ziua de Crăciun din Guyana Franceză. Datorită dimensiunii sale mari, Webb a trebuit să fie lansat pliat în interiorul Ariane 5, o rachetă europeană.  Pe 8 ianuarie, telescopul și-a încheiat cu succes desfășurarea care a inclus oglinda principală de aproximativ 6,5 metri în diametru.

„Suntem cu un pas mai aproape să dezvăluim misterele universului. De-abia aștept să văd primele noi imagini ale universului făcute de Webb în vara aceasta”, a spus administratorul NASA, Bill Nelson.

Telescopul a fost descris de oamenii de știință drept o „mașină a timpului”.

El este succesorul veteranului telescop Hubble. Lansat în 1990, telescopul Hubble a oferit oamenilor de știință imagini spectaculoase ale universului și, deși a suportat câteva reparații, el a continuat să funcționeze și să se dovedească extrem de eficient. Telescopul James Webb este considerat robust, a fost construit să reziste la șocuri și zgomote puternice. Este de 100 de ori mai puternic decât Hubble. Obiectivul lui este să observe primele stele care au apărut în cosmos.

Cu ajutorul lui, oamenii de știință se așteaptă să poată studia și atmosfera planetelor îndepărtate, în speranța că vor putea detecta semne de viață.

Joe Biden a insultat un jurnalist al Fox News

Joe Biden l-a insultat, luni, pe un jurnalist, numindu-l „idiot”. Întrebat de un jurnalist al Fox News, postul preferat al conservatorilor, despre posibilitatea ca inflația să constituie un handicap politic, președintele american și-a spus în barbă, ironic: „Este un mare atu. Mai multă inflație”. Crezând că are microfonul închis: „Ce idiot”.

Acest derapaj este un nou semn de nervozitate al democratului de 79 de ani cu o cotă de popularitate anemică (39% popularitate), scrie Le Figaro.

Conform CNN, președintele american a fost auzit spunând „son of a bitch”, după o întâlnire cu membrii administrației sale, la o întrebare despre inflație a lui Peter Doocy de la Fox News. Ulterior, insulta a apărut nemodificată în transcrierea întâlnirii trimisă luni seară de Casa Albă.

Inflația, la un nivel inedit în 40 de ani, îi afectează în special pe americani la mai puțin de zece luni de la alegerile intermediare, care se anunță deosebit de complicate pentru democrați.

Schimbul de luni contrastează radical cu bonomia obișnuită a președintelui Biden care a promis că va împăca America și va evita excesele de limbaj ale predecesorului său Donald Trump.

Cunoscut pentru tonul incisiv al întrebărilor sale, jurnalistul vizat de injurie, Peter Doocy a privit situația cu umor. „Nimeni nu a verificat încă veridicitatea declațiilor sale”, a spus el pe post câteva minute mai târziu.

Seara, Peter Doocy a indicat la Fox News că președintele l-a sunat după incident. „Mi-a spus: Nu e nimic personal, prietene!”, a povestit jurnalistul.

Săptămâna trecută, după o conferință de presă foarte lungă în timpul căreia promisese că va avea mai multe contacte cu americanii, Joe Biden și-a exprimat deja iritarea murmurând „ce întrebare stupidă”, la o întrebare lansată de un alt reporter Fox News.

Opoziția îi cere lui Orban să-și anuleze întâlnirea cu Putin

Opoziția din Ungaria i-a cerut premierului ultranaționalist Viktor Orban să-și anuleze vizita programată pentru 1 februarie în Rusia, unde urmează să-l întâlnească pe președintele Vladimir Putin, deoarece consideră că această întrevedere afectează interesele țării central-europene. “Considerăm că întrevederea prietenească (din 1 februarie) dintre Viktor Orban și președintele Putin afectează și este contrară interesului național”, au transmis toate partidele de opoziție, de la stânga eșichierului politic și până la dreapta radicală, într-un comunicat comun dat publicității de cotidianul online Nepszava. Comunicatul face referire la situația “acută și tensionată” dintre Rusia și Ucraina și insistă că întâlnirea ar transmite mesajul că nu există o poziție comună a țărilor Uniunii Europene și NATO în ceea ce privește linia politică față de Putin.

La reuniunea din 1 februarie este prevăzut ca Putin și Orban să discute, între altele, despre extinderea singurei centrale nucleare din Ungaria, de la Paks, prin intermediul unui împrumut rus.

Orban este cel mai apropiat aliat al lui Putin din UE și se înțelege bine cu președintele rus, cu care împărtășește valori conservatoare, naționaliste și creștine, scrie EFE, care amintește că Ungaria a criticat sancțiunile impuse de UE împotriva Rusiei după anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea.

Thailanda autorizează cultivarea plantelor de canabis în gospodării

Autoritățile din Thailanda au anunțat marți că vor elimina canabisul de pe lista de droguri, deschizând astfel calea pentru cultivarea de plante de canabis în gospodării. Thailanda a devenit în 2018 prima țară din Asia de Sud-Est care a legalizat marijuana în scopuri medicinale și cercetare.

Conform noii reglementări, thailandezii pot cultiva plante de canabis acasă după ce au anunțat guvernul local, însă canabisul nu poate fi utilizat în scopuri comerciale fără alte autorizații, a declarat Ministrul Sănătății Anutin Charnvirakul.

Noua măsură urmează să fie publicată în Monitorul Regal oficial și este necesar să treacă 120 de zile înainte ca plantele de canabis cultivate acasă să devină legale.

Totodată, Ministerul Sănătății va prezenta săptămâna aceasta în Parlament un proiect de lege separat care oferă detalii cu privire la utilizarea legală a canabisului, inclusiv producția și utilizarea sa în scopuri comerciale, și directive privind utilizarea în scop recreativ. Canabisul cultivat acasă ar trebui folosit în scopuri medicinale, precum medicina tradițională, a declarat șeful Autorității de reglementare a alimentelor și medicamentelor, Paisal Dankhum, care a precizat că vor avea loc inspecții în mod aleatoriu.

Un comitet consultativ din Israel recomandă vaccinarea tuturor persoanelor adulte cu a patra doză

Un comitet de experți care consiliază Guvernul din Israel a recomandat marți extinderea eligibilității privind vaccinarea cu cea de-a patra doză a unor seruri anti-COVID-19 pentru a cuprinde în această schemă de imunizare toate persoanele cu vârste de peste 18 ani.

Recomandarea de administrare a celei de-a patra doze a unor vaccinuri anti-COVID-19 se aplică tuturor rezidenților adulți dacă au trecut cel puțin cinci luni de la primirea celei de-a treia doze sau de la vindecarea lor după ce s-au infectat cu noul coronavirus. “Decizia a fost luată prin prisma rezultatelor pozitive, care arată o protecție de 3-5 ori mai mare împotriva formelor severe de COVID-19 după vaccinarea cu a patra doză”, au anunțat membrii acelui comitet de experți într-un comunicat.

Experții israelieni au mai spus că protecția împotriva riscului de infectare este de două ori mai mare în rândul persoanelor vaccinate cu a patra doză în raport cu cele vaccinate cu trei doze.

Această recomandare va trebui să fie însă aprobată și de Nachman Ash, directorul general al Ministerului Sănătății, înainte ca Israelul să extindă campania națională de vaccinare cu a doua doză de supra-rapel (“booster”).

Israelul a început deja să administreze cea de-a patra doză de vaccinuri anti-COVID-19 persoanelor de peste 60 de ani și celor care fac parte din grupurile de mare risc - precum persoanele cu sisteme imunitare slăbite și angajații din sectorul medical -, după apariția variantei Omicron a noului coronavirus. Până acum, peste 600.000 de rezidenți israelieni au primit a patra doză. Și alte țări au ales să administreze al doilea “booster”.

În Israel nu există însă un consens larg în privința nevoii de administrare a celei de-a patra doze.

Luni, înaintea deciziei anunțate de comitetul consultativ al Guvernului israelian, ministrul Sănătății din această țară a declarat că nu crede că Israelul va oferi cea de-a patra doză de vaccin tuturor rezidenților.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.