Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Islanda declară săptămâna de muncă de 4 zile un „succes răsunător”

Ziarul de Vrancea
5 iul 2021 1279 vizualizări

În fapt, bugetarii islandezi au lucrat la fel de mult în patru zile, ca în cinci, și au primit același salariu n proiecte asemănătoare sunt experimentate în prezent în mai multe țări din lume, inclusiv în „patria muncii”, Japonia

Programele-pilot privind săptămâna de muncă de 4 zile pentru angajații din sistemul bugetar au fost un „succes răsunător” în Islanda și i-au făcut pe numeroși angajați să opteze pentru un program mai scurt, afirmă cercetători citați de BBC.

Studiile în cadrul cărora muncitorii au fost plătiți cu aceeași sumă de bani pentru mai puține ore de muncă au avut loc între 2015 și 2019, acestea arătând că în majoritatea companiilor productivitatea a rămas la același nivel sau chiar s-a îmbunătățit, potrivit cercetătorilor.

Mai multe testări similare au loc în prezent în mai multe țări din lume, printre care Spania și Noua Zeelandă, în timp ce guvernul japonez a recomandat companiilor din țară să implementeze acest sistem cu 3 zile libere în timpul săptămânii.

Mai mult timp pentru hobby-uri

În Islanda studiile au fost derulate de Consiliul Local al capitalei Reykjavík și guvernul național, ajungând să includă peste 2.500 din muncitori, aproximativ 1% din populația totală a Islandei angajată în câmpul muncii.

Mai multe tipuri de organizații au participat la teste, inclusiv grădinițe, spitale, servicii de asistență socială și administrația publică. Multe dintre acestea au trecut de la o săptămână de muncă de 40 de ore la una de 35 sau 36 de ore, potrivit cercetătorilor de la think tank-ul britanic Autonomy și de la Asociația pentru Democrație Sustenabilă din Islanda.

Rezultatele au făcut sindicatele să renegocieze contractele de muncă iar acum 86% din toți angajații din Islanda au trecut la ore de muncă mai scurte sau vor obține dreptul de a face asta, potrivit cercetătorilor.

Angajații au raportat că se simt mai puțin stresați și în pericol mai redus de burnout, afirmând de asemenea că balanța dintre viața profesională și cea personală li s-a îmbunătățit. Aceștia au relatat de asemenea că au avut mai mult timp de petrecut cu familiile, să se ocupe de hobby-uri și treburi în gospodărie.

„Acest studiu arată că cel mai mare test privind o săptămână de muncă mai scurtă în sectorul public a fost un succes răsunător din toate punctele de vedere”, afirmă Will Stronge, director de cercetări la Autonomy.

Bilanțul dramei de la Surfside crește la 28 de morți

 117 persoane sunt date în continuare dispărute

 

Bilanțul victimelor dramei de la Surfside a crescut la 28 de morți, după descoperirea unui corp în dărâmăturile imobilului Chmplain Tower, care s-a surpat, după ce demolarea părții clădirii rămase în picioare a permis o extindere a căutărilor. La 11 zile de la surparea imobilului de 12 etaje, 117 persoane erau date în continuare dispărute.

La fața locului, căutările continuau, în pofida faptului că șansele de a mai găsi eventuali supraviețuitori sunt “aproape zero”, potrivit unui oficial.

Cea mai mare parte a Champlain Towers South s-a surpat în noaptea de 24 iunie, una dintre cele mai mari catastrofe urbane din istoria Statelor Unite.

Odată cu apropierea furtunii tropicale Elsa, însoțită de rafale violente de vânt, autoritățile au demolat ceea ce a mai rămas din clădire, considerată prea instabilă.

La 11 zile de la surpare, șansele de a găsi supraviețuitori sunt “aproape zero”, a recunoscut un expert care conduce o echipă de căutare israeliană, Golan Vach, intervievat de postul Local 10. “Încercăm să fim optimiști, dar și realiști”, a declarat el.

Un singur supraviețuitor, un adolescent, a fost scos în viață dintre dărâmături, în primele ore ale operațiunilor de salvare. Niciun alt supraviețuitor nu a fost găsit, în pofida unei mobilizări a salvatorilor, veniți din întreaga țară, Israel și Mexic.

Între persoanele date dispărute se află zeci de latino-americani originari din Argentina, Columbia, Paraguay, Chile și Uruguay.

Surparea rămâne în continuare neexplicată, în ciuda unor întrebări cu privire la întreținerea structurii, lucrări de construcție în apropiere și creșterea nivelului apei. Un raport releva în 2018 “pagube structurale majore” și “fisuri” în subsolul clădirii.

Record de contagieri cu varianta Delta în Israel, în pofida vaccinărilor

Israelul a înregistrat ieri peste 500 de contagieri cu noul coronavirus, un număr record din luna martie, după identificarea unei scăderi a eficacității vaccinurilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor, deși vaccinarea a evitat 93% din cazurile grave.

Potrivit Ministerului Sănătății, eficacitatea vaccinurilor pentru a evita contagierile, cu simptome sau asimptomatice, a scăzut cu până la 64% din iunie fiind atribuită variantei Delta a coronavirusului, deși continuă să protejeze împotriva cazurilor grave și a spitalizărilor.

Israelul a raportat marți 501 noi cazuri, dintre care 50% în rândul școlarilor, reprezentând o rată de contagiere de 0,7%, cu un total de 2.901 de cazuri active. În prezent 33 de persoane sunt internate cu COVID-19.

Majoritatea noilor contagieri sunt legate de varianta Delta, care a fost detectată prima dată în India.

Cu peste 5,1 milioane de persoane vaccinate - din peste 9 milioane de locuitori - autoritățile sanitare promovează campanii de vaccinare între adolescenți și încearcă să exporte restul excedentar.

Premierul israelian Naftali Bennett a ordonat accelerarea campaniei de vaccinare în ultimele săptămâni, scoțând în evidență termenul de valabilitate limitat al dozelor de vaccin din țară care expiră la sfârșitul lunii iulie.

Israelul va trimite 700.000 de doze în Coreea de Sud, a anunțat guvernul israelian, în timp ce guvernul de la Seul s-a angajat să trimită la Tel Aviv același număr de doze de vaccin, dintr-un transport din septembrie-octombrie

Catalonia reimpune restricții pentru a stopa creșterea numărului de cazuri de COVID-19

Catalonia a decis marți să reimpună restricții pentru a stopa creșterea “exponențială” a cazurilor de COVID-19 înregistrate în ultimele zile, în special în rândul tinerilor, în această regiune din nord-estul Spaniei, relatează AFP. Discotecile și alte locuri de divertisment nocturne în spații închise se vor închide de la sfârșitul acestei săptămâni și va fi necesară prezentarea unui test antigen sau PCR negativ, sau a unui certificat de vaccinare, pentru participarea la evenimente în aer liber cu peste 500 de persoane, a anunțat Patricia Plaja, purtătoarea de cuvânt a guvernului catalan, într-o conferință de presă. “Situația epidemiologică din Catalonia este extrem de complicată”, a declarat ea, deoarece “numărul cazurilor crește într-un ritm exponențial, mult mai mare decât putem noi suporta”.

“Pandemia nu s-a terminat, noile variante sunt foarte contagioase și avem încă categorii mari de populație care nu sunt vaccinate. Nu putem pretinde că am învins virusul”, a avertizat Plaja.

Ea s-a pronunțat chiar pentru revenirea la obligativitatea purtării măștii, subliniind totuși că această decizie nu intră în competența guvernului autonom catalan.

Purtarea unei măști nu mai este obligatorie în aer liber în Spania din 26 iunie. Situația sanitară s-a deteriorat brusc în ultimele zile în Spania, cu o explozie a numărului de contaminări cu COVID-19 în rândul tinerilor.

În afară de Catalonia, Navarra (nord) a anunțat măsuri limitate începând de miercuri, iar Andaluzia (sud) ar putea face același lucru.

În același timp, campania de vaccinare s-a accelerat: 40,3% din cei aproximativ 47 de milioane de spanioli sunt complet vaccinați împotriva coronavirusului, în timp ce jumătate (55,9%) au primit cel puțin o doză de vaccin.

Spania, zguduită de uciderea unui tânăr bătut până la moarte la Coruña

Un tânăr în vârstă de 24 de ani, Samuel, a fost bătut până la moarte în weekend, într-un oraș din nord-vestul Spaniei, iar rudele sale denunță o “crimă homofobă”, care zguduie țara. Uciderea tânărului, bătut până la moarte în weekend, zguduie Spania, unde au avut loc luni manifestații importante împotriva acestei “crime homofobe”.

Samuel, un infirmier în vârstă de 24 de ani, a fost găsit inconștient în apropierea unei discoteci, la Coruña, în nord-vestul Spaniei, după ce a fost bătut. Salvatori nu au reușit să-l reanime, iar tânărul a murit sâmbătă, scrie presa spaniolă.

“Dreptate pentru Samuel. Homofobia și fascismul sunt același lucru”, proclama o banderolă uriașă purtată de către manifestanți, care au mărșăluit luni seara de la celebra Piață Puerta del Sol, la Madrid.

Mii de manifestanți, între care unii agitau steaguri curcubeu, au răspuns astfel apelului unui mare număr de asociații LGBT^ care cer “dreptate pentru Samuel”, așa cum strigau manifestanții. “Nu sunt lovituri, sunt asasinate”, a scandat mulțimea. “Stop homofobiei”, “Tot ceea ce vreu este să trăiesc” sau “Ei sunt pe cale să ne omoare”, se putea citi pe pancarte.

Manifestații au avut loc luni seara și în alte orașe spaniole, inclusiv la Coruña.

Ministrul spaniol de Interne Fernando Grande-Larlaska a subliniat luni că nu s-a efectuat nicio arestare pentru moment și că “nu este îndepărtată nicio pistă, nici cea a unui delict al urii și nici altele”.

O casă din Sinaloa, din care a fugit El Chapo, scoasă la loterie de Guvern

Guvernul mexican scoate la tombolă o casă din care a fugit în 2014 baronul drogurilor Joaquin Guzman, alias “El Chapo”, condamnat între timp la închisoare pe viață în Statele Unite.

Locuința, care se află la Culiacan, capitala statului Sinaloa (nord-est), este estimată la 3,8 milioane de pesos (184.000 de dolari), potrivit Loteriei Naționale mexicane. Ea face parte dintr-un lot care urmează să fie scos la bătaie la 15 septembrie de către Guvern, în valoare totală de 12,5 milioane de dolari.

El Chapo a fugit din acest imobil, la 16 februarie 2014, printr-un tunel subteran. El a fost arestat șase ani mai târziu, în statul Sinaloa, și a fost trimis într-o închisoare de înaltă securitate, din care a evadat.

Joaquin Guzman a fost arestat din nou în 2016 și a fost extrădat anul următor în Statee Unite, unde a fost condamnat, în iulie 2019, la New York, la închisoare pe viață. El își ispășește pedeapsa într-o închisoare de înaltă securitate în Colorado.

El Chapo a fost considerat ani de zile cel mai puternic traficant de droguri din lume. Guvernul președintelui mexican de stânga Andres Manuel Lopez Obrador, supranumit AMLO, a încercat să vândă la licitație casa, dar și alte bunuri confiscate crimei organizate, însă fără succes. AMLO anunța atunci că banii obținuți în urma licitației urmau să fie alocați educației și sănătății.

Guvernul scoate de asemenea la loterie o casă situată în cartierul de lux Pedregal, în sudul Ciudad de Mexico, care i-a aparținut lui Amado Carrillo, liderul defunct al cartelului Juarez.

Opozantul belarus Viktor Babariko, condamnat la 14 ani de închisoare

Opozantul belarus Viktor Babariko, care voia să candideze în alegerile prezidențiale din august 2020 împotriva lui Aleksandr Lukașenko, dar care a fost arestat cu câteva săptămâni înainte de scrutin, a fost condamnat marți la 14 ani de închisoare cu privire la corupție.

El a fost condamnat din cauză că a primit o mită “într-o cantitate importantă” și cu privire la spălare de bani, precizează ONG-ul belarus Viasna, care confirmă această condamnare la Curtea Supremă.

Faptul că judecătorii de la Curtea Supremă au pronunțat această hotărâre îl împidică pe Babariko să facă apel.

Un opozant și fost bancher, Babariko, în vârstă de 57 de ani, era considerat, la arestare, cel mai puternic adversar al lui Lukașenko în alegerile prezidențiale.

El a fost condamnat marți și la plata unei amenzi în valoare de aproximativ 45.000 de euro și i s-a interzis să dețină funcții de conducere.

Acuzarea susține că el a comis aceste fapte pe când se afla la conducerea Belgazprombank - filială belarusă a Băncii gigantului rus Gazprom.

Alți șapte foști angajați ai acestei bănci, care au pledat vinovat și au depus mărturie împotriva lui Babariko, au fost condamnați la pedepse cuprinse între trei și șase ani de închisoare.

Condamnarea lui Babariko intervine într-o atmosferă de urmărire în toate direcțiile a opozanților, unor ONG-uri și jurnaliști. “Putem construi o țară cu valori umaniste în care individul să fie respectat”, lansa Babariko la sfârșitul lui iunie, în timpul procesului, subliniind că el crede într-un “Belarus fericit, cinstit și deschis”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.