Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Londra vrea să pună capăt liberei circulației a muncitorilor după Brexit

Ziarul de Vrancea
6 sep 2017 500 vizualizări

Marea Britanie vrea să pună capăt liberei circulații a muncitorilor după ce iese din Uniunea Europeană și să limiteze imigrația europenilor slab calificați, potrivit unui document de lucru al Guvernului britanic publicat de ziarul britanic The Guardian.

”Pentru a fi considerată un atu pentru întreaga țară, imigrația nu ar trebui să fie numai în beneficiul migranților, ci să fie profitabilă din punct de vedere financiar actualilor locuitori”, scrie în acest document de 82 de pagini redactat în august de Ministerul britanic de Interne. Potrivit cotidianului britanic, ministerul propune în acest text măsuri menite să reducă sosirea migranților europeni slab calificați după Brexit, hotărât prin vot în 2016 în urma unei campanii marcate de problema reducerii imigrației. Aceștia din urmă ar urma să primească un permis de sejur doar pe o durată maximă de doi ani, iar cei înalt calificați de trei până la cinci ani. Ar urma să fie ”preferați pe piața muncii muncitorii rezidenți” sau să li se restrângă europenilor posibilitatea de a căuta locuri de muncă în Regatul Unit, potrivit cotidianului. Între alte propuneri - care ar urma să intre în vigoare după o perioadă de tranziție de cel puțin doi ani - se mai află introducerea treptată a unui nou sistem de migrație care să limiteze drastic dreptul cetățenilor europeni la reîntregirea familiei și obligarea la prezentarea la intrarea în țară a unui pașaport în locul cărții de identitate.

Problema statutului celor 3,2 milioane de cetățeni europeni care trăiesc în regat și a milionului de britanici instalați în întreaga Uniune se află în centrul negocierilor cu privire la divorțul dintre Londra și Bruxelles.

Peste jumătate dintre britanici spun că nu au nicio religie

n în rândul tinerilor, proporția areligioșilor depășește 70%

Peste jumătate (53%) dintre britanici nu-și declară apartenența la nicio religie, un adevărat record, potrivit unei anchete realizate în 2016 de institutul de cercetare independent NatCen. În 2015, 48% dintre britanici spuneau că nu cred în nicio religie, precizează acest institut, notând că numărul persoanelor fără religie nu a încetat să crească de când a început să fie recenzat, în 1983. Oamenii areligioși reprezentau atunci 31% din populația britanică. Declinul afectează în special Biserica anglicană a Angliei, la care se declară afiliați numai 15% dintre cei interogați, la jumătate față de anul 2000, mai precizează această anchetă. Există în schimb o stabilitate în rândul catolicilor, o persoană din zece declarându-se, ca în urmă cu 30 de ani, de această religie, în timp ce numărul persoanelor cu religii necreștine este și el stabil de circa zece ani (6% în 2016). Fără nicio surpriză, tinerii sunt aceia care întorc cel mai mult spatele religiei, 71% dintre cei din segmentul de vârstă de 18-24 de ani afirmând că nu au niciuna, față de 62% în 2015. Chiar dacă reculul credinței afectează întregul segmentelor de vârstă, el este mai puțin pronunțat la cei mai în vârstă, existând 40% de persoane fără religie în rândul celor de 65-74 de ani și numai 27% în al celor de peste 75% de ani. "Această creștere a numărului de persoane fără credință religioasă se înscrie în tendința durabilă conform căreia un număr crescând de persoane se declară fără religie", subliniază Roger Harding, un responsabil al institutului. "Și în condițiile în care atât de mult tineri nu au nicio religie, este dificil să vedem această schimbare estompându-se prea curând", a adăugat el.

Știința a reușit într-un an ce a făcut natura în 850: modificarea culorii unei flori

O echipă de cercetători din Japonia a anunțat că a reușit să utilizeze tehnologia CRISPR de modificare genetică pentru a schimba culoarea unei specii de zorele, o cunoscută floare de grădină.

Zoreaua japoneză este una dintre cele două plante pe care se efectuează studii în cadrul National BioResource Project din Japonia, astfel oamenii de știință de la Universitatea Tsukuba au beneficiat de un volum semnificativ de date genomice cu care a putut lucra. Echipa de la Tsukuba a reușit să identifice o genă responsabilă de producția procesului de sinteză a enzimei ce determină culoarea tulpinilor, frunzelor și florilor de zorea. Tehnologia CRISPR le permite cercetătorilor să injecteze în mod direct într-un organism material genetic conceput pentru a identifica și rescrie porțiuni specifice ale codului ADN. Tehnologia utilizată a transformat zorelele mov în albe. ''Povestea zorelei japoneze a început în secolul al VIII-lea e.n., cu introducerea plantelor sălbatice cu flori albastre în Japonia din China'', notează cercetătorii. ''În 1631, prima floare de zorea japoneză albă a fost pictată în Japonia'', au subliniat ei. Așadar, un proces care i-a luat naturii 850 de ani a fost înlocuit cu o tehnică ce a necesitat mai puțin de un an.

Descoperirea japonezilor subliniază puterea tehnologiei CRISPR, care a deschis noi orizonturi în medicina genetică, datorită capacității sale de a modifica genele în mod rapid și eficient. Recent, gene defectuoase ale unor embrioni umani, purtătoare ale unei maladii cardiace ereditare, au fost modificate pentru prima oară grație acestei tehnici revoluționare de editare genetică. Este însă vorba de o descoperire care implică și numeroase probleme etice, având în vedere că această tehnică poate fi folosită la producerea de copii programați genetic.

Record: Sezonul 7 din Game of Thrones, piratat de peste un miliard de ori

Sezonul șapte din Game of Thrones a fost cel mai vizionat de până acum, având cele mai mari rating-uri de la debutul din 2011. Însă, tot acest sezon a fost și cel mai piratat. Conform companiei de monitorizare a pirateriei online MUSO, sezonul șapte din Game of Thrones a fost piratat, pe diverse căi, de peste un miliard de ori. De departe, sursa preferată a fost streaming-ul ilegal. Dacă pe căile oficiale fiecare episod al celui mai recent sezon a fost vizionat, în medie, de 32 de milioane de ori, numărul vizionărilor ilegale a fost de 140 de milioane de ori ca medie pentru fiecare episod din sezon. Aceleași cifre arată și comoditatea celor care accesează conținutul piratat. Pe lângă faptul că nu plătesc, aceștia nu se mai obosesc să-l descarce pe propriul calculator, ci îl văd direct online. Această variantă este și mai sigură pentru utilizatori, neexistând încă măsuri legale care să vizeze accesarea acestor site-uri cum este cazul folosirii BitTorrent-ului. Trebuie ținut cont și de faptul că datele celor de la MUSO nu sunt extrem de precise, o monitorizare a streaming-ului ilegal de filme fiind foarte dificil de realizat. De altfel, în această estimare nu a fost inclusă China, ceea ce înseamnă că cifrele reale ar trebui să fie semnificativ mai mari.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.