Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Johnson: 90% dintre bolnavii de COVID-19 de la ATI nu au fost vaccinați cu un “booster”

Ziarul de Vrancea
28 dec 2021 1188 vizualizări

57% din populația adultă din Marea Britanie s-a vaccinat deja cu a treia doză

Până la 90% dintre bolnavii de COVID-19 internați la terapie intensivă în Regatul Unit nu au fost vaccinați cu un “booster” antiCOVID, a anunțat ieri premierul britanic Boris Johnson, care a exclus din nou orice înăsprire a restricțiilor înainte de Anul Nou. “Îmi pare rău să o spun, dar zdrobitoarea majoritate a oamenilor internați la terapie intensivă în spitalele noastre sunt cei care nu au fost vaccinați cu un «booster»“, a anunțat liderul conservator în marja unei vizite într-un centru de vaccinare. “Dacă nu v-ați vaccinat, prezentați în medie un risc de opt ori mai mare să ajungeți la spital”, a subliniat Boris Johnson.

Regatul Unit - afectat de o răspândire fulgerătoare a variantei omicron a SARS-CoV-2 și care a înregistrat marți un număr-record de aproape 130.000 de contaminări în Anglia și Țara Galilor - a lansat o campanie masivă de vaccinare cu un “booster” împotriva COVID-19, în care s-a vaccinat deja aproape 57% din populația în vârstă de peste 12 ani.

Obiectivul acestei campanii este vaccinarea cu un “booster” a întregii populații adulte până la sfârșitul lui 2021.

Boris Johnson, care se sprijină pe avansarea vaccinării, în pofida spitalizării în creștere, a exclus din nou, miercuri, o înăsprire a restricțiilor implementate în Anglia în vederea opririi răspândirii virusului, spre deosebire de Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord - care au închis discotecile. El a îndemnat însă populația să sărbătorească Anul Nou “cu prudență”.

În total 8.240 de bolnavi de COVID-19 erau spitalizați la 22 decembrie în regat, dintre care 842 erau contectați la un “ventilator”.

A murit fondatorul legendarei unități de elită Seal Team Six

el a folosit cifra 6 în denumirea commando-ului pentru a duce în eroare statele inamice

Richard Marcinko, comandantul care a fondat unitatea de elită Seal Team Six a forțelor armate americane care ulterior avea să ducă la îndeplinire misiunea de ucidere a lui Osama Bin Laden, s-a stins din viață la vârsta de 81 de ani, anunță BBC. Un veteran al Războiului din Vientam, Marcinko a condus unitatea de elită în primii trei ani de existență a ei, fiind decorat cu peste 30 de medalii în timpul carierei sale din Marina Statelor Unite.

Stilul său direct și dur a adus un succes răsunător unității însă adesea a provocat conflicte cu superiorii săi. Unii l-au acuzat că a încurajat o mentalitate iresponsabilă în rândul membrilor Seal Team Six iar în afara câmpului de luptă Marcinko a avut probleme cu legea și a fost încarcerat pentru o perioadă scurtă de timp pentru fraudă.

În pofida acestui lucru, el a jucat un rol vital în consolidarea capabilităților antiterorism ale Statelor Unite la sfârșitul Războiului Rece.

Marcinko s-a născut în 1940 în Lansford, un orășel minier din statul Pennsylvania. Părinții săi erau imigranți din Slovacia și Herțegovina, toți bărbații din familia sa fiind mineri. După ce a abandonat liceul, Marcinko a încercat să se înroleze în rândul Pușcașilor Marini americani însă a fost respins fiindcă nu avea diplomă de absolvire a liceului. El s-a înrolat apoi în Marina Statelor Unite la vârsta de 18 ani, fiind trimis ca ofițer în Vietnam alături de Seal Team Two în 1967. În timpul acestui conflict Marcinko a fost decorat cu Crucea Vietnameză pentru Curaj și patru Stele de Bronz. El a povestit în biografia sa că nord-vietnamezii puseseră o recompensă pe capul său din cauza succesului pe care l-a repurtat pe câmpul de bătălie.

În 1980 SUA a lansat o operațiune de a salva 53 de americani luați ostatici la ambasada țării din Iran. Poreclită „Eagle Claw” (Gheara Vulturului), operațiunea s-a dovedit un eșec. După acest eșec intens mediatizat Marcinko a fost ales să comande o nouă unitate specializată în misiuni de contraterorism din cadrul Marinei americane. Deși la momentul respectiv existau doar două echipe Seal, Marcinko a ales să își numească noua unitate Seal Team Six în speranța că va deruta statele inamice cu privire la dimensiunea forțelor speciale ale SUA.

El a povestit într-o carte că ieșirile împreună la băut - și uneori încăierările din baruri - erau importante pentru unitatea echipei sale. Însă această atitudine de „bad boy” nu a fost privită cu ochi buni de toată lumea din Marina americană, printre sceptici numărându-se și William McRaven (acum amiral), care se alăturase Seal Team Six ca ofițer junior și ulterior avea să conducă raidul soldat cu uciderea lui Osama Bin Laden.

Rusia obligă Netflix să difuzeze canale ale televiziunilor de stat de la Moscova

Autoritatea de reglementare a audiovizualului din Rusia va obliga Netflix să ofere canale ale televiziunilor rusești pentru clienții săi din Rusia după ce a înregistrat platforma de streaming în registrul său de „servicii audiovizuale”, anunță The Moscow Times. Registrul Roskomnadzor, creat la sfârșitul anului 2020, se aplică serviciilor de streaming online care au peste 100.000 de utilizatori zilnici, obligându-le să se conformeze legislației rusești și să înființeze o companei în Rusia. Serviciile înregistrate sunt de asemenea obligate să difuzeze 20 de canale TV ale Federației Ruse.

Începând din martie 2022, Netflix va fi obligat să le ofere clienților săi din Rusia transmisiuni ale televiziunii de stat Pervîi Kanal (Canalul Unu), televiziunii de divertisment NTV și ale Spas, postul TV al Bisericii Ortodoxe Ruse, printre altele. Legislația sub incidența căreia intră acum Netflix include prevederi controversate legate de interzicerea conținutului „extremist” - un termen umbrelă care a fost folosit de autoritățile ruse pentru a cenzura și reduce la tăcere disidența.

În ultimele luni Rusia a luat măsuri pentru înăsprirea controlului pe care îl exercită asupra companiilor online care operează pe teritoriul său.

Înainte de alegerile parlamentare din luna septembrie Google și Apple au fost forțate să înlăture conținut despre disidentul Alexei Navalnîi și aliați ai săi după ce autoritățile ruse au amenințat că vor trimite în judecată angajați locali ai companiilor. Navalnîi a acuzat cele două companii de lașitate și lăcomie după ce acestea s-au conformat cerinței autorităților de la Moscova.

Luna trecută autoritățile ruse au amendat Google și Facebok/Meta cu sume record ce s-au ridicat la 125 de milioane de dolari, acuzând cei doi giganți tech americani că au refuzat în mod repetat să șteargă conținut pe care cenzorii ruși l-au catalogat ca fiind ilegal.

Fugarul Cristian Rizea a rămas fără cetățenia Republicii Moldova

Fostul deputat PSD Cristian Rizea, fugit din România la Chișinău după ce a fost condamnat pentru corupție, a rămas fără azil politic și fără cetățenia Republicii Moldova, o decizie definitivă în acest sens fiind luată miercuri de către magistrații de la Curtea de Apel Chișinău.

Reamintim că fostul deputat a fost condamnat definitiv în 2019 la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor, el fugind în Republica Moldova. „Ministerul Justiției din România a înaintat o nouă adresă către Ministerul Justiției din Republica Moldova, în care a solicitat informații cu privire la stadiul cererii de extrădare făcute de autoritățile române”, au precizat ieri autoritățile de la București.  Următorul termen fixat de autoritățile din Moldova în dosarul de extrădare a lui Cristian Rizea este 28 ianuarie 2022.

Tânăr, ucis cu lovituri de cuțit la Paris, de șapte persoane “cu fața ascunsă”

Un tânăr în vârstă de 20 de ani a fost ucis cu lovituri de cuțit, în arondismentul al XIII-lea, la Paris, agresat de mai multe persoane, potrivit unei surse din cadrul poliției. Șapte persoane “cu fața ascunsă”, dintre care două au venit cu o mașină, au agresat cu arma albă victima, pe quai Panhard și Levassor, marți seara, către ora locală 21.00 (22.00, ora României”, potrvit sursei citate. Atins în mai multe rânduri, tânărul a fost condus la spital, unde a murit din cauza rănilor, potrivit poliției. Agresorii au reușit să fugă. Potrivit primelor elemente ale anchetei, încredințată Brigăzii Criminale, nu ar fi vorba despre o încăierare între bande de tineri.

USS Harry Truman rămâne la Mediterana pentru a le oferi “asigurări” europenilor

Secretarul american al Apărării Lloyd Austin a decis să mențină la Marea Mediterană portavionul USS Harry S. Truman, care urma să înceapă o misiune la Golful Persic, cu scopul de a le oferi “asigurări” europenilor, în toiul unor tensiuni cu Rusia, a anunțat Pentagonul, relatează AFP.

“Secretarul Apărării a ordonat grupului aeronaval al USS Harry S. Truman să rămână în zona de operațiuni a Comandamntului European (EUCOM) în loc să se ducă în zona de operațiuni a Comandamentului Central (CENTCOM), așa cum se prevedea”, a declarat marți AFP, sub protecția anonimatului, o sursă de la Pentagon. Acest oficial a subliniat - fără să menționeze tensiunile în centrul cărora se află Ucraina, în juru căreia, acuză Kievul și aliații săi din Occident, Moscova a comasat zeci de mii de militari în vederea unei eventuale invazii - că această schimbare de itinerar “reflectă nevoia unei prezențe continue în Europa”. “Este necesar să reafirmăm angajamentul nostru aliaților și partenerilor noștri față de apărarea noatră colectivă”, a adăugat el. Portavionul USS Harry Truman și grupul său aeronaval ausosit la 14 decembrie la Marea Mediterana, cu destinația Golful Persic, prin Canalul Suez. Rusia și Statele Unite au convenit să organizeze negocieri, la 10 ianuarie, privind Ucraina și securitatea în Europa. Două zile mai târziu, urmeazăsă aibă loc o reuniune a Consiliului NATO-Rusia, iar apoi discuții în cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), înființată în timpul Războiului Rece cu scopul de a favoriza dialogul Est-Vest.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.